خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 16 اردیبهشت 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

راه‌های مقابله با نشخوار فکری

ایسنا | استان‌ها | سه شنبه، 07 اردیبهشت 1400 - 15:31
یک روانشناس گفت: یکی از پیشنهادات برای کنترل نشخوار فکری این است که یک برنامه برای نشخوار فکری خود تنظیم کنید؛ یعنی در روز یک زمان‌های خاصی را در نظر گرفته و فقط در آن زمان‌ها به مشکل پیش آمده برایتان فکر کنید و وقتی که آن زمان تمام شد، دوباره به فعالیت‌های روزمره و کارهای دیگر خود بپردازید.
فكري،نشخوار،افكار،درگير،ذهن،تمركز،دنبال،مشايخي،مرور،زماني،مش ...

ایسنا/خراسان رضوی یک روانشناس گفت: یکی از پیشنهادات برای کنترل نشخوار فکری این است که یک برنامه برای نشخوار فکری خود تنظیم کنید؛ یعنی در روز یک زمان‌های خاصی را در نظر گرفته و فقط در آن زمان‌ها به مشکل پیش آمده برایتان فکر کنید و وقتی که آن زمان تمام شد، دوباره به فعالیت‌های روزمره و کارهای دیگر خود بپردازید.
سپیده مشایخی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه مسلما برای خیلی از افراد پیش آمده که ممکن است ساعت‌ها بنشینند و به اتفاقات گذشته فکر کنند، گفت: گاهی افراد ممکن است یک اتفاق تلخ را مدام در ذهن خود مرور کنند و مدام از خود بپرسند که چرا آن اتفاق در آن زمان افتاده است؟
اینکه چرا برای من اتفاق افتاده و هزاران سوال بی جواب را در ذهن خود مرور کنند.
سوالاتی که هرچه به جواب آن بیشتر فکر می‌کنند کمتر به پاسخی درست می‌رسند و مشکل اینجاست که به دنبال یک پاسخ درست و قطعی برای اتفاقات گذشته هستند.
در روان شناسی به این زنجیره افکار تکراری مربوط به گذشته، نشخوار فکری می‌گویند.
وی درخصوص راهکارهایی که می‌توان به هنگام نشخوار فکری و غرق شدن در این نوع افکار از آنها کمک گرفت، افزود: از طریق راهکارهایی می‌توانید نشخوار فکری را در خود کنترل کنید.
هرچند این به معنای رفع نشخوار فکری در شما نیست.
اگر نشخوار فکری در شما به حدی است که از فعالیت‌های مهم روزانه‌ خودتان باز می‌مانید و وقت زیادی را صرف آن می‌کنید، حتما از یک روان‌شناس متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
برای کنترل نشخوار فکری، محدودیت زمانی ایجاد کنید
مشایخی با بیان اینکه یکی از راهکارهای کنترل نشخوار فکری، ایجاد محدودیت زمانی برای خود است، گفت: افرادی که با نشخوار فکری درگیر هستند، ساعات زیادی وقت می‌گذارند تا در ذهن خود به یک جواب قطعی درخصوص مشکلی که نتوانستند آن را حل کنند، دست یابند.
پیشنهاد من این است که یک برنامه برای نشخوار فکری خود تنظیم کنید؛ یعنی در روز یک زمان‌های خاصی را در نظر گرفته و فقط در آن زمان‌ها به مشکل پیش آمده برایتان فکر کنید و وقتی که آن زمان تمام شد، دوباره به فعالیت‌های روزمره و کارهای دیگر خود بپردازید.
حتما یک تایمر تنظیم کنید و هنگامی که زمان به پایان رسید از آن مکان خارج شوید و توجه‌تان را به کاری معطوف کنید که نیاز به تمرکز دارد.
به مرور زمان با چنین کاری ارزش عمل نشخوار فکری در ذهن‌تان کم کم از بین خواهد رفت و به نظرتان خنده‌دار می‌آید که بنشینید و در زمان‌های خاصی به یک مسئله‌ای که مربوط به گذشته است فکر کنید و به دنبال راه حل باشید.
افکارتان را یادداشت کنید
مشایخی با بیان اینکه دومین راهکاری که می‌توان برای مقابله با نشخوار فکری به کار گرفت، یادداشت کردن افکار است، گفت: نوشتن افکار به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید آنها را تنظیم کنید و به دنبال راه حل باشید، در غیر این صورت افکار مانند یک روح سرگردان در ذهن شما می‌چرخند و نمی‌توانید آنها را از ذهن‌تان خارج کنید، اما زمانی که دست به قلم شوید و افکارتان را یادداشت کنید، تازه ذهن‌تان مرتب می‌شود و نظم پیدا می‌کند و در این حالت می‌توانید به دنبال راه‌حلی برای خلاص شدن از این افکار باشید .
به دنبال حمایت‌های اجتماعی باشید
وی افزود: اگر در شرایطی هستید که تنهایی بار تمام مسائل را به دوش می‌کشید، حتما به دنبال یک دوست و یک فرد معتمد باشید، داشتن یک دوست خوب و معتمد به مثابه‌ یک کلیدی اصلی و مهم برای کمک به غلبه بر مشکلات ذهنی و هیجانی است.
معمولا زمانی که آدم‌ها تنها باشند و از حمایت اجتماعی و خانوادگی محروم باشند، بیشتر در افکار خود غرق می‌شوند، از طرفی صحبت کردن با دیگران حواس شما را برای مدتی پرت می‌کند و از چاله‌ نشخوار فکری برای مدتی خارج خواهید شد.
فقط بایستی حواستان را جمع کنید تا هنگامی که با یک دوست صحبت می‌کنید در مورد مشکل اصلی که باعث نشخوار فکری و این افکار تکراری در شما شده است صحبت نکنید؛ زیرا دوباره درگیر همان افکار خواهید شد.
حواس خودتان را پرت کنید
وی افزود: شاید این حرف که سعی کنید حواس خودتان را پرت کنید، خیلی کلیشه‌ای باشد.
ممکن است خیلی از افرادی که با این مشکل درگیر هستند، اظهار کنند زمانی که ذهن‌شان درگیر این مسئله است دیگر فلج می‌شوند و نمی‌توانند هیچ کار دیگری انجام دهند و روی موضوع دیگری تمرکز کنند.
مسئله این است که افراد بایستی انتظاراتشان از خود را کمی متعادل کنند.
شما اگر ۵ دقیقه‌ متوالی و مداوم هم بتوانید روی موضوع دیگری تمرکز کنید این به معنای پیشرفت کردن است و به مرور بهتر نیز خواهید شد.
مشایخی با بیان اینکه سعی کنید فعالیتی را جایگزین کنید که نیازمند تمرکز بیشتر است، گفت: ذهن نمی‌تواند در آن واحد هم روی یک مطلب و موضوع تمرکز کند و هم نشخوار فکری کند.
ممکن است دوره‌های رفت و برگشتی داشته باشد، مثلا ۳۰ ثانیه تمرکز دارید و بعد باز نشخوار فکری به سراغتان می‌آید، اما همین تمرین‌های کوتاه رفت و برگشتی باعث خواهد شد که شما مدام به ذهن و مغزتان دستور دهید که انرژی‌اش را از نشخوار فکری بگیرد و صرف موضوع و کار دیگری بکند.
وی افزود: برخی از کارها از جمله خواندن کتاب، فیلم دیدن، جدول یا پازل حل کردن، درگیر شدن در فرایند یک بازی، ورزش و...
می‌تواند به شما کمک کند.
با توجه به زندگی شخصی هرکسی، فعالیت منحصر به فرد خودش وجود دارد و شما بایستی فقط سعی کنید فعالیتی را انتخاب کنید که به آن علاقه‌مند باشید.
این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی با بیان اینکه ممکن است در زندگی روزمره، موقعیت‌ها و افراد به خصوصی بیشتر شما را درگیر شروع فرآیند نشخوار فکری کنند، افزود: یک ذره‌بین دستتان بگیرید و این موقعیت‌ها را شناسایی کنید و عواملی که شروع‌کننده‌ نشخوار فکری درشما می‌شوند را لیست کنید.
فایده‌ این کار این است که تا قبل از این کار ممکن است اصلا متوجه این مسئله نشوید که چه عاملی باعث شده که مثلا ۲ ساعت در گوشه‌ای بشینید و غرق در افکار منفی‌تان شوید، اما با شناسایی چنین عواملی می‌توانید شرایط را مدیریت کنید؛ مثلا وقتی آگاه می‌شوید که «آها، فلان تصویر را در تلویزیون دیدم و الان ممکنه دوباره نشخوارهای فکریم شروع بشه» در این شرایط و بعد از رسیدن به آگاهی است که می‌توانید برنامه‌ای در جهت پیشگیری برای خودتان بریزید.
آخرین تکنیک برای مقابله با نشخوار فکری پذیرش است
مشایخی با بیان اینکه بسیاری از مشکلاتی که ذهن شما را درگیر کردند، ممکن است قابل حل نباشند و با چرخاندن آن افکار در ذهن‌تان هم به راه حل مناسبی دست نمی‌یابید، گفت: آخرین تکنیک پذیرش است.
به قول رابرت هریس، بنیان‌گذار رویکرد پذیرش و تعهد، لنگرها را بیندازید، خودتان را در آغوش بگیرید و این نکته را به خودتان متذکر شوید که شما لیاقت این را دارید که از سمت خودتان مورد دوست داشته شدن، قرار بگیرید و در لحظاتی از روز آرامش فکری داشته باشید.
حتما این جمله را با خود مرور کنید که من هر کاری که از دستم برآمده است را انجام داده‌ام، پس به خودم بدهکار نیستم و اگر در گذشته نتوانستم به اندازه کافی تلاش کنم حتما شرایط متفاوت بوده است.
انتهای پیام