خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 09 تیر 1405
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سفر هیئت ایرانی به ریاست غریب‌آبادی به دوحه برای پیگیری تفاهم پایان جنگ

مشرق | سیاسی | سه شنبه، 09 تیر 1405 - 20:33
سخنگوی وزارت خارجه خبر داد که هیئت مذاکره‌کننده کارشناسی ایران به ریاست معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت خارجه به دوحه با هدف مذاکره با میانجی قطری برای پیگیری اجرای تفاهم‌نامه پایان جنگ انجام می‌شود.
لبنان،بند،خاتمه،اشغالگري،تفاهم،يادداشت،اجراي،تماميت،روشن،جنگ ...

به گزارش مشرق، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، عصر سه‌شنبه ۹ تیرماه، در گفت‌وگویی تلویزیونی با تاکید بر اینکه برنامه مذاکراتی طی چند روز آینده در هیچ سطحی با طرف آمریکایی نداریم؛ توضیح داد: اعزام هیئت کارشناسی جمهوری اسلامی ایران به ریاست «کاظم غریب‌آبادی» معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه (که هم‌زمان به عنوان کارشناس و مذاکره‌کننده ارشد، مسئولیت تیم کارشناسی ما را بر عهده دارند) در راستای پیگیری اجرای مفاد یادداشت تفاهم است.
نشست دوحه بر موضوع در دسترس قرار گرفتن دارایی‌ها مسدود شده تمرکز دارد / خاتمه اشغالگری در لبنان بخشی از تعهد طرف مقابل است
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: از بیست و هشتم خردادماه که یادداشت تفاهم امضا شد تا به امروز، ما از هر فرصتی برای اطمینان از اجرای بخش‌های مختلف این یادداشت تفاهم استفاده کرده‌ایم؛ از بند یک که به نوعی مهم‌ترین بخش این یادداشت تفاهم محسوب می‌شود و ناظر بر خاتمه جنگ در همه جبهه‌ها از جمله لبنان است، تا بندهای مربوط به خاتمه محاصره دریایی یا موضوعات مرتبط با آزادسازی دارایی‌های مسدود شده یا محدود شده ایران.
این‌ها مواردی است که نیازمند پیگیری مستمر است.
وی با بیان اینکه در نشست فردا، عمدتاً بر موضوعات مرتبط با در دسترس قرار گرفتن دارایی‌های آزادشده ایران متمرکز خواهیم بود، گفت: بند یک، بند مهمی است؛ هم از طریق میانجی‌ها و تبادل پیام، و هم فردا قاعدتاً در این مورد بحث خواهد شد؛ یعنی بحث توقف جنگ در لبنان با همه مختصاتی که توضیح داده شده و در بند یک هم به آن اشاره شده است.
بقائی با اشاره به اینکه بند یک خیلی روشن است؛ توضیح داد: یک بخش آن توقف فوری و دائمی جنگ در همه جبهه‌ها است که از لبنان هم صراحتاً در آن نام برده شده است.
بخش دیگر آن، احترام به تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی لبنان است که موضوعی بسیار گویاست؛ احترام به تمامیت سرزمینی یک کشور با اشغالگری محقق نمی‌شود، بنابراین خاتمه اشغالگری حتماً بخشی از تعهد طرف مقابل است.
از طرف دیگر، باید تصویر کامل لبنان و روندهای دیگری را که وجود داشته و مورد اعتراض طیف‌های داخلی لبنان نیز بوده است، در نظر داشته باشید؛ از جمله صحبت‌های اخیر رئیس مجلس لبنان در رابطه با بحث‌هایی که بین رژیم صهیونیستی و دولت لبنان وجود داشته است.
وی تصریح کرد: به هر حال تعهد ما روشن است و تعهد طرف مقابل هم روشن است.
مبنای کار ما یادداشت تفاهمی است که دو طرف امضا کرده‌اند و طرف آمریکایی موظف است که در راستای اجرای این تفاهم، هر کاری که لازم است را انجام بدهد.
در لبنان نسبت به روزهای گذشته آرامشی نسبی برقرار شده‌است / شروع مذاکره منوط به اجرای کامل ۵ بند مشخص است / بر اساس روند اجرا در روزهای آینده تصمیم می‌گیریم
اصرار من بر اینکه یادداشت تفاهم را ملاک کار قرار بدهم برای این است که زوایای مختلف این موضوعات در آن دیده شده است.
بند ۱۳ تصریح می‌کند که شروع مذاکره برای توافق نهایی، منوط به آغاز اجرای ۵ بند مشخص (که مهم‌ترینش بند یک است) و تداوم اجرای آن خواهد بود.
ما در رابطه با بعضی از بندها شاهد روند اجرایی شدن هستیم و روند نسبتاً مطلوبی بوده است؛ مثلاً در مقایسه با روزهای گذشته، در لبنان آرامشی برقرار شده است.
ما می‌دانیم و متوجه هستیم که بالاخره این آرامش شکننده است و ما در آنجا با یک موجودیت متجاوز مواجه هستیم، اما ما متن را مبنای کارمان قرار داده‌ایم.
در این مورد نشان داده‌ایم که جدی هستیم و تأکید داریم که هم توقف جنگ باید محقق بشود و هم خاتمه اشغالگری صورت بگیرد.
از طرفی بازیگران دیگری هم آنجا هستند؛ به هر حال حفظ حاکمیت و تمامیت سرزمینی لبنان در وهله نخست، مثل هر جای دیگری وظیفه و مسئولیت دولت لبنان است.
بنابراین در آنجا با در نظر گرفتن همه عوامل دخیلِ مرتبط با لبنان، باید در این زمینه کار را پیش ببریم.
در نظر داشته باشیم که تأسیس آن سازوکار «دی‌کانفلیکشن» (Deconfliction) یا کنترل منازعه، خودش تحول مهمی بود.
ما نماینده‌مان را معرفی کرده‌ایم و قرار است این سازوکار با حضور نمایندگان ایران، آمریکا و دو میانجی‌گر یعنی قطر و پاکستان کار خودش را شروع بکند.
هم بند ۱۳ که در ابتدای عرایضم اشاره کردم مشخص می‌کند مذاکرات مربوط به توافق نهایی منوط به چه مواردی است، و هم بند یک روشن است که تمامیت ارضی لبنان باید حفظ بشود.
تمامیت ارضی لبنان یعنی اینکه اشغالگری باید خاتمه پیدا بکند.
ما باید مطمئن بشویم که روند مربوط به خاتمه اشغالگری و عدم ادامه جنگ در لبنان محقق خواهد شد.
این را باید با توجه به وضعیتی که در روزهای آتی شاهدش خواهیم بود تصمیم‌گیری بکنیم، ولی فکر می‌کنم مسئله بسیار روشن است.
این خبر در حال تکمیل است.