خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 01 خرداد 1405
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

۲۰ میلیون نفر در بافت های فرسوده کشور زندگی می کنند

مهر | استان‌ها | جمعه، 01 خرداد 1405 - 14:03
یاسوج-مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: حدود ۲۰ میلیون نفر در بافت‌های ناکارآمد و کم‌برخوردار شهری زندگی می‌کنند.
بازآفريني،شهري،اجتماعي،گلپايگاني،اشاره،كشور،شهرسازي،تأكيد،مع ...

به گزارش خبرنگار مهر، عبدالرضا گلپایگانی ظهر جمعه یکم خرداد در جلسه ستاد بازآفرینی شهری به تشریح مهم‌ترین چالش‌ها و سیاست‌های حوزه بازآفرینی شهری پرداخت و خواستار هماهنگی کامل دستگاه‌ها برای اجرای برنامه‌های نوسازی شهری شد.
وی با اشاره به تنوع شرایط شهری در استان گفت: شهرهایی مانند سی‌سخت، گچساران، دهدشت و یاسوج هرکدام ویژگی‌های کالبدی، اجتماعی و توسعه‌ای متفاوتی دارند، بنابراین نسخه واحد برای بازآفرینی شهری در این مناطق قابل اجرا نیست.
معاون بازآفرینی وزارت راه و شهرسازی تأکید کرد: برنامه‌های بازآفرینی باید بر اساس واقعیت‌های محلی، بافت‌های تاریخی، ظرفیت‌های اقتصادی و شرایط اجتماعی هر شهر طراحی شوند تا بتوانند اثرگذاری واقعی در بهبود کیفیت زندگی مردم داشته باشند.
وی تاکید کرد: حدود ۲۰ میلیون نفر در بافت‌های ناکارآمد و کم‌برخوردار شهری زندگی می‌کنند و از این میان نزدیک به ۵ میلیون نفر در واحدهای بسیار ناپایدار سکونت دارند که یک مسئله ملی، راهبردی و مرتبط با آینده کشور است.
گلپایگانی افزود: این میزان ناپایداری نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از شهرهای کشور از نظر ایمنی، خدمات شهری و زیرساخت‌های حیاتی در وضعیت مطلوب قرار ندارند و در صورت وقوع بحران‌های طبیعی یا غیرطبیعی، خسارات انسانی و مالی گسترده‌ای محتمل خواهد بود.
وی با اشاره به جنگ اخیر و تجربیات میدانی در نقاط مختلف کشور گفت: در برخی مناطق، پرتابه ها موجب تخریب گسترده واحدهای مسکونی در بافت‌های فرسوده شده که نشان‌دهنده ضعف جدی ساختار کالبدی این مناطق است.
معاون بازآفرینی وزارت راه و شهرسازی تأکید کرد: بازآفرینی شهری تنها یک پروژه عمرانی نیست، بلکه یک سیاست جامع برای ارتقای تاب‌آوری شهری، بهبود کیفیت زندگی، کاهش آسیب‌پذیری اجتماعی و تقویت ساختارهای محله‌ای محسوب می‌شود.
وی تصریح کرد: موضوع بازآفرینی شامل مجموعه‌ای از اقدامات هماهنگ در حوزه‌های مختلف از جمله نوسازی مسکن، بهسازی معابر، ارتقای خدمات شهری، توسعه فضاهای عمومی و تقویت هویت اجتماعی محلات است وباتوجه به گذشته و ایتده شهری مثل یاسوج وظرفیتی همچون چشمه نباتی اهمیت این برنامه ها دوچندان میشود.
گلپایگانی همچنین با اشاره به نقش بازآفرینی در حل بخشی از بحران مسکن کشور گفت: بخش قابل توجهی از نیاز مسکن آینده می‌تواند از طریق نوسازی در بافت‌های موجود تأمین شود و این موضوع از گسترش بی‌رویه شهرها جلوگیری خواهد کرد.
وی با انتقاد از وضعیت برگزاری جلسات ستاد بازآفرینی در برخی مناطق اظهار کرد: عدم استمرار جلسات و نبود هماهنگی میان دستگاه‌ها موجب کندی روند اجرای برنامه‌ها شده است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تأکید کرد: ستاد بازآفرینی باید در سه سطح ملی، استانی و شهرستانی به صورت منظم فعال باشد و تصمیمات آن باید مستقیماً به اقدامات اجرایی تبدیل شود.
وی با اشاره به ضرورت تشکیل کارگروه‌های تخصصی از جمله کارگروه پیشگیری و پیش‌نگری گفت: این ساختارها می‌توانند نقش مهمی در شناسایی به‌موقع مشکلات و جلوگیری از تشدید بحران‌های شهری داشته باشند.
گلپایگانی برنامه اقدام مشترک چهار ساله بازآفرینی شهری را یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها دانست و خواستار قرار گرفتن استان کهگیلویه و بویراحمد در صدر استان‌های هدف برای تدوین این برنامه عنوان کرد.
وی تصریح کرد: بدون داشتن برنامه جامع و اجرایی، اقدامات بازآفرینی پراکنده، غیرهدفمند و کم‌اثر خواهد بود و نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای واقعی شهرها باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین بر نقش سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، استانداری‌ها و شهرداری‌ها در اجرای سیاست‌های بازآفرینی تأکید کرد و گفت: هم‌افزایی این نهادها شرط اصلی موفقیت در این حوزه است.
وی افزود: ورود پروژه‌های بازآفرینی به چرخه بودجه‌ای استان‌ها و تصویب آن‌ها در شورای برنامه‌ریزی، می‌تواند تضمین‌کننده اجرای عملی این طرح‌ها باشد.
گلپایگانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع فرهنگ شهرنشینی پرداخت و آن را یکی از زیرساخت‌های اصلی توسعه شهری دانست.
وی گفت: رعایت ضوابط ساخت‌وساز، افزایش مشارکت مردم در مدیریت محلات و تقویت حس تعلق اجتماعی از عوامل کلیدی در موفقیت طرح‌های بازآفرینی هستند.
معاون بازآفرینی وزارت راه و شهرسازی با اشاره به برخی تجربیات موفق در کشور افزود: در مناطقی که مردم در فرآیند توسعه شهری مشارکت فعال دارند کیفیت زندگی و پایداری اجتماعی به‌طور محسوسی افزایش یافته است.