امیدهایی برای حفظ برجام وجود دارد
یک استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان گفت: ایران به هیچ وجه زیر بار زورگویی آمریکا نمیرود، چراکه سیاست خارجی کشورمان بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت استوار است.

ایسنا/اصفهان یک استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان گفت: ایران به هیچ وجه زیر بار زورگویی آمریکا نمیرود، چراکه سیاست خارجی کشورمان بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت استوار است.
علی امیدی در گفتوگو با ایسنا در خصوص برجام و تلاشهای ایران و اروپا برای حفظ توافق هستهای، اظهار کرد: هنوز کورسوهایی از امید وجود دارد که برجام حفظ شود، مقامات اروپا و نخبگان اروپایی چشم امید به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و استیضاح ترامپ دارند.
البته اجماع بر این است که استیضاح ترامپ در مجلس سنا رأی نمیآورد، اما به هر حال مشروعیت او را زیر سؤال میبرد و این فرضیه را تقویت میکند که شاید ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پیروز نشود.
وی افزود: مشکل این است که ایران و اروپا هیچ آلترناتیوی در صورت خروج از برجام ندارند.
در خصوص آینده برجام و این بن بستی که ایران و اروپا دچارش شدهاند سه راه حل وجود دارد.
راه حل اول این است که ایران خواستههای آمریکا را بپذیرد که البته این خواستهها محدود به برنامه هستهای نیست.
آمریکا میخواهد فعالیتهای هستهای ایران دارای قید زمان نباشد و این فعالیتها تحت کنترل دائم و ابدی باشد.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: آمریکاییها فقط به موضوع هستهای بسنده نمیکنند و قصد دارند برنامه موشکی ایران را نیز کنترل و نفوذ منطقهای ایران را نیز محدود کنند.
البته ایران به هیچ وجه زیر بار این زورگویی نمیرود چرا که سیاست خارجی کشورمان بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت استوار است و پذیرش این خواسته با عزت ملی سازگاری ندارد.
امیدی تصریح کرد: راه حل دوم این است که ایران مقاومت مشروط داشته باشد به این شکل که این وضعیت را ادامه دهیم و امید به تحولات داخلی آمریکا و تلاش اروپا داشته باشیم و کمکم جهان تحریمها را دور بزند و با ایران مبادلات تجاری انجام دهد.
البته نباید دست بسته حرکت کنیم و گاهی نیاز است در منطقه قدرتنمایی کنیم که طرف مقابل متوجه شود که اگر بخواهند تحریمها را ادامه دهند جاده یک طرفه نیست و غرب و آمریکا نیز هزینه میدهند.
البته در داخل کشور نیر باید وضعیت اقتصادی بهبود یابد.
وی افزود: راه حل سوم جنگ است که البته هیچگاه ایران به دنبال چنین جنگی نیست و آمریکاییها نیز تمایل دارند با ایران درگیری نظامی پیدا نکنند.
با توجه به شرایط امروز به نظر میرسد مسئولان کشور راه حل دوم را انتخاب کردهاند، یعنی مقاومت در برابر فشارها و دور زدن تحریمها و امیدواری به آینده تحولات آمریکا و اروپا.
متأسفانه آلترناتیو دیگری وجود ندارد و خروج از "NPT" هم نتیجهاش جنگ است.
پس چون آلترناتیو جالبی وجود ندارد این وضعیت ادامه پیدا میکند.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، ادامه داد: اروپا خواهان خروج از برجام نیست هر چند گاهی تهدید لفظی میکند.
افزایش غنیسازی، محدودیت بازرسی از مراکز هستهای و خروج از پروتکل الحاقی خط قرمزهای اروپا هستند.
اگر ایران این موارد را رعایت نکند ممکن است اروپا و آمریکا همصدا شوند و مکانیزم ماشه را فعال کنند.
انتهای پیام