نشست تخصصی گفتمان علمی انقلاب اسلام به منظور نقد کتب برگزیده برگزار شد
اولین نشست از سری نشستهای تخصصی گفتمان علمی انقلاب اسلامی هرمزگان در حوزه علمیه خواهران بندرعباس برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، ظهر امروز با حضور دکتر رضا عیسی نیا عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و نویسنده کتاب درآمدی بر الزامات تحول در حوزه علمیه، روحانیت، تهدیدها و فرصتها، اولین نشست از سلسله نشستهای تخصصی گفتمان علمی انقلاب اسلامی در استان هرمزگان به میزبانی مدرسه علمیه الزهرا سلام الله علیها بندرعباس برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین محسن ابراهیمی دبیر علمی این نشست ها و رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی بندرعباس در ابتدای این نشست اظهار داشت: در تمام استانهای کشور یک سلسله گفتمان تحت عنوان سلسله نشستهای تخصصی گفتمان علمی انقلاب اسلامی برگزار می شود که این نشست در استان هرمزگان هم از امروز آغاز می شود.
وی افزود: مجموعه دانشگاههای استان، نهاد رهبری دانشگاهها، حوزه های علمیه، آستان قدس رضوی با هم در این نشستها دست اندرکار هستند و برای برگزاری آن تلاش می کنند.
ابراهیمی تصریح کرد: هدف از برگزاری سلسله نشستهای تخصصی گفتمان علمی انقلاب اسلامی این است که اولا در مراکز علمی و پژوهشی سخنرانی های علمی انجام شود و ثانیا نویسندگانی که آثار آن ها بعنوان آثار برتر شناخته شده است مورد نقد قرار گیرند.
حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا حاجبی در نقد کتاب درآمدی بر الزامات تحول در حوزه علمیه، روحانیت، تهدید ها و فرصت ها اظهار داشت: در بسیاری از بخش های این کتاب می بینیم مطالب آن باعث می شود خواننده کمی سردرگم شود و متاسفانه در مواردی نویسنده نمی تواند خواننده کتاب را قانع کند.
وی افزود: حتی در بعضی موارد که نویسنده مطالب را بیان می کند و بعد در مقام دفاع از آن بر می آید اما در دفاع از آن نظریه مطالب قانع کننده ای حتی برای اقناع خود بیان نکرده است.
حاجبی با انتقاد از اینکه نویسنده در کتاب شرط روحانی بودن امام جماعت را رد کرده است ابراز داشت: در جمع صالحین اگر روحانی نباشد شخص عادی هم می تواند امام قرار گیرد اما اگر فتاوا را بررسی کنید خواهید دید که فتوای همه مراجع این است که در یک جمعی اگر روحانی حضور داشت و به غیر امامت او نماز اقامه شد چنانچه وهن لباس روحانیت باشد آن نماز باطل است.
وی بیان کرد: در کتاب از کلماتی بعنوان کلمات همنشین برای روحانیت استفاده شده است اما اینکه کلمه روحانیت را بتوانیم تحمیل به واژه های هم نشین بکنیم ثقیل است و از آن کلمات روحانیت بر نمی آید.
امام جمعه قلعه قاضی تاکید کرد: در این کتاب بیان تهدیدات انجام شده است اما فرصت ها به خوبی تبیین نشده است و نویسنده می توانست اشارات بیشتری به فرصت های پیش روی روحانیت داشته باشد.
وی عنوان کرد: تقسیم بندی روحانیت به انقلابی و غیر انقلابی درست نیست و معیار های این خط کشی بین روحانیت باید مشخص می شد.
حاجبی اضافه کرد: باید روحانیت انقلابی در کتاب تبیین می شد چون بعضا کسانی در تاریخ وجود دارند که امروزه برآیند حوزه های علمیه آن ها را انقلابی نمی داند.
وی تقسیم روحانیون به صالح و ناصالح عدم ارائه راهکار برای جلوگیری از فاصله گرفتن روحانیت از انقلاب اسلامی، مطرح نکردن موضوع طهارت مالی، نگاه نادرست به "زی طلبگی" و بی توجهی به حوزه علمیه خواهران را از دیگر ایرادات این کتاب دانست.
منتقد دوم این کتاب حجت الاسلام والمسلمین عبدالمحمود جهانگیری مدیرکل حوزه علمیه خواهران استان هرمزگان بود.
وی اظهار داشت: در سطح کلان اگر می خواهیم انقلابی را بشناسیم اول باید رهبر آن را بشناسیم و در سطح کتاب هم نیاز است که اول اطلاعاتی از مولف اثر داشته باشیم.
وی در نقد کتاب درآمدی بر الزامات تحول در حوزه علمیه، روحانیت، تهدیدها و فرصتها بیان کرد: در مقدمه کتاب ادعا شده است که در نگارش آن از منابع دسته اول و معتبر استفاده شده است اما اگر نگاهی به منابع و ماخذ کتاب بیاندازیم خواهیم دید که منابعی در کتاب استفاده شده است با ادعای نویسنده سازگار نیست.
جهانگیری ابراز داشت: نویسنده در کتاب خود را پیرو نظریه گیدنز معرفی کرده است اما بعدها در متن کتاب می بینیم که این نظریه به فراموشی سپرده شده است آنچنانکه می بینیم در کتاب بیشتر به تهدیدها پرداخته شده است.
وی تاکید کرد: همه تمرکز گیدنز بر روی انسان کنش گر است اما در آموزه های دینی خداوند نقش بالایی دارد که در کتاب متاسفانه شاهد هستیم که نظرات به اومانیسم رفته است و این مسئله را پر رنگ تر کرده است.
مدیرکل حوزه علمیه خواهران هرمزگان اظهار داشت: در تعریف محتوایی روحانیت به نظر میرسد مطلب برای خواننده خسته کننده است و ایراد دیگری که وارد است این است که در کتاب، اول دیدگاه منکرین روحانیت مطرح شده است در صورتی که اول باید دیگاه موافقین مطرح می شد زیرا با دیدن استدلال های منکرین دیگر رمقی برای خواننده نمی ماند که دیدگاه موافقین را هم بخواند.
وی ادامه داد: در مقام بیان ویژگی های علمای دین این کتاب علما را امانت دار رسولان معرفی کرده است چنانچه در اینجا دلیل اخص از مدعی است و برای اثبات آن حدیثی ذکر شده است که مربوط به علما نیست بلکه مربوط به فقیهان است و فقیه و عالم فرق می کنند.
رضا عیسی نیا نویسنده کتاب تمام انتقادهای مطرح شده را پذیرفت و بیان کرد: با توجه به اینکه کتاب درآمدی بر الزامات تحول در حوزه علمیه، روحانیت، تهدیدها و فرصتها در سال 88 به چاپ رسیده است نیاز به اصلاحات دارد و قطعا در اصلاحیه انتقادات و ایرادات تصحیح می شود.
انتهای پیام/864