خطر ریزشِ گنبد امامزاده ۱۷ تن گلپایگان مرتفع شد
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان گلپایگان گفت: ایزوگام گنبد امامزاده ۱۷ تن مورد تأیید اداره میراث نیست، اما چاره دیگری هم به غیر از ایزوگام نداشتیم.

ایسنا/اصفهان مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان گلپایگان گفت: ایزوگام گنبد امامزاده ۱۷ تن مورد تأیید اداره میراث نیست، اما چاره دیگری هم به غیر از ایزوگام نداشتیم.
بقعه امام زادگان ۱۷ تن از بناهای قرن یازدهم هجری قمری است که توسط سردار معروف شاهعباس اول صفوی ساخته شده است.
این بقعه در سال ۱۳۱۶ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، اما طی روزهای اخیر بخشی از نمای فیروزهای و البته شکسته و تکهتکه شده آن زیر بار ایزوگام رفت و چهرهای را به خود گرفت که توجه هر رهگذری را به خود جلب میکند.
مصطفی قانونی – مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گلپایگان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: مرمت کاشیهای گنبد امامزاده ۱۷ تن، سال ۱۳۹۲ به طور مشترک توسط میراث و اوقاف انجام شد، اما به دلیل پایین بودن کیفیت، زیر بارشهای بهاره سال جاری ریزش کرد و آب شدیدی وارد دوپوش شد.
در همان زمان طی نامههایی درخواست اعتبار اضطراری از اداره اوقاف و ستاد مدیریت بحران را داشتیم، اما اتفاقی رخ نداد.
وی ادامه داد: ایزوگام گنبد امامزاده ۱۷ تن مورد تأیید اداره میراث نیست، اما تنها کاری که اداره اوقاف انجام داد این بود که ایزوگام را به صورت مخروطی بر روی قسمتهایی که کاشیهای آن ریخته شده قرار دهد، البته این ایزوگام کاملاً نچسبیده و فقط مانعی برای ورود آب به داخل گنبد است.
قانونی گفت: برخی استفاده از مواد نانو و ...
را پیشنهاد میدهند، اما این روش کارایی ندارد حتی میخواستیم از پوشش پلاستیک استفاده کنیم، اما در این روش هم با وزش باد شاهد پارگی پلاستیک میشدیم.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گلپایگان، گفت: اگر این کار اضطراری (ایزوگام) انجام نمیشد با حجم بارش شب گذشته گنبد خراب میشد و پایین میریخت، ترس ما از ریزش گنبد بود که فعلاً این خطر مرتفع شده است.
جمعکردن ایزوگام حدود یک ساعت طول میکشد و بعد از فصل بارشها با توجه به اینکه اواخر مهرماه پیمانکار مربوطه مشخص شده است، با هزینهای حدود ۴۰۰ میلیون تومان مرمت این گنبد انجام خواهد شد.
قانونی با بیان اینکه پیمانکاری که در این زمینه تخصص دارد را به اداره اوقاف معرفی کردیم، افزود: متأسفانه روند طولانی کاغذ بازی سبب شد فصل مرمت را از دست بدهیم.
طبق قانون، هرگونه عملیات مرمتی در اماکن تاریخی زیارتی با اداره اوقاف است، اما گاهی برای تسریع اجرای پروژه میراث با آنها همکاری میکند.
وی زیرسازی برای کاشیکاری در بناهای تاریخی را گچ دانست و افزود: ما نگفتیم یک نفر را به عنوان پیمانکار معرفی میکنیم، بلکه پیمانکارهای دارای صلاحیت را طی نامهای به اوقاف معرفی کردیم، اما متأسفانه با طولانی شدن روند لازم فصل مرمت را از دست دادیم.
همچنین مناقصه باید بین افراد متخصص برگزار شود.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلپایگان در رابطه با مرمت انجام شده در سال ۹۲ بر روی گنبد امامزاده ۱۷ تن، خاطرنشان کرد: قسمت ساق گنبد با اعتبار و نظارت میراث فرهنگی مرمت شده و اکنون هم مشکلی ندارد، اما قسمت قوس گنبد از اعتبارات اوقاف بود که به دلیل مشکلات در تأمین اعتبار، روند مرمت طولانی شد و کیفیت پایین آمد.
اکنون هم قسمتی از طلب پیمانکار از آن سال توسط اوقاف پرداخت نشده است.
انتهای پیام