سفر مقامات پاکستان به کشورهای عربی؛ «خان» حافظ منافع یا رایزن سیاسی؟
امروز بیش از یک میلیارد و 800 میلیون مسلمان از وضعیت سوریه، یمن، فلسطین،عراق و لیبی نگران هستند و عربستان با به عهده داشتن مسئولیت سازمان کنفرانس اسلامی نتوانسته مشکلات این کشورها را حل کند.

امروز بیش از یک میلیارد و 800 میلیون مسلمان از وضعیت سوریه، یمن، فلسطین،عراق و لیبی نگران هستند و عربستان با به عهده داشتن مسئولیت سازمان کنفرانس اسلامی نتوانسته مشکلات این کشورها را حل کند.
به گزارش خبرنگار دفاتر منطقهای خبرگزاری فارس، طی چند روز گذشته عمرانخان نخست وزیر پاکستان برای سفر یک روزه راهی عربستان شد و با ولی عهد این کشور دیدار کرد.
از سوی دیگر ژنرال قمر جاوید باجواه فرمانده ارتش پاکستان به امارات متحده عربی سفر کرد.
سفر نخست وزیر پاکستان در زمانی انجام میشود که قرار است 19 الی 21 دسامبر کنفرانس کشورهای اسلامی در مالزی برگزار شود.
450 نماینده سیاسی و مذهبی 52 کشور اسلامی قرار است در این کنفرانس شرکت کنند.
این در حالی است که عربستان و امارات متحده عربی در این کنفرانس شرکت نمیکنند و دولت ریاض از سایر کشورها هم درخواست کرده است که در این کنفرانس شرکت نکنند.
عمرانخان و ژنرال باجواه سعی دارند نگرانی برخی کشورهای عربی از کنفرانس مالزی را برطرف کنند و ابتکار عمل برای برگزاری این کنفرانس را بدست بگیرند.
طبق بیانیه وزارت امور خارجه پاکستان، عمرانخان در دیدار با محمد بن سلمان ولی عهد عربستان تأکید کرد که روابط استراتژیک دو کشور میتواند به منازعات منطقهای و بهبود روابط کشورهای اسلامی کمک کند زیرا پاکستان سعی دارد به ایفای نقش در زمینه پایان دادن به جنگ افغانستان و بهبود روابط عربستان با ایران ادامه دهد.
بن سلمان برای سرمایهگذاری در پاکستان به ویژه در بخش گردشگری این کشور اعلام آمادگی کرد.
بعد از می سال 2019 میلادی این چهارمین بار بود که عمرانخان به عربستان سفر کرد.
سفرهای پی در پی نخست وزیر پاکستان به عربستان نشان دهنده تلاش اسلامآباد برای دریافت کمکهای مالی و نفت از این کشور است.
البته پاکستان سعی دارد از که در زمینه امور سیاسی نیز حمایت عربستان را در مجامع بین المللی داشته باشد.
عمرانخان ریاست اجلاس جی 20 را به ولی عهد عربستان تبریک گفت و گفت: این موضوع نشان دهنده نقش فعال ریاض در سیاست بین المللی است.
وی افزود: سفر بن سلمان به پاکستان که سرمایه گذاری در بخش انرژی، امنیت ملی و امور دفاعی مشترک را به دنبال داشت بسیار موفقیت آمیز بود.
خان در ادامه بن سلمان را از وخامت اوضاع کشمیر آگاه کرد.
از سوی دیگر ژنرال قمر جاوید باجواه به امارات متحده عربی سفر و ضمن جلب رضایت مقامات این کشور برای پرداخت کمک مالی به پاکستان زمینه گسترش روابط نظامی و فروش سلاح را فراهم کرد.
فرمانده ارتش و نخست وزیر یک هدف را در کشورهای عربی دنبال میکنند.
از طرف دیگر عمرانخان به محض بازگشت از عربستان با سناتور آمریکایی «لیندسی گراهام » دیدار کرد و بعد هم برای سفر یک روزه عازم بحرین شد.
محور سفر مقامات پاکستانی به کشورهای عربی تبادل نظر درباره کنفرانس کولالامپور بود که در آن کشورهایی مانند ایران و ترکیه شرکت میکنند.
چند نکته در سفر فرمانده ارتش پاکستان به امارات قابل توجه است.
ابتدا اینکه وی در این سفر از لباس نظامی استفاده نکرد که نشان میدهد وی سعی داشت به مقامات امارات بفهماند که به عنوان یک نظامی به کشورشان سفر نکرده و میتوانند در همه زمینهها از جمله موارد سیاسی به وی اعتماد کنند.
نه تنها عربستان بلکه آمریکا و هند هم از برگزاری کنفرانس مالزی ناراضی هستند.
آمریکا نمیخواهد در بین کشورهای اسلامی اتحادی تشکیل شود که عربستان بر آن سلطه نداشته باشد.
آمریکا و هند نقش کلیدی در مخالفت عربستان با برگزاری کنفرانس کولالامپور ایفا کردند.
هند از سخنان «مهاتیر محمد» درباره حمایت از مردم کشمیر ناراحت است و نمیخواهد این کشور در بین کشورهای اسلامی اهمیت پیدا کند.
به گزارش منابع آگاه دولتی در اسلامآباد بیشتر کشورها از عملکرد سازمان کنفرانس اسلامی که درباره بیشتر مسائل سکوت اختیار میکند ناراضی هستند.
کشورهای اسلامی مجبور شدند برای ایفای نقش فعال تر در زمینه مسئله فلسطین و کشمیر یک اتحاد تازه تشکیل بدهند.
آمریکا و هند نگران هستند که اگر اتحاد تازه مسلمانان نقش فعال در مسائل منطقه ایفا کند با توجه به عضویت پاکستان به عنوان قدرت هستهای جهان اسلام و ایران میتواند در آینده خطرناک باشد.
کشورهای اسلامی قرار است در زمینه رسانههای مشترک نیز فعال شوند تا بتوانند پاسخ خبرهای ضد اسلامی رسانههای غربی را بدهند.
با توجه به اینکه کنفرانس مالزی رقیب کنفرانس کشورهای اسلامی است نمایندگان عربستان در آن دعوت نشدند.
«مهاتیرمحمد» در سخنان اخیر خود اعلام کرد این کنفرانس کوچک در آینده به یک بلوک قدرتمند بین کشورهای اسلامی تبدیل خواهد شد و از سازمان کنفرانس اسلامی موثرتر است.
کشورهای اسلامی به علت جنگ یمن، برقراری روابط دوستانه با اسرائیل و کشتن جمال خاشقچی از عربستان ناراحت هستند و نمیخواهند این کشور رهبری آنها را در اختیار داشته باشد.
تا کنون کشورهای اسلامی به مسئله مسلمانان اویغور در سین کیانگ چین توجه نکردهاند و این موضوع قرار است برای نخستین بار در کنفرانس کوالالامپور مطرح شود.
شاید برخی کشورها به علت منافعی که از روابط با چین دارند در این زمینه سکوت کردند.
امروز بیش از یک میلیارد و 800 میلیون مسلمان از وضعیت سوریه، یمن، فلسطین،عراق و لیبی نگران هستند و عربستان با به عهده داشتن مسئولیت سازمان کنفرانس اسلامی نتوانسته مشکلات این کشورها را حل کند.
انتهای پیام/ح