تخصیص اعتبار بر اساس عملکرد به دستگاهها/ پدیده مهاجرت از تبعات گردوغبار در سرخس است
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه تخصیص اعتبار بر اساس عملکرد است، گفت: با رایزنی ۵۰ درصد اعتبار را گرفتیم و مابقی اعتبار بر اساس عملکرد است.

مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه تخصیص اعتبار بر اساس عملکرد است، گفت: با رایزنی ۵۰ درصد اعتبار را گرفتیم و مابقی اعتبار بر اساس عملکرد است.
به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد، علی محمد طهماسبی بیرگانی امشب در نشست کارگروه مقابله با گردوغبار که در محل استانداری خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: از ابتدای سال جاری چند کارگروه در این خصوص تشکیل دادیم و منشأیابی خارجی از ابتدای سال جاری در دستورکار قرار دادیم و یک برنامه ۱۲ ساله است را پیگیری میکنیم، در همین رابطه یک نقشهراه برای ستاد تعریف کردیم و در نهایت بهدنبال این هستیم که با شناخت کانون داخلی و خارجی ادله علمی لازم را فراهم آوریم تا در مذاکرات خارجی این اطلاعات را روی میز بگذاریم.
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به کارگروه ملی مقابله با پدیده گردوغبار و ماده ۶ آن تاکید کرد: کارگروه استانی در این رابطه باید شکل بگیرد و در داخل استانها محیط زیست و استانداری از سایر دستگاهها مطالبهگری کنند.
وی با اشاره به تجربه خوزستان متذکر شد: در این رابطه به سمت قهقرا میرویم، مسئله کاملا روشن است و باید به آن اهمیت داده شود.
طهماسبی بیرگانی با گلایهمندی از اینکه چرا رئیس منابع طبیعی استان در این جلسه مهم شرکت ندارد، به اعتبار کلانی که به این ارگان در خصوص کنترل گردوغبار و ریزگرد اختصاص یافته اشاره کرد و افزود: ۱۴ میلیارد تومان به منابع طبیعی استان دریافت کرده است و ۶۰ درصد این منابع به منابع طبیعی تخصیص یافته، پس باید بهعنوان یک متولی مهم در این رابطه پای کار و پاسخگو باشد.
مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با ارائه پیشنهاداتی به دستگاهها یادآور شد: ما وظیفه هماهنگی و پیگیری اقدامات را داریم از همین رو کارگروههای استانی باید مطالبهگری کنند و پول را بر اساس عملکرد دستگاهها اختصاص دهند، حتما روی عملکرد جدیت به خرج دهند تا بتوانیم اعتبار بگیریم.
وی با بیان اینکه تخصیص اعتبار بر اساس عملکرد است، متذکر شد: با رایزنی ۵۰ درصد اعتبار را گرفتیم و مابقی اعتبار بر اساس عملکرد است.
طهماسبی بیرگانی بیان کرد: ۱۰۰ میلیون یورویی که برای سال ۹۹ در نظر گرفته شده هنوز لایحه است و بودجه پیشنهادی است، بعد از اجازه رهبر انقلاب این اعتبار تخصیص مییابد.
دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گردوغبار تاکید کرد: روی قرق و مدیریت چرای دام باید مدیریت بیشتر و کار اثربخش داشته باشید و همواره بهترین و اثربخشترین استفاده را از منابع داشته باشید.
وی با بیان اینکه منشأیابی خارجی تمام شود و کارگروه استانی مصوب کند تا تزریق منابع را انجام میدهیم، تصریح کرد: منشأیابی کانونهای تولید گردوغبار و ریزگرد ایران از سال ۸۸ شروع شد و شناسایی منابع داخلی تولید این گردوغبار را تمام کردیم و از دیماه سال ۹۶ مطالعه کانون خارجی را شروع کردیم، اکنون با درگاه تمام ایستگاههای هواشناسی خاورمیانه ارتباط داریم و حتما تا تیرماه سال ۹۹ منابع کانونهای خارجی تولید گردوغبار را منتشر میکنیم.
پدیده مهاجرت از تبعات گردوغبار در سرخس است
در ادامه این جلسه مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی با تاکید بر اهمیت موضوع گردوغبار، گفت: امروز در سرخس بحث مهاجرت مطرح شد، در این شهرستان دو معضل فرونشست و گردوغبار را داریم که برای پیگیری بحث گردوغبار خراسان رضوی حائز اهمیت است.
رضا شهبازی با بیان اینکه همیشه در مدیریت صحیح کارها و پروژهها بحث بودجه مطرح نیست، با اشاره به استان خوزستان که با وجود تخصیص بودجه سالهای سال است که با معضل گردوغبار دست به گریبان است، متذکر شد: با وجود اینکه برای این استان اعتبارات خوبی تعلق داده شد اما تاکنون برای حل این معضل اتفاق خاصی نیفتاده است، از همین رو باید چالشها را اولویتبندی کرد.
وی ادامه داد: در موضوع گردوغبار چند اولویت است و یکی از این اولویتها سرخس در خراسان رضوی است، چون اولویتبندی نداریم و متمرکز نیستیم تا به سمت حل مسئله حرکت کنیم، کار به نتیجه نمیرسد.
مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی با بیان اینکه علوم پزشکی در شناسایی ذرات کمک میتواند بکند، تصریح کرد: کار دیگر منشأیابی ذرات است، تقریبا مرحله نمونهبرداری استان تا ۸۰ درصد به ثمر رساندیم و نیازمند کمک محیط زیست و علوم پزشکی در این زمینه هستیم.
حل معضل آلودگی هوا یک مسئولیت اجتماعی است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی در این جلسه گفت: گردوغبار مسئله جدی است و جای تأسف دارد که ۵ جلسه تاکنون تشکیل دادیم، چرا که با سلامتی مردم و جان آنها در ارتباط است و اگر برنامهریزی در این خصوص نداشته باشیم، بیشتر گرفتار گردوغبار هستیم.
احمد یزدانپناه تاکید کرد: هر دو ماه این کارگروه تشکیل و اطلاعات جمعآوری شده بررسی شود.
وی با اشاره به چند روز تعطیلی مدارس به علت آلودگی هوا یادآور شد: بحث محیطی یک مسئولیت اجتماعی است که برای حل و مدیریت آن فقط به تعطیل کردن مدارس نباید اکتفا کرد بلکه حتما باید خودروهای آلاینده اعمال قانون شوند و بحث زوج و فرد و تبعات آن نیز بررسی شود .
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی تأکید کرد: دو شهرستان سرخس و خواف در این رابطه جزو واجبات هستند، از ظرفیت معادن میتوان برای دستگاههای پایش کمک گرفت، چون سهمی در برهم زدن اوضاع طبیعی منطقهای که بهرهبرداری را انجام دادهاند، حتما دارند.
منشأ اصلی تولید گردوغبار در استان خارجی است
مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی در این جلسه گفت: ما در استان ۱۵ کانون بحرانی فرسایش بادی داریم و در این خصوص از سایر استانها تأثیرپذیر هستیم، برنامه عملیاتیمان را برای کاهش آسیبپذیری تدوین کردیم.
تورج همتی ادامه داد: یکی از برنامههایی که در دستورکار خود قرار دادیم، احیای کانونهای اصلی توسط منابع طبیعی استان است که متأسفانه تا این لحظه منابع طبیعی این مناطق اصلی را معرفی نکرده است.
وی با بیان اینکه علاوه بر کانونهای داخلی منشأ گردوغبار خارجی است، به حوزه ترکمنستان اشاره کرد و افزود: این حوزه منطقه سرخس را میتواند متأثر کند و طبق مطالعاتی که دانشگاه فردوسی انجام داده است، منشأ اصلی تولید ریزگردهای ترکمنستان دریاچه آرال و صحرای قرهقوم است که ۶ ماه از سال تحت تأثیر گردوغبار حاصل از این کانون هستیم، متاسفانه بیشترین جایی که متأثر از این رویداد شهر مشهد است.
مدیرکل محیطزیست خراسان رضوی با تأکید بر اینکه منشأ اصلی گردوغبار شهر مشهد خارجی است، تصریح کرد : علاوه بر این ۶ ماهه در سایر فصول سال شهر مشهد متأثر از کانونهایی از طرف ترکمنستان است.
همتی به تغییرات شاخص گردوغبار اشاره کرد و متذکر شد: این شاخص از ۲۰ شهریور تا ۱۳ مهرماه نشان داده میزان گردوغبار به ۱۷۰ هم رسیده است که شرایط هشدار و بحران را نشان میدهد.
وی افزود: مطالعات در سطح استان و ملی انجام میشود و در همین رابطه شهرستانها را نیز وارد کار کردیم، بهطور مثال از شهرستان سرخس خواستیم کارگروههایشان را در این رابطه تشکیل دهند.
مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به معضل کشت دیم در سرخس بیان کرد: کشاورزی دیم در این شهرستان نیاز به تغییر دارد و در خصوص چرای دام، مدیریت قرق باید بیشتر مدنظر قرار گیرد.
همتی به وضعیت اسفناک روستای چاله زرد سرخس اشاره کرد و گفت: برای برطرف کردن مشکلاتی که مردم آنجا دست به گریبان هستند، اعتبارات مختصر و محدود است و برای حل درست معضل اعتبارات ویژهای نیاز است، ۱۴ میلیارد تومان برای مدیریت این کانونها اندک است.
وی به مطالعات انجام شده و محدودیتها از لحاظ امکانات اشاره و بیان کرد: یک ایستگاه پایش باید در مرز با ترکمنستان داشته باشیم تا اگر در صورت لزوم بخواهیم ادعایی در خصوص غرامت و خساراتی که از ناحیه گردوغبار ترکمنستان به کشورمان وارد کنیم، بتوانیم به آمار مستدل در این خصوص اتکاء کنیم اما به علت نبود دستگاههای پایش، اطلاعات و دیتای دقیقی در این مورد نداریم.
مدیرکل محیطزیست خراسان با بیان اینکه اعتبارات گردوغبار در سال گذشته افزایش داشته است، به سهم اندک محیطزیست استان از این اعتبارات اشاره کرد و گفت: از ۱۵ میلیارد تومان اعتباری که در این حوزه به استان تخصیص یافته است، سهم محیطزیست استان یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بود و سهم جهاد کشاورزی ۳۰۰ میلیون تومان و مابقی این اعتبار که مبلغی نزدیک به ۱۳ میلیارد تومان است، به منابع طبیعی استان تعلق یافته است.
همتی به اعتباراتی که در گذشته تحقق یافته اشاره کرد و گفت: ۴۸۰ هکتار اراضی فرسایشپذیر را با گونههای بومی احیا کردیم که بالای ۸۰ درصد این گونهها به حیات خود ادامه دادند و در خصوص احیای کانونهای فرسایشی در بین سایر استانهای کشور، استان اول بودیم.
وی یادآور شد: با اعتبار تخصیص یافته به محیطزیست اراضی فرسایشپذیر را احیاء و فنسکشی کردیم تا آهوها مزاحم مردم نباشند، با مدیریتی که انجام دادیم، خوشبختانه دریاچه بزنگان ۲۰ هکتار افزایش سطح پیدا کرد و در خواف و بردسکن نهالکاری انجام شد.
مدیرکل محیطزیست خراسان رضوی به موضوع بلاتکلیفی در خصوص کانونهای خارجی اشاره کرد و گفت: مناسب است هیأتهایی از کشور ما و ترکمنستان برای مذاکره در این مورد اقدام کنند.
همتی با بیان اینکه دستگاهها باید کار و بحث مشارکتی در این خصوص انجام دهند به کلید اصلی این مشارکت را مردم دانست و متذکر شد: چالش اصلی درباره موضوع ریزگردها وجود کانونهای بحرانی داخلی و خارجی و کمبود اعتبار آن است.
افزایش کانونهای داخلی تولید گردوغبار در کشور
رئیس امور بیابان اداره منابع طبیعی خراسان رضوی در این جلسه گفت: آمار در سال ۹۷ و ۹۸ بازنگری شده و متأسفانه در این خصوص افزایش کانون را داشتیم، به طوریکه از ۱۵ کانون فرسایش در ۱۵ شهرستان هماکنون طبق آخرین آمار ۳۰ کانون در ۲۱ شهرستان رسیدهایم، این مساحت هماکنون به دو میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار رسیده است و عرصه تحت تأثیر بالغ بر ۳ میلیون هکتار است و در سال جاری از محل صندوق توسعه ملی ۱۳ میلیارد اعتبار دریافت کردیم.
وی با بیان اینکه در حل معضل گردوغبار جزیرهای عمل کردیم، افزود: در استان با ردیفهای ملی مشکل داریم، برنامه عملیاتی مدون تدوین شود و توزیع سهم استان خراسان تعیین شود، اگر مشکل را بخواهیم اساسی حل کنیم، دستگاههای محلی دلسوزانه پای کار هستند.
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد در این جلسه گفت: بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار کمربند سبز را در راستای کنترل آلودگی و گردوغبار شهر مشهد اجرا کردیم و ۳۵۰ هکتار فضای سبز و درختکاری در ارتفاعات جنوب شهرداری اجرا کرده است.
مهدی یعقوبی تصریح کرد: گردوغبار سال جاری در مقایسه با سال گذشته از ۳ روز به ۱۳ روز در سال جاری افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه به علت نبود مراکز کنترل و اندازهگیری و پایش هوا ما دیتای درستی در دست نداریم، بر لزوم و اولویت احداث مراکز پایش تاکید کرد و افزود: با در دست داشتن اطلاعات درست و متقن در این خصوص میتوان به نحو شایستهای سهم هر دستگاه مشخص شود، شاخصها ارتقاء یابد و بهبود کیفیت داشته باشیم.
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد بیان کرد: متأسفانه دستگاهها برای حل این معضل بهصورت جزیرهای عمل کردهاند و در این چند سال اتفاق خوبی نیفتاده است که کارها به موازات هم پیش نرود.
مدیر مرکز پایش آلایندههای زیست محیطی شهرداری مشهد در این جلسه با بیان اینکه تغییرات اقلیمی بهعنوان نیروی محرکه این پدیده کار میکند، تصریح کرد: آرایش جریانات هوا تغییر کرده، در گذشته پدیده گردوغبار را در مشهد کم داشتیم اما هماکنون آرایش این الگو تغییر کرده است.
رضا اسماعیلی با بیان اینکه متأسفانه در شرق کشور فقط در زابل ایستگاه داریم، متذکر شد: در ردیابیها این عامل مهم است و در راهاندازی و پشتیبانی این ایستگاهها در مرکز مشهد این توانایی را داریم که بسیاری از مسائل را پشتیبانی کنیم.
انتهای پیام/ 70051/خ