راهنمای «رواندرمانی تحلیلی کارکردی» در بازار کتاب
راهنمای کتاب رواندرمانی تحلیلی کارکردی تألیف ماویس تسای، رابرت کوهلنبرگ، جاناتان کانتر، باربارا کوهلنبرگ، ویلیام فولت، گِلِن کالاهان و ترجمه خالد جنادله و مریم جباری چاپ و منتشر شد.

ایسنا/خوزستان راهنمای کتاب رواندرمانی تحلیلی کارکردی تألیف ماویس تسای، رابرت کوهلنبرگ، جاناتان کانتر، باربارا کوهلنبرگ، ویلیام فولت، گِلِن کالاهان و ترجمه خالد جنادله و مریم جباری چاپ و منتشر شد.
این کتاب را انتشارات ارجمند آذر ۱۳۹۸ با قیمت ۴۵۰۰۰ تومان روانه بازار کتاب کرده است.
به گزارش ایسنا، رواندرمانی تحلیلی کارکردی (FAP) یکی از درمانهای موج سوم درمانهای رفتاری ـ شناختی است.
درمانهای موج سوم در مقایسه با موج اول (درمانهای رفتاری) و موج دوم (درمانهای شناختی) که به ترتیب بر رفتارها و افکار منفی و کژکار متمرکز بودند، این مزیت را دارند که بیشتر کلنگر، بافتاری، فرایندمدار و مبتنی بر ذهنآگاهی هستند تا آسیبشناختی، مسالهمدار و متمرکز بر راه حل.
این امر موجب میشود تصویر کلیتر و واضحتری از بهزیستی روانشناختی و فرایند آن برای درمانگر و حتی مراجع ترسیم شود چراکه در عوض زیر ذرهبین گذاشتن یک رفتار یا فکر کژکار به عنوان سرمنشاء پریشانی و ناراحتی روانشناختی فرد و اینکه چگونه رفتار، فکر یا احساس میکند، به چگونگی ارتباط برقرار کردن ما با احساسی اهمیت میدهد که فکر میکنیم یک رویداد در ما برمیانگیزد و افق ما را برای نگاه کردن به زندگی چه اجتماعی و چه فردی وسعت میبخشد.
در بنیاد نظری این رویکرد، میتوان تأثیر فلسفههای آسیای شرقی (به ویژه در بحث ذهنآگاهی، شفقتورزی و پذیرش)، دیدگاههای زبانشناختی معاصر و حتی رگههایی از دیدگاه وجودی را ملاحظه کرد.
رواندرمانی تحلیلی کارکردی علاوه بر آنچه در بالا گفته شد با تکیه بر اصول رفتاردرمانی رادیکال رویکردی یکپارچه اتخاذ کرده است.
بنابراین تعجبی ندارد اگر خواننده ببیند نویسندگان تکنیک تداعی آزاد را به عنوان یک روش مناسب تشخیصی یا درمانی معرفی میکنند زیرا با توجه به ماهیت رویکرد یکپارچهنگر، لزومی ندارد درمانگر زیربنای نظری این تکنیک را بپذیرد، بلکه آنچه مد نظر است سودمندی آن برای مساله حال حاضر مراجع است.
این امر چنان است که مؤلفان در کتاب قبلی خود (۱۹۹۱) فصلی را تحت عنوان «رواندرمانی تحلیلی کارکردی: پُلی بین روانتحلیلگری و درمان رفتاری» نام نهادهاند و در آن به برشمردن اشتراکات و اختلافات FAP با روانتحلیلگری پرداختهاند.
رواندرمانی تحلیلی کارکردی درمانی مبتنی بر پنج قانون است که عبارتاند از؛ آگاه بودن به رفتارهای بالینی مرتبط (رفتارهایی که اهمیت بالینی دارند)، فراخوانی رفتارهای بالینی مرتبط، تقویت طبیعی بهبودهای مراجع، مشاهده اثرات رفتار درمانگر که بالقوه تقویتکننده هستند، و ارایه تفسیرهای تحلیلی کارکردی و تعمیمدهیِ بهبودهای مراجع.
سه قانون نخست که از آنها به عنوان آگاهی، شجاعت، و عشق درمانگرانه تعبیر میکنند نقش مهمی در ایجاد رابطه پرشور و صمیمانه بین مراجع و درمانگر ایفا میکنند.
در این شیوه درمانی رابطه مراجعدرمانگر به عنوان عاملی اساسی در دستاوردهای درمان مطرح میشود و مورد توجه قرار میگیرد.
یکی از مؤلفان کتاب حاضر درباره رواندرمانی تحلیلی کارکردی مینویسد: «FAP اصول رفتاری را بهکار میگیرد تا فضایی مقدس برای آگاهی، جرأت و عشق بیافریند که در آن، رابطه درمانی وسیلهای اساسی برای شفا و تحول مراجع بهشمار میرود.
FAP اثربخشی روابط بینفردی را با پرورشِ توانانمندیهای مراجع، برای سخن گفتن و عمل کردن به شیوهای مشفقانه و بر مبنای واقعیتها و موهبتهایش، و برای صمیمی شدن، مهر ورزیدن و مورد مهر قرار گرفتن، شکل میدهد» (نقل از کتاب، ص، ۱۷).
مفروضه محوری تغییر بالینی در FAP، پاسخدهی همایندِ درمانگر به مراجع و استفاده از تقویت طبیعی برای شکلدهی به رفتارهای مراجع است که در درون جلسه درمان روی میدهند.
این رفتارهای درون¬جلسه را رفتارهای بالینی مرتبط یا CRBها مینامند که در تدوین مفهومسازی مورد و بررسی پیشرفتهای مراجعان اهمیت بسزایی دارند.
درمانگران FAP دغدغهای بیش از درمان نشانههای بیمارگونه مراجع دارند؛ آنان به دنبال این هستند که استعدادها و توانمندیهای مراجعان را برای هدفی جهانی و انسانی پرورش دهند و آنان را بر میانگیزند تا برای مشارکت در ساختن جهانی بهتر و مسالمتآمیزتر تواناییها و علایق خود را بهکار گیرند و این خود بحث مهمی در FAP است که تحت عنوان رواندرمانی تحلیلی کارکردی سبز از آن یاد میکنند.
کتاب حاضر دومین کتاب مؤلفان در زمینه معرفی FAP است.
این کتاب علاوه بر اینکه اکثر مطالب کتاب پیشین را دربرمیگیرد، پژوهشهای جدید در زمینه FAP و فرمها و پرسشنامههایی که برای فرایند درمان تدوین شدهاند و تجارب جدیدتر مؤلفان در کار بالینی با مراجعان و مبحث رواندرمانی تحلیلی کارکردی سبز را نیز شامل میشود.
از جمله مزایای این کتاب میتوان مواردی نظیر ترسیم یک پروتکل درمانی، پرداختن به بحث نظارت بر دانشجویان و رواندرمانگران FAP، ارایه مثالهای گام به گام در هر مرحله از درمان یا در ارتباط با موارد تشخیصی، دربرداشتن پرسشنامهها، سیاههها و فرمهای مورد نیاز برای اجرای FAP و موارد دیگر را برشمرد که روانشناسان، رواندرمانگران، مشاوران و حتی مددکاران اجتماعی میتوانند بیشترین بهره را از آن ببرند، با این وجود، با توجه به مباحثی نظیر، خود و ذهنآگاهی، خودآگاهی، صمیمیت و روابط بین فردی و مساله ارزشها که در این کتاب از آنها صحبت به میان رفته است، مطالعه آن میتواند برای افراد غیرمتخصص نیز مثمرثمر باشد.
انتهای پیام