/گزارش/ زنان سرپرست خانوار حمایت میخواهند
زنان نیمی از جمعیت جامه ما را تشکیل میدهند بنابراین ناگزیر باید در طرحهای توسعهای نقش این قشر آسیبپذیر در نظر گرفته شده و از آنها حمایت بهعمل آید.

ایسنا/لرستان زنان نیمی از جمعیت جامه ما را تشکیل میدهند بنابراین ناگزیر باید در طرحهای توسعهای نقش این قشر آسیبپذیر در نظر گرفته شده و از آنها حمایت بهعمل آید.
سمیه زنی ۳۳ ساله و مادر دو فرزند، همسرش اکنون در زندان به سر میبرد و چرخ زندگی او و کودکانش که ۴ و ۶ ساله هستند بدون کمک و یاری همسایگان و خیران نمیچرخد.
او در حال حاضر از کمیته امداد مستمری ماهیانه دریافت میکند، اما به گفته خودش با اینکه لباسهای بلااستفاده فرزندان همسایگان را بر تن کودکان خود میکند تا هزینههای زندگیاش کمتر شود، اما همچنان در تأمین مایحتاج ضروری زندگی کم میآورد.
این زن سرپرست خانوار میگوید، بخش اعظمی از خوراک و غذای بچهها را نیز معمولاً افرادی که از اوضاع ما خبر دارند تأمین میکنند، اما گاهی اوقات نیز چیزی برای درست کردن ندارم و به افرادی که از حال ما خبر دارند میسپارم وقتی مرغ برای خودشان میخرند پوست و چربیهای اضافه آنها را برایم کنار بگذارند تا تمیزشان کنم و برای یک وعده بچهها استفاده کنم.
صغری زنی حدود ۶۰ ساله که در جوانی همسرش را از دست میدهد و خود بهتنهایی بچههایش را بزرگ کرده است، اکنون نیز مسئولیت پسر ۶ ساله فرزند بزرگش که مادر و پدر را بر اثر بیماری از دست داده را بر عهده دارد.
میگوید طعم تلخ تنگدستی را خوب میشناسد و گویی این طعم را نوادگانش هم باید به ارث ببرند خودش توان کار ندارد و تنها دارایی که به آن امید دارد کمک دیگران و اندک مستمری است که از نهادهای حمایتی میگیرد.
کبری میگوید یک روز دیدم یکیاز همسایهها مقدار زیادی چربی و پوست و پای مرغ بیرون کنار زبالهها گذاشته بود، خجالت میکشیدم ولی در دل دوست داشتم میرفتم و آنها را جمع میکردم و میشستم تا برای نوهام غذایی درست میکردم.
به نظر میرسد زنان سرپرست خانواری که مسئولیت نگهداری از فرزندانشان را هم دارند در پیچوخم سخت و نفسگیر مشکلات اقتصادی درمانده هستند و در کنار آن همان مشکلات معیشتی ناگفته و مشکلاتی در عرصه امورات اجتماعی متوجه آنهاست.
اختصاص ۳۰۰۰ میلیارد ریال به بیمه زنان سرپرست خانوار
بنابر گفته فاطمه ذوالقدر، عضو کمیسیون زنان مجلس شورای اسلامی و اعلام معاونت زنان ریاست جمهوری تعداد زنان سرپرست خانوار به بیشاز سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر میرسد که این میزان روند رو به رشدی دارد که ازجمله علل افزایش آن میتوان به طلاق، تصادفات، از کار افتادگی همسر، زندان و اعتیاد اشاره کرد.
بنا بر گفته همین عضو فراکسیون زنان مجلس در بودجه سال ۹۸ سه هزار میلیارد ریال به بیمه زنان سرپرست خانوار و بد سرپرست اختصاص یافته است.
دولت و آنچه برای زنان سرپرست خانوار انجام داده
بنابر گفته معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، زنان سرپرست خانوار دارای مشکلات جدی هستند بههمین دلیل باید برای رفع این مشکلات اقداماتی انجام داد، چراکه توانمندسازی این بانوان در تحکیم بنیان خانواده آنها تأثیرگذاری بیشتری دارد؛ که در این راستا میتوان زمینه اشتغال آنها را فراهم کرد تا در کنار خانوادههایشان زندگی بهتری را بگذرانند.
به گفته ابتکار، پیرو تفاهمنامه سهجانبه همکاری معاونت امور زنان و خانواده، شورای اجتماعی کشور و سازمان فنی حرفهای با هدف ایجاد کسبوکار پایدار، بهبود وضعیت اقتصادی و معیشت زنان سرپرست خانوار و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، طرح توانمندسازی اقتصادی این زنان در سکونتگاههای غیررسمی در ۱۰ استان آذربایجانغربی، لرستان، کردستان، کرمان، کرمانشاه، هرمزگان، خوزستان، البرز، فارس و سیستانوبلوچستان آغاز شده است.
شناسایی بیش از ۲۴ هزار زن سرپرست خانوار
ناهید پرویزپور مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان نیز در این رابطه گفت: تاکنون ۲۴ هزار و ۵۰۱ زن سرپرست خانوار زیر ۵۵ سال در استان شناسایی شده که توانمندسازی آنها یکیاز برنامههای دولت بوده که اقدامات خوبی در این رابطه انجام شدهاست.
وی افزود: یکیاز این موضوعات توانمندسازی اقتصادی زنان با تأکید بر بانوان سرپرستخانوار است که این افراد علاوهبر مسئولیت مادری، وظیفه سنگینتر اداره خانواده را نیز برعهده دارند و ممکن است تحت پوشش سازمانهای حمایتی هم نبوده و مجبور به اداره معیشت خانواده نیز باشند.
شناسایی ۴۰۰ زن سرپرست خانوار در سکونتگاههای غیررسمی خرمآباد
پرویزپور گفت: زنان سرپرستخانوار به واسطه اینکه در فقر اقتصادی بهسر میبرند در معرض بسیاری از آسیبهای اجتماعی نیز قرار دارند و بههمین دلیل معاونت زنان ریاست جمهوری بحث توانمندسازی اقتصادی آنان را در دستور کار خود قرار دادهاست.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان با بیان اینکه طی سال جاری دو تفاهمنامه مهم انجام شد، اظهار کرد: یکی تفاهمنامه سهجانبه بین معاونت امور زنان، فنی و حرفهای و سازمان اجتماعی وزارت کشور بود که ۴۰۰ نفر از زنان سرپرست خانوار مرکز استان در سکونتگاههای غیررسمی شناسایی و از طریق یکیاز شرکتهای طرف قرارداد معاونت زنان انگیزشیابی شدند.
حدود ۵۰ هزار زن سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند
جاسم محمدیفارسانی در این رابطه در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۰۱ هزار خانوار در استان تحت پوشش کمیته امداد هستند، گفت: از این تعداد ۴۹ هزار و ۸۳۱ خانوار شامل ۶۸ هزار و ۷۴۹ نفر، خانوارهاییاند که زنان سرپرست آنها هستند.
وی ادامه داد: ۳۷ هزار و ۱۷۷ خانوار از این تعداد خانوارهایی هستند که سرپرست آنها فوت شده، چهار هزار و ۶۸۳ خانوار زنان مطلقه، ۹۱۶ خانوار سرپرستشان در زندان است و شش هزار و ۹۴۰ نفر شامل خانوارهایی است که متارکه کرده یا در روستاهای مناطق محروم سکونت دارند.
محمدی با اشاره به اینکه کل خدمات کمیته امداد شامل زنان سرپرست خانوار میشود، عنوان کرد: به این خانوارها کمک معیشت مالی بهصورت حقوق ماهانه، طرحهای اشتغالزایی و کمک مسکن، کمکهای درمانی، وامهای کارگشایی، برنامههای فرهنگی، خدمات حقوقی و بیمههای اجتماعی تعلق میگیرد.
مدیرکل کمیته امداد لرستان تصریح کرد: طرح بیمههای اجتماعی شامل زنان سرپرست خانوار زیر ۴۵ سال میشود که در قالب آن تاکنون هشت هزار و ۷۴۵ خانوار تحت پوشش قرار گرفته و حق بیمه آنها ماهانه پرداخت میشود.
۸۸۰۰ زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی لرستان
فاطمهزهرا توکلی، مدیرکل بهزیستی لرستان با بیان اینکه زنان و دختران جامعه ما در فضایی زندگی میکنند که همه سیاستگذاران، اندیشمندان، اقتصاددانان، جامعهشناسان و همه برنامهریزان به این نکته اتفاق نظر دارند که توسعه پایدار در هیچ جامعهای اتفاق نمیافتد مگر اینکه زنان بهطور ویژه دیده شده و در بستر توسعه و مشارکت فعالیت داشته باشند، اظهار کرد: نمیتوانیم در یک جامعه انتظار توسعه همهجانبه داشته و از طرفی از ظرفیت زنان و دختران غافل شویم.
وی با اشاره به اینکه در طول تاریخ ما زنان و دخترانی اسوه و الگو هستند، ادامه داد: زنان ما در عرصههای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ورود پیدا کردند اما تا رسیدن به مدینه فاضله فاصله داریم.
توکلی اظهار کرد: اعتقاد به تفاوتهای جنسیتی داریم چراکه در ظرفیتها، نگرش و رویدادها شناخت ایجاد میکند و با حضور دو جنس مخالف در کنار هم خلقت و آفرینش کامل میشود و تکامل جامعه غیر از این میسر نخواهد بود.
مدیرکل بهزیستی لرستان با اشاره به اینکه در حال حاضر هشت هزار و ۸۰۰ زن سرپرست خانوار استان تحت پوشش این سازمان بوده و از خدمات حمایتی برخوردار میشوند، عنوان کرد: همچنین ۱۵ هزار نفر از زنان معلول جامعه استان از خدمات بهزیستی بهرهمند شده و ۶۳۸ نفر از دختران و خانمهای بهزیستی تحت حمایت به فضای تحصیلات تکمیلی راه یافتند.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۵۰۰ نفر از زنان تحت حمایت از وامهای خوداشتغالی در راستای توانمندسازی استفاده کردند، اظهار کرد: ٣٠نفر از دختران تحت پوشش بهعنوان دختران موفق از مراکز شبانهروزی استان ترخیص شدند.
تشکیل ۲۰ گروه همیار زنان سرپرست خانوار
سلمان کریمیان، معاون بهزیستی لرستان نیز با اشاره به اقدامات مهم و شاخص صورت گرفته از ابتدای شکلگیری دولت دوازدهم تاکنون در حوزه امور اجتماعی این ادارهکل، اظهار کرد: در راستای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار طرح مالی خُرد را در قالب ۵۰ گروه ۲۰ نفره در شهرستانهای کوهدشت، دلفان و چگنی اجرایی کردهایم.
وی اضافه کرد: در این مدت پنج کلینیک مددکاری در شهرستانهای استان برای ارائه خدمات مددکاری به افراد جامعه هدف و همچنین ۲۰ گروه همیار زنان سرپرست خانوار با محوریت توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی تشکیل شده است.
کریمیان گفت: با تشکیل و استفاده از قابلیتهای وامهای خوداشتغالی، در راستای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، به ۱۵۰۰ نفر پرداخت شده است.
وی با اشاره به اینکه در قالب تفاهمنامه با صندوق تأمین اجتماعی حق بیمه بازنشستگی یک هزار و ۶۰۰ نفر از زنان سرپرست خانوار شهری پرداخت شده، عنوان کرد: همچنین حق بیمه بازنشستگی به دو هزار و ۳۰۰ نفر از زنان روستایی پرداخت شده است.