خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 10 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

دفن مصوباتِ «مدیریت پسماند» زیر آواری از زباله‌ها

فارس | استان‌ها | جمعه، 22 آذر 1398 - 18:04
تفکیک زباله از مبدأ موضوعی است که کمک بزرگی به جلوگیری از هدررفت منابع و حفظ محیط‌زیست در کشور می‌کند، اما در هنوز در بسیاری از شهرها، زباله‌های تر و خشک به‌صورت مخلوط جمع‌آوری و دفن می‌شود.
زباله،پسماند،چهارمحال،بختياري،مديريت،تفكيك،استان،دفن،توليد،تُ ...

تفکیک زباله از مبدأ موضوعی است که کمک بزرگی به جلوگیری از هدررفت منابع و حفظ محیط‌زیست در کشور می‌کند، اما در هنوز در بسیاری از شهرها، زباله‌های تر و خشک به‌صورت مخلوط جمع‌آوری و دفن می‌شود.
خبرگزاری فارس، مریم بیگی| بحث مدیریت پسماند در دو دهه اخیر به یکی از معضلات بزرگ در شهرها و روستاهای کشور تبدیل شده است؛ موضوع تفکیک زباله و مدیریت پسماندهای خانگی، بیمارستانی، صنعتی، ساختمانی و کشاورزی در چهارمحال و بختیاری نقل محافل و جلسات متعددی از جمله کارگروه‌های سرمایه‌گذاری، مدیریت پسماند، شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت و ....
در چهارمحال و بختیاری بوده است.
مدیرکل دفتر امور شهری استانداری چهارمحال و بختیاری از آغاز طرح تفکیک زباله از مبدا در این استان از خرداد سال 1394 توسط بخش خصوصی خبر داده بود.
طرح تفکیک زباله تر و خشک توسط یک شرکت خصوصی در چهارمحال و بختیاری در خرداد ماه سال 1396 با حضور مسؤولان استانی کلید خورد.
گودرز امیری در این آئین با اشاره به اینکه تفکیک زباله در سه شهر شهرکرد، بروجن و فرخشهر آغاز شده است، گفت: این طرح به‌عنوان یک ضرورت باید با جدیت پیگیری شود و اگر با موفقیت انجام شود بسیاری از مشکلات محیط‌زیستی رفع می‌شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: با توجه به اینکه حجم بیشتر زباله‌های تولیدی خشک است، اگر تفکیک زباله از مبدأ انجام گیرد با کاهش حجم زباله دفن شده روبرو می‌شویم.
امیری با درخواست از مردم جهت همکاری با مأموران شهرداری، افزود: اگر طرح تفکیک زباله با شکست روبرو شود نمی‌توان جایگزین بهتری برای آن پیدا کرد و به همین علت شهرداری، پیمانکار و مردم باید با جدیت تمام در اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ تلاش کنند تا این طرح به ثمر برسد.( جزئیات)
این شرکت سرمایه‌گذاری خصوصی پس از گذشت مدت کوتاهی علیرغم تبلیغات گسترده کار تفکیک زباله در چهارمحال و بختیاری را رها کرد و عملا این طرح با شکست مواجه شد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری در شورای گفت و گوی بخش خصوصی و دولت با اشاره به وضعیت نامطلوب دفن اصولی پسماند در استان گفت: متأسفانه ساماندهی نامناسب پسماندهای بیمارستانی، کشاورزی، دامی، نخاله‌های ساختمانی و خانگی مشکلاتی را برای استان به وجود آورده است، این مسائل در کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی توسط اعضا برای پیگیری مطرح شد.
استفاده از پسماند برای تولید انرژی
وی با بیان اینکه جذب سرمایه‌گذار در موضوع مدیریت پسماند در چهارمحال و بختیاری یک موضوع بسیار مهم است، تأکید کرد: می‌توان شرایطی را فراهم کرد که بتوان از پسماند در راستای ایجاد انرژی استفاده کرد.
نبود مکان مشخص برای دفع پسماند در چهارمحال و بختیاری، بی‌خطرسازی زباله‌های بیمارستانی، ساماندهی زباله‌های غیرقابل بازیافت، رسیدگی به وضعیت دفن پسماند در روستاها، درنظر گرفتن مکان مشخص برای دفن نخاله‌های ساختمانی، انجام قوانین مربوط به مدیریت پسماند و رسیدگی به وضعیت دفع پسماند در قطب صنعتی بروجن از مشکلات چهارمحال و بختیاری در بحث پسماند است.
زباله به‌عنوان طلای کثیف در جهان مطرح است، که می‌توان از آن برای تولید انرژی، بازیافت زباله‌ و درآمدزایی استفاده کرد، اما بنظر می‌رسد شهرداری شهرکرد برخلاف تأکید سایر مسؤولان تمایلی به درآمدزایی از زباله و جذب سرمایه‌گذار در این حوزه ندارد.
زباله به‌عنوان طلای کثیف در جهان مطرح است، که می‌توان از آن برای تولید انرژی، بازیافت زباله‌ و درآمدزایی استفاده کرد، اما بنظر می‌رسد شهرداری شهرکرد برخلاف تأکید سایر مسؤولان تمایلی به درآمدزایی از زباله و جذب سرمایه‌گذار در این حوزه ندارد.
یوسف ابوطالبیان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، با بیان اینکه در سال 83 قانون مدیریت پسماند در کشور به تصویب رسید، گفت: این بحث به وزارت کشور و استانداری‌های استان محول شد که محلی برای دفن زباله‌های عادی، بیمارستانی و ویژه مشخص شود، اما تا سال 1394 عملا هیچ کاری در چهارمحال و بختیاری انجام نشد.
عدم توانایی در اجرای بازیافت زباله توسط مسؤولان
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: طبق قانون تا سال 92 به این استان فرصت داده شد که حداقل 70 درصد زباله‌های شهری را بازیافت کند، اما متأُسفانه اراده‌ای از سوی متولیان برای این موضوع وجود ندارد.
وی با بیان اینکه شهرداری شهرکرد عوارض مدیریت پسماند را از مردم دریافت می‌کند، خاطرنشان کرد: اما هیچ اقدامی در خصوص مدیریت پسماند در این استان انجام نمی‌شود و به نظر می‌رسد هدف از بازیافت در این استان سودجویی است.
ابوطالبیان افزود: شهرداری قبل از اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا توسط شرکت یاران جنوب کوشک باید بسترهای لازم برای رساندن زباله‌های پول‌‌ساز به دست این شرکت ر فراهم می‌کرد، اما بی‌توجهی به جلوگیری از فعالیت دستفروشان مانع از اجرای موفق این طرح در شهر شهرکرد شد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری در ادامه با اشاره به کارشنکی شهرداری و سازمان محیط‌زیست در استان برای ورود سرمایه‌گذاران به بحث تولید انرژی از زباله، خاطرنشان کرد: زباله می‌تواند یک منبع بسیار خوب برای درآمدزایی و تولید انرژی باشد.
تفکیک زباله مانع توزیع شیرابه‌های فاضلاب و گاز متان به محیط‌زیست می‌شود
وی اضافه کرد: از مزایای تفکیک زباله جلوگیری از ورود شیرابه‌های فاضلاب، گاز متان به محیط‌زیست، آب و خاک است.
ابوطالبیان در پایان تأکید کرد: متأسفانه شهرداری‌ها و سازمان محیط زیست چهارمحال و بختیاری همکاری لازم را با سرمایه‌گذاران در حوزه مدیریت پسماند ندارند.
شهرستان بروجن یکی از شهرستان‌های استان چهارمحال و بختیاری است که در دفن زباله‌های صنعتی به‌عنوان دومین شهرستان صنعتی استان شناخته می‌شود؛ و بوی نامطبوع زباله‌های صنعتی در این شهرستان گلایه مردم را هم در پی داشته است.
ابراز رضایت فرماندار بروجن از جمع‌آوری و دفن زباله
فرماندار این شهرستان بارها در جلسات متعدد این موضوع را بیان و خواستار حل مشکل شده است(بیشتر بخوانید )، این موضوع را از فرماندار شهرستان بروجن جویا شدیم.
مسعود ملکی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفت: هیچ مشکلی برای دفن زباله در این شهرستان وجود ندارد و زباله‌ها از سطح شهرستان جمع‌آوری و به‌طور اصولی دفن می‌شود.
شهرام احمدی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرکرد در خصوص مدیریت اصولی پسماند، گفت: سرانه تولید پسماند برای هر نفر به‌طور میانگین روزانه 700 گرم است که مجموعا سالانه 264 هزار و 368 تُن زباله عادی در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود.
سرانه تولید پسماند برای هر نفر به‌طور میانگین روزانه 700 گرم است که مجموعا سالانه 264 هزار و 368 تُن زباله عادی در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود.
مدیرکل محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری ادامه داد: همچنین سالانه 28 هزار تُن زباله صنعتی، یک‌هزار و 800 تُن زباله ویژه، 2 هزار و 800 تُن زباله پزشکی و یک میلیون تُن زباله کشاورزی در استان تولید می‌شود، برای دفن پسماندهای عادی هیأت‌ها و کارگروه‌هایی، مکان‌یابی را انجام می‌دهد.
وزارت کشور متولی مدیریت پسماند است/صدور 134 اخطاریه در حوزه پسماند از ابتدای سال
وی اضافه کرد: زباله‌های بیمارستانی پس از بی‌خطرسازی در بیمارستان به پسماند عادی تبدیل و دفن می‌شوند؛ پیگیری‌هایی برای بی‌خطرسازی زباله‌های کلینیک‌ها و مطب‌های شخصی و دولتی نیز توسط نظام پزشکی صورت گرفته است.
احمدی با بیان اینکه وزارت کشور متولی مدیریت پسماند در کشور است، خاطرنشان کرد: مدیریت پسماند در شهرها بر عهده شهرداری‌ها، در روستا بر عهده دهیاری و در خارج از حریم شهرها بر عهده بخشداری‌ها است.
سالانه 28 هزار تُن زباله صنعتی، یک‌هزار و 800 تُن زباله ویژه، 2 هزار و 800 تُن زباله پزشکی و یک میلیون تُن زباله کشاورزی در استان تولید می‌شود
مدیرکل محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: از ابتدای سال 134 مورد اخطاریه برای دهیاران و شهرداران متخلف در حوزه مدیریت پسماند صادر شده است که 110 مورد اقدام به حل مشکل کردند و 24 مورد به مراجع قضایی جهت پیگرد معرفی شدند، در حال حاضر 70 پرونده حقوقی در این خصوص در مراجع قضایی در حال پیگیری است.
مشکلات مالی مانع کار بازیافت زباله/ ورود سرمایه‌گذار برای مدیریت پسماند صنعتی
وی در خصوص ورود سرمایه‌گذاران برای مدیریت اصولی پسماند و درآمدزایی در این حوزه، توضیح داد: در گذشته شرکت اکوانرژی برای تولید انرژی از زباله مجوزات لازم را اخذ کرد اما به دلایلی از ادامه کار منصرف شد.
احمدی افزود: شرکت طبیعت پاک زاگرس نیز برای بازیافت زباله مجوزات لازم را اخذ و کار خود را آغاز کرد، اما بنا به مشکلات مالی در ادامه کار با مشکل مواجه شده است.
مدیرکل محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری در پایان با اشاره به ورود یک سرمایه‌گذار برای مدیریت پسماندهای صنعتی در استان، خاطرنشان کرد: مکان‌یابی برای احداث کارخانه توسط سرمایه‌گذار شرکت پارس ویستا انجام شده و این شرکت برای ادامه کار باید گزارش زیست‌محیطی آماده و به این اداره ارائه دهد.
و در آخر سؤالاتی که همچنان در اذهان باقی است و باید مسؤولان پاسخ دهند...
تفکیک زباله از مبدأ موضوعی است که در بسیاری از استان‌های کشور در حال اجرا است، این موضوع کمک بزرگی به جلوگیری از هدررفت منابع و حفظ محیط‌زیست در کشور می‌شود، اما اگر گذری در شهرها و روستاهای استان بیندازید، می‌بیند که زباله‌های تر و خشک به‌صورت مخلوط جمع‌آوری و دفن می‌شود.
این در حالیست که برای تجزیه زباله‌های پلاستیکی بیش از هزاران سال طول می‌کشد و رهاسازی این زباله‌ها در طبیعت می‌تواند مخاطرات بسیاری را برای حیات وحش ایجاد کند.
حال باید این سوأل از مسؤولان پرسیده شود که باتوجه به اهمیت تفکیک زباله از مبدأ و مدیریت پسماند چرا توضیحی در مورد سرنوشت آن شرکت کذایی که برای سر و سامان دادن به زباله‌ها و با تبیلغات گسترده کار خود را آغاز کرد، داده نمی‌شود و یا چرا عزمی در بین اعضای کارگروه پسماند این استان برای رفع این مشکل وجود ندارد.
بنظر می‌رسد اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ یک گام بسیار مهم در حفظ محیط‌زیست و درآمدزایی از زباله است.
انتهای پیام/68026/م/و