ویژگیهای خاص پایتخت ایران در دوران صفوی
اصفهان - معاون شهردار اصفهان گفت: آماج این را داریم که اصفهان را نه در قالب کلان شهر و شهر جهانی تعریف کنیم بلکه به دنبال بازتولید اصفهان در قالب «جهان شهر» هستیم.

محمد عیدی در حاشیه همایش «مهر بی منت» در گفت و گو با خبرنگار مهر، با تعریف «کلانشهر» که واژه حقوقی است و به شهری با جمعیت بالغ بر یک میلیون نفر اطلاق می شود اظهار داشت: اگرچه «شهرجهانی» مرکز تعاملات بین المللی تعریف می شود اما هر «کلانشهر» و «شهر جهانی» اصفهان نخواهد شد.
وی با برشمردن دو ویژگی «جهان شهر» گفت: «تازگی» که از خلاقیت نشات می گیرد و «آشنایی» که از هویت سرچشمه می گیرد دو ویژگی برجسته «جهان شهر» است.
«جهان شهر» دو خصلت را هم بروز می دهد و قابلیت آن را دارد که ظرفیت های بومی خود را به امر جهانی تبدیل کند و پاسخ جهانی به نیازهای فرهنگی شهروندان خویش دهد.
اصفهان در دوران سلاجقه و صفوی ویژگی های جهان شهری را داشته است
رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه در دوران سلاجقه و صفوی اصفهان به عنوان پایتخت ایران ویژگی های جهان شهری را داشته است، تصریح کرد: برای بازتولید «جهان شهر» لازم است در نگاه راهبردی، شهر فرهنگی ایجاد شود و شهر فرهنگی هم واجد سه شاخص «زیست پذیری»، «معناگرایی» و «انسان محوری» است.
وی با اشاره به اینکه شهر زیست پذیر برای اقتصاد، هنر و شهروند شرایط زیستی فراهم می کند ابراز داشت: اگر شهر به نیاز انسان پاسخ ندهد، انسان به شهر احترام نمی گذارد و اگر انسان از شهر پاسخ نگیرد باز هم این عدم موازنه بین شهر و انسان پدید می آید و حس تعلق اجتماعی حادث نخواهد شد.
عیدی با اشاره به اینکه به گفته اندیشمندان یکی از راهبردهای ما برای ایجاد چنین فضایی تقویت روحیه مشارکت جویی در بین شهروندان است، گفت: اگرچه معمولا با اشتراکات لفظی مغالطه می کنیم اما مشارکت مفهوم بسیار گسترده ای است و به مشارکت برانگیخته و خودانگیخته تقسیم می شود.
می توان در سیاست های شهری مشارکت پذیر بود و تصمیم گرفت تا شهروندان موظف باشند که مشارکت کنند و یا در سیاست های شهری، مشارکت جویی را تقویت کنیم به این معنا که از بدو فرایند تصمیم گیری شهروندان در فرایندهای تصمیم گیری مشارکت کنند.
وی با اشاره به اینکه مشارکت جویی داوطلبانه و خودانگیخته نیاز به شهروندانی مسئولیت جو است گفت: ما باید بپذیریم که فضاهای مردمی ما نحیف و کوچکتر شده اند و نیاز است شهروندان با حضور موثر خود در مدیریت شهری این ساختار را سرزنده کنند تا از این حالت متصلب خارج شود.
ساختارهای فرهنگی ما موجب شده است تا حوزه های مدنی ما مولد نباشند
معاون فرهنگی شهردار افزود: ساختارهای فرهنگی ما موجب شده است تا حوزه های مدنی ما مولد نباشند بلکه مصرف کننده باشند.
برای بازتولید شهر فرهنگی و ایجاد «جهان شهر» لازم به اعطای دو بال به شهروندان هستیم تا پرواز کنند و خلاقیت بیافرینند.
وی با اشاره به دو واژه ای که اخیرا در ادبیات جهانی در مطالعات فرهنگی رایج شده و محل مناقشه واقع شده است تصریح کرد: «بهزیستی فرهنگی» به معنای اجماع برسر اهداف بین نهادهای مدنی و نهادهای رسمی در شهر است و هدف مشترکی دنبال می کند.
عیدی تاکید کرد: دوم «نشاط فرهنگی» است که به معنای لاابالی گری نیست؛ بلکه به معنای تحقق اهداف به صورت خودانگیخته در مشارکت نهادهای مدنی در شهر است.
به همین دو دلیل مدیریت شهری دست نیاز به تمام حوزه هایی دراز می کند که به صورت داوطلبانه نقشی در شهری دلپذیر و زیست پذیر خواهند داشت.
وی گفت: معاونت اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی علی رغم محدودیت ها با کارنامه ای درخشان بال پروازی در اختیار نهادهای مدنی قرار داده است تا حوزه های مدنی دلسوزانه تر در فعالیت های شهر مشارکت داشته باشند.