تأکید مسئولان بر ظرفیت فرهنگی بیبدیل خراسان رضوی؛ سرزمین خورشید میتواند به منطقه نمونه فرهنگی و ادبی تبدیل شود
آیین افتتاح هفتمین نمایشگاه تاریخ محلی موزه کتاب و میراث مستند ایران با عنوان «خراسان سرزمین خورشید» عصر امروز در محل کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تهران، آیین افتتاح هفتمین نمایشگاه تاریخ محلی موزه کتاب و میراث مستند ایران با عنوان «خراسان سرزمین خورشید» عصر امروز با حضور اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جمعی از مسئولان خراسان رضوی در محل کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
هشدار رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی نسبت به تحریف آرمانهای انقلاب
حجتالاسلام والمسلمین نصرالله پژمانفر رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در این مراسم با اشاره به خطرات جدی تحریف در جامعه اظهار داشت: یکی از مسائلی که جامعه را به شدّت تهدید میکند موضوع تحریف است که جوامع بشری را با اتفاقات نامناسب پس از گذشت زمان روبه رو میکند.
وی بیان کرد: موارد بسیاری در تاریخ وجود دارد که دستخوش تعریف شده و نتوانسته مسائل و واقعیتها را به درستی به نسلهای بعد منتقل کند بنابراین باید مراقب بود که حقایق به همان شکلی که تحقق پیدا کردهاند به نسلهای بعد منتقل شود.
رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی افزود: امروز مرکز اسناد تنها مجموعه نگهداری از اسناد کشور برای حفظ و انتقال صحیح آن به نسلهای آینده نیست بلکه تلاش دارد تا زمینه را برای پرداختن به موضوعات واقعی و درک واقعی از حوادث گذشته در اختیار علاقمندان و مخاطبان خود قرار دهد.
پژمانفر تصریح کرد: شواهد فراوانی وجود دارد که تحریفهای بسیاری در مورد انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) و حوادث چهار دهه پس از انقلاب صورت گرفته و هزینههای سنگینی را نیز به همراه داشته است تا جایی که برخی نمایندگان مجلس نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و تذکر شفاهی دادهاند.
وی سپس ادامه داد: یکی از مواردی که پس از انقلاب توجه ویژهای به آن صورت گرفت مراقبت از اسناد به دور از تحریف برای انتقال به آیندگان است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به ظرفیتهای فرهنگی و هویتی خراسان بزرگ گفت: خراسان ظرفیت بالایی دارد و مهد پرورش فرهیختگانی بوده که نه تنها در ایران که در سراسر دنیا زبانزد هستند بنابراین باید تلاش کرد که واقعیت های سالهای گذشته برای نسلهای بعدی به درستی منتقل شوند.
پژمانفر سپس با اشاره به اهمیت حوزه فرهنگ خاطرنشان کرد: یکی از اولویتهای نمایندگان در مجلس شورای اسلامی توجه به حوزه فرهنگ است که انتظار داریم توجه ویژهای به این حوزه در بودجه صورت بگیرد تا مجموعههایی که نیاز به مراقبت در باب اسناد دارند را حفظ کنیم.
محافل فرهنگی و ادبی مردم را به حفظ آثار گذشتگان تشویق کنند
همچنین علیرضا رزم حسینی استاندار خراسان رضوی نیز ضمن تأکید بر اینکه گذشتگان چراغ راه آیندگان هستند اظهار داشت: همچنان که در قرآن کریم بارها بر عبرت از گذشتگان تأکید شده است همه محافل فرهنگی و ادبی نیز باید نسبت به تشویق و ترغیب مردم در حفظ آثار گذشتگان پیشگام شوند.
وی با اشاره به ظرفیتهای فرهنگی خراسان رضوی بیان کرد: سرزمین خورشید سرزمینی عجیب است که متصل به خراسان بزرگ بوده و برخی نویسندگان معتقدند که این سرزمین مهد سیاست و برخی دیگر آن را مهد زبان مادری فارسی میدانند که قطعاً هر دو مورد صحیح است اما به دلایلی ناشناخته مانده است.
استاندار خراسان رضوی افزود: ادبا، شعرا، اندیشمندان و علمای دینی و متفکران و نویسندگانی بسیاری در این سرزمین پرورش پیدا کردهاند که متأسفانه هنوز موفق نشدهایم بسیاری از آنها را به جوانان امروز معرفی کنیم که اگر انجمن خراسانشناسی و دیگر مراکز بتوانند در این زمینه قدم بردارد میتواند سمبل باشند.
رزم حسینی خاطرنشان کرد: اگر تحولی در نظام اداری صورت گیرد این ظرفیت وجود دارد که خراسان به منطقهای نمونه در زمینه شاخصهای فرهنگی و رفاهی تبدیل شود اما متأسفانه در عصر حاضر خراسان گمنام است و آنچنان که شایسته است معرفی نشده است.
بخشی از هویت خراسان بزرگ برآمده از آثار فرهیختگان، ادبا و شعراست
در ادامه محمدجعفر یاحقی از شاهنامهپژوهان بزرگ ایرانی با بیان اینکه خراسان حق بزرگی بر گردن ایران دارد اظهار داشت: بسیاری از ارزشهای فرهنگی ایران از خراسان بزرگ برآمده است و خراسان تنها دربردارنده خراسان رضوی نیست بلکه مجموعه بزرگی است که مشهد مقدس نماینده، عصاره و خلاصه این خراسان بزرگ است.
وی بیان کرد: ارزشهایی که به نام خراسان ثبت شدهاند نشاندهنده آن است که خراسان بزرگ صرفاً منحصر به خراسان کنونی نبوده بلکه دربردارنده منطقه بزرگی تحت عنوان خراسان بزرگ است.
این شاهنامهپژوه بزرگ ایرانی افزود: بخش عمده نام هویت خراسان به دلیل مضجع شریف امام رضا(ع) است که ارادتمندانی در سراسر جهان دارد و این امام بزرگ را به چشم تقدیس مینگرند اما بخش دیگری از هویت خراسان برآمده از آثار فرهیختگان، ادبا و شعرایی است که در محدوده مرزهای خراسان پرورش یافتهاند.
یاحقی هرگونه توجه به میراث مکتوب خراسان را برای ایران مهم برشمرد و افزود: این حق فرهنگ بزرگ ایران است که خراسان پاره تن خود را شناخته و از آن بهرهمند شوند.
وی همچنین تصریح کرد: در شهر مشهد مقدس مجموعه آثار مکتوبی با عنوان کتابخانه بزرگ آستان قدس رضوی وجود دارد که از سالهای ابتدایی شهادت امام رضا(ع) مرکز آثار بزرگ بوده و دربردارنده کتابهایی با قدمت بیش از 1000 سال است و قدیمیترین قرآن به تاریخ 327 هجری قمری در آنجا نگهداری میشود.
این استاد زبان و ادب فارسی سپس اظهار داشت: اسناد مهمی وجود دارد که هویت و فرهنگ تاریخ ما را نگه میدارد که میتوان از تحریف در موضوعات تاریخی جلوگیری کند و اصالت و درستی واقعیتها را تضمین کند که باید در این راستا اهتمام جدی بر گردآوری اسناد اعم از کتاب و اسناد موردی و موضوعی داشت.
یاحقی در ادامه با اشاره به نقش امکانات و فناوریهای به روز در حفظ هویت و فرهنگی ایرانی گفت: امروز به برکت امکانات جدید فنی و فضای مجازی بسیاری از آثار و کتابها در دسترس همگان قرار گرفته که باید از این امکانات در راستای شناخته شدن بیشتر آنها تلاش کرد.
خانه تاریخی اطراف حرم مطهر رضوی مرمّت میشوند
همچنین محمدرضا حیدری رئیس شورای شهر مشهد نیز با بیان اینکه میراث ماندگار در حوزه مکتوب سرمایه ارزشمندی است که جز سرمایههای تمدنی محسوب میشوند اظهار داشت: امروز در عرصه بینالمللی رقابتی بین کشورها شکل گرفته و تلاش دارند تا با بکارگیری از همه ظرفیتها میراثی ماندگار به یادگار بگذارند که این امانت را باید به نسلهای آینده منتقل کرد.
وی بیان کرد: ما به عنوان نمایندگان مردم در شورای شهر تلاش داریم که توجه ویژهای به این حوزه داشته باشیم زیرا علاوه بر اینکه هویت ما چه در خراسان و چه در کشور حرم امام رضا(ع) است، سرمایههای هویتی نیز در اختیار داریم که باید برای نگهداری آنها تلاش کرد.
رئیس شورای شهر مشهد ادامه داد: یکی از این میراثهای ماندگار ایرانی آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی است که در گذشته با نابسامانیهای فراوانی روبه رو بوده و از بدیهیترین شرایط برای حفظ و نگهداری این سرمایه بزرگ هویتی غفلت شده بود اما در شورای پنجم با تخصیص اعتباری بالغ بر 30 میلیارد تومان گامهای مهمی در راستای حفظ و نگهداری آن برداشته شد و در کنار آن زمینه آشنایی نونهالان با آثار فردوسی نیز فراهم شد.
حیدری در پایان تصریح کرد: حدود 12 خانه تاریخی در اطراف حرم مطهر رضوی وجود دارد که در برنامهریزیهای شورای شهر پنجم تلاش داریم تا با تملک و مرمّت آنها بتوان از این سرمایههای هویتی بهرهمند شد
انتهای پیام/ 220/ ع