بخش مهمی از آوازهای ایرانی هنوز شنیده نشده است
یک مدرس و آوازپژوه معتقد است که بخش مهمی از آوازهای ایرانی همچنان ناشنیده مانده است

یک مدرس و آوازپژوه معتقد است که بخش مهمی از آوازهای ایرانی همچنان ناشنیده مانده است
به گزارش ایسنا، سیامین نشست ماهانۀ آئین آواز در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
این ماه در بخش مبحث فنی و تئوریک، بهمن کاظمی مدرس و آوازپژوه به همراه جاوید عباسی فلاح کارشناسمجری برنامه به بررسی آوازهای دوره اول ضبط صفحههای موسیقی ایرانی پرداختند.
کاظمی هدف خود از انتخاب موضوع معرفی خوانندگان صفحات دور اول را چنین بیان کرد: با توجه به نوع موسیقیای که بعد از انقلاب رایج شده و همچنین برخی مظاهر و مواردی که این روزها در شبکههای اجتماعی به عنوان بیگانگی نسل جدید با هویت و ریشههای فرهنگی خودش مشاهده میشود، به نظر میرسد جامعه ما به نوعی با بحران حافظه و هویت فرهنگی دچار شده است.
وی شاهد این مدعا را با پخش صوت کوتاهی از مصاحبه با تعدادی از دانشجویان دانشگاه تهران عنوان کرد که طی آن، مصاحبهکننده در پرسشی هدفمند و حسابشده از مخاطبان میپرسید لطفاً دو کتاب از حافظ را نام ببرید و با پاسخهایی عجیب از قبیل فال حافظ، یا کتابهای بوستان و گلستان که در اصل متعلق به سعدی است روبرو شد!
بهمن کاظمی ابراز تأسف کرد که اینها ظاهراً جمعی از نخبگان جوان این سرزمین هستند که حتی حافظ را نمیشناسند و گفت: بنابراین به نظرم رسید ما به عنوان آوازخوان و دوستدار آواز، این وظیفه خطیر را به عهده داریم که این میراث گرانمایه ملی را حفظ کنیم و به نسل پس از خود بیاموزیم و ابتداییترین مقدمه آن نیز شرح دقیق تاریخ ثبت صدای خوانندگان سده گذشته خواهد بود که برای ما به عنوان اصلیترین منبع این هنر ایرانی باقی ماندهاند.
جاوید عباسی فلاح نیز به عنوان کارشناسمجری برنامه از او درباره چگونگی و علت کثرت و رونق خوانندگی و موسیقی ایرانی در دوران ناصرالدینشاه قاجار نسبت به دیگر شاهان قاجاری پیش از وی پرسید که کاظمی عامل عمده این امر را وضعیت ثبات در دوران ناصرالدینشاه به نسبت دورههای پیش از خود ذکر کرد.
همچنین عامل دیگر این امر را روحیات شخصی ناصرالدینشاه دانست که به نوعی سعی در آموختن هنر داشت و همزمان شعر میسرود و خوشنویسی و نقاشی میکرد.
کاظمی در ادامه با شرح مختصری از آوازهای بعضی از خوانندگان شناختهشدهتر مانند قربانخان شاهی، علیخان نایبالسلطنه و سیدحسین طاهرزاده، آواز کُردِ بیاتی را از روی صفحات ضبطشده در سال ۱۲۸۸ لندن پخش کرد.
سپس کاظمی با بیان این مطلب که رضاقلیخان نوروزی از جمله کسانی بوده که در تاریخ موسیقی ایران، حق هنری او ادا نشده است بر اساس صفحه مورد نظر، مشخص کرد که وی با صدایی شفاف و زنگدار یک و نیم پرده بالاتر از صدای سیدحسین طاهرزاده آن قطعه را اجرا کرده است و گفت: باید به این نکته مهم دقت کنیم که بخش مهمی از آوازهای ایرانی همچنان ناشنیده مانده است.
در پایان، حمید سهرابی مجری برنامه اعلام کرد که سی و یکمین نشست آئین آواز ساعت ۱۸ سهشنبه ۱۴ اسفند در فرهنگسرای ارسباران برگزار خواهد شد.
انتهای پیام