پشمهایی که پشیزی نمیارزند!
سالانه حدود 2000 تن پشم در استان خراسان شمالی تولید میشود اما دریغ از اینکه این پشمها در استان استفاده شود.

سالانه حدود 2000 تن پشم در استان خراسان شمالی تولید میشود اما دریغ از اینکه این پشمها در استان استفاده شود.
قالی و گلیم بافی یکی از شغلهایی است که تعداد زیادی از زنان خانوار این استان مشغول به آن هستند و نخ یکی از مواد اولیه مورد نیاز تولید آن است که از خارج استان تأمین میشود و این در حالی است خراسان شمالی دارای بیش از دو میلیون رأس دام سبک است که از این میان ۷۰۰ هزار رأس دام متعلق به عشایر استان است.
سالانه یک هزار و ۲۰۰ تن پشم توسط عشایر این استان تولید میشود و دلالها با کمترین قیمت آن را خریداری میکنند.
قلی پور، مدیر کل عشایری خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا تصریح کرد، ۱۲۰۰ تن پشم تولیدی خراسان شمالی در استان استفادهای ندارد و البته به سرمایه گذاران بخش خصوصی پیشنهاد داده در این حوزه سرمایهگذاری و اقدام به راهاندازی واحد تولیدی ریسندگی کرده و برای فرآوری پشم و روغن آن سرمایهگذاری کنند.
او تعریف کرده که چندی پیش نیز یک سرمایهگذار نیوزیلندی به این استان سفر کرد و بازدیدی از حوزه عشایری این استان داشت و به دنبال آن هستند تا این سرمایهگذار را با شرکت تعاونی در شیروان ارتباط دهند تا در این حوزه سرمایهگذاری انجام شود؛ طرح لازم در این رابطه تهیه شده اما هنوز اقدام عملی خاصی انجام نشده است.
پشمهایی که ۲ سال است دپو شدهاند
علی ابراهیمی، رئیس اداره عشایری شیروان نیز در ادامه در گفت و گو بیان کرد: از آنجایی که قیمت پشم در این استان بسیار پایین است، پشمهای تولیدی توسط دامدارهای عشایر این استان به مدت یک تا دو سال دپو شده است.
وی تصریح کرد: حتی در بسیاری از مواقع دامدار از پشم چین درخواست میکند که پشمهای دامهای آنها را به صورت رایگان بچیند و در مقابل آن پشمهای چیده شده را برای خود بردارد.
پشمهای دامهای عشایر در این استان خریدار ندارد و همین امر سبب شده که بسیاری از آنها پشمهای چیده شده را رها کنند.
وی توضیح داد: در این راستا قرار بر این شده تا طرحی اجرا شود که به هر خانوار عشایر یک دستگاه پشم ریسی اعطا شود تا پشمهای چیده شده تبدیل به نخ شوند و نخهای تولیدی به فروش برسد.
این مقام مسئول تصریح کرد: قیمت هر دستگاه دو تا سه میلیون تومان است که قرار بر این شده تا اعتبار لازم برای خرید آن نیز از طریق یکی از مؤسسات مالی تأمین شود.
حسن علمی، محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در ادامه با تاکید بر اینکه هنوز بازار فرش از بین نرفته است، گفت: فقط ذائقه مردم برای استفاده از پشم در استانهای خراسان شمالی، جنوبی، رضوی، سمنان و مازندران تغییر یافته است.
وی افزود: در گذشته مقدار زیادی از پشم تولیدی در تولید محصولاتی همچون لحاف، تشک استفاده میشد اما در حال حاضر این کالا از محصولات دیگری همچون لایکو و … استفاده میشود.
چرا پشم تولیدی خراسان شمالی طرفدار ندارد؟
وی با اشاره به اینکه قیمت گذاری پشم از کیلویی ۱۰۰ تومان شروع میشود و به ۵, ۰۰۰ تومان نیز میرسد، ادامه داد: یکی از عللی که پشم تولیدی در خراسان شمالی مورد استقبال قرار نمیگیرد آن است که قطر پشم بیش از ۳۵ میکرون است و از سوی دیگر پشم تولیدی رنگی است و زمان رنگرزی، رنگ به خود نمیگیرد.
علمی توضیح داد: پشم های قرمز رنگ در فرآیند رنگرزی فقط رنگ قرمز را به خود جذب میکند و پشمهای با رنگ سیاه فقط رنگ سیاه را به خود جذب میکند و پشم سفید است که قابلیت رنگ کردن به انواع رنگها را دارد.
از سوی دیگر درون پشمهای خراسان شمالی "ژار" (خر مو) وجود دارد و زمانیکه آن وارد پشم میشود به هیچ عنوان رنگ نمیگیرد.
به گفته وی، در زمانهای گذشته پشم منطقه خراسان فقط برای گبه بافی و نمد بافی استفاده میشد.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: برخی از دامداران مقداری از پشم موجود بر روی بدن دام را با اسپریهایی که دارای رنگ شیمیایی است رنگی میکنند که این مواد مانع جذب رنگ پشم به هنگام انجام عملیات رنگرزی میشود و به همین دلیل بسیاری از کارخانههای تولید نخ، از خریداری این گونه پشمها خودداری میکنند.
وی تصریح کرد: همچنین طول و قطر الیاف در ناحیه گردن، شکم و گرده دام متفاوت است و بسیاری از دامداران به هنگام چینش، این پشمها را با یکدیگر مخلوط میکنند که این امر موجب پایین آمد کیفیت پشم و قیمت آن میشود.
وی با تاکید بر اینکه تاکنون طرحهای مختلفی برای استفاده از پشم و بالا بردن ارزش اقتصادی آن مطرح شده است، توضیح داد: یکی از این طرحها استفاده از پشم برای تولید مواردی همچون کف خودرو و … بوده که حتی با ایران خودرو و سایپا نیز وارد مذاکره شدهایم.
علمی تصریح کرد: به استانداری خراسان شمالی نیز طرح راهاندازی استحصال چربی پشم دام ارائه شد که این چربی از آب پشمهای شسته شده به دست میآید و در ایران چنین کارخانهای وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در پشم دام چربی به نام لالوئین وجود دارد، گفت: از این چربی برای استفاده در لوازم آرایشی و صنعت چسب سازی استفاده میشود.
این پیشنهاد به استانداری داده شد و آنها قول دادند تا جاییکه امکان دارد از این طرح حمایت کنند اما در حال حاضر طرح رها شده است.
طرح تولید موکت پشمی در کشورهایی همچون افغانستان استفاده زیادی میشود
به گفته وی طرح تولید موکت پشمی که در کشورهایی همچون افغانستان از آن استفاده زیادی میشود نیز ارائه شده است اما اتفاق خاصی در این خصوص نیز تاکنون نیفتاده است.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی تاکید کرد: با توجه به اینکه اقدام چندانی برای اجرای این طرحها در این استان انجام نشده است و برای اینکه ارزش اقتصادی پشمهای تولید شده در این استان افزایش یابد باید به دامداران آموزش داده شود که پشمها را با یکدیگر مخلوط نکنند و از سوی دیگر پشم چینهای ماهر در استان تربیت شوند.
خروج ۱۷۷۹ تن پشم قاچاق از خراسان شمالی طی سال جاری
دکتر ابراهیم تقوایی کارشناس مسئول اداره قرنطینه دامپزشکی خراسان شمالی، همچنین در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه سالانه حدود ۲۰۰۰ تن پشم در این استان تولید میشود، گفت: از این میزان طی سال جاری ۲۲۱ تن با صدو ر مجوز دامپزشکی از این استان خارج شده است.
وی با اشاره به اینکه مابقی پشمهای تولیدی نیز به صورت غیرمجاز و قاچاق از استان خارج شده است، تصریح کرد: نبود مراکز خرید انبوه این محصول و همچنین پایین بودن قیمت آن موجب شده تا تمامی پشمهای تولیدی از این استان خارج شود.
پشم غیربهداشتی مخاطراتی همچون انتقال بیماریهایی از قبیل سل، تب مالت، شاربن و … را به همراه دارد.
انتهای پیام