اجرای طرح «کاداستر» در ۴۰ درصد از اراضی کشاورزی قزوین
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با اعلام اینکه نقشه ۴۰ درصد اراضی کشاورزی استان قزوین توسط طرح «کاداستر» تهیه شده است، گفت: سطح اراضی استان یک میلیون و ۵۶۶ هزار هکتار است که از این میزان ۶۳۷ هزار و ۵۰۰ هکتار به زیر کشت میرود.

ایسنا/قزوین مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با اعلام اینکه نقشه ۴۰ درصد اراضی کشاورزی استان قزوین توسط طرح «کاداستر» تهیه شده است، گفت: سطح اراضی استان یک میلیون و ۵۶۶ هزار هکتار است که از این میزان ۶۳۷ هزار و ۵۰۰ هکتار به زیر کشت میرود.
پرویز عبدی - مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین - در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: طرح کاداستر اراضی کشاورزی در راستای قانون جامع حدنگار در داخل مرزهای جغرافیائی کشور و برای کلیه اراضی کشاورزی کشور و به استناد ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی از سوی سازمان امور اراضی کشور در دست انجام است؛ در همین راستا سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ردیف اعتباری موردنیاز طرح را ایجاد و تخصیص اعتبارات را نیز لحاظ کرده است.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین عنوان کرد: مهلت اجرای طرح کاداستر پنجساله است و پیشبینی میشود بالغبر ۲۰ میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور مشمول این طرح شوند.
وی توضیح داد: «قانون جامع حدنگار» یا همان کاداستر در دوازدهم بهمنماه سال ۱۳۹۳ توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید؛ در ماده سه این قانون آمده است «سازمان (ثبتاسناد و املاک کشور) مکلف است ظرف مدت پنج سال از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون، حدنگاری را به نحوی به انجام برساند که موقعیت و حدود کلیه املاک و اراضی داخل محدوده مرزهای جغرافیایی کشور اعم از دولتی و غیردولتی و همچنین موقعیت و حدود کلیه کوهها، مراتع جنگلها، دریاها، دریاچهها، تالابها، اراضی مستحدث ساحلی، مسیلهای دایر و متروکه و جزایر کشور، مشخص و تثبیت شود و امکان بهرهبرداری از نقشهها و سایر اطلاعات توصیفی و ثبتی کلیه املاک و اراضی کشور، بهصورت نقشه و اسناد مالکیت حدنگار در نظام جامع میسر گردد، بهگونهای که هیچ نقطهای از کشور بدون نقشه و اسناد مالکیت حدنگار نباشد».
عبدی تأکید کرد: اعتبار این طرح از ردیف اعتبار ملی تخصیص پیدا کرده و طبق قانون حدنگار مهلت اجرای این طرح تا دوازدهم بهمن ۱۳۹۸ و طبق برنامه ششم توسعه نیز تا پایان سال ۱۴۰۰ است.
وی در خصوص اجرای این طرح در استان قزوین بیان کرد: با توجه به اینکه مشکلاتی در اجرای این طرح وجود دارد انتظار تمدید آن میرود و از روزهای ابتدایی پیشبینی ۱۰ ساله برای اجرای این طرح میرفت چون حجم کار بسیار سنگین بود.
این مسئول بیان کرد: در ماده ۳۸ از بخش نهم «قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰ ـ ۱۳۹۶)» آمده است «تهیه نقشههای حدنگاری (کاداستر) منابع طبیعی حداقل ۱۱۴ میلیون هکتار و اراضی کشاورزی حداقل ۲۰ میلیون هکتار با رعایت قانون حدنگار (کاداستر) انجام شود».
وضعیت اجرای طرح در استان قزوین
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در خصوص نحوه اجرای این طرح در استان قزوین تصریح کرد: این طرح بهطورجدی از سال ۱۳۹۴ در پهنه استان قزوین شروعشده است، تابهحال حدود ۱۷۰ هزار هکتار در شهرستانهای آبیک، البرز و بوئینزهرا در دست اجرا بوده و پیشبینی میشود که کل پهنه قابلاجرا برای این طرح در سطح استان قزوین حدود ۶۰۰ هزار هکتار باشد.
وی افزود: اعتبارات موردنیاز اجرای این طرح در استان در فاز ملی بوده و برنامهریزی برای تخصیص اعتبارات استانی نیز باعث تأثیرات مثبت در انجام بهتر و سریعتر خواهد بود.
عبدی عنوان کرد: سطح اراضی استان یک میلیون و ۵۶۶ هزار هکتار است که از این میزان اراضی ۶۳۷ هزار و ۵۰۰ هکتار به زیر کشت میرود؛ درمجموع میتوان گفت که نقشه ۴۰ درصد اراضی کشاورزی استان قزوین توسط این طرح تهیه شده است.
وی اشاره کرد: طرح کاداستر در شهرستانهای آبیک و البرز در حال اتمام است، در شهرستان بوئینزهرا نیز ۷۰ درصد این طرح انجام شده و در شهرستانهای آوج، قزوین و تاکستان هنوز وارد این طرح نشدهایم و در حقیقت میتوان گفت که اجرای این طرح را از سمت شرق استان در دستور کار خود قرار دادیم.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین اظهار کرد: طبق قانون همه دستگاهها موظف به اجرای طرح کاداستر هستند در حوزه اراضی کشاورزی سازمان امور اراضی، در حوزه رودخانهها نیز آب منطقهای قزوین و در دیگر حوزهها نیز نهادهایی مانند منابع طبیعی و اداره کل راه و شهرسازی متولی هستند و درنهایت دستگاههای اجرایی بعد از تهیه نقشه آنها را برای تجمیع تحویل اداره کل ثبتاسناد و املاک میدهند.
وی گفت: مقیاس دقیقتر و تولید نقشه به تفکیک قطعات کشاورزی ازجمله مزایای این طرح به شمار میرود که پیشازاین تفکیکها بر اساس کاربری بوده است.
عبدی اضافه کرد: بهمنظور دستیابی به هدف نهائی طرح کاداستر اراضی کشاورزی در استان، میبایست این طرح را در پهنه استان و به تفکیک پروژههای کاری بالغبر ۱۰ فاز کاری تقسیمبندی کرد.
وی از موانع و مشکلات اجرای طرح کاداستر به سنگین بودن طرح، عدم همکاری از جانب برخی از مالکین اراضی کشاورزی، مدیریت کلان و یا برخی دستگاههای اجرایی اشاره کرد.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در خصوص سنگینی این طرح عنوان کرد: انجام طرح کاداستر اراضی کشاورزی به دلیل پیچیدگیها و تجمع مشکلات چندین ساله و بروز تغییرات فراوان در مالکیت اراضی کشاورزی بسیار مشکل و نیازمند توجه و تأمل بسیاراست؛ در این خصوص فاصله زمانی مابین اجرای مقررات اصلاحات ارضی و وضع موجود باعث بروز تغییرات فراوان در این زمینه شده که رفع آن با مشکلات فنی و حقوقی فراوان روبهرو است.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر فرآیندهای کاری ناهماهنگ بین دستگاههای همسو در سوابق اجرائی مرتبط با طرح کاداستر اراضی کشاورزی مانند منابع طبیعی، ثبتاسناد، امور اراضی و سایر دستگاههای اجرائی متولی اراضی و بعضاً صدور اسناد مالکیت در ایام گذشته در قالب قوانین ثبتی وقت، باعث بروز مشکلات در یکپارچهسازی نقشههای نهائی شده و نیازمند بازنگری و تعریف دستورالعملهای ویژه برای این موضوع شده است.
عبدی گفت: عدم همکاری مالکین، مشکلات حقوقی بین مالکین، مشکلات حقوقی بین مالکین و دستگاههای اجرایی مدعی مالکیت ازجمله مشکلاتی است که از سوی مالکین اراضی ایجاد میشود.
وی تصریح کرد: عدم وجود نقشههای رقومی مناسب و همتراز دقت کاداستر اراضی کشاورزی در سایر ارگانها (ثبتاسناد، منابع طبیعی، اوقاف و ...)، زمانبر بودن دریافت و آمادهسازی رقومی تصاویر رقومی هوائی از سازمان نقشهبرداری، زمانبر بودن نظارت سازمان نقشهبرداری کشور ازجمله مشکلاتی است که از جانب برخی دستگاههای اجرایی ایجاد میشود، ضمن اینکه از جانب مدیریت کلان ملی نیازمند ایجاد سامانه یکپارچه در مدیریت ملی طرح و شفافسازی ساختار فرایندهای کاری مابعد انجام طرح هستیم.
عبدی تشریح کرد: کاهش مشاجرات ملکی، تعیین تکلیف نهائی مالکیت زمین کشاورزی، ماندگاری تحدید حدود مالکیت اراضی، شفافسازی سهام مالکیت اراضی و جلوگیری از سودجوئیها، تفکیک مالکیت اراضی به قطعات و فراهمسازی امکان برنامهریزیهای جداگانه و یا فروش قطعات در سطح پلاک، تعیین تکلیف کشاورز با نهادهای دولتی و غیردولتی مدعی در اراضی، تسهیل در امر وراثت و تقسیم اراضی بین وارثین، ایجاد امکان استفاده از تسهیلات نیازمند اسناد مالکیت، بالا بردن دقت برنامهریزی در سطح اراضی کشاورزی، ایجاد زمینه راحتتر برای معاملات ملکی مابین کشاورزان و حرکت بهسوی تجمیع اراضی، ایجاد زمینه مدیریت بهتر آب کشاورزی، ایجاد ابزار مناسب برای هوشمند سازی کشاورزی ازجمله فواید اجرای طرح کاداستر است.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در پایان یادآور شد: از دیگر مزایای کاداستر نیز میتوان به تسهیل در برنامهریزیهای تشکلهای کشاورزی و کشت یکپارچه با حفظ حدود مالکیت اراضی، کاهش درگیریهای قضائی مربوط به مالکیت اراضی، ایجاد زمینه انتقال به دنیای هوشمند و برنامهریزیهای هوشمند چندجانبه، تبدیل مالکیت اراضی از حالت مشاعی کل پلاک با حدود توصیفی به اسناد مالکیت قطعه به قطعه و دارای موقعیت مکانی دقیق و پایدار، ایجاد زمینه تقسیم بهتر آب در بین کشاورزان و تعریف حقابه عادلانه برای ایشان، ایجاد زمینه اصلاح هندسی، تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی، ایجاد امکان تبدیل اراضی کشاورزی به تأسیسات کشاورزی متفاوت با حدود مشخص و دقیق و ایجاد زمینه انجام عملیات عمرانی موردنیاز جهت بهبود وضعیت کشاورزی اشاره کرد.
انتهای پیام