۷۳ درصد آب باران در کشور تبخیر میشود
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: ۸۵ درصد اقلیم کشور خشک و ۷0 درصد بارندگیها زیر ۲۰۰ میلیمتر بوده و 77 درصد بارشها در مناطق کوهستانی و 23 درصد در مناطق دشتی است که ۷۳ درصد تبخیر میشود.

ایسنا/خراسان رضوی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: ۸۵ درصد اقلیم کشور خشک و ۷0 درصد بارندگیها زیر ۲۰۰ میلیمتر بوده و 77 درصد بارشها در مناطق کوهستانی و 23 درصد در مناطق دشتی است که ۷۳ درصد تبخیر میشود.
داود نیککامی امروز در هشتمین همایش ملی سامانههای سطوح آبگیر باران که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، در خصوص اقدامات آبخیزداری در استحصال آب و کاهش بحران کمآبی اظهار کرد: استحصال آب، جمعآوری آب بارشها قبل از فرود یا روانآبها قبل پیوستن به رودخانهها و یا انتقال آب از مسیل است.
۸۵ درصد اقلیم کشور خشک و ۷0 درصد بارندگیها زیر ۲۰۰ میلیمتر است.
77 درصد بارشها در مناطق کوهستانی و 23 درصد در مناطق دشتی بوده و ۷۳ درصد تبخیر میشود.
وی افزود: ۷۰ درصد بارشهای کشور روی ۲۵ درصد سطح کشور میبارد و ۷۵ درصد باقیمانده تنها ۳۰ درصد سهم دارند.
۷۵ درصد بارشها در فصول غیر آبیاری و ۲۵ درصد در فصول آبیاری اتفاق میافتد.
وضعیت منابع آب تجدید شونده تا سال ۸۰، ۱۳۰ میلیارد مترمکعب، تا سال ۸۵، ۱۲۵ میلیارد متر مکعب، تا سال ۹۵، ۱۱۶ میلیارد متر مکعب بوده و از ۸۵ تا ۹۵ به ۸۹ میلیارد متر مکعب رسیده است.
ظرفیت برداشت منابع آب زیرزمینی ۵۶ میلیارد متر مکعب است که ۶۷ میلیارد متر مکعب برداشت میشود.
تعداد چاهها از ۴۷ به ۷۶۳ هزار مورد رسیده و از ۶۰۹ دشت، ۴۹۴ دشت بحرانی است.
نیککامی بیان کرد: علیرغم اینکه بارشها در سنوات مختلف سیر نزولی دارد اما وضعیت سیلابها در دهه ۳۰ از ۱۷۹ مورد به ۲۱۵ مورد در دهه ۴۰ رسیده، در دهه 50، ۴۰۴ سیلاب، در دهه 60، ۱۲۰۰ سیلاب، در دهه 70، 2 هزار سیلاب و در دهه ۸۰، ۱۵۸۰ سیلاب بوده و در دهه۹۰، ۶۵۰ سیلاب بوده است.
بارشها تا سن سه سالگی گیاهها در اکثر مناطق نیاز آبی را تامین میکند، تا ۹ سالگی نیاز آبی با مقدار بارش تفاوتهایی دارد و در این مورد باید تمهیداتی ایجاد شده و کمبود را تامین کرد.
وی خاطرنشان کرد: سامانه سطوح آبگیر باران ۹۰ طرح در ۱۶ استان کشور برای سه هدف بهینهسازی سیستمها، مدیریت تلفیقی و بهبود معیشت دارد.
الگوهای سامانههای استحصال آب باران برای توسعه باغ در اراضی شیبدار انجام شده است.
پخش سیلاب در آبخوانها در ۳۷ ایستگاه در ۲۲ استان در ۶۳ هزار هکتار انجام شده که ۲.۴ میلیارد متر مکعب آب استحصال کرده و نصف آن به منابع آب زیرزمینی اضافه شده است.
در سال ۹۶ قیمت آب استحصالی ۲۸۰ ریال بوده است.
نیککامی گفت: نقشه مناطق مستعد پخش سیلاب آماده است.
پژوهشکده نقشهای آماده کرده تا این آبهای زیر قشری جمعآوری و استفاده شود.
۸ بند در ۳ استان سالانه ۳.۶ میلیون استحصال انجام خواهند داد، در خصوص تثبیت کانونهای گرد و غبار نیز استحصال آب میتواند کمک کند، در پژوهشکده، مطالعه کانونهای گرد و غبار ۱۲ استان غربی و جنوب غربی انجام شده است.
انتهای پیام