خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 01 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حجتی کرمانی: انقلاب با تدابیر رهبری در برابر ناملایمات محفوظ است/ آرمین: علامه طباطبایی به نظام شورایی اعتقاد نداشت

فارس | فرهنگی و هنری | جمعه، 24 آبان 1398 - 13:26
حجت‌الاسلام حجتی کرمانی گفت: در پرتو هدایت مقام معظم رهبری امروز این کشور در برابر ناملایمات حفظ شده است و امنیت داریم و این ناشی از شجاعت و تدبیرهای ایشان است و ما باید خدا را شکر کنیم که امنیت داریم.
علامه،طباطبايي،حكومت،دين،انسان،آرمين،استخدام،انديشه،انقلاب،ك ...

حجت‌الاسلام حجتی کرمانی گفت: در پرتو هدایت مقام معظم رهبری امروز این کشور در برابر ناملایمات حفظ شده است و امنیت داریم و این ناشی از شجاعت و تدبیرهای ایشان است و ما باید خدا را شکر کنیم که امنیت داریم.
به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری فارس، نشست علامه طباطبایی و مساله آزادی عصر روز گذشته پنجشنبه ۲۳ آبان‌ماه با حضور حجت الاسلام محمدجواد حجتی کرمانی نماینده اسبق مجلس خبرگان رهبری، خبرگان قانون اساسی و مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام محمد سروش محلاتی استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم و محسن آرمین از چهره‌های اصلاح طلب به همت انجمن اندیشه و قلم در کانون توحید برگزار شد.
محسن آرمین از چهره‌های اصلاح طلب در ابتدای این نشست در سخنرانی با موضوع آزادی و تفکر در اندیشه سیاسی علامه طباطبایی اظهارداشت: اندیشه سیاسی علامه طباطبایی مبتنی بر جامعه شناسی و انسان شناسی است، به طوری که علامه بر مفهوم استخدام، ماهیت حاکمیت و دین تاکید فراوانی دارد و این مفاهیم در ساختار اندیشه سیاسی وی جایگاه اساسی دارد.
وی با اشاره به مفهوم استخدام در اندیشه سیاسی علامه طباطبایی گفت: از نظر علامه، انسان موجودی منفعت طلب است و برای جلب نیاز خود می‌کوشد تا همه چیز را به استخدام خود درآورد و در این راه نه تنها اشیا بلکه انسان‌های دیگر را به خدمت خود در می‌آورد.
آرمین افزود: این میل طبیعی در تمام انسان‌ها وجود دارد لذا همه می‌کوشند تا یکدیگر را به استخدام خود دربیاورند لذا از نظر علامه، تشکیل جامعه مدنی برای در اثر همین تلاش است.
مرحوم مطهری این فرایند را به استثمار تعبیر کرده است که موجب ناامنی و هرج و مرج می‌شود.
این فعال اصلاح طلب با بیان اینکه علامه طباطبایی این تمایل انسانی را همچون اضطرار می‌داند که اگر نبود انسان تمایلی به شکل‌گیری جامعه نداشت، تصریح کرد: این نظریه می‌تواند جز نظریات قرارداد اجتماعی باشد که می‌توان آن را نزدیک به نظریه هابز دانست.
وی گفت: علامه طباطبایی به انسان نگاه خوشبینانه ندارد و می‌گوید این موجود زمانی که با هم نوع خود مواجه می‌شود به فکر استفاده از او خواهد افتاد و استثناء قائل نخواهد شد و این سرشت انسان است.
آرمین تصریح کرد: علامه طباطبایی حکومت را قوه قاهره‌ای می‌داند که وظیفه‌اش کنترل غریزه استخدام انسان‌هاست و از نظر او حکومت یک مقوله کاملا اعتباری و عرفی است و انسان برای تشکیل حکومت نیازی به دین ندارد و همین غریزه استخدام و ورود انسان به اجتماع خود به خود انسان را به مفهوم حکومت می‌رساند.
این فعال اصلاح طلب افزود: به حکومت دو نوع نگاه می‌توان داشت اول رویکرد عقلانی که وظیفه آن تابع دلایلی است که آن را ضروری کرده است که در این رویکرد نمی‌توان انتظار داشت حکومت انسان را به بهشت ببرد و از سوی دیگر رویکرد بعدی نقل محور است که بسیاری از فقها به اندیشه عقلی نرسیدند و می‌گویند ماییم و متن، یعنی قرآن و سنت؛ لذا آنان شرایط حاکم و اختیارات او را از قرآن و سنت استخراج می‌کنند.
وی با اشاره به تعریف علامه طباطبایی از دین تصریح کرد: در دیدگاه وی حکومت برای کنترل غرایز است لذا عواملی که وجود حکومت را ضروری می‌کند وجود قانون را هم ضروری می‌کند.
در نگاه علامه دین برای اداره جامعه و کنترل غریزه استخدام و رفع اختلاف جوامع انسانی است البته علامه به وجه سعادت اخروی دین هم توجه دارد و آن را نفی نمی کند بلکه برتر هم می‌داند.
آرمین با اشاره به تفاسیر علامه در آیه نفی اکراه گفت: ذیل این آیه علامه، تعاریف متعددی از دین مطرح کرده است از جمله اینکه دین مجموعه‌ای از معارف عملی مبتنی بر معارف نظری است و در جای دیگری تعریف می‌کند که دین شیوه و قانون زندگی است و این تعاریف شامل تمام ادیان است.
از نظر علامه طباطبایی زیست اجتماعی بدون دین ممکن نیست.
این فعال اصلاح طلب با بیان اینکه براساس تعریف علامه، دین مجموعه‌ای از قوانین است که بنا دارد زندگی اجتماعی را سامان دهد تا انسان به سعادت برسد، افزود: قروانین اجتماعی اسلام، تمام حرکات اجتماعی را در برمی‌گیرد و برای تمام امور حکم دارد.
وی با اشاره به نظر علامه طباطبایی در خصوص تشکیل حکومت و فرد حاکم، گفت: علامه معتقد است در تعیین حاکم باید به شیوه حکومت رسول خدا(ص) یعنی امامت نه به صورت سلطنتی و پادشاهی عمل کرد یعنی امام باید در راس قرار گیرد و حاکم نیز موظف به اجرای قوانین شرع است و در مسائل جزئی نیز باید بر اساس حق و مصالح جامعه حکومت کند.
آرمین ادامه داد: علامه طباطبایی به نظام شورایی اعتقادی ندارد و به نظام امامت معتقد است.
حجت الاسلام محمدجواد حجتی کرمانی نماینده اسبق مجلس خبرگان رهبری، خبرگان قانون اساسی و مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با سخنرانی پیرامون روابط اجتماعی از منظر علامه طباطبایی اظهارداشت: اسلام میان فرد و جامعه رابطه حقیقی قائل است و این برخلاف نظر محسن آرمین است که گویی این رابطه از نوع اعتباریات معقول است.
وی جمهوری اسلامی را معجزه و و وجود الهی دانست و گفت: امام خمینی(ره) را یک آدم الهی می‌دانم و مقام معظم رهبری را اصلح‌الناس و شایسته‌ترین فرد برای رهبری انقلاب می‌دانم.
حجتی کرمانی افزود: صداقت، اصالت و الهی بودن در انقلاب موجب شده است که انقلاب پربنیه باشد، با توجه به لطمات بسیاری که از داخل و خارج به انقلاب وارد شد، باید این انقلاب از پا در‌می‌آمد اما هنوز پابرجاست؛ اما باید بدانیم جمهوری اسلامی در عین حال دچار بیماری است و ما تا ابد نیستیم.
این نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در پرتو هدایت مقام معظم رهبری امروز این کشور در برابر ناملایمات حفظ شده است و امنیت داریم و این ناشی از شجاعت و تدبیرهای ایشان است و ما باید خدا را شکر کنیم که امنیت داریم هرچند که هزاران مشکل هم داشته باشیم.
وی افزود: بنیه این انقلاب قوی است اما نباید مغرور شویم زیرا انقلاب نیاز به معالجه دارد.
حجت الاسلام محمد سروش محلاتی استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم که به دلیل تقارن زمانی با اذان مغرب طی سخنان کوتاهی به موضوع نقد حاکمیت کلیسا از منظر علامه طباطبایی پرداخت و گفت: زمانی که کلیسا قدرت پیدا کرد اولین اثرش ظاهر می‌شود و افراد حاضر در آن، قرائت خود را معیار قرار می‌دهند و دیگر قرائت‌ها را حذف می‌کنند.
وی افزود: بیش از ۱۲۰ انجیل در دنیا وجود داشت، افزود: ما هم‌اکنون ۴ انجیل در جهان داریم زیرا زمانی که کلیسا قدرت گرفت و مشاهده کردند، این ۴ انجیل با آنان سازگارتر است، آنان را تائید کردند و ۱۱۶ انجیل دیگر را نابود کردند.
سروش محلاتی تصریح کرد: کلیسا به این وضع دچار شد زیرا بعد از حلول روح الهی در حضرت عیسی(ع) معتقد بودند، این روح در کلیسا و بعد هم افراد حاضر در آن نیز حلول کرده است و می‌توان با اعمالی آن را به دیگران نیز منتقل کرد و برای همین امر معتقد بودند افراد برای توبه و اعتراف باید به کلیسا بروند.
این مشکل در اسلام نیز در حال ایجاد شدن است البته در اسلام حلول رد شده است.
انتهای پیام/