بروکراسی ناکارآمد، مانع توسعه سرمایهگذاری در خوزستان
معاون امور اقتصادی استانداری خوزستان گفت: فضای کسب و کار در کشور ما فضای خوبی نیست البته در این دولت نسبت به سالهای گذشته چند پله رشد داشتیم اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد.

ایسنا/خوزستان معاون امور اقتصادی استانداری خوزستان گفت: فضای کسب و کار در کشور ما فضای خوبی نیست البته در این دولت نسبت به سالهای گذشته چند پله رشد داشتیم اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد.
نورالله حسنزاده در نشست هماندیشی «هَمگُفت» با محوریت چالشهای سرمایهگذاری در استان خوزستان که روز گذشته، ۲۱ آبان ماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: علل و عوامل فرآیند سرمایهگذاری مختلف هستند و به عوامل محلی، کشوری و استانی تقسیم میشوند.
وی افزود: فضای کسب و کار در کشور ما فضای خوبی نیست، البته در این دولت نسبت به سالهای گذشته چند پله رشد داشتیم اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد.
ضمن اینکه برای اینکه سرمایهگذاری در استان صورت بگیرد عوامل مختلفی از جمله منابع مالی، بازار سرمایه، بانکها و اتفاقاتی که در استان رخ میدهد دخیل هستند.
طرحهای اقتصادی باید توجیه اقتصادی داشته باشند
به گزارش ایسنا، معاون امور اقتصادی استانداری خوزستان با بیان اینکه بیشترین حجم سرمایهداری بعد از انقلاب در استان اتفاق افتاد، گفت: گاهی گفته میشود سرمایهگذاری دولتی شده است اما بنده معتقد هستم شرایط سرمایهگذاری در استان میتوانست بهتر از این باشد.
حسنزاده با تاکید بر اینکه فضایی که در استان داریم محل مگاپروژهها است، عنوان کرد: استعلامهایی که دستگاههای اجرایی خوزستان برای عملیاتی شدن یک واحد تولیدی باید بدهند، بین ۲۱ تا ۲۴ استعلام است؛ در حالی که در استانی مانند یزد ۱۰ استعلام بیشتر نیست.
وی ادامه داد: علت آن این است که مثلاً در کلانشهری مانند اهواز، عامل نفت جایی را برای توسعه نگذاشته است؛ اکنون هم به دلیل کشف جدید میدان نفتی در کل استان با این مشکل مواجه میشویم که این خود چند استعلام دیگر را اضافه میکند.
حسنزاده با بیان اینکه طرحهای اقتصادی باید توجیه اقتصادی داشته باشند، گفت: اخیرا پس از اجرای آمایش سرزمین به دنبال اجرای طرحی در ایذه بودیم که با آن مخالفت شد و گفتند شمال استان را برای اجرای طرحهای الکترونیکی گذاشتیم در حالی که طرح صنایع الکترونیکی در کل کشور جواب نمیدهد زیرا قدرت رقابت با کشورهایی مانند سنگاپور، هنگ کنگ و ...
را نداریم.
احداث پالایشگاه در کل استان جواب میدهد
وی با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر اینکه توسعه نفت در خوزستان جواب نمیدهد، بیان کرد: مگر میشود نفت و پتروشیمی را استخراج و به استانهای دیگر لولهکشی کنیم که در آنجا تبدیل به پالایشگاه و ...
شود اما بگویند در استان ما جواب نمیدهد، برعکس احداث پالایشگاه در کل استان ما جواب میدهد و باید پالایشگاه و پتروشیمی بزنیم چون از مزیتهای ما است.
حسنزاده با بیان اینکه در سال گذشته ۸۰ میلیارد تومان از اعتبارات فنی اعتباری استان را صرف صنایع کردیم، بیان کرد: پنج برابر تا سطح ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت به واحدهای صنعتی پرداخت شد که این رویداد در هیچ نقطهای از کشور اتفاق نیفتاد و ۱۰ درصد از سود تسهیلات را خود ما و ۸ درصد را متقاضی پرداخت کرد.
وی افزود: همانطوری که صنایع بزرگ شکل گرفتند به تبع آن صنایع کوچک نیز شکل گرفتند چرا که صنایع بزرگ به قطعات و تجهیزات نیاز دارند.
صنایع کوچک بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان از مجموعه نفت طلب دارند
به گزارش ایسنا، حسنزاده با بیان اینکه صنایع کوچک آسیبپذیر هستند و نمیتوانند بدون دریافت طلبهای خود از صنایع بزرگ به حیات خود ادامه دهند، بیان کرد: حدود ۴۰۰ واحد قطعهسازی در استان وجود دارد اما از آنجایی که شرکتهای نفت و حفاری طلب خود را به این واحدها پرداخت نکردند، واحدهای کوچک دچار مشکل شدند و گفته میشود بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان از مجموعه نفت طلب دارند.
احداث شهرک تخصصی صنایع در خوزستان
وی با اشاره به احتمال سفر وزیر نفت به خوزستان، عنوان کرد: با توجه به وجود ظرفیتهای نفت، گاز و پتروشیمی درخواست احداث شهرک تخصصی صنایع از وزیر نفت شد که با آن موافقت و ۳ هزار هکتار گرفتیم و در دولت مصوب شد؛ اکنون شهرک صنعتی برای سرمایهگذاری آماده است.
حسنزاده افزود: با توجه به کشف ذخایر نفتی جدید توجیه این شهرک ۱۰۰ برابر شده است ضمن اینکه پیشنهاد کردیم چند پالایشگاه در آغاجاری و امیدیه احداث کنیم.
وی با بیان اینکه در صنایع پایین دست این دولت نیست که باید سرمایهگذاری کند، گفت: در طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری شرایط را برای کشت چغندرقند در ۷۰ تا ۸۰ هزار هکتار از اراضی مهیا کردیم.
حسنزاده گفت: برای مردم امکان سرمایهگذاری وجود ندارد، یا پول ندارند یا شرایط کشور مهیا نیست و یا فضای کسب و کار آماده نیست و ...؛ در این شرایط آیا دولت دست روی دست بگذارد و سرمایهگذاری انجام ندهد؟
در کشور باید خلق مزیت کنیم/کاهش نرخ بیکاری مسجدسلیمان به ۲۰درصد
وی افزود: در کشور باید خلق مزیت کنیم.
در مسجدسلیمان در سال گذشته با احداث پتروشیمی ۵۰ درصد از نرخ بیکاری کمتر شد و وقتی تعداد پنج هزار و ۵۰۰ نفر مشغول شدند، نرخ بیکاری به ۲۰ درصد کاهش یافت.
بروکراسی ناکارآمد، مانع توسعه سرمایهگذاری در خوزستان است
به گزارش ایسنا، در ادامه این نشست مرتضی افقه عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز اظهار کرد: تولید، معیشت، اشتغال و رفاه مردم جزو اولویتهای دولت نیست و چیزهای دیگر در کشور اولویت دارند که تبعات آن عدم سرمایهگذاری در کشور میشود.
وی افزود: بنده اولین موضوعی که در اقتصاد به دانشجویان آموزش میدهم این است که تولیدکننده به دنبال حداکثر سود و مصرف کننده دنبال حداکثر مطلوبیت باشد و این رفتار کاملاً منطقی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در استان با بروکراسی ناکارآمدی که داریم سرمایهگذاری که دنبال گرفتن مجوز است، اخذ مجوزش حداقل چهار تا پنج سال طول میکشد.
پس از این سالها تازه به نقطه سر به سر میرسد که درآمد و هزینهاش مساوی میشوند؛ بنابراین ۱۰ سال آینده را باید روشن ببیند که بتواند سرمایهگذاری کند در غیر این صورت نمیتواند کاری انجام دهد.
افقه با بیان اینکه در جامعه ما ثبات سیاسی وجود ندارد، افزود: در این شرایط سرمایهگذار، سرمایه خود را هزینه نمیکند و اگر این کار را کرد قطعاً از رانت دولتی استفاده کرده است.
وی در توضیح رانت دولتی عنوان کرد: رانت، منفی نیست اصالتا مثبت است اما در کشورهای در حال توسعه برای پر کردن نابرابریها است اما زمانی بد میشود که به نام توسعه شهری آن را دریافت میکنیم اما سوءاستفاده کردیم.
نخبگان قوی خوزستان یا منزویاند یا مهاجرت کردند
افقه با بیان اینکه در خوزستان مگاپروژهها (واحدهای ملی) مانند نفت، توسعه، نیشکر و ...
به دلیل اهمیتی که در اقتصاد کشور دارند از مرکز حمایت میشوند، گفت: در این شرایط بهترین کار این است که مسؤولان استانی منافع واحدهای ملی را با منافع محلی هماهنگ کنند اما چون این وضعیت وجود ندارد این واحدها به دلیل سوءتدبیر محلی و نگرشهایی که وجود دارد، ضرر آنها در استان رسوب میکند و منافع آن به خارج استان میرود.
وی بیان کرد: زمانی که رئیس جمهور به استان سفر کرد پیشنهاد دادم خوزستان با توجه به شرایط اقتصادی ملی که دارد به منطقه ویژه تبدیل شود و استاندار، معاون رئیس جمهور شود و به شکل خاص به آن توجه شود و استاندار، فرماندار و مسؤولان آن در حد واحدهای ملی یعنی مجموعهای از افراد موفق در حوزههای مختلف باشند.
افقه با بیان اینکه نخبگان استان ضعیف هستند و چند درصدی که قوی هستند یا منزوی هستند یا مهاجرت کردند، گفت: نمایندگان ما هم ضعیف هستند چون آنها را از طریق روابط انتخاب کردیم؛ فرض کنید قرار است استاندار تغییر کند از فردا تمام دغدغه نخبگان اصولگرا و اصلاحطلب انتخاب جایگزین استاندار از قوم خودشان است، اما بحث نمیشود کدام متخصص و چه کسی میتواند خوب کار کند.
اگر می خواهیم استان آباد شود اجازه دهیم بخش خصوصی کار کند
وی با تاکید بر اینکه اگر قرار است استان آباد شود اجازه دهیم بخش خصوصی کار کند، عنوان کرد: علاوه بر تنگ نظری، بروکراسی ضعیف اداری و ...
که در استان ما وجود دارد بسیاری از ادارات برای همراهی با سرمایهگذار آنقدر آن را اذیت میکنند که سرمایهگذار مجبور میشود سرمایه خود را در استانی دیگر ببرد.
افقه خطاب به معاون اقتصادی استاندار بیان کرد: اگر قرار نیست منافع نفت به استان برسد، شما به عنوان یک مسؤول باید مدیران استان را توجیه کنید که چرا سرمایهگذار به استان نمیآید.
در فرهنگ و نگرش اقتصادی هنوز دچار مشکل هستیم
وی با بیان اینکه با این ادارات فشل، کارمندان بیانگیزه، حقوق پایین و...
نمیتوانیم کاری از پیش ببریم، گفت: یک روز برای کاری به یکی از شرکتها مراجعه کردم اما متوجه شدم کارمندان شرکت در ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه همچنان مشغول صرف صبحانه و ارباب رجوع معطل اتمام صبحانه آنها بودند، این نشان میدهد در فرهنگ و نگرش اقتصادی هم هنوز دچار مشکل هستیم.
اجرای کارخانه سرمایه بَر در لالی بدون توجیه اقتصادی
افقه با اشاره به احداث دو کارخانه با تکنولوژی سرمایه بَر در شهرستان لالی بدون توجیه اقتصادی عنوان کرد: سرمایهگذار را برای چه چیزی میخواهیم؟
آیا سرمایهگذار نباید ایجاد اشتغال کند؟
اگر در لالی کارخانه احداث میشود باید بررسی شود آیا نیروی کار باسواد در شهرستان لالی برای اشتغال در آن کارخانه وجود دارد یا احداث کارخانه محلی برای گسیل نیروی کار غیر بومی به شهرستان لالی است.
وی خطاب به معاون اقتصادی استاندار افزود: توصیه میکنم در این شهرستان به دنبال احداث پالایشگاه نباشید، اگر هدف شما کاهش نابرابری، فقر، اشتغال و...
است برای رفع این موارد، مشکل سرمایهگذاری در استان نداریم باید ببینیم سرمایهگذاری چه مشکلاتی داشته که منجر به اشتغال نشده است.
به گزارش ایسنا، افقه گفت: سرمایهگذاری شرکتهای نفتی در ۱۱۰ سال گذشته اشتغال ایجاد کرد اما اکنون این ظرفیت را ندارد چرا که فناوریها پیشرفت کرده است.
وی با تاکید بر اینکه خوزستان بالاترین سرمایهگذاریها را دارد اما شاخصهای اقتصادی و اجتماعی آن مانند استانهای محروم است، افزود: وقتی در شهرستان لالی که بیشترین جمعیت بیسواد را دارد و شما بر اساس فشار نماینده مجبور به احداث کارخانه یا واحد تولیدی شدید اما درصد کمی از اهالی شهرستان لالی در کارخانه به کار گرفته میشوند، دنبال سرمایهگذار نباشید مگر اینکه شغل ایجاد کند و نابرابری را از بین ببرد.
صادرات شمش فولاد در حالی که "لولهسازی" آن را وارد میکند!
افقه با اشاره به اثرات زیست محیطی صنایع بزرگ بر سلامت مردم عنوان کرد: مسؤولان ما با صادرات شمش فولاد به عنوان کالای غیر نفتی پُز میدهند در حالی که شرکت لوله سازی همان شمش را وارد میکند و زمانی که علت را سوال کنیم پاسخ میدهند خارجیها پول شمش را سریعتر پرداخت میکنند.
وی با طرح این سوال که چرا این اتفاق در استان ما میافتد؟
عنوان کرد: این نشان میدهد که مسؤول ما هنوز نتوانسته است هماهنگی لازم بین صنایع را به وجود بیاورد، قبل از انقلاب خام فروشی میکردیم اکنون نیز ۴۰ میلیارد دلار مواد خام صادر میکنیم.
افقه با بیان اینکه جهتگیری مدیران خوزستان باید فقط برای استان باشد، گفت: خوزستان دو بخش است یک بخش مدرن و یک بخش سنتی و خوزستان اولین استانی بود که این دو بخش را به واسطه شرکتهای نفتی از هم جدا کرد، باید برای بخش سنتی یک طرح و برای بخش مدرن یک طرح ایجاد شود.
صنعت «گردشگری فقر زدا» مناسب برای مناطق شمالی خوزستان
وی با تاکید بر اینکه مناطق شمالی بهترین مناطق گردشگری هستند، عنوان کرد: در ادبیات گردشگری بحثی به نام «گردشگری فقر زدا» داریم که با شرایط شمال استان کاملاً سازگار است.
دنبال سرمایهگذار از استانهای دیگر هم نروید، به عنوان دولت در خود شهرستانها، خانهها را تبدیل به هتل کنیم.
این گردشگری میتواند توسعه ایجاد کند.
انتهای پیام