خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سرپل‌ذهاب ۲ سال بعد از زلزله/ حال این شهر خوب است، تو باور نکن!

فارس | استان‌ها | سه شنبه، 21 آبان 1398 - 15:08
دوسال از زلزله سهمگین سرپل ذهاب می‌گذرد. مردمان این شهر به زندگی عادی خود بازگشته‌اند اما هنوز گرد و غم زلزله و از دست دادن عزیزانشان در چهره آن‌ها دیده می‌شود. زخم زلزله مثل جای تیر جنگی، عمیق بوده و در پیکر شهر دیده می‌شود.
زلزله،كرمانشاه،ذهاب،تومان،استان،سرپل،شهر،مسكوني،دولت،شهرستان ...

دوسال از زلزله سهمگین سرپل ذهاب می‌گذرد.
مردمان این شهر به زندگی عادی خود بازگشته‌اند اما هنوز گرد و غم زلزله و از دست دادن عزیزانشان در چهره آن‌ها دیده می‌شود.
زخم زلزله مثل جای تیر جنگی، عمیق بوده و در پیکر شهر دیده می‌شود.
سرپل‌ذهاب ۲ سال بعد از زلزله/ حال این شهر خوب است، تو باور نکن!
خبرگزاری فارس - کرمانشاه: شب 21 آبان ماه 1396 همه چیز عادی به نظر می‌رسید، مردمان خسته از یک روز کاری دیگر همگی در منازل خود آرامیده بودند.
شهر خلوت‌تر به نظر می‌رسید و آرامش آن شاید کمی خودش را رعب انگیز می‌نمایاند.
کسی چه می‌داند که در آن ساعات در فکر مردمان آن شهر چه می‌گذشت.
پدری خسته از کار روزمره شاید به فکر آینده فرزندانش بود و دیگری رویای در سر می‌پروراند.
آن شب همه آرامیده بودند و عقربه‌ها تیک‌تاک‌کنان به ساعت 21:48 نزدیک شدند.
اما غرش 30 ثانیه‌ای زمین، بند آرامش شهر را پاره کرد تا شهرستان سرپل ذهاب 2 سال پس از آن ساعت، روی آرامش را کامل به خود نبیند.
زلزله 7.3 دهم ریشتری در ساعت 21:48 دقیقه 21 آبان ماه 96، قویترین زمین لرزه غرب کشور محسوب‌ می‌شد.
این زمین لرزه تبعات مالی و جانی نسبتاً زیادی به جای گذاشت.
طبق گفته رئیس مرکز لرزه‌نگاری ایران چندین پیش لرزه قبل از زلزله 7.3 ریشتری حوالی ساعت 21 تا 21:48 اتفاق افتاده که موجب هشیاری مردم شد که بزرگترین این پیش لرزه‌ها به قدرت 4.5 ریشتر ثبت شد تعداد کشته‌ها در ایران به 574 نفر رسیده و همچنین 9388 نفر نیز زخمی شده‌اند و حدود 70 هزار نفر بی‌خانمان شدند.
پس از وقوع این زمین لرزه، تنها طی یک روز بیش از یک هزار و 74 مورد پس لرزه نیز توسط شبکه لرزه نگاری کشور در استان کرمانشاه ثبت شد.
پرده اول: تخریب 18 هزار واحد مسکونی و خسارت 10 هزار میلیارد تومانی
بر اساس گفته معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، در این زلزله 12 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی به صورت 100 درصد تخریب شد و 15 هزار واحد مسکونی نیازمند تعمیر شدند.
اما به گفته هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه، حدود 18 هزار واحد مسکونی در این زلزله کاملاً تخریب شده‌اند و به حدود 50 هزار واحد مسکونی نیز خسارت جدی وارد شده‌است.
هوشنگ بازوند در مراسم نخستین سالروز گرامیداشت جانباختگان زلزله 7.3 ریشتری (97/8/21)، اظهار داشت: زلزله سال 96 بیش از 6 هزار میلیارد تومان خسارات به بار آورده است.
این مسوول با اشاره به اینکه اعتبارات تخصیص یافته بلاعوض در شهر و روستا و کمک‌های معیشتی به زلزله زدگان استان کرمانشاه بالغ بر یکهزار و 552 میلیارد تومان بوده است، عنوان کرد: تخصیص امهال وام 4 درصد دولت 2 هزار و 900 میلیارد تومان به بانک مرکزی است و دولت در این زمینه پیش رو بوده است.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی بانک‌ها، در مجموع 3 هزار و 146 میلیون تومان مشمول امهال شده که بار مالی یک‌هزار و 50 میلیون تومانی را برای دولت به همراه داشته است
«سالاری»، معاون عمرانی استانداری کرمانشاه در گفت‌وگو با فارس در خصوص میزان خسارت صورت گرفته، این چنین گفت: حدود 104 هزار واحد مسکونی تخریب و آسیب دیدند که به عنوان واحدهای تعمیری و تخریبی دسته بندی می‌شوند، به عبارتی میتوان گفت به صورت مستقیم 520 هزار نفر با این بحران مواجه بودند از طرفی پراکندگی تخریب شهرها و روستاها در سراسر استان، مسبب مشکلاتی برای حمایت از ساخت و ساز می‌شود.
«بالایی» مدیرکل مدیریت بحران در خصوص شرایط خاص این زلزله به خبرگزاری فارس اینطور گفت: در خصوص شرایط حوزه تاثیر و خسارت این زلزله باید عنوان کرد که بیش از 15 هزار کیلومتر مربع را در استان تحت پوشش خود قرار داد که این مساحت شامل 1620 روستا، 22 شهر، 8 شهرستان و دو بخش بود که بیش از 60 درصد مساحت استان کرمانشاه را شامل می‌شود.
بیشتر بخوانید:
سالگرد زلزله سرپل‌ذهاب| «سلبریتی‌ها» فقط یک درصد کمک کردند
وی افزود: بر اساس برآوردها چیزی حدود 11 هزار میلیارد خسارت به استان وارد شد.
کافی است برای درک این مساله توجه کنید که بودجه استان کرمانشاه در سال تنها 800 میلیارد تومان است و این یعنی چیزی بیش از بودجه 10 سال کل استان.
پرده دوم: خدمت رسانی، از حضور به موقع ارتش و سپاه تا امهال وام‌های مردم
«ارتش» اولین نیرویی بود که در شهرستان سرپل ذهاب به صورت عملیاتی حضور پیدا کرد و کار امدادرسانی را از شب زلزله به دست گرفت.
ابوذر روندی که آن روزها مسئولیت نمایندگی قرارگاه خاتم الاوصیاء را به دست داشت در این خصوص می‌گوید: «در همان ساعت اولیه نظاره‌گر بچه‌های ارتش بودیم که 3 یا 4 جنازه را از زیر آوارها بیرون آوردند.
آنجا بود که متوجه شدم واقعا شخصا روحیه‌ی انجام برخی کارها را ندارم، خصوصا اگر آن کار خارج کردن جنازه‌ی هموطنانمان باشد.»
از سوی دیگر جانشین رئیس ستاد مدیریت بحران استانداری کرمانشاه از انعقاد قرارداد ساخت و نصب 11 هزار دستگاه کانکس در مناطق زلزله زده استان توسط قرارگاه شهید جعفری سپاه پاسداران با بنیاد مسکن خبر داد و گفت: اولین کانکس پس از این قرارداد در روستای «کوئیک» سرپل ذهاب نصب شد.
همچنین تخصصی‌ترین بیمارستان صحرایی کشور توسط بهداری نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ظرفیت 64 تخت بیمارستانی در منطقه سرپل ذهاب راه اندازی شد و فعالیت خود برای ارایه خدمات درمانی به آسیب دیدگان زلزله غرب استان کرمانشاه را آغاز کرد.
این در کنار کمک‌های مردمی، حضور نیروهای امدادی هلال احمر و سایرین بود.
*رکوردشکنی کمک‌های مردمی و شاهکار سلبریتی‌ها
کمک‌های مردمی به هلال احمر در زلزله کرمانشاه بی‌سابقه بود و رکورد شکست.
درحالی‌ که در زلزله مشابه قبلی (ورزقان در سال 1391) مردم 22 میلیارد تومان به هلال احمر کمک کرده بودند، میزان کمک‌های مردمی در زلزله کرمانشاه به 67 میلیارد تومان رسید و این غیر از 20 هزار تن اقلام غیرنقدی بود که به ارزش تقریبی 70 میلیارد تومان به شعب هلال احمر در سراسر کشور تحویل شد.
این در حالی بود که سلبریتی‌ها دسته گل بزرگی در کرمانشاه به آب دادند.
نماینده سرپل‌ذهاب و قصرشیرین در مجلس با اشاره به کمک‌هایی که سلبریتی‌ها برای مردم زلزله‌زده کرمانشاه جمع‌آوری کرده‌اند، اضافه کرد: برخی سلبریتی‌ها نهایت ظلم را در حق خودشان و مردم کرمانشاه کردند.
تجری عنوان کرد: متأسفانه برخی سلبریتی‌ها با تحریک احساسات مردم، پول‌هایی برای کمک به زلزله‌زدگان کرمانشاه جمع‌آوری کردند اما تاکنون خیلی از این پول‌ها در مناطق زلزله‌زده هزینه نشده است.
«اسماعیل نجار» معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه هنوز اطلاعی از پول‌های جمع‌آوری شده از سوی سلبریتی‌ها برای زلزله‌زدگان کرمانشاه نداریم، گفت: برخی از این افراد مقدار مبالغی را که جمع‌آوری کردند، حتی اعلام هم نکردند و گفته می‌شود برخی از آنها بدهکار بانکی بودند و بانک این مبالغ را برداشت کرده است.
* امهال وام‌ها، کاری به موقع و شایسته
یکی از بهترین اخباری که در طول ایام زلزله منتشر شده مربوط به امهال وام‌های زلزله‌زدگان بود.
بر اساس این تصمیم دوسال تمامی وام مردم زلزله‌زده امهال شد.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی بانک‌ها، در مجموع 3 هزار و 146 میلیون تومان مشمول امهال شده که بار مالی یک‌هزار و 50 میلیون تومانی را برای دولت به همراه داشته است.
پرده سوم: مشکلاتی که هنوز هست
دقیقاً دوسال از زلزله سرپل‌ ذهاب می‌گذرد.
سرعت امدادرسانی بسیار خوب بود، به طوری که بالایی مسئول نمایندگی قرارگاه خاتم الاوصیاء در خصوص اقدمات صورت گرفته در زلزله اینطور می‌گوید: در ساعات اولیه زلزله 8717 مصدوم توسط 43 بالگرد با 2 هزار سوت پرواز از مناطق آسیب دیده جابه جا شدند و ما پایان عملیات نجات را در 72 ساعات پس از زلزله اعلام کردیم که این زمان یک رکورد در زلزله های ایران بود، از طرفی تنها سه روز پس از زلزله دولت پای کار آمد و تصمیم به تامین منابع برای بازسازی واحد‌های آسیب دیده از زلزله کرد.
اما گلایه‌هایی هنوز در این خصوص وجود دارد؛ یکی از عمده‌ترین آن به نبود نقدینگی کافی در شهرستان سرپل ذهاب برای تکمیل واحد‌های تعمیری و تخریبی است.
فیلم| وضعیت سرپل ذهاب دوسال پس از زلزله
استاندار کرمانشاه امروز 21 آبان 98 در خصوص اقدامات صورت گرفته جهت بازسازی مناطق زلزله‌زده، گفت: تاکنون دولت 690 میلیارد تومان اعتبار برای زیرساخت های مناطق زلزله‌زده ابلاغ کرده که با تلاش‌های شبانه‌روزی صورت گرفته طی این دو سال، تاکنون 95 درصد ساخت و سازها‌ در مناطق زلزله‌زده به اتمام رسیده است.‌
استاندار کرمانشاه با بیان اینکه تا بازسازی آخرین خانه در کنار زلزله‌زدگان ایستاده‌ایم، ادامه داد: متاسفانه تورم و گرانی موجب شده برخی نتوانند خانه‌های خود را تکمیل کنند، لذا همچنان نیاز به کمک بیشتری برای بازسازی زیرساخت‌ها ازسوی دولت است.
شهرستان سرپل ذهاب به حالت عادی خود بازگشته است اما به دلیل عدم نقدینگی لازم روند ساخت‌وسازها در این شهرستان به کندی صورت می‌گیرد.
تراکم سازه‌ها در این شهرستان افزایش چشمگیری داشته است.
بنابر آمار موجود پیش از زلزله در این منطقه تنها 6200 پروانه مسکونی وجود داشت اما هم اکنون 12300 پروانه ساخت واحدهای مسکونی به مردم اعطا شده که رشد 2 برابری را نشان می‌دهد.
یکی دیگر از درخواست‌های مردم هم امهال یک سال دیگر وام‌هاست.
این درخواست هرچند نیازمند تصویب مجلس است اما استاندار عنوان کرد که خواسته مردم را پیگیری خواهد کرد.
او در این باره گفته « از دولت تقاضا داریم وام‌های زلزله‌زدگان یک سال دیگر امهال شود، البته این موضوع را با جدیت پیگیری می‌کنیم در این راستا با دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی مفصل صحبت کرده‌ایم.»
سرپل ذهاب این روزها با بحران مواجه نیست، اما هنوز مشکلاتی جدی دارد، پیکر این شهر زخم‌های برداشته که التیام آن نیازمند توجه است.
گزارش: محدثه رحمانی
انتهای پیام/ح/ح