خطرات جدی در حوزه کشاورزی دشت ورامین
اتفاقی که در حوزه کشاورزی این منطقه افتاده، عدم تامین آب است باعث شده در 10 الی ۱۵ هزار هکتار اراضی این شهرستان عملاً دیگر کشتی صورت نگیرد.

ایسنا/تهران اتفاقی که در حوزه کشاورزی این منطقه افتاده، عدم تامین آب است باعث شده در 10 الی ۱۵ هزار هکتار اراضی این شهرستان عملاً دیگر کشتی صورت نگیرد.
شهرستان ورامین با وجود اینکه یکی از مناطق پیشرو در امر کشاورزی و دامپروری بوده و به عنوان یک قطب در استان تهران محسوب می شود با مشکلات زیرساختی فراوانی همراه است.
از دیرباز در منطقه ورامین که دارای دشت وسیع است ، کشت و زرع معمول بوده تا جایی که شغل غالب مردم محسوب می شده است؛ این شهرستان در زمینه های مختلف کشاورزی و دامی، رتبه های برتر استانی و کشوری را به خود اختصاص داده است.
درخصوص وضعیت محصولات دشت ورامین و کم آبی های اخیر با رئیس جهاد کشاورزی شهرستان ورامین به گفتوگو پرداختیم.
احمد وفایی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در خصوص محصولات دشت ورامین و حوزه کشاورزی تصریح کرد: شرایط اقلیمی و آب و هوایی در این منطقه طوری اتفاق افتاده است که میزان برداشت از آب خوان ها زیاد شده است و گرما و درجه حرارتی که اتفاق افتاده باعث تبخیر بیشتری از آب شده است ، از طرفی عدم بارندگی و عدم نزولات جوی در سال آبی زراعی ، کشت و محصولات ما را همانند گندم ، جو ، ذرت و...
که آب مورد نظری مصرف می کنند را کمتر کرده است و این محصولات به آب و باران نیازمند هستند.
وی ادامه داد: وقتی بارندگی در دشت ورامین اتفاق نمیافتد ، باعث میشود که آب در سطح منطقه توسط شبکه مدرن کمتر ورود پیدا کنند ، سهمیه بندی و جیرهبندی آب در حوزه کشاورزی بیشتر شود، برداشت آب از رودخانه های (شور و شیرین، رودخانه جاجرود و رودخانه کَن) که به سمت ورامین می آیند کمتر شود، این موارد تأثیر مهمی در حوزه سطح زیر کشت دشت ورامین دارد.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان ورامین افزود: اتفاقی که در حوزه کشاورزی این منطقه افتاده عدم تامین آب باعث شده است که ۱۰ الی ۱۵ هزار هکتار اراضی ما عملاً دیگر کشت نشود.
وی بیان کرد: متاسفانه سطح آب زیرزمینی این منطقه خیلی کمتر شده است و این مدت جابجایی چاههای آب را در این منطقه داشته ایم.
فدایی یادآور شد: وقتی کشاورز منطقه نمی تواند در اراضی خود کِشتی را انجام دهد و توجیه اقتصادی ندارد؛ به دنبال تغییر کاربری و خُرد کردن اراضی خود می رود، این کشاورز زمانی که نمی تواند زندگی خود را تامین کند به سَمتی می رود که این ملک خود را خُرد کند و در کمترین زمان بفروشد تا بتواند زندگی شخصی خود را تامین کند.
وی اظهار کرد: این مسئله یک زنگ خطر بزرگ است اما دنبال آن هستیم که با آبیاری نوین، آبیاری تحت فشار و کم فشار با شرایط و خدماتی که دولت انجام می دهد؛ این مسئله کم آبی را در دشت ورامین برطرف کنیم.
فدایی ادامه داد: دولت ۸۵ درصد آبیاری را که کشاورزان انجام میدهند را یارانه می دهد که کشاورزان بتوانند آب را از محل مورد نظر تا مزرعه و نوع آبیاری خود در آن منطقه انجام بدهند، در این راستا امیدواریم بتوانیم بهره های مناسبی را در این مورد انجام دهیم تا سطح زیرکِشت ما پایین نیاید.
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان ورامین خاطر نشان کرد: در سال گذشته و امسال شرایط بارندگی مناسب بوده است و امیدواریم که با عنایت خداوند نزولات جوی راه گشایی کشاورزان دشت ورامین باشد، اگر با شرایطی که در سالهای گذشته داشته ایم که میزان بارش بسیار پایین بوده است و اگر دوباره امسال نیز آب مورد نظر تامین نشود و مدیریت حوضه آب هم همانند سالهای گذشته باشد، مطمئنا باز هم اراضی مان از سطح زیر کِشت کاهش پیدا خواهد کرد.
فدایی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: نگاه ویژه ما برای این مسئله این است که از آبی که داریم به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم، چرخه آبی که وزارت نیرو از رودخانه جاجرود، شور و شیرین و رودخانه کن برای آبخوان دشت ورامین میگرفت؛ این چرخه آب سطح اراضی ما را احیا می کرده و از آن آب برای تالاب بند علیخان ورامین استفاده می شده و همچنین سفره های زیرزمینی ما را نیز تغذیه می کرده است، لذا اگر آن آب را به دشت ورامین برنگردانند خطرات جدی به حوزه کشاورزی دشت ورامین وارد میشود.
بر اساس این گزارش، کشاورزی و دامداری در شهرستان ورامین با توجه به استعدادهای بالقوه که دارد نیازمند توجه بیشتر و جدی تر مسئولان استان تهران و کشور است تا با رفع نیازهای ضروری منطقه محوریت و قطب بودن خود را در کشاورزی کشور و استان تهران حفظ کند.
انتهای پیام