زنگ زندگی برای محرومان خراسان جنوبی/خانه هایی که نونوار می شود
بیرجند- خانه هایی کوچک اما نونوار در روستاهای محروم و دور افتاده خراسان جنوبی این روزها زنگ زندگی را برای اهالی به صدا درآورده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها: ۲۱ اسفند ماه سال گذشته بود که پروژه احداث ۱۰ هزار واحد مسکن محروم روستایی در دومین روز از سفر معاون اول رئیس جمهور به خراسان جنوبی مصوب شد.
حجم بالای کار در اجرای این مصوبه، احداث پنج هزار واحد مسکن را بر عهده کمیته امداد امام خمینی ( ره) استان و پنج واحد را بر عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گذاشت و مقرر شد تا یک سال آینده به بهره برداری برسد.
این خبر کافی بود تا محرومان در نقاط مختلف روستاهای خراسان جنوبی شوقی را به دل راه دهند اما رهایی یافتن از سقف های لرزان و دیوارهای خشتی و گلی و برخوردار شدن از منزلی امن نیازمند همکاری مردم و دولت بود.
نمود این وحدت و همدلی در بین مددجویان کمیته امداد و متولیان ذیربط به خوبی احساس می شود چرا که در بازدید های میدانی شادی و امید به خوبی از چشمان و گفتارشان پیدا بود و دعاهای خیرشان نشان از این داشت که روزهای پاییزی شان را بهاری ناخوانده مهمان شده است.
سکانس اول
برای اولین بازدید میدانی راهی روستای تناک سفلی از توابع مود و ۴۸ کیلومتری شهرستان بیرجند می شویم.
عبور از کوچه های خاکی ما را مهمان خانم سکینه خسروی می کند.
بانویی که همسرش را شش سال گذشته به علت بیماری از دست داده و اکنون سرپرستی یک دختر و یک پسر را بر عهده دارد.
از قرار معلوم شرایط زندگی و خانه اش او را مشمول طرح احداث ۱۰ هزار واحد مسکن روستایی کرده و منزل جدیدش تا یک ماه آینده به بهره برداری می رسد.
این بانوی ۵۰ ساله که با اسپند به استقبالمان آمده می گوید: خانه ای که در آن زندگی می کنیم از وضعیت خوبی برخودار نبوده چراکه گنبدی و قدیمی است.
وی با بیان اینکه دخترم در کلاس پنجم ابتدایی تحصیل می کند، می افزاید: از بچگی آرزوی داشتن اتاقی به رنگ و تجهیزات صورتی دارد و هر شب قصه این رویا را مرور می کند.
خسروی در حالی که نگاه و دستانش را به سوی آسمان می گیرد، می افزاید: خداوند به بانیان و مسئولان متولی خیر بدهد که طعم داشتن خانه ای زیبا را به ما چشاندند.
وی ادامه می دهد: دخترم، پسرم و خودم از مرحله خاک برداری تا الان که تقریبا تکمیل شده پا به پای استاد بنا کار کرده ایم تا هر چه زودتر زیر سقف این خانه زندگی کنیم.
خسروی در خصوص هزینه ساخت منزل می گوید: تاکنون ۱۵ میلیون وام بلاعوض گرفته ام و طی مرحله های مختلف مبالغی نیز به حساب آمده است.
سکانس دوم
دومین بازدید را راهی روستای شواکند می شویم.
عبور از کوچه هایی تنگ با شیبی تند ما را به خانه سید محمد علی شواکندی می رساند.
مردی که ۵۵ سال سن داشته و مشکل قلبی او را خانه نشین کرده است.
خانه اش جدید ساز است.
پنجره اش رو به روستا باز می شود و منظره زیبایی را در قاب نگاه ها به تصویر می کشد.
این مرد روستایی در اولین صحبت ها از قصه پر غصه و سراسر درد زندگی اش می گوید.
لابه لای هر خاطره خدا را شکر می کند، گویی از هرآنچه پیش آمده رضایت دارد چراکه تقدیر خداوند می داند.
شواکندی با بیان اینکه زندگی در خانه قبلی برایم سخت بود، می افزاید: با بارش هر باران نگران فرود آمدن سقف منزل بودم.
وی با ابراز خرسندی از وضعیت کنونی منزلش می افزاید: با کمک متولیان و کمیته امداد توانستم این خانه را بسازم و از چند روز گذشته در آن مستقر شده ام.
تمام گفته هایش را با حرکت دست تاکید می کند و می افزاید: فکر نمی کردم در شرایطی که ماهانه تنها ۲۰۰ هزار تومان داروی تقویتی می خورم، بتوانم در این سن صاحب منزل تازه سازی شوم.
سکانس سوم
منزل به منزل روستاهای مختلفی را دیدیم.
یکی در مرحله اسکلت بندی بود و دیگری مراحل پایانی احداث را پشت سر می گذاشت.
در هر بازدید دعای خیر محرومان بدرقه راه مسئولان و خیران بود دعاهایی که از هویدای دل بر می خواست و به گام هایمان قوت می داد تا این عاشقانه ها را بیشتر ببینیم.
اگرچه دیواره ها تکمیل نشده بودند اما به خوبی می توانستیم عطر مهربانی را از آجر به آجر آن استشمام کنیم.
گویی بر هر خشت آن دعایی حک شده بود که تماشایش قلبمان را تسلی می داد.
احداث ۲۵۰۰ واحد مددجویان تا پایان سال
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی ( ره) خراسان جنوبی در این خصوص بیان کرد: طی سال گذشته بر اساس تفاهم نامه ای مابین کمیته امداد و سازمان بودجه و برنامه ریزی کشور، احداث پنج هزار واحد مسکن مختص مددجویان کمیته امداد مصوب شد.
رضا سلمآبادی با بیان اینکه از این میزان در مرداد ماه احداث ۸۰۰ واحد ابلاغ شد، افزود: همچنین در مرحله دوم احداث ۴۰۰ واحد و در مرحله سوم عملیات احداث هزار و ۳۰۰ واحد آغاز شد.
وی با بیان اینکه تاکنون عملیات اجرایی بیش از دو هزار و ۵۰۰ واحد آغاز شده است، اظهار کرد: از کل مجموع پروژه، پرونده سه هزار و ۵۰۰ متقاضی تکمیل شده و دو هزار و ۷۰۰ نفر برای اخذ پروانه معرفی شده اند.
سلم آبادی با بیان اینکه بر اساس برنامه ریزی ها احداث دو هزار و ۵۰۰ واحد تا پایان سال جاری به اتمام می رسد، گفت: هنوز منابع این واحدها به طور کامل تخصیص نیافته و آمادگی داریم بلافاصله بعد از تخصیص منابع احداث واحدهای باقی مانده را هم شروع کنیم.
خراسان جنوبی به واسطه خشکسالی های پیاپی محرومیت های زیادی را به خود دیده که نمونه هایش در پستوی هر خانه ای دیده می شود.
فقر روستاییان باعث شده تا از امکانات ضعیفی برخوردار شوند و بسیاری از آن ها زمستان های سرد را زیر سقف های لرزان خشتی و گلی سپری کنند.
از این رو طرح ۱۰ هزار واحد مسکن محروم در استان گامی بلند برای رفع این محرومیت ها خواهد بود مشروط به اینکه در جایگاه اصلی خود اجرایی شود.