از کلاس تشکیلاتی تا انتخاب رشته «دغدغهمند»
گفتوگوی امروز ما با دو دانشآموز فعال و نخبه بیرجندی است که در کنار درس، دغدغههای فرهنگی و اجتماعی زیادی دارند تا آنجا که دغدغههای دینی و اجتماعی آنها حتی در انتخاب رشته دانشگاهیشان نیز تأثیرگذار بوده است.

گفتوگوی امروز ما با دو دانشآموز فعال و نخبه بیرجندی است که در کنار درس، دغدغههای فرهنگی و اجتماعی زیادی دارند تا آنجا که دغدغههای دینی و اجتماعی آنها حتی در انتخاب رشته دانشگاهیشان نیز تأثیرگذار بوده است.
خبرگزاری فارس-بیرجند؛ سیزدهم آبان ۵۷ بود که دانشآموزان و دانشجویان با شعارهای توفنده و مشتهای گرهکرده جنایتهای رژیم منفور پهلوی را محکوم میکردند، این وضعیت تا ظهر ادامه داشت که ناگهان گلولههای قساوت دژخیمان فضای دانشگاه را در تاریکی فرو برد و شصت نفر از دانشآموزان به خاک و خون کشیده شدند، شهادت آنها دلیل نامگذاری این روز به «روز دانشآموز» شد.
ایام دانشآموزی لحظههای حساس و پراهمیت دوران حیات آدمی است که غنچههای عشق، امید، دین، فرهنگ و دانش در آن شکفته میشود و انسان به سوی رشد و کمال میرود.
گفتگوی امروز ما با دو دانشآموز فعال و نخبه بیرجندی است که در کنار درس، دغدغههای فرهنگی و اجتماعی زیادی دارند تا آنجا که دغدغههای دینی و اجتماعی آنها حتی در انتخاب رشته دانشگاهیشان نیز تأثیرگذار بوده است.
روحیه جهادی برای کنکور با اردوی هجرت
«کیمیا ذوالفقاری» متولد ۱۳۸۰ سال دوازدهم رشته علوم انسانی در دبیرستان فرزانگان با معدل ۱۹/۷۷ شاگرد سوم کلاس است، البته فاصله بین شاگرد اول تا سوم کلاس اختلاف سهصدم در معدلهایشان است، او هم عضو بسیج است و هم انجمن اسلامی.
سال گذشته مسؤول نیروی انسانی واحد بسیج مدرسه بوده اما امسال مسؤولیتی ندارد چون به دوازدهمیها مسؤولیت نمیدهند، علاقه به فعالیتهای رسانهای و عکاسی دارد در راستای این فعالیت رسانهای با مدیرکل صداو سیما استان دیداری دارد و درباره جذاب شدن برنامههای شبکه استانی به همراه دوستانش پیشنهاداتی میدهد که مورد قبول مدیر مجموعه قرار میگیرد.
در جنگ روایتها باید رسانه را بلد باشی
او معتقد است باید در این جنگ روایتها نحوه استفاده از رسانهها را بلد باشی و تحت تأثیر هر پیامی قرار نگیری.
علاقه اصلی خودش اقتصاد است، ورزش والیبال را بهصورت حرفهای دنبال میکند و عضو تیم مدرسه است.
سیده زهرا رضوی نیز، متولد ۱۳۸۱ سال دوازدهم رشته ریاضی در مدرسه فرزانگان با معدل ۱۹/۹۷ است او هم سال گذشته مسؤول علمی پژوهشی واحد بسیج مدرسه بوده و همین موضوع علتی میشود که تابستان امسال با دوستانش به اردوی جهادی در یکی از روستاهای استان بروند و به دانشآموزان روستا حروف الفبا و ریاضی و زبان درس بدهند، از اینکه کیفیت آموزش در آنجا پایین بوده که یک دانشآموز کلاس چهارم هنوز الفبا را بلد نبود خیلی ناراحت است.
شوق بچههای روستا برای یادگیری و کمک به جبران عقبماندگیهایشان سبب انگیزه مضاعف برایش شده و به همین علت سال تحصیلی که در آن برای کنکور تلاش میکند را با روحیه جهادی آغاز کرده است.
صحیفه سجادیه، قرآن و نهجالبلاغه دوستان خوب او هستند و یکی از تفریحهایش خواندن آنها است، البته در کنار اینها شعر هم میگوید.
متن زیر حاصل گفتوگوی دو ساعته ما با این دو دانشآموز نخبه بیرجندی است که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم:
فارس: از فعالیت در مدرسه بگویید؟
ذوالفقاری: مدرسه انقلاب پروژه بزرگی است که از طرف انجمن اسلامی به مدرسه داده میشود و موضوعات آن مشخص است، کار فرهنگی زیادی میطلبد و نیازمند این هست که ایدههای خوبی داشته باشیم.
به این خاطر که دانشآموزان مدرسه ما سطح مطالعه بالایی دارند لذا باید استدلالهایی برایشان بیاوریم که علمی و دقیق باشد، در سالهای گذشته درباره امام خمینی(ره) و ابعاد مدیریتی امام خامنهای از گذشته تا حال و پاسخ به شبهات بچهها درباره ماهیت شعار «مرگ بر آمریکا» و دیگر موضوعات و شبهات اساسی موجود در بین دانشآموزان کار کردیم.
پروژهای که به کمک رفع شبهات دانشآموزان آمد
هرچند برای تکمیل این پروژه حتی تا ساعت ۱۱ شب هم در مدرسه بودیم اما وقتی بازخوردهای خوب آن را دیدیم که سبب آشنایی بچهها با افکار و آرا این دو شخصیت بزرگ شد خیلی حس خوبی داشتیم و هیچوقت سختیهایش به چشممان نیامد، البته کار فرهنگی ما در مدرسه فقط به این پروژه ختم نمیشود و در مناسبتهای مختلف و متناسب با موضوعات روز کارهای فرهنگی انجام میدهیم و روی تابلوی اعلانات مدرسه نصب میکنیم.
رضوی: از کلاس چهارم دبستان، وقتی مسجد محله نیمهساز بود، وارد حلقههای صالحین شدم، البته حلقههای کودکان مناسب من نبود و به حلقه دبیرستانیها رفتم تا مطالب سطح بالاتری یاد بگیرم.
در حال حاضر، سرگروه حلقه صالحین در مسجد محله هستم و ورودم به انجمن اسلامی هم در سال دهم بوده که دلیل اصلیش مدرسه انقلاب بود، همکلاسیهای خانم ذوالفقاری اکثراً در این پروژه حضور داشتند و فعالیت خوبشان باعث شد نمونه کشوری شوند.
وقتی راهنمایی بودم احساس میکردم به همه چیز اهمیت داده میشود جز دین و فرهنگ و این دغدغه من بود که مدرسه ما علاوه بر آموزش، به ما کمک کند انقلاب و امام(ره) را بشناسیم.
«مدرسه انقلاب» به دغدغههایم پاسخ داد
پروژه مدرسه انقلاب همان جایی بود که به دغدغههایم پاسخ گفت، البته ممکن بود گاهی اوقات به خاطر امتحان در این پروژه همکاری نکنم اما وقتی یاد جمله رهبر انقلاب (تحصیل تهذیب ورزش)، میافتادم، حتماً همکاری میکردم، اما پیشنهاد میکنم برنامههای فوقالعاده مثل مدرسه انقلاب را سه ماه تابستان برای دانشآموزان در نظر بگیرند.
به درس خواندن بهعنوان وظیفه نگاه کردیم
یکی از تأثیرهای خوب مدرسه انقلاب، این بود که یکی از همگروهیهای ما تقید زیادی به گوش دادن به سخنان رهبر انقلاب داشت، ما تا قبل از آن فکر میکردیم این صحبتها برای ما نیست و برای کسانی است که شبهه دارند اما بعد از اینکه سخنرانیها را گوش میدادیم به درس خواندن بهعنوان یک وظیفه نگاه کردیم و در راه مبارزه علمی به رهنمودهای حضرت آقا خیلی نیازمند بودیم.
فارس: این فعالیتها به درس شما آسیب نزده است؟
رضوی: نه، اما بعضی وقتها توقع از یک دانشآموز فراتر از درس خواندن است که به نظرم درست نیست چون وظیفه اصلی ما خوب درس خواندن است، اما هر وقت فعالیتی داشتیم و نتوانستم در کلاس حضور داشته باشیم جبران کردیم، بهعنوان یک بسیجی، علاقه دارم برای دانشآموزان سال پایینتر کلاس آموزشی برگزار کنم، مرور این درسها به خود من نیز کمک میکند تا این تلنگر برای آنهایی که بسیجی نیستند ایجاد شود که بسیج خوبیها را دارد و این منافع را از دست میدهند.
ذوالفقاری: نه، حتی معلمها هم با ما همکاری میکنند و درسی که سر کلاس نیستیم برای ما توضیح میدهند.
یک کلاس تشکیلاتی
کلاس ما ۱۵ نفر هستند که همه در برنامههای تشکیلاتی مدرسه حضور دارند هرچند عقاید وعلایق مختلفی داریم اما مسئولیتپذیری همه بالا است و هر کس بر اساس توانایی خودش کار میکند، آنها به بسیجی بودن خود افتخار میکند، به همین دلیل است که کار فرهنگی مدرسه بر دوش کلاس ما است.
فارس: بعد از ۱۲ سال درس خواندن، مهمترین چالش آموزش و پرورش را چه دانید؟
رضوی: اینکه برخی دختران، بعد از ۱۲ سال درس خواندن هنوز هویت دخترانه و زنانه خود را کشف نکردند و به فکر کارهای مردانه هستند نشان میدهد در این زمینه آموزش و پرورش موفق نبوده است و یکسری خلأ وجود دارد.
من از دانشآموزانی که در مدارس دیگر درس میخوانند برتر نیستم چراکه مطمئناً آنها استعداد خوبی دارند و این هم میدانم اگر یک بچه روستایی استعداد حضور در این مدارس را داشته باشد اما به خاطر شهریه نمیتواند در این مدارس درس بخواند لذا تحصیل در کشور ما رایگان نیست چراکه علاوه بر شهریه، هزینه کتاب کارهای کنکور که بدون آن نمیتوانیم موفق شویم برای خانوادهها وجود دارد و حتی برای درس زبان با کتاب وزارتی نمیتوان قبول شد و باید در کلاس خصوصی زبان شرکت کنیم، اینها چالش هست در آموزش و پرورش.
چالشی به نام کتابهای درسی!
ذوالفقاری: به نظرم یکی از چالشهای این روزهای دانشآموزان کتابهای درسی است، مؤلف کتابهای درسی باید سابقه تدریس هم داشته باشد، حجم کتابها از زمان درسی ما زیادتر است، حتی سطح کنکور هم بسیار بالاتر از سطح کتابهای ما است.
باوجود مطالب جذاب در کتابهای دینی به نظر میرسد آنطور که باید نتوانسته در اعتقادات دانشآموزان اثر بگذارد چراکه ما فقط مطالب را حفظ میکنیم، البته حجم زیاد این کتاب فقط در طول سال تحصیلی میشود آن را تمام کرد نه اینکه بحث و گفتگویی راجع مطالب آن انجام داد، البته از اینکه امسال یک قطعه شعر به همراه تصویر شهید حججی به کتاب ادبیات ما اضافه شد و بخشی از بیانیه گام دوم در کتابهایمان بود، کار خوبی بود.
شهادت آمادگی میخواهد نه آرزو
فارس: از اهمیت گرامیداشت ۱۳ آبان و استکبارستیزی بگویید؟
رضوی: روز ۱۳ آبان ابتدا دانشآموزان اعتراض کردند و بعد دانشجویان آمدند، یعنی دانشآموزان در متن جامعه هستند و فاصله دانشآموز تا دانشجو فقط یک کنکور ۴ ساعته است، دغدغههایی که قبل از دانشگاه داریم در دانشگاه فرصت شده که درباره آن صحبت کنیم.
ذوالفقاری: شهید فهمیده همان معلم ما است که به لحاظ عقلی به بلوغی رسیده بود و در یک لحظه تصمیم مهمی گرفت و نشان داد که نیاز نیست برای رسیدن به مقام شهادت ۵۰ ساله باشی با همان سن کم هم میشود و شهادت آمادگی میخواهد نه آرزو.
فارس: سال دیگر کنکور میدهید، به رشته دانشگاهیتان فکر کردید؟
ذوالفقاری: نوع دانشگاه ملاک برتر بودن فرد نیست در هر دانشگاهی که درس بخوانیم اگر دغدغه داشته باشیم و تلاش کنیم به اهدافمان میرسیم.
انتخابم بر اساس نیازهای کشور است
دوست دارم در رشتهای درس بخوانم که برای کشورم مفید باشد، انتخابم بر اساس نیازهای کشور است، با وجودی که خانواده مخالف تحصیل من در این رشته بودند اما معتقد بودم کشور در رشته علوم انسانی نیازمند افراد متخصص است و از آنجایی که در وضعیت اقتصادی خوبی نیستیم و به اقتصاد هم علاقه زیاد دارم یکی از انتخابهایم هست تا بتوانم به کشورم کمک کنم، به دبیری هم علاقه دارم و فکر میکنم آیندهسازان فردا باید آموزگاران خوبی داشته باشند.
رضوی: نگاه درست این است که کنکور وسیلهای است که مرا به اهدافم برساند اما هر دانشگاهی قبول شوم دلیل بر این نیست که نمیتوان پیشرفت کرد.
البته دوست دارم در دانشگاه شریف درس بخوانم.
درباره رشته دانشگاهی چون بالاترین شغل و جایگاه را برای یک دختر مادری میدانم، به همین دلیل دوست دارم در رشتهای درس بخوانم که در آینده به این جایگاهم لطمه نزند، لذا رشته کامپیوتر (برنامهنویسی) را انتخاب خواهم کرد که زمان کار کردن را خودم مشخص کنم.
انتهای پیام/3403/ج/ی