تروریسم با مرگ یک نفر از بین نمیرود
استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی گفت: داعش با ازدست دادن قلمرو سرزمینی خود شکست خوردهبود و مرگ بغدادی نیز ضربهای مهلک به آن زد اما این به معنای پایان تروریسم نیست.

ایسنا/خراسان رضوی استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی گفت: داعش با ازدست دادن قلمرو سرزمینی خود شکست خوردهبود و مرگ بغدادی نیز ضربهای مهلک به آن زد اما این به معنای پایان تروریسم نیست.
دکتر محمد تقوی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مرگ ابوبکرالبغدادی اظهار کرد: مرگ رهبر کاریزماتیک و قدرتمند داعش مانند ضربه نهایی عمل کرد اما شکست داعش از زمانی شروع شد که متصرفات خود را به ویژه در موصل و تکریت از دست داد.
وی ادامه داد: در این مورد نباید به دنبال سناریونویسی و احتمالات بود.
آن چیز که مشخص است شکست داعش است اما برای مبارزه با تروریسم نباید به این اکتفا کرد.
شاید داعش دیگر نابود شده باشد اما باید به ریشههای تروریسم توجه کرد.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی در مورد ریشههای تروریسم در منطقه بیان کرد: تروریسم هم ریشههای خارجی و هم ریشههای داخلی دارد.
انفعال دولتمردان منطقه در مقابل کشورهای غربی و خشمگینی مردم از نفوذ آن کشورها از جمله ریشههای خارجی است.
یکی از مهمترین نمونهها مسئله فلسطین است.
بسیاری از کشورهای منطقه به مقابله با اسراییل برنخاستند و از فلسطین حمایت نکردند.
این مسئله خشم تعداد زیادی از مردم را برانگیخت.
تقوی افزود: در بحث داخلی نیز بسیاری از دولتهای منطقه در تامین امنیت، رفاه و آسایش کشور خود ناتوان بودند و حتی نتوانستند آب و برق و تلفن را تامین کنند.
نارضایتی مردم باعث آشوب و ناامنی شد.
در نتیجه گروههای تروریستی رشد کردند و حتی آن نظم و انظباط ناموجود را پدید آوردند.
وی در خصوص آینده تروریسم تاکید کرد: تروریسم هیچگاه از بین نمیرود اما کاهش پیدا میکند، تروریسم همهجا حتی در اروپا و آمریکا ولو با درجات کمتر وجود دارد.
القاعده و داعش شکست خوردند اما ممکن است در آینده گروهی دیگر پیدا شود، باید با ریشههای تروریسم مبارزه کرد.
این استاد مطالعات منطقهای درباره اینکه چرا طالبان به سرنوشت داعش و القاعده دچار نمیشود، تصریح کرد: طالبان یک فرق اساسی با این دو گروه دارد و آن محدودیت جغرافیایی آن است.
طالبان در افغانستان و پاکستان و گاهی در بخش هایی از حاشیه خلیج فارس عمل میکند اما داعش و القاعده جهان شمول عمل میکردند.
این دو گروه عملیات زیادی را در آمریکا و اروپا انجام دادند و دستکم به صورت رسمی همه کشورها با آنان مبارزه کردند اما طالبان حتی به دلیل نظم و سیستم قضایی ای که ایجاد کردهبود مورد استقبال تعداد زیادی از مردم افغانستان قرار گرفته بود.
تقوی در خصوص برخی گمانهها مبنی بر اینکه داعش و القاعده ساخته آمریکا است و وقتی تاریخ مصرفشان تمام شد، آمریکا به آنان پایان داد، گفت: به نظر من این گمانی غلط است.
یقینا همه گروهها تروریستی در برههای مورد حمایت برخی از کشورها بودند.
مثلا آمریکا برای مقابله با نفوذ شوروی در افغانستان، مجاهدان آن کشور را حمایت کرد یا همین داعش از سوی ترکیه و عربستان شاید کمکهایی دریافت کرده اما به هیچ عنوان نمیتوان گفت که این گروهها تماما ساخته و پرداخته آمریکا یا هر کشور دیگری باشد.
وی ادامه داد: هیچ تروریسمی به ابعاد تروریسم القاعده و داعش نمیرسد، القاعده بزرگترین حمله تروریستی جهان را در آمریکا انجام داده و داعش نیز از حیث تعداد، بیشترین عملیات تروریستی را داشته است.
این دو گروه در بسیاری از کشور ها عملیات انجام دادهاند.
حتی داعش از سوی بسیاری از گروههای تروریستی دیگرمانند الشباب و بوکوحرام اعلام وفاداری دریافت کرد، بنابراین نمیتوان اینها را حاصل توطئه دانست.
این تحلیلگر مسائل بینالملل درباره تاثیر کشتن بغدادی بر آینده ترامپ اظهار کرد: این مساله در کوتاهمدت شاید بر فرایند استیضاح وی اثر بگذارد اما در بلندمدت باید توجه داشت انتخابات در آمریکا بیش از آنکه تحت تاثیر مسائل خارجی باشد، تحت تاثیر مسائل داخلی است، در انتخابات، مسائل اقتصادی و اجتماعی مانند حل مشکلات بیکاری، تورم و بدهیهای دولت رای بیشتری را برای ترامپ جمع میکند.
انتهای پیام