وعده دولت 6 ساله شد، ولی عملی نشد/دو خطه شدن راهآهن تهران
دو خطه کردن مسیر راهآهن تهران - زنجان از جمله مصوبات مهم سفر دولت یازدهم به زنجان بود که امروز با گذشت شش سال هنوز عملی نشده و به نظر میرسد با خلف وعده دولت در اختصاص اعتبار اتمام این طرح ملی راه درازی در پیش دارد.

دو خطه کردن مسیر راهآهن تهران - زنجان از جمله مصوبات مهم سفر دولت یازدهم به زنجان بود که امروز با گذشت شش سال هنوز عملی نشده و به نظر میرسد با خلف وعده دولت در اختصاص اعتبار اتمام این طرح ملی راه درازی در پیش دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، دولت یازدهم و کاروان تدبیر و امید به همراه تعدادی از وزرا اواخر مهر ماه سال 1393 و در نهمین سفر استانی خود به دیار شیخ اشراق رسید.
این نخستین سفر دولت تدبیر و امید به استان زنجان بود، سفری که مردم امید داشتند تا با توجه به قولهایی که روحانی و حامیانش در نطقها و سخنرانیهایی که قبل از انتخابات داشتند، مشکلاتشان رفع شود.
یکی از قولها و یا بهتر بگوییم وعدههایی که روحانی داده بود اتمام پروژههای نیمه تمام بود، پروژهها و طرحهایی که امید میرفت همان طور که رئیس جمهور قول داده بود زمینه ایجاد اشتغال را نیز در کشور فراهم کند، وعدهای که هرگز رنگ واقعیت به خود نگرفت.
قبل از سفر دولت به استان محمد شریعتمداری، معاون اجرایی وقت رئیس جمهور در گفتوگو با خبرگزاری دولت «یکی از اهداف کاروان تدبیر و امید و دولت یازدهم در سفرهای استانی را تطابق بین دانش موجود در مرکز نسبت به ضعفها و قوتهای مناطق مختلف کشور با آنچه در عمل در مناطق مختلف در حال وقوع است برشمرد و افزود: آشنایی مستقیم با مشکلات مردم، ظرفیتهای استانها را از دیگر اهداف انجام سفر کاروان تدبیر و امید است که در هشت سفری که تاکنون انجام شده است، این اهداف محقق شده است.
معاون اجرایی رئیس جمهور افزود: شناسایی آن دسته از طرح های عمرانی که قابل پیشرفت فیزیکی هستند و نقشی موثر در زندگی مردم دارند و یا میتوانند در اشتغال و توسعه اقتصادی کشور ایفای نقش کنند نیز در سفرهای استانی در اولویت قرار میگیرند.
وی با تاکید بر این که این طرح ها با همکاری نمایندگان مجلس، مسؤولان محلی و وزارتخانهها انتخاب می شوند، گفت: اعتبارات به این طرحها به طور کامل تخصیص پیدا میکند تا شاهد افتتاح آنها در طول مدت زمانی حداکثر یک سال از انجام سفر باشیم.»
اما امروز با گذشت 6 سال از سخنان شریعمتداری هنوز بسیاری از پروژهها مانند دو خطه کردن راهآهن تهران- زنجان، ایجاد منطقه ویژه اقتصادی، توسعه پتروشیمی زنجان، ایجاد نقطه آمادی و...
رنگ واقعیت به خود نگرفته است و مردم منتظرند و امید دارند تا شاید در دو سال باقی مانده از عمر دولت دوازدهم این پروژهها به بهرهبرداری برسد، هر چند به نظر دور از انتظار است.
مصوبات سفر روحانی به استان زنجان
در سفر دولت یازدهم به زنجان 72 پروژه برای استان در نظر گرفته شده بود، کل مبلغ اعتبار این ۷۲ پروژه ۳۹۰ میلیارد تومان و قرار بود ۵۰ پروژه در سال ۹۳ و ۲۲ پروژه نیز در سال ۹۴ تحویل و به بهرهبرداری برسند، مبلغ اعتبار سال ۹۳ حدود ۲۴۶ میلیارد تومان و برای سال ۹۴ نیز ۱۴۴ میلیارد تومان پیشبینی شده بود.
رئیس جمهور در سخنرانی که در جمع مردم زنجان داشت به صراحت اعلام کرد که قطعا این ۷۲ پروژه را در سالهای ۹۳ و ۹۴ به پایان رسانده و آماده بهرهبرداری میکنیم، جدا از قولهایی که در دیگر زمینهها برای توسعه استان زنجان داده بود.
دو خطه شدن مسیر ریلی تهران - زنجان
شاید یکی از مهمترین مصوبات دولت یازدهم در سفر به زنجان دو خطه شدن مسیر ریلی تهران به زنجان بود که با ادامه این مسیر و ارتباط آن با شمالغرب کشور میشد از حجم ترافیک این مسیر و تصادفات و خسارتهایی که به دنبال آن به کشور وارد میشد، را کاست.
علاوه بر آن دو خطه شدن این مسیر موجب افزایش سرعت حرکت قطارها و ارتقای خدمات به مردم در این مسیر و موجب افزایش سرمایهگذاری به دلیل دسترسی به خط آهن میشد و علاوه بر آن موجب میشد تا مدت زمان سفر در این مسیر تا یک ساعت نیز کاهش یابد.
علی خدایی، مدیرکل راهآهن شمالغرب طی گفتوگویی با خبرنگار فارس درصد پیشرفت پروژه دو خطه کردن راهآهن زنجان- تهران در مسیر زنجان- قزوین را 70 درصد اعلام و اظهار کرد: دو خطه کردن این مسیر از قزوین تا زنجان توسط چهار پیمانکار در چهار قطعه در حال انجام است.
قرار بود، پروژه دو خطه کردن راهآهن زنجان- تهران، 2 ساله افتتاح شود
مدیرکل راهآهن شمالغرب کشور زمان آغاز اجرای پروژه دو خطه کردن راهآهن زنجان- تهران را سال 95 اعلام و تصریح کرد: بر اساس پیشبینیها قرار بود این پروژه دو ساله تمام شود که کمبود منابع مانع عملیاتی شدن این برنامه شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر پیمانکاران در مرحله خرید ریل تراورس و ادوات خطی هستند، افزود: تامین این لوازم نیاز به تخصیص منابع مالی دارد.
خدایی ادامه داد: هر چند میانگین پیشرفت پروژه دو خطه کردن راهآهن 70 درصد است، ولی درصد پرداختهای انجام شده به پیمانکاران 50 درصد است که بیانگر قدرتمند بودن شرکتهای انتخاب شده برای همکاری است.
مدیرکل راهآهن شمالغرب کشور اعتبار پیشبینی شده برای پروژه دو خطه کردن راهآهن زنجان- تهران در مسیر زنجان- قزوین را 650 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: 50 درصد از این مبلغ تامین و تخصیص یافته است.
وی تاکید کرد: تکمیل پروژه دو خطه کردن راهآهن زنجان- قزوین نیازمند تخصیص اعتبار است و در واقع 6 ماه بعد از تامین اعتبار این پروژه راهاندازی خواهد شد.
شایان ذکر است، طول پروژه دو خطه کردن راهآهن زنجان- قزوین 172 کیلومتر است که 102 کیلومتر از آن در حوزه استان زنجان قرار گرفته است.
اولویتهای وزارت راه و شهرسازی و راهآهن دو خطه کردن محور زنجان – تهران – تبریز است
مدیر کل راه و شهرسازی استان زنجان با اشاره به اینکه محور ریلی تهران – تبریز مهمترین شریان در کشور است، گفت: جادههای موازی با این خط در حال اشباح است.
مسعود بیات منش با بیان اینکه از اولویتهای وزارت راه و شهرسازی و راهآهن دو خطه کردن محور زنجان – تهران – تبریز است، افزود: تکمیل خط دوم محور زنجان – قزوین نیز در حیطه استان زنجان قرار دارد.
وی وجود خط راهآهن را دارای منافع و آوردههای فراوان خواند و گفت: مدیریت سوخت، کاهش طول سفر به ویژه برای
هزاران مسافر و دانشجویی که روزانه و هفتگی بین استانهای آذربایجانی شرقی و غربی، زنجان، قزوین و تهران در تردد هستند آرزو دارند تا این مسیر دو خطه شده و مشکلات رفت و آمد آنها برطرف شود، علاوه بر آن وجود شرکتهای بزرگ صنعتی در این مسیر و ارزان بودن حمل و نقل ریلی لزوم توجه بیش از پیش دولت برای اتمام این مسیر را مورد تاکید قرار میدهد.
مسافران به زیر سه ساعت، رونق جابهجایی و بهبود ایمنی سفر از جمله این منافع است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان زنجان با بیان اینکه پروژه در حوزه استان زنجان به پیمانکاران واگذار شده است، ادامه داد: هزینه این پروژه از منابع حاصل از محل صرفهجویی سوخت در این پروژه تامین میشود.
بیات منش با بیان اینکه 70 تا 80 درصد زیرسازی پروژه انجام شده است، بیان کرد: 60 تا 70 درصد پروژه نیز روسازی شده و خرید ریل و بالانس انجام شده و از طرف قزوین ریلگذاری در حال انجام است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان زنجان با بیان اینکه در سفر جهانگیری و رسولی پیگیری پرداخت 150 میلیارد تومان از بدهی پیمانکاران انجام شد، ادامه داد: تاکنون پیمانکاران به ارزش 400 میلیارد تومان کار انجام دادهاند و تنها 100 میلیارد تومان دریافتی داشتهاند.
وی با بیان اینکه تاکنون برای تامین اعتبار این پروژه قولی داده نشده است، بیان کرد: برای عملیاتی شدن این پروژه پیگیری آن در سفر رئیس جمهوری در دستور کار قرار دارد.
بیاتمنش با بیان اینکه این پروژه امسال به بهرهبرداری نمیرسد، افزود: مشکل پروژه بحث اجرایی نبوده و برای تکمیل آن باید اعتبار تزریق شود.
قول معاون اول رئیس جمهور عملی نشد
نمایندگان استان نیز در مقاطع مختلف پیگیر اتمام این پروژه بودند اما ظاهرا تلاشهای آنها نیز ثمری نداشته و این پروژه هنوز به سرانجام نرسیده است.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در این باره با بیان اینکه در آخرین بازدید و سفر جهانگیری در مورد تکمیل دو خطه شدن راهآهن زنجان - قزوین پافشاری شد، اظهار کرد: همه تجهیزات و امکانات خریداری شده و تنها مشکل، عدم پرداخت طلب پیمانکاران برای ادامه کار است.
علی وقفچی با اشاره به قول معاون اول رئیس جمهور مبنی بر اختصاص 150 میلیارد تومان و تکمیل پروژه تا پایان سالجاری عنوان کرد: با وجود پیگیریهای متعدد این وعدهها محقق نشده است.
وی با بیان اینکه تجهیزات و تاسیسات از طریق پیمانکار خریداری شده است، ادامه داد: امروز تنها موضوع بحث، طلب پیمانکار است.
وضعیت فعلی مسیر خط آن تهران - زنجان
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پایان پروژه منوط به پیشبینی اعتبار است، افزود: با پیشبینی و اختصاص اعتبار کار عملیاتی کمی تا پایان پروژه باقیمانده است.
وقفچی با اشاره به اینکه بسیاری از وعدهها با عمل متفاوت است، گفت: بزرگی دولت در گذشته و حال موجب پرهزینه شدن دولت میشود و مانعی برای توسعه طرحهای عمرانی است.
وی با بیان اینکه همه دنیا به سمت حمل و نقل ریلی میرود، گفت: با توجه به اینکه پروژه دو خطه شدن خط راه آهن یک موضوع ملی است، باید در پروسه اجرای آن تسهیلاتی ایجاد شود.
با توجه به اظهارات نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی هنوز زمان دقیقی برای اتمام این پروژه ملی وجود ندارد و با توجه به مشکلاتی که دولت در زمینه مسائل مالی دارد باید منتظر ماند و دید چه زمانی این پروژه به سرانجام خواهد رسید.
هزاران مسافر و دانشجویی که روزانه و هفتگی بین استانهای آذربایجانی شرقی و غربی، زنجان، قزوین و تهران در تردد هستند آرزو دارند تا این مسیر دو خطه شده و مشکلات رفت و آمد آنها برطرف شود، علاوه بر آن وجود شرکتهای بزرگ صنعتی در این مسیر و ارزان بودن حمل و نقل ریلی لزوم توجه بیش از پیش دولت برای اتمام این مسیر را مورد تاکید قرار میدهد.
گزارش -- قنبر رسولی
انتهای پیام/2308/ق/و