وقتی مکانیزاسیون نقشی در تولید عناب ندارد
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ایده طراحی نرمافزار جامع مدیریت باغات عناب باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: تقریبا تمامی مراحل تولید عناب به صورت سنتی انجام گرفته و مکانیزاسیون نقشی در تولید محصول ندارد و طراحی ماشینآلات برداشت، بستهبندی و سورتینگ از الزامات تولید مکانیزه این محصول است.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ایده طراحی نرمافزار جامع مدیریت باغات عناب باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: تقریبا تمامی مراحل تولید عناب به صورت سنتی انجام گرفته و مکانیزاسیون نقشی در تولید محصول ندارد و طراحی ماشینآلات برداشت، بستهبندی و سورتینگ از الزامات تولید مکانیزه این محصول است.
به گزارش ایسنا، عناب میوهای با خاصیتهای فراوان است که بیشترین سطح کشت آن مربوط به خراسان جنوبی است، اما عدم شناخت از خاصیتهای این میوه و نبود فرآیندهای مربوط به تولید تا مصرف محصول عناب باعث شده تا این میوه به خوبی شناخته نشود.
خراسان جنوبی با داشتن ۹۸ درصد سطح زیر کشت عناب به عنوان اولین تولیدکننده این محصول در کشور و جهان مطرح است؛ چنانکه میتوان از این محصول با برنامهریزیهای صحیح در جهت توسعهی اقتصادی استان گام برداشت.
اما آنچه که عنابکاران استان را رنج میدهد نبود صنایع بستهبندی و فرآوری این محصول است که باعث شده خامفروشی رونق بسیار گیرد و دست کشاورز از سود محصول دور بماند.
عدم وجود شبکه جامع اطلاعرسانی عنابکاران
مهدی ابراهیمی، عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در گفتوگو با ایسنا با معرفی عناب به عنوان یکی از محصولات ارزشمند استان، اظهار کرد: بررسی سوابق تاریخی خراسان جنوبی نشان میدهد که گذشتگان این مرز و بوم کاشت و مراقبت از این درخت ارزشمند را تکلیف خود دانسته و امروزه درختان کهنسال متعددی در این استان به یادگار مانده است که در میان آنها درختان عناب با نزدیک به ۴۰۰ سال سن نیز مشاهده میشوند.
وی با اشاره به مشکلات این محصول، افزود: در بحث فناوری اطلاعات و ارتباطات، علیرغم وجود بانک اطلاعات عنابکاران استان، شبکه جامع اطلاعرسانی وجود ندارد.
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ایده طراحی نرمافزار جامع مدیریت باغات عناب باید مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: تقریبا تمامی مراحل تولید عناب به صورت سنتی انجام گرفته و مکانیزاسیون نقشی در تولید محصول ندارد و طراحی ماشینآلات برداشت، بستهبندی و سورتینگ از الزامات تولید مکانیزه این محصول است.
ابراهیمی ادامه داد: عدم وجود کودهای مختص عناب، تولید کودهای ویژه عناب بر اساس نیازهای این گیاه در مراحل مختلف رشدی شامل کودهای شیمیایی، کودهای زیستی و کودهای آلی را به یک فرصت مناسب برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است.
وی تصریح کرد: بازدهی نامناسب روشهای تولید عناب از جمله ارتفاع نامناسب، هرس نامطلوب و مواردی از این دست باعث شده است تا ایده احداث باغهای متراکم پیوندی و کشت گلخانهای عناب فرصت مناسبی برای حرکت به سمت کشتهای پرمحصول فراهم آورد.
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: در خراسان جنوبی کشاورزان برای کنترل آفات و بیماریهای عناب تنها از سموم شیمیایی استفاده میکنند، لذا تولید سموم گیاهی از مواد موثره گیاهان دارویی برای کنترل آفات و امراض عناب و همچنین استفاده از تکنیکهای کنترل بیولوژیک آفات با استفاده از پارازیتوئیدها یا همان شکارگرهای آفات و بیماریهای عناب باید مورد توجه محققین و کارآفرینان قرار گیرد.
وی افزود: استفاده از این روشها به عنوان روشهای جایگزین و دوستدار محیطزیست، فرصت مناسبی است تا مصرف سموم شیمیایی در مدیریت آفات عناب به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
ابراهیمی ادامه داد: در حوزه فرآوری و بستهبندی محصول عناب نیز چالشهایی وجود دارد که ایدههای فناورانه در همنت عناب میتواند راهکار مناسبی برای حل آن باشد.
وی افزود: عدم وجود استاندارد مناسب برای تولید و فروش عناب و محصولات فرآوری شده از عناب به منظور ایجاد ارزش افزوده، پیگیری مطالبه تدوین استانداردهای مرتبط با محصول عناب (عناب، محصولات غذایی تهیه شده از عناب، داروهای طب سنتی) توسط ذی نفعان را طلب میکند.
عدم بستهبندی مناسب؛ یک چالش جدی
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: عدم بستهبندی مناسب عناب تازه و خشک به عنوان یک چالش جدی، راهاندازی کسب و کار مرتبط با سورتینگ، درجهبندی و بستهبندی عناب تازه را در ذهن تداعی میکند که با ارائه ایدههای خلاقانه و فناورانه برای طراحی بستهبندی بازار پسند و جذاب میتواند بسیار سودآور باشد.
ابراهیمی با اشاره به برگزاری همنت عناب در استان، یادآور شد: چالش نبود محصولات فرآوری شده از عناب در بازار نیز فرصتی است تا تولید محصولات فرآوری شده از عناب شامل محصولات اولیه مورد نیاز سایر صنایع مانند پودر عناب و عصاره عناب، محصولات غذایی فرآوری شده از عناب، مانند شربت عناب، شکلات عناب، حبه عناب، محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی و محصولات فراسودمند عناب مانند مربای عناب برای افراد دیابتی در حوزه غذا و دارو به عنوان ایدههای فناورانه و خلاقانه مورد توجه شرکتکنندگان، منتورها و داوران رویداد کارآفرینی همنت عناب قرار گیرد.
انتهای پیام