دهه سوم انقلاب در زنجان چه گذشت؟
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷، در دهه سوم انقلاب تغییرات بسیاری در استان انجام شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷، در دهه سوم انقلاب تغییرات بسیاری در استان انجام شد.
به گزارش ایسنا، بنا به اعلام سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان، در دهه سوم انقلاب اسلامی در استان زنجان فعالیتهای مختلفی در راستای آبادانی و توسعه استان انجام شد که این اقدامات در بخشهای مختلف آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، شهری و … بود.
اهم دستاوردهای دهه سوم انقلاب در استان زنجان (۸۷-۱۳۷۸)
بخش آب
در این بخش تعداد هشت سد مخزنی کوچک و بزرگ با حجم ۲۱۰.۴ میلیون مترمکعب برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی که در صورت احداث شبکه آبیاری و زهکشی امکان آبیاری ۱۳۷۲ هکتار اراضی استان را دارا است.
همچنین مطالعه و اجرای طرح ساختمان سد کینهورس در سال ۱۳۷۹ جهت تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت شهرستان ابهر آغاز شد و ۱۳ سد تغذیه مصنوعی به حجم ۴۶.۴ میلیون مترمکعب جهت تقویت سفرههای آبخوان شهرستانهای زنجان و سلطانیه به بهرهبرداری رسیده است.
۱۸ ایستگاه پمپاژ با حجم ۵۱.۰۸ میلیون مترمکعب جهت تأمین آب ۶۴۵۲ هکتار از اراضی سطح استان و اشتغالزایی ۴۴۲۹ نفر به بهرهبرداری رسیده و تعداد ۴۴ بند انحرافی و ۳ سردهنه و کانال به منظور تأمین آب ۱۱ هزار و ۴۴۰ هکتار و اشتغالزایی ۸۶۵۸ نفر در سطح استان نیز به بهرهبرداری رسید و آب شرب شهرستان زنجان به میزان ۱۵.۴ میلیون مترمکعب از محل احداث سد تهم تأمین شد.
بخش کشاورزی
در بخش کشاورزی، ترویج و توسعه محصولات و ارقام مقاوم به تنشهای محیطی، ارتباط مستمر با مراکز تحقیقاتی و انتقال یافتهها به مزارع کشاورزان، انجام طرح دامداریهای کوچک روستایی بر مبنای بهسازی و نوسازی اماکن دامی، ترویج مصرف کنسانتره جهت حفظ سلامت دام و تولید محصول با کیفیت، توسعه نهالستانها، افزایش تعداد کمباین در استان و جایگزینی کمباینهای فرسوده و بهرهبرداری از کارخانههای بزرگ فرآوری محصولات کشاورزی مانند واحدهای فرآوری زیتون و گوشت محقق شد.
در این دهه طرحهای کوچک تأمین آب اجرا و آفات و بیماریها کنترل و کمربند حفاظتی شهر زنجان احداث و پلاکهای استان نیز نقشهبرداری شد.
مضاف بر این، سند اراضی ملی شده اخد و پارکهای جنگلی احداث و نهالهای جنگلی و فضای سبز تولید شد.
همچنین تهیه طرحهای مدیریت منابع جنگلی و تعیین ذخیرهگاهها، ممیزی مراتع و طرحهای مرتعداری، احداث سدهای خاکی، اجرای عملیات آبخیزداری، راهاندازی کشتارگاههای صنعتی طیور، راهاندازی کارخانجات جوجهکشی در استان، مدیریت بیماریهای دامی با استقرار سامانه یکپارچه اطلاعات جغرافیایی در سطح اداراتکل، ادارات شهرستانی و برقراری سیستمهای مراقبتی مطابق استانداردهای جهانی مانند مراقبت فعال در خصوص بیماریها انجام شد.
بخش ارتباطات
در دهه سوم انقلاب در استان، مشارکت گسترده در اجرای طرحهای کلان ملی از جمله توزیع کارت سوخت، کالابرگ شهری، روستایی و عشایری، ثبتنام و توزیع کارت ملی، تعویض پلاکهای خودرویی، ثبتنام تلفن همراه و سرشماری عمومی نفوس و مسکن انجام شد.
بخش بهداشت و سلامت
اجرای برنامه پزشک خانواده و بیمه روستایی در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر (سال ۱۳۸۴)، احداث ۱۸۵ خانه بهداشت در مناطق محروم، ۴۳ مرکز خدمات جامع سلامت و ۳ پایگاه سلامت غیرضمیمه، اجرای برنامه ادغام یافته سلامت مادران و کودکان در سراسر مراکز ارائه خدمات سلامت استان (۱۳۸۳)، ادغام برنامه نظام مراقبت مرگ مادری در برنامه سلامت مادران (۱۳۸۵)، اجرای برنامه بهبود شیوه زندگی در سالمندان (۱۳۸۵)، راهاندازی مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری، انجام طرح دیدهوری ایدز در زندانها و راهاندازی مراکز درمان، از جمله اقداماتی است که در دهه سوم انقلاب در استان زنجان انجام شده است.
آزمایشگاه دولتی از ۳۷ به ۵۱ و افزایش آزمایشگاه خصوصی تا ۱۹ مورد، پایگاههای اورژانس جادهای از ۲ به ۳۶ پایگاه، بیمارستانها از ۸ مورد به ۱۱ مورد و تعداد تخت فعال از ۱۰۷۵ به ۱۳۱۷ افزایش یافت.
در بازه زمانی ۷۸ تا ۸۷ دانشکده داروسازی و دانشکده پیراپزشکی و دندانپزشکی تأسیس و ۱۳ رشته مقطع تحصیلی با جذب ۴۳ عضو هیئت علمی راهاندازی شد.
بخش صنعت و معدن
صنعت و معدن استان زنجان از دهه سوم انقلاب زمینههای پیشرفت و توسعه خود را آغاز کار و زیرساختها برای این امر مهیا شد، به طوری که واحدهای صنعتی بهویژه با منشأ سرمایهگذاری خارجی (پارسحیات) در استان مستقر و استان به قطب صنایع روی تبدیل شد.
واحدهای صنعتی در ارتباط با مزیتهای استان مانند صنایع برق فشار قوی، از جمله سیم و کابل و ترانسهای فوققدرت در استان مستقر شدند و قانون بیمهاجتماعی قالیبافان فاقد کارفرما در استان اجرا شد و این در حالی بود که قالیبافی در این دهه در استان مورد توجه بود.
بخش انرژی
برقدار کردن ۵۶ روستا، استفاده از انرژیهای نو، افزایش ۱۲ درصدی خطوط kv230، افزایش ۹۵ درصدی خطوط فوقتوزیع، افزایش ۲۰۰ درصدی ظرفیت پستهای kv400، گازرسانی به ۶ شهر و ۶۴ روستا و نصب ۶۱ هزار و ۹۹۵ انشعاب گاز شهری و ۱۳ هزار و ۴۸۸ انشعاب گاز روستایی، راهاندازی سامانه دیسپاچینگ فرآوردههای نفتی و احداث جایگاه CNG و سوخت مایع در استان، از اقدامات محقق شده در این بخش است.
بخش حمل و نقل
در دهه سوم انقلاب اسلامی در استان، آزادراه زنجان تبریز، و آزادراه زنجان قزوین احداث شد و قسمتی از بزرگراه زنجان ابهر افتتاح شد و علاوه بر آن فرودگاه زنجان به طور رسمی افتتاح شده و به بهرهبرداری رسید.
بخش فرهنگ و گردشگردی
در بازه زمانی ۷۸ تا ۸۷ ایجاد، تجهیز و راهاندازی تأسیسات اقامتی گردشگری گریددار رونق گرفت و ۷ منطقه نمونه گردشگری برای اولینبار در سطح استان تصویب شد.
همچنین تعداد کتابخانههای عمومی از ۴۰ باب به ۵۲ باب افزایش یافت و احداث، تجهیز و راهاندازی ساختمان اصلی دفتر کانون، مرکز فرهنگی هنری شماره سه زنجان و مرکز فرهنگی هنری علوم و نجوم زنجان توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان محقق شد.
همچنین احداث، تجهیز و راهاندازی مرکز فرهنگی هنری ابهر، خرمدره، سهرورد، ماهنشان، قیدار، آببر، زرینرود و سلطانیه بین سالهای ۸۰ تا ۸۵ و راهاندازی کتابخانه سیار روستایی شهرستانهای زنجان، خدابنده، ابهر و خرمدره بین سالهای ۸۰ تا ۸۵ محقق شد.
در دهه سوم انقلاب شبکه استانی صدا در سال ۱۳۷۹ راهاندازی شد و پس از آن در سال ۱۳۸۳ شبکه استانی تلویزیونی زنجان با نام شبکه اشراق به روی آنتن رفت.
بخش آموزش
آموزش عمومی
هوشمندسازی ۲۴۸ کلاس درس، اتصال ۱۳۷ مدرسه به شبکه ملی اطلاعات، تأسیس و راهاندازی هنرستانهای تربیتبدنی و علوم ورزشی، شکلگیری طرحهای جدید ورزشی جهت افزایش تحرک و پویایی و توسعه سواد حرکتی دانشآموزان، از جمله المپیادهای ورزشی، حیاط پویا، نرمش صبحگاهی، کانونهای ورزشی درون مدرسهای و برون مدرسهای، جذب دانشآموزان بازمانده از تحصیل، اختصاص مشاوره به مدارس متوسطه و مدارس خاص و فنی و حرفهای، راهاندازی، تجهیز و توسعه مراکز آموزشی در دهه سوم انقلاب در دستور کار بود.
آموزش عالی
در این دهه رشتههای فنی در دانشگاه زنجان توسعه یافت و دانشگاه زنجان توسعه فیزیکی را تجربه کرد.
علاوه بر این رشتههای تحصیلی، دانشجو و کالبد مرکز تحصیلات تکمیلی علومپایه توسعه کمی یافت و دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد، دکتری و دکتری پیوسته مرکز تحصیلات تکمیلی علوم پایه پذیرش شد.
ایجاد و حفظ تعاملات و ارتباطات سازنده در راستای فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی با سازمانهای دولتی، خصوصی توسط دانشگاه آزاد انجام شد و ارتقای کیفیت و متحول کردن امور آموزشی و پژوهشی توسط دانشگاه آزاد محقق شد.
همچنین تنوعبخشی به منابع درآمدی دانشگاه آزاد از طریق طرحهای اقتصادی دانشبنیان و سرمایهگذاری و دستیابی به توسعه علوم و فناوریهای نوین و نافع متناسب با اولویتها و نیازها و مزیتهای نسبی استان از طریق ارتباط دانشگاه آزاد با صنعت و جامعه در دستور کار قرار گرفته بود.
توسعه فضای آموزشی و رشتههای تحصیلی دانشگاه پیامنور متناسب با نیازهای شهرستان زنجان، راهاندازی واحد استانی دانشگاه جامع علمیکاربردی و توسعه مراکز آموزش علمیکاربردی و توسعه کمی تعداد دانشجویان نظام آموزش مهارت، ایجاد زیرساختهای آموزشهای علمیکاربردی (فضای آموزشی، امکانات و تجهیزات) و توسعه کالبد دانشگاه کار خرمدره در این دهه انجام شد.
بخش ورزش، تفریحات، رفاه و تأمیناجتماعی
برای برنامهریزی و آموزش هیئتهای ورزشی در استان اقدام شد و قوانین ساختار نظام جامع رفاه و تأمیناجتماعی، بیمه کارگران ساختمانی و شاغلان صنایعدستی شناسهدار به تصویب رسید.
همچنین مرکز و خط تلفن اورژانس اجتماعی تأسیس و راهاندازی شد.
خدمات ارائهشده توسط سازمان بهزیستی به بخش غیردولتی واگذار شد و حمایت ویژهای از اشتغال معلولان با اجرای برنامه حق بیمه خویشفرمایی و کارفرمایی معلولان به عمل آمد و پوشش بیمه همگانی و مکمل ایثارگران و اشتغال ایثارگران و صدور کارت بستری شهری، دفترچه بیمه روستایی و اجرای طرح بیمه ایرانیان محقق شد.
مسکن و عمران شهری
در دهه سوم انقلاب، تسهیلات طرح ویژه بهسازی و مقاومسازی مسکن روستایی ارائه و بازسازی شهرستان خدابنده، راهاندازی نظام فنی روستایی، طرح جامع مسکن روستایی، طرح مسکن مهر (شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت)، نظارت عالیه بر اجرای پروژههای مسکن شهری انجمن خیرین مسکنساز و تحت پوشش قرار دادن روستاها، واگذاری انشعاب به مشترکان خانگی و غیرخانگی انجام شد.
حفر چاه عمیق و نیمهعمیق در روستاها، احداث قنات و چشمه در روستاها، احداث مخازن آب شرب، احداث خط انتقال، احداث شبکههای توزیع آب شرب، تحت پوشش قراردادن جمعیت روستاهای استان، توزیع پرکلرین در روستاهای غیر تحت پوشش، شروع عملیات اجرای طرح جمعآوری فاضلاب شهرهای خرمدره، ماهنشان، دندی، زرینآباد، زنجان و ابهر و نیز انتقال طرح آبرسانی به شهر زنجان از آب منطقهای استان و اصلاح شرح عملیات طرح با توجه به اولویتهای شهر زنجان و بهرهبرداری از فاز نخست طرح آبرسانی به شهر زنجان انجام شد.
احداث زیرگذر قائم در سال ۷۸، احداث خیابان ۲۴ متری زینبه، تعریض خیابان خیام از راهآهن تا سهراهی بیجار، راهاندازی تاکسیهای تلفنی بیسیم در سال ۸۱، احداث المان میدان انقلاب در سال ۸۱، ایجاد شهرداری منطقه ۳ و تأسیس سازمانهای میادین میوه و ترهبار و پایانه مسافربری، احداث پروژه و تقاطع غیر همسطح سرباز گمنام در سال ۸۳، شناسنامهدار کردن فضای سبز شهری در سال ۸۴، بازگشایی خیابان ۱۷ شهریور و عقد قرارداد اولین پروژه مشارکتی با سرمایهگذاری بخش خصوصی در خصوص احداث آپارتمانهای تجاری و مسکونی در ضلع شرقی پارک اندیشه (سال ۸۴-۸۶)، از جمله اقدامات انجام شده در حوزه شهری است.
پریسا یوسفی خبرنگار ایسنا (منطقه زنجان)
انتهای پیام