سود میلیاردی بادام ایرانی در جیب هندیها/ قطب تولید بادام همچنان در صدر بیکاری!
کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، نبودن عزم جدی در مسؤولان و محقق نشدن شعارهای دولتها باعث شده چهارمحال و بختیاری که قطب تولید بادام در کشور است نتواند از این فرصت استفاده بهینه در راستای اشتغالزایی و ارزآوری داشته باشد.

کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، نبودن عزم جدی در مسؤولان و محقق نشدن شعارهای دولتها باعث شده چهارمحال و بختیاری که قطب تولید بادام در کشور است نتواند از این فرصت استفاده بهینه در راستای اشتغالزایی و ارزآوری داشته باشد.
خبرگزاری فارس شهرکرد؛ مریم بیگی: چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای مستعد در زمینه کشاورزی و دامپروری است و حدود 33 درصد جمعیت این استان بهطور مستقیم و غیرمستقیم در بخش کشاورزی اشتغال دارند.
به گفته مدیر امورباغبانی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری عمده محصولات تولیدی این استان را بادام، سیب و انگور تشکیل میدهند؛ بادام با سطح زیر کشت 15 هزار هکتار بیشترین سطح باغات استان را تشکیل داده است.
بادام مامایی، ربیع، سفید، شاهرود، سنگی و محلی از مهمترین ارقام تولیدی بادام در چهارمحال و بختیاری هستند که بادام مامایی با بیش از 50 درصد بیشترین میزان بادام تولیدی استان را به خود اختصاص داده است؛ سالانه حدود 24 هزار تُن از این نوع بادام در استان تولید میشود.
همچنین حدود 30 هزار بهرهبردار بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در باغات بادام استان مشغول فعالیت هستند که در چند سال اخیر مسائلی مانند خشکسالی و سرمازدگی باغات مشکلاتی برای کشاورزان به وجود آورده است، اما با وجود این مشکلات چهارمحال و بختیاری رتبه اول تولید بادام در کشور را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر مشکلات فوق، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در بحث فرآوری این محصول، باعث شده سود تولید این محصول در جیب دلالان برود و سود چندانی عاید کشاورزان نشود.
علاوه بر مشکلات فوق، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در بحث فرآوری این محصول، باعث شده سود تولید این محصول در جیب دلالان برود و سود چندانی عاید کشاورزان نشود.
تاجران هندی مشتری 90 درصد بادام مامایی تولید استان هستند
طبق گفته مسؤولان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری تاجران هندی مشتری 90 درصد بادام مامایی تولید استان هستند، همچنین بادام تولیدی استان بهصورت خام به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز صادر میشود.
بحث فرآوری محصولات تولیدی استان بهمنظور جلوگیری از خامفروشی همواره مورد تأکید مسؤولان بوده است؛ اما وعدهها در راهاندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی محقق نشده است.
خبرگزاری فارس بارها در قالب مطالبه مردمی این موضوع را از مسؤولان جهادکشاورزی و استاندار مطالبه کرده است، اما بنظر میرسد مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری اعتقادی به راهاندازی این صنایع در استان ندارد.(جزئیات)
صادرات محصولات تولیدی استان بهصورت خام و به نام استانهای دیگر منعی ندارد
طهمورث فتاحی مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهادکشاورزی در دیماه سال گذشته در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، گفت: صادرات محصولات تولیدی استان از بندرعباس، اصفهان و خوزستان به خارج از کشور هیچ منعی ندارد و نباید حتما محصولات این استان به نام چهارمحال و بختیاری به بازار عرضه شود.
همچنین این مسؤول اعلام کرده بود: راهاندازی کارخانه تولید صنایع تبدیلی و تکمیلی در این استان نیازمند سرمایه زیادی است که متأسفانه چنین سرمایهای در استان وجود ندارد و فروش محصول تولیدی بادام استان برای فرآوری به نجفآباد و اصفهان به دلیل صرفه اقتصادی مناسب منع قانونی ندارد.(جزئیات)
این در حالیست که استاندار چهارمحال و بختیاری در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان در مردادماه امسال اعلام کرده بود: هیچ سقفی برای پرداخت تسهیلات به متقاضیان احداث صنایع تبدیلی نداریم.(جزئیات)
عباسی احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی برای محصولات تولیدی استان را عامل تولید و اشتغال میداند، اما بنظر میرسد مسؤولان مربوطه اعتقادی به این موضوع ندارند و تاکنون اقدامی برای استفاده از این فرصت ویژه که مسؤول ارشد استان در اختیار آنها قرار داده است، ندارند.
یکی از کشاورزان روستای گرمدره در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، گفت: سالهاست به شغل کشاورزی مشغولم؛ کشاورزی شغل پرمشقتی است، اما در زمان برداشت محصول سود چندانی عاید کشاورزان نمیشود چون ما مجبور هستیم محصول خود را به قیمت پایین به واسطهها بفروشیم.
یکی از کشاورزان روستای گرمدره در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، گفت: سالهاست به شغل کشاورزی مشغولم؛ کشاورزی شغل پرمشقتی است، اما در زمان برداشت محصول سود چندانی عاید کشاورزان نمیشود چون ما مجبور هستیم محصول خود را به قیمت پایین به واسطهها بفروشیم.
وی ادامه داد: از زمانی که به فصل برداشت محصول در استان نزدیک میشویم باید شبانهروزی مراقب باشیم تا محصولاتمان مورد سرقت قرار نگیرد، اما زمانی که محصول خود را برداشت میکنیم بهعلت نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان مجبوریم برای جلوگیری از خراب شدن محصول آن را به قیمت پایین به دلالان بفروشیم که این نیز خود نوعی اجحاف در حق تولیدکنندگان است.
خلیل شریفی در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد گفت: بادام تولیدی در استان برای فرآوری به استان مجاور فرستاده شود؛ در حال حاضر برای تأسیس شهرک بادام در شهرستان سامان از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت مساعدتهایی شده است.
تولیدکننده و صادرکننده بادام در خصوص گلایه کشاورزان تولیدکننده بادام بهعلت سودجویی برخی از واسطهها و دلالان، خاطرنشان کرد: قیمت بادام مامایی از حد معقول بالاتر رفته است و دغدغه اصلی صادرکنندگان بادام گرانی بیشاندازه این محصول است.
بازی دلالان با قیمتها/ بستر برای راهاندازی کارخانجات فرآوری در استان آماده نیست
شریفی افزود: امروز دلالان و واسطهها در کشور با قیمتها بازی میکنند و بر روی محصولات بدون در نظر گرفتن برخی از مسائل و براساس تفکرات قیمتگذاری میکنند.
صادرکننده بادام از راهاندازی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان خشکبار در چهارمحال و بختیاری خبر داد و اظهار داشت: این کار باعث میشود نظام قیمتگذاری و خرید و فروش این محصولات در استان شناسنامهدار شود و فعالیت این افراد تحت نظارت انجمن و صنف انجام شود.
وی تأکید کرد: اگر مشکل نیروی انسانی در منطقه سامان مرتفع شود، آمادگی داریم کارخانجات فرآوری بادام را در این شهرستان راهاندازی کنیم، در حال حاضر بستر برای راهاندازی کارخانجات فرآوری در استان آماده نیست.
شریفی با اشاره به اینکه دلالان بیشترین خیانت را در حق کشاورزان چهارمحال و بختیاری انجام میدهند، خاطرنشان کرد: صادرکنندگان گاهی مجبور میشوند بادام را از واسطهها خریداری کنند، دلالان مغز بادام مرغوب را با مغزهای مشابه مخلوط میکنند بههمین منظور کیفیت محصول صادراتی نیز پایین میآید.
تولیدکننده بادام با تأکید بر اینکه افزایش خارج از عرف قیمت محصول بادام نه به نفع تولیدکننده است نه به نفع صادرکننده، عنوان کرد: این افزایش قیمت افسارگسیخته بادام مامایی موجب میشود ما همانند پسته بازارهای جهانی را از دست بدهیم.
صادرکننده بادام در پایان اظهار داشت: تجربه ثابت کرده است؛ دلال برخلاف شعارها حذفشدنی نیست، باید تلاش کنیم این افراد را مدیریت کنیم.
وی در پایان اظهار داشت: تجربه ثابت کرده است؛ دلال برخلاف شعارها حذفشدنی نیست، باید تلاش کنیم این افراد را مدیریت کنیم.
صادرات چند میلیون دلاری بادام به هند و کشورهای عربی
نیما ظفری در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه بادام تولیدی در استان به کشورهای هند و امارات متحده عربی صادر میشود، گفت: در سال 1397 میزان صادرات بادام به این کشورها معادل 3 میلیون و 480 هزار و 143 دلار بوده است.
دبیر کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در 6 ماهه ابتدایی سال نیز 24 هزار و 944 کیلوگرم بادام بدون پوست به ارزش ریالی 37 میلیارد و 956 میلیون و 909 هزار و 696 ریال به کشور هند صادر شده است.
همچنین مدیرکل سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این استان یکی از قطبهای تولید بادام در کشور است، گفته بود: متاسفانه در خصوص فرآوری و صادرات این محصول کار خاصی صورت نگرفته است.(بیشتر بخوانید)
رضا امانزاده یکی از فعالان خرید و فروش بادام در چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهرکرد، گفت: قیمت بادام با پوست و مغز بادام بسته به نوع کیفیت با اختلاف قیمت بین 200 تا 400 هزار تومانی از کشاورز خریداری و به فروش میرسد.
وی ادامه داد: بادام با پوست از کشاورزان خریداری میشود؛ و پس از جدا کردن مغز آن به صادرکنندگان فروخته میشود؛ صادرکنندگان نیز بادام را با قیمت بالاتری به کشورهای حاشیه خلیجفارس و هندوستان صادر میکنند.
امانزاده افزود: مشتری اصلی بادام چهارمحال و بختیاری پس از فرآوری این محصول در کشورهای عربی و آسیایی، کشورهای اروپایی از جمله آلمان و ایتالیا است.
بنظر میرسد کمبود نظارت در حوزه خرید و فروش و صادرات بادام شرایطی را برای دلالان فراهم کرده است، تا آزادانه در عرصه خرید و فروش این محصول جولان دهند.
تحقق اقتصاد بدون وابستگی نفت یکی از شعارهایی است که در سالهای اخیر زیاد از سوی مسؤولان دولتی مطرح شده است، قطعا این موضوع با توجه به تولید در کشور محقق میشود؛ تولید محصولات کشاورزی و صادرات این محصول به بازارهای جهانی ارزآوری خوبی برای کشور به همراه دارد.
چهارمحال و بختیاری یکی از قطبهای تولید بادام در کشور است که مقصد این محصول کشورهایی از جمله هند و کشورهای حاشیه خلیج فارس است، خامفروشی این محصول ایرانی که مورد بیمهری مسؤولان قرار گرفته است، میتواند با اندکی فرآوری با نام سایر کشورها صادر شود؛ با توجه به بالا بودن نرخ بالای بیکاری در این استان و دارا بودن رتبه اول بیکاری، استفاده از ظرفیت تولید بادام میتواندبرای کاهش بیکاری با احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی و توسعه باغات دیم این محصول استفاده کنند،
همچنین اقبال عباسی در کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی چهارمحال و بختیاری در سال 96 گفت: برای جلوگیری از صادرات محصول خام بادام چهارمحال و بختیاری باید صنایع تبدیلی و شهرک بادام در استان راهاندازی شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در صورت اعلام آمادگی سرمایهگذاران برای راهاندازی شهرک صنعتی خصوصی بادام مسؤولان مرتبط در استان موظفند زیرساختهای لازم را تامین کنند.
وی بیان کرد: کل اعتبارات استان در سال 96 معادل 500 میلیارد تومان بوده است، بادام ارزآوری زیادی به همراه دارد اما معلوم نیست پول آن کجا میچرخد.
طبق گفته مسؤولان سود حاصل از صادرات بادام در استان با بودجه عمرانی برابری میکند، اما تاکنون اقدام جدی برای استفاده از ظرفیت تولید بادام در چهارمحال و بختیاری صورت نگرفته است.
انتهای پیام/68026/م