سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

معدن کوهی جواهردشت تنها معدن فعال در رودسر/ساخت و سازهای غیرمجاز در روستاهای ضلع شمالی منطقه

فارس | استان‌ها | یکشنبه، 21 مهر 1398 - 14:24
تا اطلاع ثانوی برداشت شن رودخانه‌ای در رودسر ممنوع شده و برای تأمین مواد اولیه شرکت‌های دانه‌بندی شهرستان به سمت برداشت مصالح کوهی هدایت شده‌اند.
منطقه،معدن،جواهردشت،شن،چابكسر،رودسر،اداره،اشاره،مراتع،تخريب، ...

به گزارش خبرگزاری فارس از رودسر، سامانه «فارس من» با هدف پیگیری مستقیم مسائل و مشکلات مردم راه‌اندازی شده و در سریع‌ترین زمان ممکن به پیگیری موارد اعلامی اقدام می‌کند.
«جلوگیری از تخریب جنگل و مراتع در ارتفاعات جواهردشت شهر چابکسر» یکی از عناوینی بود که توسط مخاطب در سامانه فارس من ثبت شد.
مخاطب در ثبت این سوژه مطرح کرده بود که «هم‌وطن، منطقه بکر و زیبای جواهردشت را نجات می‌دهی؟!
جواهردشت در دل جنگل‌ها و مراتع سر به فلک کشیده شهر چابکسر از استان گیلان و در دل مرتفع‌ترین قله منطقه به نام سماموس واقع شده است، جواهردشت ازلحاظ طبیعت و مراتع جهت چرای دام، دهه‌ها به‌صورت فصلی موردتوجه دامداران بومی جهت کوچ بهاره و تابستانه بوده است.
در میانه مسیر که به سمت جواهر دشت می‌رویم، در منطقه جیر کنوس بن معدن شن بزرگی واقع شده است که به معنای تمامی کلمه در حال تخریب کامل کوه‌ها، مراتع و جنگل‌ها بوده و وضع نابسامانی را ایجاد کرده است، روند تخریب و حذف جنگل و مراتع اطراف این معدن به‌گونه‌ای است که در هر بار مراجعه، داغ نابودی محیط‌زیست منطقه را دل مردمان بومی و مسافران دلسوز محیط‌زیست زنده می‌کند!
و اما سؤال اینجاست: با توجه به باران‌های فصلی در شمال و تولید شن و ماسه فراوان ناشی از آن در بستر رودخانه‌ها در استان‌های شمالی، اصولاً فلسفه صدور مجوز جهت برداشت شن از ارتفاع بیش از دوهزارمتری از سطح دریا در دل منطقه‌ای بکر ازلحاظ محیط‌زیستی چیست؟
نکته بعدی استخراج شن با استفاده از ماشین‌آلات سنگین سبب ریزش کوه و عبور و مرور این تجهیزات موجب تخریب جاده محلی این منطقه شده به‌طوری‌که جاده چند کیلومتری آسفالت شده این روستا به‌طور کامل در کمتر از یک سال تخریب شده است و بیت‌المال این کشور را به نابودی کشانده است و اکنون دیگر اثری از آن جاده آسفالته وجود ندارد!
آیا مسئولان مربوط در برابر این حیف‌ومیل شدن بیت‌المال سکوت کرده‌اند؟
نکته آخر آنکه با توجه به گسترش گردشگری در منطقه و عدم فراهم آوردن سیستم جمع‌آوری زباله و عدم جدا کردن مراتع چرای دام‌ها با منطقه مسکونی، به دلیل صعود تیم‌های آفرود و ماشین‌سواری به مراتع در کوه‌ها، بافت علفزارهای منطقه تخریب و با بارش باران‌های فصلی، تخریب خاک وسیعی رخ‌داده است.
از طرفی رها شدن زباله در ارتفاعات چندهزارمتری از سطح دریا موجب به خطر افتادن منابع آب‌های زیرزمینی و نیز به خطر افتادن دام‌پروری در این منطقه شده است.»
تأکید بر تثبیت بتنی جاده جواهردشت چابکسر
معاون عمرانی فرمانداری رودسر امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این شهرستان با اشاره به معدن شن در منطقه جیرکنوس بن چابکسر اظهار کرد: این معدن دارای مجوزهای لازم از اداره صنعت، معدن و تجارت و تأییدیه اداره محیط‌زیست است.
رحمان کاظمی تخریب جاده مسیر جواهردشت را ناشی از رطوبت بالا و قرار گرفتن درختان جنگلی در دو طرف مسیر و تأثیر ریشه‌های این درختان در تخریب جاده دانست و افزود: در معدن شن جبرکنوس بن باسکول جهت وزن‌کشی ماشین‌های حمل شن برای تردد در این مسیر نصب شده و بازدیدهای دوره‌ای از این معدن از سوی دستگاه‌های نظارتی برای رعایت استانداردهای لازم انجام می‌گیرد.
وی با بیان اینکه راهداری هر فصل برای تثبیت و بهسازی مسیر جواهردشت اقدام‌های لازم را انجام می‌دهد، تصریح کرد: تنها راه‌حل برای جاده جواهردشت تثبیت بتنی جاده به عمق ۳۰ سانتی‌متری همانند مسیر آغوز بن کندسر اشکورات است که کار عمرانی آغوزبن کندسر به طول ۱۵ کیلومتر بااعتباری بالغ‌بر چهار میلیارد تومان از اعتبارات ملی نیز آغاز شده است.
معدن کوهی جواهردشت تنها معدن فعال در رودسر
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت رودسر در این گفت‌وگو با اشاره به اینکه معدن شن جیرکنوس بن چابکسر دارای مجوز لازم از سازمان صنایع و معادن به مدت ۲۵ سال است، اظهار کرد: مجوزی که این سازمان صادر می‌کند بر اساس استعلاماتی است که از ادارات ذی‌ربط مانند محیط‌زیست، منابع طبیعی و آب منطقه‌ای انجام می‌دهد و صنعت و معدن و تجارت فقط مرجع صدور مجوز است.
جلال حسین زاده فعالیت این معدن را در دو رسته سنگ معدن تزئینی گابرو و دانه‌بندی شن و ماسه برشمرد و افزود: برای اجرای زیرساخت‌های عمرانی شهرستان رودسر نیازمند تأمین مواد اولیه است که از شرکت‌های دانه‌بندی تهیه می‌شود.
وی با بیان اینکه اداره امور آب شرق دور تا اطلاع ثانوی برداشت شن رودخانه‌ای را در رودسر ممنوع کرده است، گفت: برای تأمین مواد اولیه شرکت‌های دانه‌بندی شهرستان به سمت برداشت مصالح کوهی هدایت شده‌اند و تنها معدن کوهی فعال در این شهرستان معدن جواهردشت است ضمن اینکه نظارت بر فعالیت این معدن نیز وجود دارد.
فعالیت ۸ هکتاری شرکت جواهردشت خزر در اراضی ملی
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری رودسر نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار کرد: طبق مدارک موجود در دهه ۸۰ سه فقره مجوز به مساحت هشت هکتار از اراضی ملی با پوشش صرفاً مرتعی واقع در جیرکنوس بن به شرکت جواهردشت خزر صادر شده است.
حسن نمازی با اشاره به پروانه صادره از سازمان صنایع و معادن برای شرکت جواهردشت خزر افزود: این شرکت حدود ۱۸ سال است که نسبت به برداشت شن از معدن فوق برای تأمین مصالح منطقه فعالیت می‌کند که طبق بررسی به‌عمل‌آمده برداشت شن، خارج از مجوزهای صادره نیست.
وی همچنین مراتع جواهردشت را به دلیل پوشش علوفه‌ای از دیرباز موردتوجه دامداران منطقه دانست و تصریح کرد: دامداران با داشتن مجوز اقدام به چرای دام در این منطقه و دامداری می‌کنند و تعدادی دامدار عرفی هم هستند که قدیم‌الایام جهت امرارمعاش در این منطقه به دامداری می‌پردازند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری رودسر با اشاره به اینکه این اداره برای احیای مراتع منطقه در حد توان برای توزیع بذر، کود و آبشخور به دامداران اقدام کرده است، گفت: عده‌ای از افراد سودجو هستند که فاقد مجوز چرای دام بوده یا با آوردن دام‌های دیگران باعث تضییع حقوق دولت و دیگران می‌شوند که تعدادی از این افراد توسط مأموران حفاظت منابع طبیعی شناسایی و به محاکم قضایی معرفی شده‌اند.
ساخت و سازهای غیرمجاز در روستاهای ضلع شمالی منطقه
رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان رودسر نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در درودسر با اشاره به مهم‌ترین معضلات زیست‌محیطی چابکسر اظهار کرد: ساخت‌وساز بیش‌ازحد و بعضاً غیرمجاز در روستاهای ضلع شمالی منطقه حفاظت شده سرولات و جواهردشت به‌ویژه روستاهای سرولات، جنگ سرا، لیکلام و لیمه سرا صورت گرفته است.
علی محمدپور با تأکید بر لزوم ساماندهی ساخت‌وسازها در روستای جواهردشت افزود: ساخت‌وسازهای روستای جواهردشت با توجه به شرایط اقلیمی، توپوگرافی و ارتفاع منطقه نیازمند ساماندهی به‌ویژه در خصوص محدودیت طبقات احداثی، استفاده از مصالح و معماری سازگار با طبیعت است.
وی با اشاره به کاهش توان اکولوژیک مناطق کوهستانی چابکسر در دفع فاضلاب و همچنین رانشی بودن زمین در این مناطق تصریح کرد: به علت شیب تند و بافت رانشی خاک و همچنین کاهش پوشش گیاهی ناشی از ساخت‌وسازها در این منطقه احتمال بروز مخاطرات زیست‌محیطی دور از ذهن نیست.
رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان رودسر به عدم مدیریت اصولی پسماند در حاشیه راه اصلی چابکسر و برخی از روستاها ازجمله روستای جواهردشت و مسیر منتهی به این روستا اشاره کرد و گفت: با توجه به توریستی بودن منطقه اهتمام بیشتر مدیران اجرایی پسماند مبنی بر جمع‌آوری روزانه زباله ضروری است.
محمدپور ابتلای شمشادهای خزری در منطقه چاشت خور لات سیاهکلرود را به چند نوع آفت طبیعی که منجر به خشک شدن قسمت اعظم این‌گونه با ارزش شده را از دیگر معضلات زیست‌محیطی چابکسر اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه دو رودخانه مهم «خشکرود» و «آچی رود» چابکسر که از منطقه حفاظت شده سرولات و جواهردشت منشأ و به دریا می‌ریزد، بیان کرد: در دهه‌های گذشته در جنب رودخانه آچی رود کارخانه آسفالت و دانه‌بندی شن و ماسه وجود داشت که بهره‌برداری غیراصولی از آن باعث افت بستر این رودخانه بعضاً تا ارتفاع بیش از 5 متر گردیده که این افت بستر از حدفاصل لوله گاز تا قبل از پل زیبای چابکسر کاملاً محرز است.
محمدپور با اشاره به اینکه آسیب زیست‌محیطی واردشده به بستر رودخانه آچی رود پس از گذشت سال‌ها هنوز ترمیم و بازسازی نشده افزود: تسریع در بازسازی رودخانه آچی رود مستلزم احداث بریدهای عرضی و بارگذاری و ترمیم بستر رودخانه ناشی از آورد مصالح است.
رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست رودسر به معدن کوهی جواهردشت تحت عنوان معدن سنگ تزئینی گابرو و مخلوط کوهی اشاره کرد و گفت: این معدن دو سال قبل از اینکه منطقه مذکور از طریق سازمان حفاظت محیط‌زیست به‌عنوان منطقه حفاظت شده معرفی گردد با اخذ مجوز از دستگاه‌های ذیصلاح مستقر شده است.
وی با بیان اینکه فعالیت معدنی نوعی فعالیت تخریبی محسوب می‌شود، افزود: لزوم نظارت توسط ارگان‌های مختلف در این‌گونه معادن بیش از سایر معادن احساس می‌گردد.
محمدپور دفع غیراصولی پساب ناشی از شست‌وشوی شن و ماسه، انتشار گردوغبار به محیط پیرامون و آلودگی صوتی و منظر را از آلودگی‌های زیست‌محیطی معادن و کارگاه‌های دانه‌بندی شن و ماسه کوهی برشمرد و تصریح کرد: وظیفه سازمان محیط‌زیست در خصوص این‌گونه معادن، نظارت جهت به حداقل رساندن این عوارض زیست‌محیطی است که در خصوص معدن مذکور، نظارت‌های صورت گرفته در سالیان اخیر به‌ویژه صدور و ابلاغ اخطاریه به صاحب واحد منجر به حذف عملیات ششست‌وشو به علت عدم توانایی در کنترل پساب و همچنین الزام واحد به نصب دوش در مکان‌های تولید گردوغبار ‌ گردیده است.
وی از همه شهروندان خواست تا معضلات زیست‌محیطی منطقه خود را طی تماس با شماره سراسری ۱۵۴۰ مطرح نمایند تا چالش‌ها و مشکلات محیط‌زیست موردبررسی قرار گیرد.
آنچه بدیهی است محیط‌زیست و منابع طبیعی جزو حقوق عامه بوده و مقابله با کسانی که به حقوق عامه آسیب می‌رسانند امری ضروری است اما متأسفانه پدیده‌هایی مانند کوه خواری و جنگل خواری در استان گیلان در حال وقوع و افزایش است که نیازمند توجه و عزم جدی‌تر مسؤولان برای مبارزه با این امر است.
انتهای پیام/۳۳۸۹/ق