حسینینسب: اگر پیادهروی اربعین را گزارش نمیکردم به مادرم جفا کرده بودم
نویسنده کتاب «به سفارش مادرم» گفت: عراق در اربعین حسینی یک آرمانشهر است، در اتوپیای اربعین حسینی هیچ کسی بر دیگری برتری ندارد و همه با هم در یک مسیر گام بر می دارند، لذا دیدم اگر این اتفاق را گزارش ندهم به مادرم جفا کردم.

نویسنده کتاب «به سفارش مادرم» گفت: عراق در اربعین حسینی یک آرمانشهر است، در اتوپیای اربعین حسینی هیچ کسی بر دیگری برتری ندارد و همه با هم در یک مسیر گام بر می دارند، لذا دیدم اگر این اتفاق را گزارش ندهم به مادرم جفا کردم.
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، میگوید همه جذابیت نگارش کتاب «به سفارش مادرم» برایش این بوده که یک مخاطب داشته باشد و آن هم مادرش باشد.
اینها گوشهای از صحبتهای احسان حسینی نسب، نویسنده کتاب «به سفارش مادرم» روایتگر داستان زائران پیاده روی اربعین حسینی است که توسط انتشارات بهنشر به چاپ رسیده است و امروز بیستم مهرماه، نشست خوانش و معرفی این اثر به میزبانی ادارهکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی و با همکاری انتشارات بهنشر در کتابخانه مرکزی امام خمینی (قدس سره) مشهد و با حضور مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی، سرپرست دفتر امور بانوان و خانواده استانداری خراسان رضوی، فرهیختگان و فعالان فرهنگی، کتابداران کتابخانههای عمومی مشهد مقدس، معلمان و ...
برگزار شد.
احسان حسینی نسب، نویسنده کتاب «به سفارش مادرم» در این نشست با گرامیداشت یاد و خاطره مهدی شادمانی از نویسندگان و خبرنگاران باسابقه کشور اظهار کرد: موضوع اصلی کتاب «به سفارش مادرم» درباره امام حسین (ع) است و موضوع اصلی زندگی مهدی شادمانی هم امام حسین(ع) بود، وی یکی از نویسندههای کتاب «کاشوب» بود، کتابی که به قلم نویسندگان مختلف و با دیدگاههای متفاوت درباره نسبت خودشان و محرم نگارش شده است، مطالعه آثار وی ما را با مفهوم زندگی عمیق تر آشنا میکند و کمک میکند لذت بیشتری از زندگی ببریم و تاثیر گذار تر و عمیق تر زندگی کنیم.
وی در ادامه این نشست با اشاره به پیش نیاز این کتاب یعنی موضوع سفر، خود را یک کارتن خواب نامید که همیشه در سفر است و بیشتر اوقات که فرصت برای استراحت کردن دارد را در سفر به سر میبرد و ادامه داد: تمایلی ندارم که از برخی سفرها مطلبی منتشر کنم و برخی هم جزء یادداشتهای روزانه است و به ندرت چیزهایی را منتشر میکنم.
به باور من به عنوان یک «شهروند» ما برای تماشا آمده ایم و ناگزیر از تماشا هستیم، اگر اینگونه نباشد به یک جغرافیای کوچک محدود میشویم و رشدی نمی کنیم، در حالی که تماشا مساحت زندگی ما را بیشتر میکند، تماشا وسیع تر از چیزی است که به آن باور داریم یا نداریم لذا باید دنیا را تماشا کرد و این تماشا دلیل اصلی پا گذاشتن به سفر اربعین حسینی بود.
اگر به پیاده روی اربعین نمیرفتم، یکی از تماشاهای مهم جهان را از دست میدادم
این نویسنده افزود: حتی اگر این سفر به سفارش مادرم هم نبود، باز هم همان چیز از آب در میآمد.
مواجه من با مردم یک سرزمین، مواجه فردی متاثر از شرایط سیاسی، مذهبی، خانوادگی و...
نبود، تصورم این است که بستری عظیم انسانی که به سمت یک مقصد مشخص، رنج طولانی پیاده روی را به جان میخرند و تمام آنها یک آرزو دارند تا به نقطه نهایی برسند، این فرصت را نمی دهد که شما در آراء خود تشکیک کنید.
وی خاطرنشان کرد: لذا حتی اگر به سفارش مادرم هم به این سفر نمی رفتم، یکی از تماشاهای مهم جهان را از دست داده بودم.
حسینی نسب با بیان اینکه در هزاره سوم و در دورانی که آدمها در زیست مدرن اجتماعی، عزلت بیشتری دارند و حضور اجتماعی آنها باید متضمن منافعی باشد، زندگی میکنیم، افزود: اما در این حضور اجتماعی بزرگ نه تنها منفعتی تضمین نمی شود بلکه حتی شامل هزینههایی نیز میباشد اما به نظرم یک قرائت جدیدی از زندگی مدرن مردم یک گوشه از خاورمیانه در این راهپیمایی بزرگ ترسیم میشود و به این واقعه یک تکان اساسی میدهد.
راهپیمایی اربعین فرصت دیدار با امام حسین(ع) متکثر شده در زائران حسینی است
وی با بیان اینکه صرف نظر حمایت حاکمیت از این راهپیمایی بزرگ، این حضور شگفت انگیز و بی نظیر مردم است که این راهپیمایی عظیم را رقم میزند، تاکید کرد: اگر از میان عزیزان فرهیخته ای که در این نشست حضور دارند، کسی به این سفر نرفته است یا باورش این است که نمی تواند به این سفر برود و فرصتی برای دیدار با امام حسین(ع) نیست، به نظرم آنجا فرصت برای دیدار با یک امام حسین متکثر شده در هر آدمی هست که به آن سفر میرود و راهپیمایی اربعین تکثیر یک هویت و اندیشه است که بسیار باشکوه و شاید حتی تقریبا و تحقیقا یک اتفاق بی نظیر است.
نویسنده کتاب «به سفارش مادرم» با ذکر تجربهای از پیاده روی کوچک مذهبی در اسپانیا که شباهت خیلی اندکی به پیادهروی اربعین حسینی دارد، افزود اما آن پیاده روی را نمی توان تحت هیچ شرایطی و با هیچ منطقی با پیاده روی اربعین حسینی تطبیق داد.
تنها حقیقت مسلم کتاب این است که قرار نبود اصلا به سفر اربعین بروم/سفر به عراق برایم آخرین گزینه بود
وی ادامه داد: به واسطه همین روحیه کارتنخوابی، مکانهای مختلف، آدمها و زیستهای مختلفی را دیدم و به نظرم میآید فرم و تماشای سفر اربعین، تماشای دیگری است و نمیشود با سفرهای دیگر مقایسه کرد، من خیلی رغبتی به رفتن به سفر اربعین نداشتم و این تنها حقیقت مسلم کتاب است که قرار نبود اصلا به سفر اربعین بروم و اگر قرار بود به کشورهای اطراف سفر کنم حتماً سفر کردن به کشور عراق آخرین گزینه بود اما وقتی مادرم بعد از تماسهای چندین باره رفقای عکاس و پاسخ منفی من، متوجه این موضوع شد، عنوان داشت که چون به دلیل مراقبت از مادربزرگ نمیتواند به این سفر برود، به جای وی به این سفر بروم لذا من به خاطر مادر پا به این سفر گذاشتم اما از یک جا به بعد من نیز دچار تحول شدم، افراد مختلفی را دیدم و موارد بی شماری که در کتاب نیست و در دست نوشتههای سفر وجود دارد و با خود گفتم بسنده کردن به جملاتی در زیر عکسهای گرفته شده حق مطلب را ادا نمی کند و باید داستانهای بیشتری از زائران نوشت.
عراق در اربعین حسینی یک آرمان شهر است
این نویسنده و روزنامه نگار خاطرنشان کرد: عراق در اربعین حسینی یک آرمان شهر است، در اتوپیای اربعین حسینی هیچ کسی بر دیگری برتری ندارد و همه با هم در یک مسیر گام بر میدارند لذا دیدم اگر این اتفاق را گزارش ندهم به مادرم جفا کردم و بعد از عکسها را به خدمت متن کتاب گرفتم و مادر که کتاب را خواند، احساس کردم با یک انقلاب درونی مواجه شده و ماجرا برایش بیشتر از یک کتاب است.
حسینی نسب یادآور شد: یک سبک زندگی در این کتاب وجود دارد که آن ترویج فرهنگ و گفتمان است.
به تعداد آدمهایی که این کتاب را خوانده اند، زائر اربعین وجود دارد.
حال مادر با خواندن این کتاب خیلی خوب شد و طبیعتاً حال من هم خوب شده است.
وی تصریح کرد: اگر ما بخواهیم راهی به سرزمین امامحسین(ع) پیدا کنیم باید این راه را در مادرمان جستجو کنیم.
جاده صاف کن این مسیر مادرها هستند و خوشحالم که در این کتاب به آرمان شخصی یعنی مادرم و آرمان اجتماعی یعنی امام حسین(ع) توجه کردم.
این نویسنده در پاسخ به سوال حضار در ارتباط با بسط و توسعه فرهنگ بومی مناطق اظهار کرد: اینکه بخواهیم انسانها را با فرهنگ و گفتمان آشنا کنیم کار درستی است و طبیعت سفر نیز همین است که راهی جز نوشتن وجود ندارد و تصویر به اندازه متن ماندگار نیست.
متن همیشه بستر بهتری برای بیان جزئیات فرهنگی است.
وی در ارتباط با شاخصه انتخاب بیست و سه روایت از میان 150 روایت این سفر گفت: امیدوارم روایت هشتم این کتاب که در ارتباط با زندگی مادری که فرزندش در جنگ سوریه به شهادت رسیده است را مطالعه کنید، داستانی که جزء روایتهای عجیب من از این سفر بود، اعداد دقیق تر روایتها بیشتر از ۱۵۰ نفر است که در این میان افرادی بودند که نمی خواستند عکسی از آنها گرفته شود یا سخنی از آنها یادداشت شود لذا ۱۵۰ روایت، مستند نگاری شد و 23 روایت به چاپ رسید.
دو دلیل برای انتخاب این روایتها داشتم، اینکه خود آدمها نکته قابل اعتنا و ارزشی برای بیان کردن داشته باشند و دوم اینکه برای مادرم جذاب باشد، همه جذابیت کار برای من این بود که من یک مخاطب داشتم و آن هم مادرم بود و دلیل ورود من به سرزمین عراق مادرم بود.
«به سفارش مادرم» کتاب مناسک اربعین است
در ادامه حجتالاسلام علیاکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی به عنوان میزبان این نشست در سخنانی اظهار کرد: ما اکنون در محفل جاماندگان راهپیمایی اربعین حسینی قرار داریم و خواندن کتاب «به سفارش مادرم» بر دلتنگی ما برای زیارت اربعین حسینی میافزاید لذا امیدواریم توفیق زیارت در سال آینده نصیب آرزومندان شود.
وی با بیان اینکه احسان حسینی نسب از نویسندگان جوان کشور، برداشتهایش از پیاده روی زائران اباعبدالله(ع) در اربعین بیان میکند و هر ۲۳ روایت به عقیده من زیبا و دل نشین است، گفت: این روایتها انصافاً زیباترین برداشتهای یک جوان است که با سفارش مادرش وارد این سفر میشود و مخاطب همه این روایتها مادرشان میباشد.
حجتالاسلام سبزیان تصریح کرد: نکته مهم در پیاده روی اربعین حسینی آمادگی مردم عراق برای میزبانی از زائران است بدون آنکه به زبان، قومیت و چیز دیگری توجه کنند و همه زندگی خود را برای پذیرایی از زائران اربعین حسینی در طبق اخلاص میگذارند.
وی افزود: کتاب «به سفارش مادرم» برای اربعین اولیها کتاب مناسک اربعین است که با نگاه جوانانه، لطیف و ظریف احسان حسینی نسب نوشته شده است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی خطاب به نویسنده این کتاب گفت: قطعا لطف امام حسین(ع) شامل حال شما شده است که این کتاب را نگارش کرده اید و این نکته مهم است که هر کجا به دستگاه امام حسین(ع) و خاندان با برکت ایشان وصل شویم، کار و اقدام ماندگار میشود.
امیدوارم دعای خوانندگان کتاب بدرقه راه شما باشد و آثار تاثیرگذار را به جامعه اسلامی تقدیم کنید.
لزوم برگزاری نشستهای معرفی و خوانش کتاب در دستگاههای اجرایی خراسان رضوی
در ادامه طاهره طهماسبی؛ سرپرست دفتر امور بانوان و خانواده استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: قطعا برگزاری این نشستها اقدام ارزشمندی در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی است.
عزیزان زیادی سالها برای نگارش یک کتاب تلاش میکنند تا تجربیات خود را در قالب کلمات به ما منتقل کنند.
وی افزود: انتقال فرهنگ بر عهده تمام اعضای خانواده است و باید برای این رسالت تلاش کنیم، در حال حاضر ابزارهای زیادی جایگزین کتاب و کتابخوانی شده اند اما این تنها کتاب است که قطعا میتواند اطلاعات ما را به عمق زیادی برساند و امیدواریم برگزاری نشستهای معرفی و خوانش کتاب در تمام دستگاههای اجرایی گسترش یابد که این امر میتواند در راستای توسعه فرهنگ صحیح و قانونی موثر باشد و سطح کتابخوانی را در شهر گسترش دهیم.
«به سفارش مادرم» به چاپ بیش از ۶ هزار نسخه رسیده است
در پایان سید احسان مصطفی زاده، مدیر روابط عمومی و امور تبلیغی - ترویجی انتشارات بهنشر با تقدیر و تشکر از ادارهکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی به جهت فراهم آوردن سلسله نشستهای خوانش، تبلیغ و ترویج کتاب اظهار کرد: امیدواریم با همکاری ادارهکل کتابخانههای خراسان رضوی این جلسات در شهرستانها و دستگاههای مختلف اجرایی برگزار شود.
وی افزود: انتشارات بهنشر با بیش از سه دهه فعالیت در حوزه تولید و توزیع کتاب، چند سالی است که در حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی نیز فعالیتهای گسترده ای را انجام داده است.
مصطفی زاده تصریح کرد: نشست معرفی و خوانش کتاب «به سفارش مادرم» نخستین برنامه معرفی این کتاب در مشهد مقدس است، این اثر که توسط انتشارات بهنشر منتشر شده است، جزء پرفروشهای بیش از ۳۰ کتابفروشی این انتشارات در سراسر کشور است و در یک سال اخیر به چاپ چهارم و تیراژ بیش از 6 هزار نسخه رسیده است و مردم ارتباط بسیار خوبی با آن برقرار کردند.
مدیر روابط عمومی و امور تبلیغی - ترویجی انتشارات بهنشر ابراز امیدواری کرد: در آینده ای نزدیک کتابی به قلم احسان حسینی نسب برای زائران پیاده مشهد الرضا نیز نگارش شود.
انتهای پیام/