بدعتهای نامناسب در مراسم بدرقه متوفیها؛ هزینههایی که بر دوش بازماندگان سنگینی میکند
گروه استانها-این روزها شاهد یک پدیده غلط اما فراگیر در اکثر شهرهای کشور به ویژه اصفهان هستیم و این مسئله "تشریفات در مراسمات عزاداری" است؛ تشریفاتی که درد ناشی از هزینهها را بیشتر از داغ فوت عزیزان میکند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرضا، یکی از موضوعات اجتماعی و دینی که به عنوان آداب و فرهنگ در جامعه ما نهادینه شده، برگزاری مجالس ترحیم است.
اصل سنت برگزاری مجالس ترحیم کاری ارزشمند است و زمانی که شخصی از دنیا میرود، خانواده فرد فوت شده اقدام به برگزاری مجلس ترحیم میکنند تا بدرقه مرحوم به خانه ابدی همراه با احترام و تکریم وی از سوی اقوام، آشنایان و دوستان دور و نزدیک باشد.
در گذشته اگر فردی در محله از دنیا می رفت همسایهها در اجرای مراسم ختم مشارکت میکردند و بیشتر در منزل از مهمانان پذیرایی میشد، اما امروزه این مراسمها حتی از مساجد هم فراتر رفته و گاهی در سالنها و تالارها گرفته می شود.
مراسم ترحیم در گذشتههای نه چندان دور، بسیار ساده و بیآلایش برگزار میشد و عزاداران از مهمانان با خرما و حلوا پذیرایی میکردند، اما امروزه آنقدر در ظواهر برگزاری یک مراسم ختم و سفارش تاج گل و استند غرق شدهایم که اصل کار را فراموش کردهایم.
خرید قبر، هزینه غسل، تابلوی موقت بالای مزار، سنگ قبر، عرشه خوان و اکو، سالن سوگواری، اعلامیه ترحیم، بنرهای اعلام همدردی تنها بخشی از هزینههای هنگفت مردن است که ورثه را به شدت آزار میدهد؛ امروزه مراسم تدفین از مراسم عروسی گرانتر شده و هزینههای مراسم ختم، مصیبت خانواده عزادار را دوچندان کرده است.
مجالس ترحیم بیشتر در تمام نقاط کشور با یک شیوه و شاید با تفاوتهایی در جزئیات آنها برگزار میشود و این مجالس در شهرستان شهرضا در قالب مجلس ترحیم، پنجم، هفته، چهلم، عید اول و سالگرد در اکثریت مساجد شهرستان و یا بر سر مزار برگزار میشوند.
در این مراسم قاری و مداح مجالس را مدیریت میکنند که لازم است با فرهنگسازی مناسب به اصلاح آن پرداخت، زیرا ساماندهی برگزاری این مجالس یکی از ضروریات مهم شهرستان شهرضا است.
آداب مجالس عزاداری از مسیر واقعی خود منحرف شده است
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرضا در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در شهرضا با اشاره به وارد شدن تشریفات به مجالس ترحیم اظهار داشت: امروز در جامعه ما آداب مجالس عزاداری از مسیر واقعی خود منحرف شده و مخارج سنگین برگزاری مراسم ترحیم اموات در برخی جاها مصیبت دیگری را بر خانواده مصیبتزده تحمیل میکند که این سنت با آداب واقعی دین و توصیههای اهل بیت سازگار نیست.
حجت الاسلام محمدحسن رهایی با بیان اینکه جامعه امروز آمادگی پذیرش آسیبشناسی و ساماندهی مجالس ترحیم را دارد، افزود: باید با همکاری خود مردم از ترویج بیش از پیش فرهنگهای اشتباهی که در این زمینه وجود دارد جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به طرح ساماندهی مجالس ترحیم در شهرضا افزود: آئیننامه برگزاری مجالس ترحیم در اداره تبلیغات اسلامی شهرضا تدوین شده و در جلسه شورای فرهنگ عمومی شهرستان شهرضا مطرح شده است که پس از تصویب اجرائی میشود.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرضا با بیان اینکه به منظور ساماندهی و کاهش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی در برگزاری اینگونه مجالس و استفاده بهینه از فرصتها و ظرفیتهای موجود اینگونه مجالس در گسترش و اشاعه فرهنگ دینی و اخلاقی این آئین نامه تدوین شده است، گفت: بر اساس این آئیننامه اجرای مجلس توسط افرادی که فاقد مجوز باشند، ممنوع است.
وی با بیان اینکه پذیرایی در مجالسی که در مساجد عمومی خاص این مجالس برگزار میشود، بدون اسراف باید برگزار شود و مطابق با پذیرایی عرف و معمول آن باشد، بیان کرد: بر اساس این آئیننامه و در راستای جلوگیری از اسراف، عرض تسلیتها و فعالیتها شایسته است به سمت موسسات خیریه هدایت شود.
رهایی با تأکید بر اینکه در برگزاری هر مجلس، حقوق شهروندی در نظر گرفته شود و از سد معبر، ایجاد سر و صدا و مزاحمت برای مردم و همسایگان خودداری شود، تصریح کرد: در آینده اجرای هر قاری و مداح در مجلس، منوط به اخذ مجوز است.
هزینههای تشریفاتی مجالس ختم صرف کارهای خیر شود
امام جمعه شهرضا با بیان اینکه اگر فلسفه برگزاری مجالس ترحیم توجه کنیم که یادآوری مرگ است و برای همه اتفاق خواهد افتاد، تشریفات کاهش پیدا خواهد کرد، گفت: ساماندهی مجالس ترحیم موضوع اصلی نشست شورای فرهنگ عمومی بود و باید مباحث مرتبط با آن در چند نشست به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گیرد چون ساماندهی مجالس ترحیم باید با توجه به معیارهای دینی انجام شود.
حجتالاسلام سید نعمتاله صالح با بیان اینکه برای کاهش هزینههای مراسم ختم، باید متولیان مربوطه دست به دست هم بدهند تا اینگونه مراسم ساماندهی شود، افزود: مؤسسات مردمی باید نسبت به این کار اقدام کنند و به جای اهدای تاج گل اقلامی را به نیازمندان اهدا کنند که ثواب آن به روح مرحوم اهدا شود.
وی با اشاره به اینکه اهدای تاج گل در مراسم ترحیم در حال گسترش است، بیان کرد: اگر افراد مسئول در درجه اول نسبت به رعایت این مسأله اقدام کنند، مردم نیز از آنها الگو میگیرند.
امام جمعه شهرضا با تأکید بر نقش روحانیان در از بین بردن شیوههای نادرست و ترویج الگوی مناسب و جایگزین در اینگونه مراسمها خاطرنشان کرد: ابتدا باید راههای جایگزین به مردم معرفی و معین شود تا جامعه به آن سمت هدایت شود.
وی با بیان اینکه برنامهریزی صحیح و جایگزین کردن الگوی مناسب لازمه مقابله و ساماندهی شیوههای نادرست و باورهای غلط رایج در برگزاری مجالس ترحیم است، بیان کرد: اهدای هزینههای مراسم ختم به آزادی زندانیان جرائم غیرعمد، حوزه سلامت، احداث مدرسه یا مسجد تنها بخشی از این اقدام خداپسندانه است و خانوادههای عزادار میتوانند به تناسب نیاز منطقه، شهر و محله، نسبت به گسترش این فرهنگ دینی و خدایی، اقدام کنند.
صالح خاطرنشان کرد: برخی فاتحهها و رحمتها به روح درگذشتگان، مستمر و دائمی است و نه تنها عواید معنوی آن نصیب روح از دست رفته میشود بلکه در این دنیا نیز، حیات تازهای به برخی از خانوادهها میبخشد.
انتهای پیام/ش