کسب رتبه نخست خراسان رضوی در حوزه پرورش علمی دام
رئیس سازمان امور عشایر ایران گفت: استان خراسان رضوی به لحاظ توجه به مباحث علمی بهویژه در حوزه پرورش دام رتبه اول را در کشور به خود اختصاص داده است؛ همچنین در حوزه بیمه روستایی و عشایر حدود 60 هزار خانوار تحت پوشش بیمه اجتماعی روستایی و عشایر هستند.

رئیس سازمان امور عشایر ایران گفت: استان خراسان رضوی به لحاظ توجه به مباحث علمی بهویژه در حوزه پرورش دام رتبه اول را در کشور به خود اختصاص داده است؛ همچنین در حوزه بیمه روستایی و عشایر حدود 60 هزار خانوار تحت پوشش بیمه اجتماعی روستایی و عشایر هستند.
به گزارش ایسنا، کرمعلی قندالی رئیس سازمان امور عشایر ایران در حاشیه جلسه شورای عشایری شهرستان قوچان که در محل سالن اجتماعات فرمانداری این شهرستان برگزار شد، بابیان این نکته که بر اساس آخرین سرشماری جمعیت عشایر کشور حدود 213 هزار خانوار و یکمیلیون و 200 هزار نفر هستند، عنوان کرد: تعداد دام عشایر حدود 23 میلیون رأس دام است و 35 درصد صنایعدستی و دست بافتهها محصولات تولیدی عشایر در سراسر کشور است.
وی ادامه داد: حدود 35 میلیون هکتار از مراتع کشور در حوزه قلمرو عشایر است و کل تولیدات عشایر حدود 6 میلیون تن شامل تولیدات زراعی، باغی و مواد پروتئینی و لبنی و سایر تولیدات است ولی پررنگترین تولید عشایر که متکی به دام است، بحث تولید گوشت قرمز است.
رئیس سازمان امور عشایر ایران در ادامه تصریح کرد: حدود 195 هزار تن تولید گوشت قرمز عشایر در سال است که 25 درصد گوشت کشور را تولید میکنند و سالانه حدود 9 میلیون رأس دام توسط عشایر پروار و روانه بازار میشوند.
وی با اشاره به تولیدات عشایر در استان خراسان رضوی اظهار کرد: تولیدات استان حدود یکمیلیون و 200 هزار رأس دام است و در استان خراسان رضوی سالانه تقریباً 25 درصد گوشت موردنیاز استان توسط عشایر تولید و در بازار عرضه میشود.
عشایر استان خراسان رضوی حدود 6 درصد دام کشور را تأمین میکنند و در تولید و سایر مباحث همین شاخص برای استان خراسان رضوی است و به لحاظ توجه به مباحث علمی بهویژه در حوزه پرورش دام رتبه اول را در کشور به خود اختصاص داده است.
وی با تأکید بر لزوم توجه در حوزه تولیدات همچون تنوع تولید و تنوع درآمد، گفت: در این امر باید عشایر و تشکلها کمک کنند و ما هم الزامات و امکانات آن را فراهم کنیم و در همین راستا طرحهایی همچون طرح گیاهان دارویی، گردشگری، صنایعدستی، فراوری و بستهبندی و برند سازی مواد لبنی و حتی کشت باغ در اراضی شیبدار را پیگیری کرده و در این حوزه پایلوتهایی در چند استان در حال اجراست و تسهیلاتی هم که از محل تسهیلات ایجاد اشتغال پایدار روستایی و عشایری وجود دارد در این راستا پرداخت میکنیم.
قندالی اضافه کرد: طرح زنجیره تولید گوشت قرمز یکی از طرحهای بسیار موفقی است که در حوزه خراسان رضوی بهصورت الگوی کشوری اجرا میشود که فرایند آن قبل تولید، حین تولید و بعد از تولید است که اصلاح نژاد، اصلاح روش تغذیه و بحث بازار را شامل میشود.
وی در ادامه از تخصیص 4000 میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی با سود 10 درصد و سرمایه در گردش در راستای طرح زنجیره تولید گوشت خبر داد و یادآور شد: این میزان برای تأمین نهادههای موردنظر برای پروار توزیع شد و برای استان خراسان رضوی حدود 320 میلیارد ریال ابلاغ شد که این میزان قابلافزایش است.
وی حوزه اصلاح روش تغذیه همچون کنسانتره و استفاده از جیره علمی را بسیار مهم دانست و تصریح کرد: بر اساس کارمیدانی که در استان خراسان رضوی بهصورت مستند و متکی بر علوم روز انجام شد در این استان تا بیش از 60 درصد راندمان بهرهوری از نهاده را داشتیم این در حالی است که در شرایط عادی حدود 9 کیلوگرم باید علوفه مصرف شود تا یک کیلوگرم دام زنده افزایش پیدا کند که با این روش با مصرف علوفه کمتر در حدود 6 کیلوگرم یک کیلو دام زنده قابلافزایش است که میتواند در بحث بهرهوری از منابع، بالا بردن راندمان و بهنوعی صرفهجویی در هزینهها بسیار کمک کند که توصیه میشود همه عشایر از این ظرفیت بهویژه در استان خراسان رضوی استفاده کنند.
برداشت از صندوق ذخیره ملی برای افزایش شاخص برخورداری عشایر از آب آشامیدنی سالم
رئیس سازمان امور عشایر ایران با یادآوری اقدامات مناسب در حوزه اجتماعی مربوط به عشایر، گفت: در بحث بیمه روستایی و عشایر خوشبختانه با کار خوبی که تشکلها انجام دادند امروز حدود 60 هزار خانوار تحت پوشش بیمه اجتماعی روستایی و عشایر هستند و امیدواریم باسیاستگذاریهایی که انجامشده بتوانیم تا آخر برنامه ششم حداقل یکصد هزار خانوار را تحت پوشش قرار دهیم که این امکانپذیر است.
وی بیان کرد: در حوزه بیمه دام و عشایر بر اساس بند 3 ماده 39 قانون برنامه ششم بیمه دام اجباری است یعنی ارائه هرگونه خدمات منوط به بیمه دام است که دستورالعملهای آن صادر شد و الآن حدود 3 میلیون رأس دام تاکنون بیمهشده و قرار است تا پایان سال حدود 10 میلیون رأس دام عشایر بیمه شوند و این یک نقطه عطفی در بحث ورود عشایر به صنعت بیمه است.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات انجامشده در حوزه گسترش زیرساخت برای عشایر، اظهار کرد: با اذنی که از دفتر مقام معظم رهبری گرفتیم به استناد بند هـ تبصره چهار حدود 18 میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی که مبلغ ریالی آن حدود 2 هزار و 300 میلیون ریال است برای اجرای 470 پروژه و برخورداری 17 هزار و 500 خانوار عشایر از آب آشامیدنی سالم به اجرا درخواهد آمد.
قندالی اضافه کرد: با استمرار این تبصره در سالهای آینده امیدواریم بتوانیم شاخص برخورداری عشایر از آب آشامیدنی را که امروز حدود 50 درصداست، حداقل به 75 درصد برسانیم.
وی در ادامه بیان کرد: در حوزه خطوط ارتباطی 66 هزار کیلومتر راه است که سالانه باید مرمت، تعمیر و اصلاح شود که عمدتاً اعتبارات حوزه راه استانی است و از محل حوادث هم اعتباراتی تخصیص مییابد.
وی از انرژی خورشیدی بهعنوان یکی از ظرفیتهای بسیار خوب و خدادادی که در حوزه عشایر بهوفور یافت میشود، نام برد و عنوان کرد: در بحث استفاده از انرژی خورشیدی که نوعی از انرژی رایگان و پاک است در حال حاضر حدود 20 هزار خانوار به این ابزار بسیار خوب مجهز شدند و با موافقتی که با وزارت نیرو داشتیم 25 هزار خانوار دیگر ظرف دو سال آینده مجهز خواهند شد.
رئیس سازمان امور عشایر ایران اظهار کرد: در حوزه یارانه حمل سوخت و حمل آرد مصوباتی در هیئت دولت داشتیم که امیدواریم از محل هدفمندی یارانهها بخشی از هزینههایی را که بر عشایر تحمیل میشود، بتوانیم جبران کنیم.
وی گفت: در شورای ملی عشایر مصوبات خوبی در حوزه ارتباطات، انرژی، یارانه، فرهنگی، آموزشی و بهداشتی داشتیم که امیدواریم با ابلاغ آن در حوزهها و مطالبه از سایر دستگاهها عشایر هم مانند همه شهروندان بتوانند از این خدمات برخوردار شوند.
انتهای پیام