باران؛ کابوس تلخ ساکنان خانههای ناایمن کوهرنگ/ سقف این خانهها به مویی بند است
با وجود ادعای مسؤولان در اجرای مقاومسازی خانههای روستایی، روستاهای چهارمحال و بختیاری به ویژه کوهرنگ همچنان آسیبپذیرترین نقاط در برابر بلایای طبیعی هستند، به نحوی که با نگاهی سطحی نیز میتوان متوجه شد که در زمان وقوع یک زلزله نه چندان شدید و یا بارش باران این خانهها مکان امنی برای ساکنان آن نیست.

با وجود ادعای مسؤولان در اجرای مقاومسازی خانههای روستایی، روستاهای چهارمحال و بختیاری به ویژه کوهرنگ همچنان آسیبپذیرترین نقاط در برابر بلایای طبیعی هستند، به نحوی که با نگاهی سطحی نیز میتوان متوجه شد که در زمان وقوع یک زلزله نه چندان شدید و یا بارش باران این خانهها مکان امنی برای ساکنان آن نیست.
به گزارش خبرگزاری فارس از شهرکرد، تا نزدیک شدن به اولین بارش پاییزی زمان زیادی باقی نمانده است؛ رسیدن پاییز و زمستان برای بسیاری از افراد یادآور خاطرات دلنشین مانند برفبازی، خوردن آش در کنار بخاری، نگاه کردن برف و باران از پشت پنجره، درست کردن آدم برفی و ...
است.
در کوچه پس کوچههای یکی از روستاهای شهرستان کوهرنگ قدم میزنم، با برداشتن هر قدم حجم زیادی از خاک به هوا بلند و لباسهای مشکیام کاملا خاکی میشود.
همچنان به قدم زدن ادامه میدهم، خانههایی ساخته شده از سنگ و گل که حصاری برای حفاظت ندارند؛ صدای بچههای قد و نیم قد فضای کوچه را پر کرده است؛ با خود فکر میکنم آیا این خانهها امنیت کافی برای سکونت این خانوارها را دارد.
با یک نگاه اولیه نیز میتوان متوجه شد که در زمان وقوع یک زلزله نه چندان شدید و یا بارش یک باران سیلآسا این خانهها مکان امنی برای ساکنان آن نیست
با یک نگاه غیرکارشناسی نیز میتوان متوجه شد که در زمان وقوع یک زلزله نه چندان شدید و یا بارش یک باران سیلآسا این خانهها مکان امنی برای ساکنان آن نیست.
داشتن یک سرپناه ایمن برای سکونت از ابتداییترین نیازهای هر انسانی است، ترسی همیشگی از فروریختن سقف خانه آسایش و امنیت روانی را از خانواده سلب میکند.
در جلسات مختلفی؛ گزارشات بسیاری توسط مدیران متولی در خصوص بازسازی و مقاومسازی ساختمانهای روستایی در جلسات متعدد ارائه میشود که این تعداد مسکن روستایی مقاوم شده یا تسهیلات ارزان قیمت برای مقاومسازی، درجاسازی و یا جابجایی روستاهای در معرض خطر به روستائیان پرداخت شده و میشود.
با خود فکر میکنم حجم محرومیت در این روستاها به اندازهای بالاست که اقدامات متولیان در ظاهر خود را نشان نمیدهد و یا .....
خانمی جوان درب یکی از خانهها نشسته و با لهجه بختیاری با فرزندش صحبت میکند، سلام میکنم با تعجب پاسخ سلامم را میدهد، همچنان متعجب منتظر است دلیل حضور یک خانم غریبه را در روستا بداند.
زیاد منتظرش نمیگذارم، خانم من خبرنگارم میتونم یه چند لحظهای کنار شما بنشینم؛ باحالت مهربانانهتری برخورد میکند و میگوید بفرمایید داخل خانه در خدمت باشیم تا حیاط خانه همراهیاش میکنم، خانهای کوچک با دیوارهای کاهگلی که پردههایی رنگ و رو رفته خانه کوچکش را مزین کرده است.
انگار کسی را برای درد دل پیدا کرده؛ شروع میکند 5 تا بچه دارم، شوهرم کارگر است و به سختی خرج زندگی و فرزندانم را درمیاورد، خانه کوچک است و با بارش برف و باران مشکلات ما برای زندگی در این خانه چند برابر میشود.
میپرسم اقدامی برای دریافت وام برای مقاومسازی منزلتان انجام دادهاید، میگوید توان پرداخت قسط وام را نداریم و دریافت وام نیز خیلی سخت است؛ بارندگیهای فروردین اونطرف خونمون را خراب کرده، گفتن خسارت میدن اما تا الان چیزی ندادن، با نگاهی مستأصل ادامه میدهد؛ باران و برف رحمت است ما خداروشاکریم چون اگه بارون نیاد تابستون حتی آب واسه خوردنم نداریم، اما ای کاش کسی فکری به حال مشکلات مردم این روستاها میکرد.
خداحافظی میکنم و به راه خود ادامه میدهم و همچنان فکر میکنم پس تسهیلاتی که به گفته مسؤولان برای بازسازی مناطق سیلزده و مقاومسازی مناطق روستایی تخصیص داده شده کجا هزینه میشود؛ یکی از مسؤولان محلی میگفت تمام ساختمانهای مسکونی منطقه پشتکوه و موگویی در شهرستان کوهرنگ غیرمقاوم هستند.
به رغم ادعای مسؤولان در اجرای مقاومسازی خانههای روستایی، روستاهای چهارمحال و بختیاری همچنان آسیبپذیرترین نقاط در برابر بلایای طبیعی هستند.
حدود 50 درصد ساختمانهای روستایی چهارمحال وبختیاری نیاز به مقاومسازی دارند
سهراب رئیسی در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار فارس در بهمنماه سال گذشته با بیان اینکه یکی فعالیتهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در ابتدای کار به ساخت خانه برای افراد فاقد مسکن یا مسکن غیرمقاوم بود، گفت: در حال حاضر 80 هزار واحد مسکن روستایی در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که حدود 40 هزار از این واحدها مقاومسازی شدهاند و حدود 50 درصد دیگر نیاز به مقاومسازی دارند.
حدود 200 هزار نفر از مردم روستایی ما در خانههای روستایی غیرمقاوم سکونت دارند
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه مسکنهای روستایی که مقاومسازی نشدهاند در مخاطرات طبیعی در معرض خطر هستند، اظهار کرد: حدود 200 هزار نفر از مردم روستایی ما در خانههای روستایی غیرمقاوم سکونت دارند که در حوادث طبیعی احتمال آسیب به این خانهها بسیار زیاد است.
وی با اشاره به اینکه در تلاش هستیم تا سال 1404 حدود 80 درصد خانههای روستایی را مقاومسازی کنیم، تأکید کرد: در سال گذشته بالغ بر 15 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل خانههای روستایی بهصورت بلاعوض به روستاییان نیازمند پرداخت شد.( جزئیات بیشتر)
به گفته مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری مطالعات درجاسازی و یا جابهجایی چند روستای در معرض خطر مانند سیدمحمد، سرتنگ محمودی، لندی و رحیمآباد انجام شده است که با مساعد شدن هوا اقدامات لازم انجام میشود.
به گفته مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری مطالعات درجاسازی و یا جابهجایی چند روستای در معرض خطر مانند سیدمحمد، سرتنگ محمودی، لندی و رحیمآباد انجام شده است که با مساعد شدن هوا اقدامات لازم انجام میشود.
پس از گذشت 9 ماه از قول آقای مدیرکل هیچ اقدام عملی برای پیگیری جابجایی این روستاها انجام نشده است؛ همچنین آسان شدن روند پرداخت تسهیلات بانکی برای احداث مسکن نیز از دیگر قولهای مدیرکل بنیادمسکن بود.(جزئیات)
ملکمحمد قربانپور با اشاره به اینکه از کانونهای خطر در این شهرستان بازدید به عمل آمده و برای متخلفان اخطاریههای لازم صادر شده است، گفت: موضوع دیگری که بهنوعی تهدید در این شهرستان به شمار میرود رانش زمین است.
جان 2 هزار نفر در لردگان در معرض خطر است
فرماندار لردگان با بیان اینکه طبق بررسیهای انجام گرفته 10 روستای در معرض خطر رانش زمین با بیش از 2 هزار نفر سکنه در شهرستان لردگان وجود دارد، ادامه داد: باید هر چه سریعتر مطالعات درخصوص جابهجایی این روستاها انجام شود.(جزئیات)
اما و اگرها برای جابجایی روستای سیدمحمد/ از وعدهها تا تعلل مسؤولان بنیاد مسکن
برهان حسینپور با بیان اینکه 11 روستای در معرض خطر در شهرستان لردگان وجود دارد، اظهار کرد: تمامی مشکلات این روستاها احصا و جهت تصمیمگیری و انجام کارهای مطالعاتی به مدیریت بحران و بنیادمسکن انقلاب اسلامی فرستاده شده است.
فرماندار سابق لردگان با بیان اینکه روستای سیدمحمد جزو روستاهای در معرض خطر در سیل و زلزله است، افزود: این روستا برای اولین بار در سال 1395 دچار رانش شد که در این حادثه چهار خانم غرق شدند.
فرماندار کوهرنگ در خصوص وضعیت منازل روستایی این شهرستان میگوید: هیچکدام از ساختمانهای روستایی منطقه پشتکوه و موگویی مقاوم نیستند؛ همچنین نزدیک به 60 درصد ساختمانهای منطقه بازفت و صمصامی نیز نیاز به مقاومسازی دارند.
وی خاطرنشان کرد: زمینی برای جابجایی این روستا پیشنهاد داده شد، پس از انجام مطالعات زمین پلاکبندی و خاکبرداری شد، اما گروهی از کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از تهران به این منطقه آمدند و اعلام کردند این مکان برای جابجایی ایمن نیست و مکان جدیدی باید پیشنهاد شود.
محمد خالدی در شورای مدیریت بحران در تاریخ بیستم اردیبهشت 96، در خصوص ناپدید شدن چهار زن در سیل روستای سیدمحمد گفت: هماکنون نیز روند جستجو برای یافتن چهار زن ناپدید شده روستای سیدمحمد در حادثه سیل شهرستان لردگان به صورت مطلوب ادامه دارد.
نماینده مردم شهرستان لردگان در مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: باید اقدامات لازم از سوی دستگاههای اجرایی مربوطه صورت گیرد تا هر چه سریعتر مکان مناسب برای جابجایی روستای سیدمحمد شناسایی شده و این روستا در اسرع وقت به مکانی امن انتقال داده شود.( جزئیات)
روستای دره شیخ عالی نیز یکی از روستاهای چهارمحال و بختیاری در شهرستان کوهرنگ است؛ که در سالهای اخیر قولهایی برای جابجایی این روستا توسط مسؤولان داده شده، اما به بهانههای مختلف این کار انجام نشده است.
بررسی مجدد زمین اختصاص یافته برای جابجایی روستای دره شیخعالی
مهدی مرادی در گفتوگو با خبرنگار ما در پاسخ به روند جابجایی روستای دره شیخعالی، گفت: حدود یکسال و نیم گذشته زمینی برای جابجایی ساکنان این روستا در نظر گرفته شد، اما اهالی گفتهاند در برخی از قسمتهای این زمین ترکهایی پس از بارش مشاهده شده است.
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: کارگروه تخصصی تأمین مسکن مدیریت بحران هفته آینده جهت بررسی وضعیت زمین در موردنظر برای جابجایی روستای دره شیخ عالی به این روستا سفر میکند تا وضعیت را از نظر فنی مورد بررسی قرار دهد.
قطعا بعد از گذشت سالها, عمل نکردن به وعدهها برای جابجایی این روستاها چیزی جز بیتوجهی به جان مردم در این مناطق نیست؛ چرا باید هزینهای توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی صرف مطالعات جابجایی این روستاها شود، مردم را برای جابجایی امیدوار کنند، اما پس از گذشت مدتی اعلام شود مکانی که به تأیید کارشناسان رسیده، مکان امنی نیست.
نماینده ولیفقیه در چهارمحال و بختیاری بارها برای بررسی مشکلات مردم مناطق محروم چهارمحال و بختیاری از جمله دهستان موگویی، بخش لبد بازفت، دیناران اردل و ...
به این مناطق سفر داشته است و خواستار پیگیری مشکلات مردم این منطقه شده است، اما گویی گوش شنوایی از سوی مسؤولان برای حل مشکلات وجود ندارد.
گزارش از مریم بیگی
انتهای پیام/68026/م/و