ساماندهی برجذابیت تهران میافزاید/ اجازه دهیم تهران نفسی تازه کند
یک پژوهشگر حوزه شهری گفت: ساماندهی هر روز بر جذابیتهای شهر تهران میافزاید. با افزایش جذابیت تهران جمعیت بیشتری وارد شهر تهران میشوند.

ابوالفضل مرادی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این که در چند دهه گذشته، رشد چندبرابری جمعیت در تهران، چالشهای جدی برای کشور بوجود آورده است به طوری که برخی معتقدند ظرفیت زیستی این پهنه از سرزمین تکمیل شده و نیاز به سیاستهای تمرکززدایی در این تهران به شدت احساس میشود گفت : از همین رو در اردیبهشت ۱۳۹۴ قانون تشکیل شورای ساماندهی، تمرکززدایی از تهران و امکانسنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری با ۱۵۱ رأی موافق در خانه ملت تصویب و در همان ماه توسط شورای نگهبان نیز به تصویب رسید.
براساس این قانون شورایی تشکیل شده است که شامل ۱۱ عضو رسمی و ۴ نماینده ناظر از مجلس شورای است.
اعضای رسمی این شورا عبارتند از معاون اول رئیس جمهور، ستاد کل نیروهای مسلح، وزیر راه و شهرسازی، وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت اطلاعات، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان میراث فرهنگی، سازمان برنامه و بودجه، شورای شهر تهران، شهرداری تهران، دو از عضو ا کمیسیون شوراها و امور داخلی، یک عضو از کمیسیون امنیت ملی و یک عضو از کمیسیون عمران.
وی افزود دبیرخانه این شورا که از فروردین ماه امسال در وزارت راه و شهرسازی شروع به کار کرده است با برگزاری جلسات متعدد به دنبال تجمیع نظرات دستگاهها در مورد بحث انتقال پایتخت است.
جلسات این دبیرخانه با حضور نمایندگان دستگاههای فوق در طول سال برگزار شده و تصمیمگیری در مورد انتقال پایتخت وابسته به تصمیمات کارشناسی این دبیرخانه و شورا است.
او همچنین یادآور شد: تهران از سالیان دور درگیر مشکلات متعددی است و هر روز بر ابعاد این مشکلات افزوده میشود.
کاهش این مشکلات با ادامه رویههای مدیریتی فعلی مبنی بر ساماندهی امکانپذیر نیست چرا که ساماندهی هر روز بر جذابیتهای شهر تهران میافزاید.
با افزایش جذابیت تهران جمعیت بیشتری وارد شهر تهران میشوند.
ساماندهی تهران و افزایش جذابیتهای آن و در نتیجه افزایش جمعیت باعث ایجاد چرخه معیوبی شده است که به دلیل تکرار آن مشکلات تهران کاهش نمییابند.
آنچه تجارب دنیا هم نشان میدهد این است که ساماندهی و تمرکززدایی باید در کنار هم ادامه یابند تا شهر توسعه متناسبی داشته باشد.
در بزرگترین کشورهای دنیا مثل آمریکا، انگلستان، فرانسه، چین، آلمان، استرالیا و ...
تمرکززدایی انجام شده است ولی هر کدام به نحوی این تمرکززدایی را انجام دادهاند.
به گفته او در جلسهای که در سال ۱۳۶۸ با حضور وزیر وقت مسکن و شهرسازی (مرحوم کازرونی)، ریاست جمهوری (مرحوم هاشمی رفسنجانی) و شهردار تهران (کرباسچی) برگزار و موضوع انتقال پایتخت منتفی و ساماندهی تهران پیشنهاد شد.
علیرغم اینکه ۳۰ سال از مطرح شدن آن پیشنهاد میگذرد، مشکلات تهران از آن دوران تا به امروز بیشتر شده است و امروز به وضعیتی رسیدهایم که مشکلات تهران در حال بحرانی شدن هستند.
روند مهاجرت به تهران، آلودگی هوا، گرانی مسکن، حاشیهنشینی، فرونشست و بزهکاریهای اجتماعی هر روز افزایش مییابند به نحوی که وزیر محترم کشور در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ اعلام کردند تهران رتبه اول بزهکاری را در کشور دارد.
این پژوهشگر همچنین عنوان کردند ریاست جمهور در همایشی که در ۴ و ۵ اسفند سال ۱۳۹۳ با موضوع تمرکززدایی و ساماندهی پایتخت برگزار شد به موضوع انتقال پایتخت اشاره کردند و گفتند طرح امکانسنجی انتقال پایتخت سیاسی و اداری در صورت پیگیری جدی میتواند در افق بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت مشکلات و تنگناهای موجود را به حداقل رسانده و به شکل مطلوب مرتفع سازد.
با توجه به اینکه رئیس جمهور با انتقال پایتخت موافق هستند و شورای ساماندهی و انتقال مرکز سیاسی و اداری از دو سال قبل شروع به کار کرده و در حال جمعبندی موضوع است یک فرصت تاریخی برای کشور فراهم شده است تا در راستای آمایش سرزمینی و برداشتن باری از روی دوش تهران گام بردارد تا هم تهران نفسی تازه کند و هم بخش دیگری از کشور توسعه پیدا کند.
مرادی از شورای ساماندهی، تمرکززدایی از تهران و امکانسنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری درخواست کرد: این شورا باید این فرصت بزرگ را مغتنم بشمارد و با بررسی دقیقتر و استفاده از ظرفیتهای کارشناسی، بستر مناسب برای انتقال مرکز سیاسی و اداری را فراهم کند.
علاوه بر شورای ساماندهی، تمرکززدایی از تهران و امکانسنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری، دستگاههای فرابخشی مثل مجمع تشخیص مصلحت نظام، مرکز پژوهشهای مجلس و شورای عالی امنیت ملی باید به وزارت راه و شهرسازی و این شورا کمک نمایند تا مسیر تمرکززدایی و انتقال مرکز سیاسی و اداری هموارتر شود.
همچنین متخصصین و اساتید دانشگاه با ارائه پژوهشهای خود در روشنتر شدن مسیر میتوانند در تصمیمگیری بهتر کمک کنند.