برداشت80هزار تن انگور از تاکستانهای قوچان/ سطح زیر کشت باغاتانگور خراسانرضوی29هزار هکتار است
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قوچان از پیشبینی برداشت 80 هزار تن انگور از تاکستانهای این شهرستان خبر داد، همچنین مدیر امور باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی خراسانرضوی در حاشیه برگزاری مراسم روز مزرعه انگور قوچان گفت: استان خراسان رضوی 29 هزار هکتار سطح زیر کشت باغات انگور از نوع دیم و آبی دارد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قوچان از پیشبینی برداشت 80 هزار تن انگور از تاکستانهای این شهرستان خبر داد، همچنین مدیر امور باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی خراسانرضوی در حاشیه برگزاری مراسم روز مزرعه انگور قوچان گفت: استان خراسان رضوی 29 هزار هکتار سطح زیر کشت باغات انگور از نوع دیم و آبی دارد.
به گزارش ایسنا، سید هاشم نقیبی حسینی مدیر امور باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی خراسانرضوی امروز در حاشیه برگزاری مراسم روز مزرعه انگور قوچان که در یکی از تاکستانهای نمونه در روستای بیگلر شهرستان قوچان برگزار شد، در جمع خبرنگاران با بیان این نکته که استان خراسانرضوی ۲۲ هزار هکتار سطح زیر کشت باغات انگور در حوزه آبی و حدود ۷ هزار هکتار نیز باغات دیم دارد، عنوان کرد: میزان تولید انگور سالانه با توجه به شرایط جوی بین ۳۶۰ هزار تن تا ۴۰۰ هزار تن در سال است که معمولاً بین ۵۵ تا ۶۰ هزار تن آن به کشمش تبدیل میشوند.
وی بابیان اینکه متوسط عملکرد باغات انگور بین ۱۸ تا ۲۰ تن در هکتار است، گفت: شهرستان قوچان نیز با سطح زیر کشت حدود ۵ هزار هکتار و تولید ۸۰ هزار تن انگور در خراسان رضوی رتبه دوم را بعد از منطقه کاشمر دارد.
مدیر امور باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی خراسانرضوی با یادآوری این مطلب که خراسانرضوی از نظر میزان سطح زیر کشت و تولید انگور رتبه سوم در کشور را داراست، افزود: یکی از مشکلاتی که در باغات انگور قوچان، منطقه کاشمر و خلیلآباد داریم تولید تکرقمی انگور در این مناطق است مثلاً در شهرستان قوچان معمولاً رقم کشمشی یا با نامهای سلطانی یا بیدانه سفید را به منظور فراوری کشمش کشت میکنند و در منطقه کاشمر نیز بیشتر به تولید انگور پیکانی (پیکامی) یا عسکری به همین منظور میپردازند.
وی ادامه داد: توصیه ما این است که برای حفظ پایداری از تکرقمی کشت کردن پرهیز کنند و به تولید ارقام مختلف روی بیاورند نه اینکه ارقام فعلی را حذف کنند بلکه از سطح زیر کشت ارقام فعلی کم کنند و ارقام تازه خوری که بازارپسند خوبی دارد و میتواند برای فراوریهای جنبی انگور مثل تولید کنستانتره یا آبمیوه انگور از آنها استفاده شود، جایگزین کنند.
نقیبی حسینی عمده مشکلات تولیدکنندگان انگور را به دلیل کشت تکرقمی آن دانست و بیان کرد: خوشبختانه در سالهای اخیر با معرفی این ارقام جدید توانستهایم این موضوع را در بین کشاورزان جا بیندازیم و تاکنون از این ارقام جدید استقبال خوبی هم شده است.
وی بابیان این نکته که در استان خراسانرضوی 45 کارگاه بزرگ و کوچک به موضوع فراوری کشمش میپردازند، گفت: در استان بیش از آنکه به افزایش تعداد کارخانهها و واحدهای فراوری نیاز داشته باشیم به ایجاد کارگاههای فراوری با فنّاوری مدرن روز نیازمند هستیم چون کشمشی که در این کارگاههای موجود تولید میشوند از نظر بهداشتی و از نظر میزان بار میکروبی برای کشورهایی که خواستار این کشمش هستند، یک سری مشکلاتی دارد که علیرغم آموزشهایی که داده میشود، این موضوع رعایت نمیشود.
مدیر امور باغبانی اداره کل جهاد کشاورزی خراسانرضوی افزود: این کارگاهها اگر در گام اول خط تولید فعلی را بهروز کرده و فنّاوری خود را تغییر دهند و در گام دوم به ایجاد کارگاههای فراوری کوچک در باغات بهمنظور انجام فراوری اولیه بپردازند، حداقل خواستههای بهداشتی و صنعتی کشورهای مبدأ تأمین میشود.
وی با اشاره به برگزاری روز مزرعه انگور قوچان در روستای بیگلر از توابع بخش مرکزی این شهرستان، اظهار کرد: برگزاری روز مزرعه یک نوع کارگاه آموزشی در مزرعه است که علاوه بر بحثهای تئوری که محققین و اساتید مربوطه مطرح میکنند از نزدیک هم با مطالب بیانشده آشنایی پیدا میکنند.
نقیبی حسینی افزود: برگزاری روز مزرعه این حسن را دارد که کار تئوری با عملی تلفیق میشود و خودش یک کارگاه مناسب توأم با بازدید است چون عمده باغداران ما و کشاورزان ما میانگین سنی بالایی دارند آموزش عینی مناسبتر از آموزش تئوری است.
اجرایی شدن طرح فراز در 200 هکتار از باغات انگور
احمد کنعانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قوچان با تأکید بر پتانسیل ویژه شهرستان قوچان در زمینه تولید انگور، عنوان کرد: حدود پنج هزار هکتار باغات انگور در شهرستان وجود دارد و 25 رقم انواع انگور در این باغات پرورش مییابند و 90 درصد این محصولات از نوع رقم بیدانه سلطانی است که بهترین نوع برای تولید کشمش است.
وی ادامه داد: در سال جاری بالغبر ۸۰ هزار تن انگور در تاکستانهای این شهرستان تولید میشود که از این میان ۱۴ هزار تن به کشمش تبدیل و حدود ۲۵ درصد آن یعنی ۲۴ هزار تن بهصورت تازه خوری روانه بازار میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قوچان در ادامه با تأکید بر لزوم وجود صنایع تبدیلی و واحدهای فراوری انگور، اظهار کرد: در شهرستان قوچان ۱۰ واحد کارخانه کشمش پاککنی وجود دارد که ۶ واحد فعال است و محصول تولیدی در این واحدها پس از بستهبندی 12 هزار تن از کشمش تولیدی قوچان از طریق تجار به کشورهای اروپایی مثل آلمان و روسیه صادر میشود.
وی اضافه کرد: کارخانههای کشمش موجود در شهرستان قوچان که به فراوری محصول میپردازند اگر بهطور فعال کار کنند جوابگو هستند ولی به دنبال سرمایهگذار هستیم و از سرمایهگذاران جدید استقبال میکنیم تا صنایع تبدیلی را در شهرستان افزایش دهیم.
وی با اشاره به کیفیت بالای انگور تولیدی در شهرستان قوچان، اظهار کرد: آبوهوای معتدل و داشتن شبهای خنک و روزهای گرم از ۱۵ شهریورماه در شهرستان قوچان باعث میشود که قند بهخوبی در محصول انگور ذخیره و شرایط خوبی در ارتباط با تولید انگور کشمشی فراهم شود.
کنعانی نوسان قیمت در انگور و عمده محصولات کشاورزی را یکی از مشکلات فراروی کشاورزان سطح کشور و به دنبال آن استان و شهرستان دانست و افزود: ما توان رقابت در حوزه انگور با کشورهایی همچون ترکیه و هندوستان را نداریم چون عملکرد آنها در هکتار بالاست و تنها راه موفقیت توجه به افزایش راندمان و بهبود عملکرد در محصول است که مهمترین عوامل این امر تغذیه مناسب، مبارزه با آفات و بیماریها، صرفهجویی در آب و اجرایی کردن طرح داربستی کردن یا طرح فراز است.
وی با بیان این نکته که طرح فراز تاکنون در 200 هکتار از باغات انگور شهرستان قوچان اجرایی شده است، ادامه داد: در سال جدید و با استفاده از سامانه کارا طرح فراز در 48 هکتار تاکستان جدید انجام شد.
وی با ذکر این مطلب که در شهرستان قوچان 5500 نفر باغدار به کشت و پرورش انگور میپردازند و 23 هزار نفر بهرهبردار در این حوزه وجود دارند، افزود: متوسط تولید انگور در شهرستان قوچان 20 تن در هکتار است درحالیکه در باغات نمونه این میزان با اجرای طرح فراز به 150 تن در هکتار میرسد و ما تلاش داریم این ۲۰ تن را به حداقل ۵۰ تن برسانیم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قوچان در ادامه با اشاره به برگزاری مراسم روز مزرعه انگور قوچان و برگزاری کلاسهای آموزشی برای باغداران و کارشناسان حوزه زراعت از هفت شهرستان دارای کشت انگور استان خراسانرضوی، اظهار کرد: در این مراسم از شهرستانهای خلیلآباد، کاشمر، نیشابور، بردسکن، فیروزه، جوین و درگز شرکت دارند و عمده آموزشها در ارتباط با بحث تغذیه و افزایش عملکرد برای جبران کاهش قیمت محصول است.
وی بیان کرد: یکی از مشکلات تولید انگور در شهرستان قوچان به دلیل بارندگیها بحث بیماریهای انگور مخصوصاً سفیدک داخلی و سطحی است که در این کارگاه مبارزه به آن آموزش داده میشود.
همچنین بحث هرس که در افزایش عملکرد بسیار مؤثر است بهصورت کارگاهی در باغ انجام میشود.
وی بابیان این نکته که مهمترین مشکل حوزه انگور بحث بازاریابی است، گفت: به همین دلیل یکی دیگر از برنامههای آموزشی روز مزرعه انگور قوچان آموزش بازاریابی به تولیدکنندگان است.
انتهای پیام