بازاریابی گردشگری ورزشی را دریابیم
روند موجود گردشگری طی دهه گذشـته نشـان داده که گردشگری ورزشی در حال حاضر بخش بسیار قابلتوجهی از بازار جهانی توریست را به خود اختصاص داده است و با رشد قابل توجه آن، سازمان جهـانی گردشـگری معتقـد اسـت کـه گردشـگری ورزشی در حال حاضر یک بازار در حـال ظهـور اسـت.

روند موجود گردشگری طی دهه گذشـته نشـان داده که گردشگری ورزشی در حال حاضر بخش بسیار قابلتوجهی از بازار جهانی توریست را به خود اختصاص داده است و با رشد قابل توجه آن، سازمان جهـانی گردشـگری معتقـد اسـت کـه گردشـگری ورزشی در حال حاضر یک بازار در حـال ظهـور اسـت.
به گزارش ایسنا، بازار نوظهور و پرترافیک گردشگری ورزشی موجب شده تا بسـیاری از کشورها این صنعت پویـا را بـه عنـوان منبـع اصـلی درآمـد، اشـتغالزایـی، رشـد بخـش خصوصـی و توسـعه زیرساختها در نظر بگیرند.
در شعار امسال گردشگری جهانی که "گردشگری و مشاغل، آینده ای بهتر برای همه " است نیز تاکید خاصی به بحث درآمد و بازاریابی در این زمینه شده است.
اهمیت بحث بازاریابی و تبلیغات در زمینه گردشگری ورزشی و ظرفیت کشور در این زمینه، ما را بر آن داشت تا در این خصوص با سجاد فرخی- کارشناس بازرگانی و بازاریابی و استاد دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان به گفت و گو بنشینیم.
فرخی در خصوص موضوع بازاریابی در حوزه گردشگری ورزشی، اظهار کرد: در دنیای کنونی، صنعت گردشگری جزء پردرآمدترین صنایع به شمار میرود، در حدی که درآمد سالانه کشورهای پیشرفته از این صنعت به بیش از چند 10 میلیارد دلار میرسد.
در این بین گردشگری ورزشی نیز جزء شاخههای صنعت توریسم است که در سال های اخیر کشورهای زیادی در این بخش فعال شده اند.
یکی از بخش های مهم در بحث گردشگری ورزشی بازاریابی و تبلیغات در این زمینه است، اما نکته حائز اهمیت در بحث بازاریابی گردشگری ورزشی، شناخت پتانسیلهای موجود و تواناییهای بالقوه و بالفعل کردن آنها است.
با در نظر گرفتن اهداف کلان، طراحی یک برنامه بازاریابی در سطح ملی و بین المللی دور از تصور نیست.
مسابقات والیبال مردان آسیا فرصتی که از دست دادیم
وی افزود: در درجه اول باید نقاط قوت و ضعف یک منطقه از لحاظ ورزشی بررسی شود.
در کشور فوتبال، والیبال، کشتی و بسکتبال دارای پتانسیل لازم برای سرمایه گذاری در این بخش هستند زیرا که نه تنها در منطقه، بلکه در آسیا حرفهای زیادی برای گفتن داریم و گردشگری ورزشی در این رشته ها میتواند در سطح ملی و یا حتی بین المللی شکوفا شود.
وی ادامه داد: اگر تمام شرایط و موازین حرفه ای برای بهره برداری از موجودیت ورزشی کشور را به کار گیریم، نکته مهم بعدی شناخت بازار هدف است.
بازار هدف نیز ناشی از اهداف و برنامه ریزی کلان میتواند در سطح کشور یا فراتر از آن باشد.
این کارشناس بازاریابی اظهار کرد: متأسفانه در برگزاری رویدادهای جهانی کمی منفعل عمل کردیم و اگر هر از گاهی موفق به برگزاری یک مسابقه در سطح بین المللی شده ایم، تنها به میزبانی آن اکتفا کرده ایم که این برای رونق صنعت گردشگری ورزشی اصلا کافی نیست.
وی تصریح کرد: کمتر از یکماه پیش مسابقات والیبال مردان آسیا در تهران برگزار شد که تیم ملی کشورمان با اقتدار موفق شد به مقام قهرمانی برسد.
اما آیا از تمام امکانات برای بازاریابی این مسابقات استفاده شده است؟
بهتر است بگویم، آیا اصلا برنامه بازاریابی برای این مسابقات داشتهایم؟
متاسفانه به جذب اسپانسر و تبلیغات میگوییم بازاریابی، درحالی که این مسابقات میتوانست تماشاگران زیادی از کشورهای استرالیا، ژاپن، چین، کره، هند، قطر و...
جذب کند.
میزبانی رویدادهای ورزشی، بازاری سودآور و جذاب
فرخی خاطر کرد: یکی از راههای رونق گردشگری ورزشی، برگزاری رویدادهای مهم جهانی و قاره ای است.
در این بین، تمهیدات لازم برای جذب گردشگر باید اندیشیده و زیرساختهای لازم تدارک دیده شود.
وی با اشاره به بازار هدف ادامه داد: باکو میزبان فینال لیگ اروپا بود.
در حالی که دو تیم انگلیسی در فینال حاضر بودند، ولی چه تعداد گردشگر از کشورهای دیگر وارد این کشور شدند؟
از چند ماه قبلِ فینال، تبلیغات برای رزرو بلیت، هتل، پرواز و رستوران و ...
شروع شد؟
چه میزان ارز وارد این کشور شد؟
تمام اینها اتفاقی انجام شده است؟
فرخی تصریح کرد: زمانی که نام آذربایجان برای تبلیغات روی پیراهن تیم اتلتیکومادرید نقش بست، چند نفر فکر میکردند روزی میزبان فینال لیگ اروپا شود؟
یک استراتژی بازاریابی بلندمدت که نشأت گرفته از اهداف کلان این کشور بود.
بسنده کردن به میزبانی کفایت نمی کند
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان ادامه داد: تمام اینها در حالی است که ایران سرشار از موهبت است و میتواند صفحه ترازو را در عرصه گردشگری ورزشی به نفع ما بگرداند.
وی گفت: برای تبلیغات یک رویداد ورزشی، تنها بسنده کردن به میزبانی کفایت نمیکند، بلکه باید علاوه بر فراهم کردن زیرساخت های لازم برای جذب گردشگر، در تبلیغات مجازی و محیطی در بازار هدف نیز دارای برنامه باشیم که یکی از مواردی که میتواند به این امر کمک کند، ذخایر باارزش تاریخی و فرهنگی ماست.
این کارشناس ورزشی، خاطرنشان کرد: در زمینه بازاریابی گردشگری ورزشی، یک همیت ملی نیاز است.
باید قبل از هر مسابقه یا رویداد جهانی، یک کمیته بازاریابی تشکیل شود.
باید رسانه های پرنفوذ در کشورها و شهرهای هدف شناسایی شود.
با توجه به نرخ ارز، گردشگری ورزشی میتواند برای گردشگران خارجی یک موقعیت عالی باشد که از کشور ما بازدید کنند.
اما کار بازاریابی همینجا تمام نمیشود؛ فعالیت بازاریابی قبل از طراحی محصول آغاز میشود و تا بعد از فروش ادامه خواهد داشت.
فرخی افزود: نباید فراموش کنیم که هر مشتری راضی میتواند به صورت رایگان تبلیغات دهان به دهان انجام دهد.
پس قبل از جذب اولین گردشگران ورزشی، باید بستر فرهنگی و اجتماعی مناسبی فراهم کنیم تا بعد از ورود، رضایت ایشان جلب شود و پس از برگشت علاوه بر افزایش شانس خرید مجدد، شاهد تبلیغات شخصی رو در رو توسط آنها باشیم.
تمام این موارد برای گردشگری خارجی گفته شد، درحالی که در بخش داخلی نیز میتوانیم شاهد رونق این بخش باشیم.
جایگاه ویژه بومگردی در بازیهای مهم ورزشی
این کارشناس بازرگانی و بازاریابی با اشاره به جایگاه بومگردی، اظهار کرد: همانگونه که میدانید امروزه بوم گردیها در کشور ما جایگاه ویژه ای پیدا کرده است؛ تورهای کوتاه مدت یک روزه یا نهایتا دو روزه.
همینکار را میتوان برای شهرآورد تهران انجام داد، یا برای مسابقه تیمهای سرخابی با تراکتورسازی و سپاهان و نفت آبادان؛ تورهای کوتاه یک روزه یا دوروزه برای دیدن یک مسابقه.
اما آیا یک مسابقه ورزشی، مشتریان را مجاب به خرید سفر میکند؟
در اینجا تبلیغات و بسته های ارائه شده نقش مهمی خواهند داشت، هماهنگی بین باشگاهها، کانونهای هواداری، فدراسیونها و آژانسهای مسافرتی میتواند گردشگری ورزشی را توسعه دهد.
فرخی در خصوص گردشگری ورزشی و تفریحات همراه با آن، گفت: اما خارج از بحث مسابقات و نقش آنها در گردشگری ورزشی، تفریحات خاص ورزشی نیز میتواند در این حوزه نقش مهمی ایفا کند.
وی افزود: تفریحات خاص ورزشی مانند موج سواری، کوه نوردی و صخره نوردی جزء این دسته اند.
در دامنه های زاگرس شاهد دیواره های طبیعی صخره نوردی هستیم که در صورت انجام تبلیغات مناسب میتواند جایگاه ویژه ای در بین علاقهمندان به این رشته در داخل و خارج از کشور باز کند.
این کارشناس ورزشی، افزود: در چابهار نیز یک بستر خارق العاده برای موجسواری داریم که با برنامهریزی مناسب میتواند برای هر چهار فصل از سال جذب گردشگر ورزشی کند.
حتی کورسهای سوارکاری گنبد، یا سایر موارد نیز در این دسته طبقه بندی میشوند که با طراحی برنامه بازاریابی، انجام کارهای زیربنایی و ایجاد شرایط مناسب و تبلیغات هدفمند میتوان شاهد جذب گردشگر ورزشی باشیم.
فرخی تاکید کرد: بازاریابی در حوزه گردشگری ورزشی باید قبل از هر رویداد شروع شود و پس از پایان آن نیز ادامه یابد.
بازاریابی یک امر مداوم است که باعث توسعه سازمانی خواهد شد و علاوه بر ایجاد اشتغال در حوزه های مختلف، سبب درآمدزایی و ارز آوری و اعتلای نام کشور میشود.
انتهای پیام