مراسم سیو دومین سالگرد تاسیس جهاد اسلامی؛ جنبشی که ماهیت نبرد با دشمن را تغییر داد
همزمان با مشارکت گسترده مردم فلسطین در مراسم سی و دومین سالگرد تشکیل جهاد اسلامی، یک عضو این جنبش تصریح کرد گزینه مقاومت و جهاد، یک گزینه استراتژیک و محوری در جنبش جهاد اسلامی است .

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، جنبش جهاد اسلامی فلسطین امروز شنبه راهپیمایی ملی بزرگی را با عنوان «جهاد ما، موعد نزدیک است» به مناسبت سی و دومین سالگرد تاسیس این جنبش برگزار کرد.
این مراسم که ساعت 15 به وقت محلی از میدان فلسطین آغاز و در امتداد خیابان فلسطین تا برج شورا و حصری شهر غزه ادامه یافت، با حضور گسترده مردم غزه برگزار شد.
جهاد اسلامی ماهیت نبرد با دشمن را تغییر داد
ولید القططی عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین خاطر نشان کرد : نکته ثابت در اندیشه جهاد اسلامی و فعالیت های این جنبش، سه محور شامل اسلام، فلسطین و جهاد است، اما مسئله متغیر در اندیشه و فعالیت های جنبش مربوط به جزئیات و تغییرات و تازه های سیاست است.
وی افزود دکتر فتحی شقاقی(بنیانگذار جهاد اسلامی)، با الهام گرفتن از اندیشه ها تجارب بیشتر رهبران و اندیشمندان جنبش اسلامی، آنها را در یک فرمول ملی فلسطینی بازتولید کرد.
القططی خاطر نشان کرد اندیشه فتحی شقاقی بعد متمدنانه به نزاع با رژیم صهیونیستی داد و ماهیت نزاع و نبرد با رژیم صهیونیستی را تغییر داد.
وی ادامه دارد جنبش جهاد اسلامی، اندیشه و موضع متعادل درباره جایگاه زن دارد که این اندیشه بر خلاف جریان غربی و جریان خشک متعصب است.
القططی با بیان اینکه گزینه مقاومت و جهاد، یک گزینه استراتژیکی و محوری در جنبش جهاد اسلامی است، تصریح کرد جنبش جهاد اسلامی همواره بر این مسئله پافشاری می کند که جهت قطب نمای نبرد به سمت قدس و فلسطین باشد تا امت در نزاعات و درگیری های داخلی غرق نشود.
گروههای مقاومت فلسطین : جهاد اسلامی پایه اساسی در طرح ملی است
طلال ابوظریفه عضو دفتر سیاسی جبهه دموکراتیک برای آزادسازی فلسطین خاطر نشان کرد مشارکت گسترده مردمی در راهپیمایی ملی بزرگ جنبش جهاد اسلامی در سی و دومین سالگرد تشکیل آن، مفاهیم و پیامهای فراوانی به همراه دارد.
ابوظریفه به فلسطین الیوم اظهار داشت جهاد اسلامی پایه اساسی در میان گروههای فلسطینی در طرح ملی به شمار میرود.
وی افزود مشارکت گسترده قشرهای مختلف مردم فلسطین در راهپیمایی سالگرد تاسیس جهاد اسلامی در راستای تاکید بر گزینه مقاومت فلسطین در برابر اشغالگران اسرائیلی قراردارد.
ابوظریفه خاطر نشان کرد ارتباط نزدیک و محکمی میان جنبش جهاد اسلامی و گروههای فلسطینی دیگر در رویارویی با توطئهها و طرحهایی است که مسئله فلسطین را تهدید میکند.
صلاح البردویل عضو دفتر سیاسی جنبش حماس با تاکید بر نقش مهم جنبش جهاد اسلامی و سرایاالقدس(گردانهای قدس) اظهار داشت مقاومت پایهای از پایههای وحدت ملی است.
البردویل تاکید کرد بازیابی وحدت ملی، هدف مقدس و راه وحدت راه شراکت در موسسه و تصمیم گیری و جهاد و مقاومت است.
وی خاطر نشان کرد راه و شیوه مقاومت و جهاد، شیوه اصیل برای آزادی کامل فلسطین است و ملت فلسطین هرگز از گزینه مقاومت دست برنخواهد داشت.
عضو دفتر سیاسی حماس افزود ما هرگز به هیچ توافقی که بر خلاف طرح جهاد و آزادی باشد، ایمان نخواهیم آورد و هرگز تحت هیچ شرایطی حتی از یک وجب ازخاک فلسطین چشم پوشی نخواهیم کرد.
جهاد اسلامی از تاسیس تا کنون؛ حرکت ثابت در مسیر جهاد و مقاومت
تشکیل جهاد اسلامی فلسطین ثمره تلاشهای فکری و سیاسی برخی شخصیتهای اسلامی فلسطینی در اواخر دهه نود بود، گروهی که با هدف آزادسازی این سرزمین از اشغال رژیم صهیونیستی به رهبری گروهی از دانشجویان جوان فلسطینی در مصر و در رأس آنها شهید فتحی شقاقی شکل گرفت.در آن زمان عدهای مبارزات را در چارچوب دین و عدهای نیز پیکار را بر اساس اصول ملیگرایی محض تفسیر میکردند.
در چنین شرایطی جنبش جهاد اسلامی با محوریت قرار دادن مسئله فلسطین و اعتقاد به اینکه جهان غرب و رژیم صهیونیستی برای مبارزه با جهان اسلام و عرب، فلسطین را کانون تهاجم خود قرار دادهاند شعار اتحاد همه فلسطینیان برای بیرون راندن اشغالگران را سر داد.
در اوایل دهه هشتاد و بازگشت شهید فتحی شقاقی و دوستانش به فلسطین، ساختار تشکیلاتی این جنبش شکل گرفت و بنیانگذاران آن تلاش کردند با بسیج مردمی و سیاسی با جهاد مسلحانه، فلسطین را از اشغال صهیونیستها آزاد کنند.
منابع امنیتی رژیم صهیونیستی براین باوند که شهید رمضان عبدالله بعد از شهادت فتحی شقاقی توانست این جنبش را از گرفتاری بزرگی که در پی شهادت مؤسس آن ایجاد شده بود نجات دهد و دوباره آن را ساماندهی کرده و بسیاری از نیروهای فلسطینی موجود در گروههای دیگر را جذب نماید.
اصول کلی:
- جنبش جهاد اسلامی به اسلام به عنوان عقیده، شریعت و نظام زندگی و اصلی برای تحلیل و فهم طبیعت جهاد امت اسلام بر ضد دشمنان و مرجع اساسی تدوین برنامه بسیج و دعوت عموم به پیکار نگاه میکند.
- فلسطین سرزمینی است از نهر تا بحر و نادیده گرفتن یک وجب از خاک آن شرعاً حرام بوده کما اینکه به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی نیز به هیچ وجه قبول نبوده و حرام میباشد.
- رژیم صهیونیستی نیروی پیشگام استعمار معاصر غرب در مسیر مبارزه با امت اسلام به شمار میرود واستمرار حضور آن در خاک فلسطین و قلب جهان اسلام، به معنای ادامه تحمیل سیطره غرب بر امت اسلام و به وجود آوردن ضعف، تجزیه و عقب ماندگی برای آن است.
-فلسطین با استناد به شواهد قرآنی، تاریخی و واقعیات امروز، پاشنه آشیل جهان اسلام به شمار میرود و از همین رو می طلبد تا با ایجاد نهضتی فراگیر در جهان اسلام این غده سرطانی را از بین برد.
-جهان اسلام باید با به کارگیری تمام ظرفیتهایش در جهت بیرون راندن دشمن صهیونیستی از خاک فلسطین اقدام کند.
شکی نیست که در این میان ملت و مجاهدان فلسطین پیشگام هستند و بیشترین بار مبارزه بر دوش آنهاست، آنها باید این راه را ادامه دهند تا اینکه تمام جهان اسلام بسیج شود و به مأموریت تاریخی خود جامعه عمل بپوشد.
-اتحاد نیروهای اسلامی و ملی و حضور آنها در میدان مبارزه شرط اساسی استمرار مشی جهادی امت بر ضد دشمن به شمار میرود.
-هر نوع طرح سازش که حق ملت فلسطین را نادیده بگیرد باطل وحرام است.
اهداف :
-آزادی کامل فلسطین و بیرون راندن رژیم صهیونیستی و برقرای حکومت اسلامی در این کشور به منظور ایجاد حاکمیت عدل، آزادی، مساوات و شوری
-بسیج تودهها و جذب آنها و فراهم آوردن ابزار ارتباط و همکاری با جنبشهای مردمی و اسلامی وآزادیخواه در جهان به منظور حمایت از جهاد بر ضد صهیونیسم جهانی
-دعوت به روی آوردن به عقاید، شریعت و تعالیم پاک اسلام و احیای رسالت تمدنی و انسانی امت اسلام.
رویکردها و دستاورد جنبش:
مقاومت: در اعتقاد جنبش جهاد قدرت رژیم صهیونیستی قدرتی پوشالی است و در صورت اتحاد دنیای اسلام میتوان آن را از بین برد.
این جنبش با استناد به آیه های قرآن (آیه 4 سوره اسرا) و پیشینه تاریخی حضور یهودیان در فلسطین که امروز با حضور صهیونیستها همراه شده است تنها راه نجات این کشور را در مبارزه مسلحانه جستجو کرده و از سازش بیزار است.
این جنبش به تأسی از انقلاب اسلامی ایران و آزادگان تاریخ از جمله نلسون ماندلا مبارزه را به عنوان راهبرد استراتژیک خود برگزیده و از شهادت به عنوان قدرت بازدارنده یاد میکند.
به اعتقاد این جنبش رژیم اسرائیل نمیتواند با دیوار حائل کرانه باختری و نوار غزه را جدا کرده و ضمیمه سرزمینهای اشغالی کند چرا که نگران است اغلب ساکنان را فلسطینیها تشکیل دهد و از طرفی نمیتواند همه ساکنان این دو منطقه را از آنجا بیرون کند از همین رو تنها راه پیش روی این رژیم تحمل آتش مقاومت است که در نهایت نیز باید همچون جنوب لبنان، از این مناطق خارج شود.
به اعتقاد این جنبش، رژیم صهیونیستی به دلیل کوچک بودن ساختار جغرافیایی و جمعیتی نخواهد توانست برای مدتی طولانی به جنگ بپردازد از همین رو در صورتی که اراده مبارزه در بین فلسطینیها به دلیل بهرهمندی از ظرفیتهای انسانی و محیطی وجود داشته باشد توانایی رویارویی را نخواهد داشت .
رهبران این جنبش معتقدند تاریخ ثابت کرده است که هیچ وقت امپراطوریها و تمدنهای بزرگ بقای طولانی نداشتهاند از همین رو این رژیم نمیتواند مدتی طولانی از حمایت دولتمردان آمریکا بهرهمند باشند.
نکتهای دیگر که رهبران این جنبش بر آن تأکید دارند عدم بزرگنمایی قدرت این رژیم و نترسیدن از هیاهوهای آن است چرا که حزب الله و محور مقاومت نشان دادهاند که قدرت پوشالی این نظام در صورتی که ارتش جهان اسلام بسیج شود کاری از پیش نخواهد نبرد و سلاحهای هوشمند و زرادخانه هستهای آن بیاثر خواهد بود.
رهبران جنبش جهاد اسلامی تاکید کرده اند که: «مقاومت در هر نوع و شکلی از حقوق قانونی ملت فلسطین و گروههای مقاومت است و مقاومت مسلحانه، موفقترین نوع آن به شمار میرود.» جنبش جهاد معتقد است که مبارزه مسلحانه این جنبش، مانعی بر سر راه آشتی فلسطینیان نخواهد بود و جنبش، تبعات حمایت از آشتی ملی را در کنار نکات مثبت آن تحمل خواهد کرد.
همچنین دبیرکل جنبش پس از نشست شورای رهبری موقت ساف تأکید کرد که هیچکس نمیتواند بگوید که مقاومت مسلحانه، مشروع نیست و ملت فلسطین نمیتواند آن را به کار گیرد.
جنبش جهاد اسلامی، جنبشی جهادی و مبارز است که مشروعیت خود را در باقی ماندن در خط مقاومت میداند وتاکنون هیچ حزب سیاسی تشکیل نداده است چرا که لازمه ایجاد آن را داشتن حاکمیت ملی میداند که هنوز محقق نشده است از همین رو سعی کرده است به منظور حضور در صحنه مبارزاتی با دیگر گروههای فلسطینی از جمله دولت ابومازن وارد نزاع نشود و بیشتر نقش میانجیگرانه، مصلحانه و حافظ وحدت ملی باشد.
البته این به معنای مقبولیت طیف ابومازن و به طور کلی نهادهای برگرفته از قرارداد اسلو (تشکیلات خودگردان و مجلس قانونگذاری) در نزد آن نیست و این اصل هنوز هم مورد احترام رهبران جنبش است چرا که آنها معتقدند حضور در این نهادها به معنای پذیرش دشمن اشغالگر صهیونیستی است و این امر با آرمانهای آزادیخواهانه فلسطین و جنبش در تعارض است.
از منظر سران جنبش جهاد، تنها نهادی که حضور جهاد اسلامی در آن به شرط تحقق شرایطی امکان دارد، شورای ملی فلسطین است.
به نظر رهبران جنبش، «شورای ملی فلسطین» مرجعیتی حقیقی و نمایندهای واقعی برای ملت فلسطین و مسیری صحیح در بازسازی سازمان آزادیبخش فلسطین است.
جهاد اسلامی پس از آنکه در سال 2006 انتخابات را تحریم و در آن شرکت ننمود برای حضور در انتخابات شورای ملی فلسطین شروطی را قائل شد که عبارتند از: توقف بازداشتهای سیاسی، آزادی زندانیان سیاسی، توقف تهاجمات رسانهای و برچیده شدن تمامی معاهدات با رژیم صهیونیستی است.
از طرف دیگر، برخی رهبران جهاد، برگزاری انتخابات با وجود توطئههای صهیونیستی را غیرممکن میدانند.