خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 02 مهر 1402
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

#از_تسنیم_بپرسید: پیمان موشکی چیست و خروج آمریکا از آن چه تبعاتی دارد؟

تسنیم | برگزیده | چهارشنبه، 19 دی 1397 - 22:39
سوالی که کمتر به آن پاسخ داده شده این است که پیمان مزبور که به اختصار INF خوانده می‌شود، چیست و چه اهمیتی دارد؟
مستقر،نقض،ادعاي،موشك،تسليحات،تسليحاتي،بولتون،پيماني،SS،كشور، ...

خلاصه خبر

پیمانی که تحلیل‌گران معتقدند خروج واشنگتن از آن به‌منزله بازگشت به ادبیات جنگ سرد است؛ ادبیاتی که در ذهن امثال بولتون چنان ریشه دوانده که برکشیدن آن ریشه تقریبا غیرممکن است.
روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست، در پاسخ به این سوال که INF چیست، می‌نویسد: «این پیمان در دسامبر سال 1987 بین رونالد ریگان، رئیس‌جمهور آمریکا و میخائیل گورباچف، دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی به امضا رسید.
پیمان مزبور ایالات متحده و اتحاد شوروی را از داشتن، آزمایش کردن و مستقر کردن موشک‌های کروز و بالستیک زمین‌پایه با بُرد بین 500 تا 5500 کیلومتر (300 تا 3400 مایل) منع می‌کند.»
بنابر آنچه واشنگتن‌پست نوشته، بر اساس این معاهده، واشنگتن و مسکو به ترتیب 846 و 1846 موشک را نابود کردند.
موشک‌های SS-20 با فراهم آوردن برد بیشتر و کلاهک‌های چندگانه و جایگزین شدن با موشک‌های قدیمی تک‌کلاهک SS-4 و SS-5 توانستند توانایی اتحاد شوروی را در صحنه هسته‌ای اروپا افزایش دهند.
ناتو در سال 1979 به این اقدام شوروی با آنچه راهبرد دوگانه خوانده می‌شد پاسخ داد.
در پاییز سال 1986، گورباچف طرحی را مطرح کرد که بر اساس آن نوعی موازنه بین موشک‌های SS-20 شوروی و موشک‌های مستقر شده ناتو در اروپا برقرار می‌شد.
از جمله این کشورها می‌توان به آلمان، مجارستان، لهستان و جمهوری چک اشاره کرد که اواسط دهه 1990 بدون پیوستن به INF موشک‌های میان‌برد خود را از بین بردند.
اکتبر سال 2000 اسواکی هم تمام موشک‌های میان‌برد خود را نابود کرد و در تاریخ 31 مه 2002، بلغارستان با توافقی با آمریکا ظرف چند ماه موشک‌های میان‌بردش را از بین برد.
ادعای آمریکایی‌ها به تولید موشکی با برد 2000 کیلومتر توسط روس‌ها برمی‌گردد که در روسیه 9M729 و از سوی ناتو SSC-8 خوانده می‌شود.
از طرف دیگر، اعضای ناتو در خصوص بقا یا عدم بقای INF توافق ندارند.
در حالی که دبیر کل ناتو از موضع دولت آمریکا حمایت کرده، اما کم نیستند اعضای پیمان آتلانتیک شمالی که خواهان بقای INF هستند و آلمان یکی از مهم‌ترین آنهاست.