داور ملی عکس: به عنوان یک عکاس هیچ عکسی از خودم ندارم/ با کار خود را نشان دهیم نه با سلفی انداختن
داور چهارمین دوسالانه عکس نور میگوید: به عنوان یک عکاس هیچ عکسی از خود ندارم، معتقد هستم سطح فرهنگی افراد هرچه بالاتر برود، آنها اطرافشان را بیشتر میبینند تا خودشان را، باید سعی کنیم خودمان را از طریق کارهایمان معرفی کنیم نهاینکه با ظاهر و عکس سعی در شناساندن خود به جامعه باشیم و این همان چالش پایین بودن سواد بصری است.

داور چهارمین دوسالانه عکس نور میگوید: به عنوان یک عکاس هیچ عکسی از خود ندارم، معتقد هستم سطح فرهنگی افراد هرچه بالاتر برود، آنها اطرافشان را بیشتر میبینند تا خودشان را، باید سعی کنیم خودمان را از طریق کارهایمان معرفی کنیم نهاینکه با ظاهر و عکس سعی در شناساندن خود به جامعه باشیم و این همان چالش پایین بودن سواد بصری است.
به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، حمیدرضا مجیدی عکاس پرسابقه استان مرکزی است که بیش از 25 سال در عرصه عکاسی فعالیت دارد.
این هنرمند جوان اراکی که اخیرا به عنوان داور چهارمین دوسالانه عکس نور انتخاب شده، در گفتوگو با خبرنگار فارس از دغدغههایش از هنر عکاسی میگوید و معتقد است از ظرفیت عکاسی به درستی استفاده نمیشود در حالی که میتوان با استفاده از این ابزار بسیاری از چالشها و مشکلات جامعه را برطرف کرد.
به منظور آشنایی هرچه بیشتر با دغدغههای این هنرمند با وی به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
فارس: چگونه میتوان در قالب تصویر و عکس رشادتها و ارزشهای دوران دفاع مقدس را به نسل جوان منتقل کرد؟
مجیدی: عکاسان در کشور و استان به خوبی به وظایف خود عمل کردهاند و برای تولید محتوا و انگیزه وقت گذاشته و مطالعه میکنند، همچنین آنها بررسی میکنند که چگونه میتوان با تصویر بر مخاطب اثرگذاری بهتر داشت و مخاطب چگونه با تصویر ارتباط برقرار میکند.
اکثر عکاسان بسیار دغدغهمند بوده و برای بهروزرسانی خود با دنیا در جلسات آموزشی شرکت میکنند، اما سوال اینجاست که آثار ما کجا ارائه میشود؟
اگر محلی برای عرضه آثار هنرمند وجود نداشته باشد این آثار کجا و چگونه میتوانند تاثیرگذار باشند؟
باید از فضای رسانهای و شهری برای انتشار آثار هنرمندان بهویژه عکاسان استفاده کرد، چرا ما در استان این فضا را نداریم؟
مسوولان و افراد ذیربط در حوزه فرهنگی باید دقت کنند که چگونه افراد میتوانند در برابر تهاجم فرهنگی و خوراکهای تصویری معین دشمنان در فضای مجازی و ماهوارهای ایستادگی کنند.
بهترین مکان برای ارائه آثار هنرمندان فضاهای شهری است، در ایامی مثل ماه محرم، دفاع مقدس و...
مخاطبان فضای شهر و چگونگی آن را بررسی میکنند، متاسفانه گاها مشاهده میشود در فضای شهری در مناسبتهای مختلف با روشهای منسوخ شده و با کلمات مستقیم آثار مختلفی ارائه میشود، در حالی که شهر میتواند یک نگارخانه بصری برای استفاده و بهرهبرداری از آثار بهروز هنرمندان باشد، میتوان با تصویر و عکس در کسری از ثانیه مفاهیم را به مخاطب انتقال داد.
به نظر بنده باید کمیتهای برای رسیدگی به این موضوع و دلایل عدم بهرهبرداری از ظرفیت هنرمندان تشکیل شود، در استانهای دیگر آثار هنرمندان استان استفاده میکنند اما متاسفانه در خود استان ما این گونه نیست.
فارس: راهکار و پیشنهاد شما برای برطرف کردن این مشکل چیست؟
مجیدی: باید هنرمندان را جدی گرفت و به آن اطمینان کرد و در جلسات و کمیسونهای مختلف از حضور و ظرفیت آنها بهره برد، هماکنون فضای شلخته فرهنگی بصری شهر که واقعا دردآور است، بر دیگر مشکلات زندگی فشار وارد میکند که میتوان از آثار هنرمندان در بیلبوردها و فضای بصری شهر استفاده کرد.
نباید آثار هنرمندان تنها به نگارخانهها و فضاهای فرهنگی ختم شود، بلکه باید عوام مردم نیز از آن بهره ببرند، بنده به عنوان هنرمند توانایی تولید آثار هنری را دارم اما توانایی ارائه آن برای عوام و همه مردم را ندارم.
فارس: در سطح شهر المانهای مختلفی وجود دارد، آیا از حضور هنرمندان برای ساخت این المانها استفاده میشود؟
مجیدی: اکثر هنرمندان استان در زمینه ساخت فیلم کوتاه و عکاسی از استانهای دیگر سفارش دارند، اما از استان و شهر خود ندارند، با ورود به میدان بهمن تهران میتوان میزان استفاده از عکس و هنر عکاسی را به خوبی مشاهده کرد، اما در استان مرکزی از هنر و تخصص هنرمندان استفاده نمیشود.
هنر و هنرمند میتواند بر روی مخاطبان اثر گذارد، باید تابلو و بیلبوردهای سطح شهر به انتشار آثار فاخر هنرمندان اختصاص پیدا کند، با تشکیل کارگروهی در استان باید این موضوع رصد شود، با این کار دیگر هیچ فردی تنها به صرف داشتن قدرت یا پول نمیتواند از مکانهای پربازدید شهر به هر نحوی استفاده کند.
هرچند که از هنر عکس و عکاسی آنگونه که باید استفاده نمیشود، در ایامی مثل ماه محرم میتوان در کنار پارچههای سیاه با چند عکس غرورآفرین اما غمانگیز واقعه کربلا را بهتصویر کشید، باید از فضای هنر نیز استفاده کرد.
مسئولان باید با برگزاری جلسات با حضور خود هنرمندان به این مشکلات رسیدگی کنند، آنها باید به هنرمندان اعتماد کنند، اگر میخواهیم در خیابانهای شهر گذر فرهنگی ایجاد کنیم باید از ظرفیت خود هنرمندان استفاده کرد.
فارس: فکر میکنید علت عدم استفاده از هنرمندان در فضای بصری شهر چیست؟
مجیدی: هزینه و شاید سطحینگری و حرفهای و بهروز نگاه نکردن از دلایل اصلی عدم استفاده از ظرفیت هنرمندان استان است، هنرمندان نمیتوانند هر روز برای ارائه آثار خود پشت در اتاق مسوولان ساعتها منتظر باشند بلکه مسوولان باید از هنرمندان کمک بخواهند.
متأسفانه فرایند برعکس شده و مسوولان منتظر هستند هنرمندان به سراغ آنها بروند، در حقیقت هنرمندان درجه یک هیچگاه این کار را انجام نمیدهند، تنها هنرمندان درجه 2، 3، 4 برای ارائه آثار خود پشت در دفتر مسوولان مینشینند.
بر همین اساس آنها آثار خود را تنها در گالریهای هنری با جامعه مخاطبی محدود ارائه میکنند.
فارس: در استان انجمن حمایت از عکاسان وجود دارد؟
مجیدی: بله، این انجمن اقداماتی نیز انجام میدهد، اما نیاز است موجی برای مطالبه استفاده از آثار هنرمندان از مسوولان فرهنگی و استانداری تشکیل شود، بسیاری از هنرمندان در روابط سیاسی و جناحی دخالت نمیکنند اما اینکه یک هنرمند کنار گذاشته شود، درست نیست.
فارس: از طریق تصویر و عکس میتوان بخشی از گذشته را به آینده انتقال داد، استان مرکزی یک استان کارگری است، نقش هنرمندان در انتقال زحمات و اقدامات و حتی اعتراضات کارگری و صنعتی به مسوولان چگونه است؟
مجیدی: هنرمندان بهویژه عکاسان میتوانند حلقه مفقوده بین کارگران و مسؤولان باشند، حضور هنرمندان و عکسبرداری از چگونگی تولید و حتی برقراری ارتباط با کارگران میتوان از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کند، برای مثال وقتی یک عکاس از سفره خالی یک کارگران و فرزندانش عکس میگیرد و منتشر میکند میتواند به عنوان زنگ خطری برای مسؤولان باشد و آنها را هوشیارتر کند.
عکاسان نیز دلسوز این جامعه هستند، اما متأسفانه با اجازه ندادن به حضور و فعالیت و استفاده از ظرفیت این هنرمندان، بسیاری از مسائلی که میتوانستیم با آثار خودمان برطرف کنیم در رسانههای معاند و دشمن منتشر میشود.
در مدت 25 سال سابقه عکاسی بنده تاکنون موفق به دریافت مجوز برای عکاسی از کارخانههای صنعتی نشدم، چندین بار به مراکز تخصصی پیشنهاد برگزاری جشنواره تخصصی عکس صنعتی را ارائه کردم، با برگزاری این جشنواره میتوان ضمن شناساندن ظرفیت و پتانسیلهای صنعتی استان به کشور و جهان، مسؤولان را از مشکلات احتمالی آگاه کرد، بسیاری هپکو اراک را نمیشناسند زیرا خوراک تصویری مناسبی از آن خارج نشده است.
فارس: جایگاه عکاسان و عکس در رویدادهایی مثل دفاع مقدس، محرم و...
چگونه است؟
مجیدی: وقتی احساس با مواردی مثل جنگ، دفاع مقدس، عاشورا و..
همراه باشد و به اثری به نام عکس تبدیل شود، میتواند در کسری از ثانیه بر مخاطب اثر بگذارد، فاجعه زمانی است که این آثار به دست مخاطب نرسد، بیلبوردها و فضاهای بصری و فرهنگی شهر نباید تنها فرصتی برای صاحبان قدرت و ثروت باشد بلکه صاحبان هنر نیز در این مکانهای سهم دارند، وقتی یک موضوعی مثل واقعه عاشورا با استفاده از هنر به مخاطب ارائه شود قطعاً اثرگذاری بیشتری دارد، میتوان از ظرفیت رسانه نیز برای انتشار آثار هنرمندان استفاده کرد.
متأسفانه هنرمنران تریبونی در اختیار ندارند و نمیتوانند و نباید هم از تریبون دشمن استفاده کنند.
فارس: امسال چه برنامههایی در دست دارید؟
مجیدی: یک فیلم مستند از شهدای نیروی دریایی ارتش استان را در دست ساخت داریم، متأسفانه به این شهدا کمتر پرداخته شده، در تلاش هستیم این فیلم مستند تا اسفندماه امسال آماده اکران شود.
بهزودی نیز یک فراخوان عکس دانشآموزی را اعلام میکنیم، ۵۰ نفر از صاحبان آثار برتر در این فراخوان تحت آموزش حرفهای عکاسی قرار خواهند گرفت، از دیگر برنامهها، برگزاری نشستهای تخصصی با عکاسان و برگزاری کلاسهای آموزشی برای عکاسان حرفهای بعد از آبان ماه و برگزاری دوره مقدماتی آموزشی عکاسی در فصل تابستان است، در استان پتانسیلهای فرهنگی بسیاری وجود دارد که از آنها استفاده نمیشود.
فارس: به عنوان عکاس حرفهای استان برای داوری جشنواره عکس نور انتخاب شدید، چه احساسی دارید؟
مجیدی: بله، بسیار خوشحال هستم که به عنوان داور چهارمین دوساله عکس نور که به همت سازمان بسیج هنرمندان کشور برگزار میشود، انتخاب شدم، برای من و استان باعث افتخار است که باید در کنار بهترینهای عکاسی کشور از جمله استاد اسماعیل عباسی، عباس میرهاشمی و سیفالله صمدیان داوری کنم.
فارس: به عنوان یک دارو ملی و عکاس مطرح استانی کمتر عکس سلفی از شما در فضای مجازی دیده میشود، نظر شما در رابط به سلفیانداختن چیست؟
مجیدی: به عنوان یک عکاس هیچ عکسی از خود ندارم، معتقد هستم سطح فرهنگی افراد هرچه بالاتر برود، آنها اطرافشان را بیشتر میبینند تا خودشان را، باید سعی کنیم خودمان را از طریق کارهایمان معرفی کنیم نه اینکه با ظاهر و عکس سعی در شناساندن خود به جامعه باشیم و این همان چالش پایین بودن سواد بصری است، متأسفانه شاهدیم افرادی که هنوز به بلوغ رسانهای نرسیدند، همواره در این فکر هستند که چگونه از خودشان بهتر عکس بگیرند که بهتر دیده شوند و دردآورتر این است که گمان میکنند هرچه برهنهتر عکس بگیرند، بهتر دیده میشوند.
افزایش سطح فرهنگی یکی از دغدغههای بنده است، میتوان از هنر عکاسی در راستای برطرف کردن مشکلات اطراف خود و حتی جامعه بهره برد، برای مثال میتوان با هنر خوب عکاسی مشکلات را بهخوبی نشان داد تا زودتر برطرف شود، متأسفانه افراد بسیاری وجود دارند تنها با فراگیری هنر عکاسی به دنبال گرفتن عکس بهتر از خود و انتشار آن هستند، اینکه فکر میکنند با کاهش لباسهای خود و عریان شدن میتوانند عکسهای بهتری از خود بگیرند اشتباه است.
متأسفانه این موضوع ضعف کارکرد رسانه و سواد ما است که نتوانستیم بگوییم چگونه میتوان از عکس بهتر استفاده کرد، میتوان با نگاه خلاق کارهای خوبی را ارائه داد.
این کار تخصص و نگاه تخصصی میخواهد، فردی که از چهره خود با مدلهای مختلف عکس میگذارد نمیتواند مشکلی از جامعه را برطرف کند، باید تأثیرگذاری عکس فراتر از این سطحینگریها باشد.
فارس: به عنوان یک عکاس آیا در مسئولان دغدغهمندی لزوم استفاده از هنرمند را ایجاد کردهاید؟
مجیدی: با نگاه به تاریخچه فعالیت هنرمندان عکاس بهخوبی میتوان متوجه شد که بیشتر برنامههای انجام شده با رویکرد برطرف کردن مشکلات و معضلات شهر و استان بوده است، تصمیمگیرندگان ابتدا باید از مشکلات جامعه آگاه شوند و سپس برای برطرف کردن آن اقدام کنند.
در همه جوامع مشکلاتی وجود دارد، هنرمندان بهویژه عکاسان میتوانند در شناسایی و برطرف کردن این مشکلات بسیار مؤثر باشند.
طرح عکاسی از فضای شهری اراک ارائه شده، با این کار از همه زوایای شهر از لحاظ معماری، فرهنگی و...
عکاسی میشود، با این کار مشکلات آنها بهتر شناسایی شده و به یک خوراک آماده برای مسؤولان تبدیل میشود.
متخصصان و آموزشدهندگان در دانشگاهها و فضاهای فرهنگی و هنری میدانند که پتانسیل این هنر بیشتر از آن چیزی است که ارائه میشود.
در استانهای دیگر از این ظرفیت هنری استفاده میشود اما در استان مرکزی به بهانه پول، فضای فرهنگی را حذف میکنند.
دشمن با تمام قوا در حوزه فرهنگی ما را مورد هجمه قرار داده اما ما در برابر این اقدام دشمن چهکاری کردهایم؟
**************
گفتوگو از حمیدرضا جلالی
**************
انتهای پیام/و