منطقه ترشیز یکی از مناطق مستعد کشت پنبه در کشور است
رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر گفت: منطقه ترشیز به عنوان یکی از مناطق مستعد کشت پنبه از دیرباز شهرت خاصی در کشور داشته به طوری که وجود ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور به عنوان مهمترین ایستگاه پنبه کشور در این منطقه نیز گواه این موضوع است.

رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر گفت: منطقه ترشیز به عنوان یکی از مناطق مستعد کشت پنبه از دیرباز شهرت خاصی در کشور داشته به طوری که وجود ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور به عنوان مهمترین ایستگاه پنبه کشور در این منطقه نیز گواه این موضوع است.
به گزارش ایسنا، هادی معماریان در نشست خبری همایش روز جهانی پنبه بیان کرد: با توجه به ظرفیتها، پتانسیلها و نقاط قوتی که در منطقه ترشیز شامل شهرستانهای کاشمر، خلیلآباد و بردسکن میشود، وجود دارد؛ موجب شد تا این منطقه را مجدد از نظر کشت پنبه احیا کنیم.
معماریان پتانسیل فراوان منطقه در جهت تولیدات کشاورزی، باغی، زراعی، دامی و اشتغال 90 درصد مردم منطقه در کشاورزی و دامپروری، سابقه کشت فراوان پنبه در منطقه طی سالهای نه چندان دور و آشنایی کشاورزان با این محصول، وجود یکی از مهمترین ایستگاههای تحقیقات پنبه و لنترگیری پنبه و پنبه پاک کنی در کاشمر، وجود و توسعه صنایع نساجی پیشرفته و...
را از پتانسیلها و مزیتهای این منطقه دانست و اظهار کرد: همه این مزیتها تصمیم گیران را مجاب نمود تا بتوانیم برای اولین بار در کشور و همزمان با 15 مهرماه روز جهانی پنبه همایش ملی پنبه را با حضور مسئولان کشوری و استانی در کاشمر برگزار کنیم.
رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر همچنین توسعه کشت و تولید پنبه با ارتقاء کیفیت محصول، بهبود فنآوری و انتقال دانش به مزرعه، بررسی زنجیره ارزش از مزرعه تا صنعت، بازرگانی و اقتصاد منطقه و نوسازی و توسعه صنایع اصلی و جانبی پنبه را از محورهای این همایش اعلام نمود.
بردسکن قطب تولید پنبه در منطقه ترشیز
در این جلسه رئیس هیأت مدیره کارخانجات نساجی کاشمر به عنوان معین اقتصادی خلیلآباد، گفت: برگزاری این همایش در راستای فراهم کردن زمینه و بستر برای تشویق و ترغیب کشاورزان به کشت محصول پنبه و اطمینان خاطر برای خرید پنبه تولیدیشان است.
مجتبی صمیمی بیان کرد: منطقه ترشیز از ظرفیت و پتانسیل بالایی در بخش کشاورزی برخوردار است بهطوریکه راهاندازی و فعالیت کارخانجات نساجی، ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور و کارخانه لنترگیری بذر پنبه در این منطقه گواه این ادعاست.
باتوجه به سطح زیر کشت و میزان حجمی که بردسکن در پنبه دارد به نوعی این شهرستان را میتوان قطب تولید پنبه در منطقه ترشیز دانست.
صمیمی اظهار کرد: تلاش شد با برگزاری همایش ملی پنبه بتوانیم به ظرفیت و کیفیت مورد نظر کارخانجات نساجی دست یابیم و این موضوع نیازمند این است که تغییراتی در حوزههای مختلف زنجیره تولید پنبه داده شود.
وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر خراسان بزرگ بیشترین حجم تولید پنبه را در کشور دارد، گفت: کاشمر ظرفیت بسیاری برای تولید پنبه این محصول استراتژیک را دارد.
رئیس هیأت مدیره کارخانجات نساجی کاشمر اظهار کرد: حال که دانش فنی، تولید، تحقیق و دانش بومی شده تولید پنبه در منطقه وجود دارد باید این محصول را به جایگاهی رساند که با محصول خارجی قابل رقابت باشد.
وی گفت: پنبه مطلوب صنعت نساجی استانداردهایی دارد، یکی از دغدغههای وزارت جهاد کشاورزی باید رساندن وضعیت موجود به مطلوب صنعت نساجی باشد.
2 هزار هکتار از اراضی کاشمر زیرکشت محصول پنبه
مدیر جهاد کشاورزی کاشمر نیز در این نشست با اشاره به اینکه در حال حاضر کاشمر با وجود بیش از 35 هکتار اراضی کشاورزی بالغ بر 21 هزار خانوار در این بخش فعالیت دارند، عنوان کرد: اگرچه در سالهای نهچندان دور سطح زیر کشت پنبه در کاشمر حدود 2 هزار هکتار بود، اما بهدلیل وضعیت منابع آبی کشت پنبه در این شهرستان کاهش یافت.
سید ابوالقاسم موسوی افزود: در سال 1380 میزان آب در دسترس 185 میلیون مترمکعب بود، اما این میزان با توجه به استمرار خشکسالیها و کاهش بارندگیها در سال جاری میزان آب در دسترس به 85 میلیون مترمکعب کاهش یافته است و این در حالی است که سطح زیرکشت نسبت به 13 سال قبل تفاوت چندانی نکرده است.
وی گفت: مصرف زیاد آب و قیمت پایین پنبه از مهمترین دلایل کنار گذاشتن کشت این محصول در کاشمر بوده اما امروز به دلیل فعالیت کارخانجات نساجی و ریسندگی و نیز لنترگیری بذر پنبه که در سال جاری یک هزار و 70 تن بذر پنبه را در اختیار پنبهکاران در سطح کشور قرار داده است شرایط و زمینه خوبی برای تشویق کشاورزان برای کشت این محصول فراهم شده است.
مدیر جهاد کشاورزی کاشمر گفت: اگر موضوع بهرهوری در مصرف آب و نیز خرید تضمینی محصول مدنظر قرار گیرد، قطعاً شاهد بازگشت کشت و کار پنبه و استقبال کشاورزان برای تولید این محصول خواهیم بود.
سیمای اقتصادی کاشمر بر پایه کشاورزی
در ادامه رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت کاشمر گفت: سیمای اقتصادی کاشمر بر پایه کشاورزی است و صنعت نیز در کنار این بخش به نوعی وابسته به محصولات کشاورزی است.
محمدرضا پورکاویان از کارخانه نساجی کاشمر به عنوان قدیمیترین کارخانه در منطقه ترشیز نام برد و افزود: در کنار این صنعت فرش دستباف کاشمر در استان حرف اول را میزد و صاحب سبک است.
وی بیان کرد: بالغ بر 5500 نفر بافنده در این زمینه فعالیت دارند و مواد اولیه آن از همین محصولات نیز تامین میشود، همچنین بالغ بر 72 هزار متر مربع در سال فرش دستباف تولید میشود.
به گزارش ایسنا؛ نخستین همایش ملی روز جهانی پنبه با حضور مسئولان کشوری و استانی و فعالان حوزه کشاورزی و نساجی سراسر کشور در 15 مهرماه در مجتمع فرهنگی هنری سرو کاشمر برگزار میشود که برپایی 20 غرفه نمایشگاهی با حضور فعالان مرتبط با محصول پنبه و بازدید از کارخانجات نساجی کاشمر از دیگر برنامههای این همایش یکروزه اعلام شده است.
انتهای پیام