چیدمانهایی «پیدا و پنهان»/ از ماهیهای بیتاب تا قمقمههای بیآب + فیلم و عکس
داخل جعبه مهمات با قمقمههای آب پر شده و با رنگ قرمز نورپردازی شده است. کنارش روی زمین، یک ویدئوآرت در حال پخش است و حوضی را نشان میدهد که ماهیهایش از آب بیرون افتادهاند و بیتابانه در حال جان دادن هستند.

داخل جعبه مهمات با قمقمههای آب پر شده و با رنگ قرمز نورپردازی شده است.
کنارش روی زمین، یک ویدئوآرت در حال پخش است و حوضی را نشان میدهد که ماهیهایش از آب بیرون افتادهاند و بیتابانه در حال جان دادن هستند.
خبرگزاری فارس ـ گروه هنر: انتهای خیابان سمیه، روبهروی ساختمان وزارت صنعت، معدن و تجارت ـ همانجا که هر از گاهی مقابلش برای اعتراض به تحویلنشدن خودروهای پیشفروش تجمع میکنند ـ پلههای ورودی حوزه هنری انقلاب اسلامی قرار دارد.
بعد پلههای اندک دوم، درهای شیشهای به صورت خودکار کنار میروند و «نگاهخانه» با آن دیوارهای یکدست سیاه و نورپردازی متمرکز روی سوژه، نگاهها را به خودش معطوف میکند.
اما این بار نه یک تابلوی جدید یا یک تابلو از گنجینه حوزه هنری به نمایش در نیامده است، بلکه ویدئو آرتی به نام «پرواز و پایداری» در حال پخش است.
اثری که از زاییده ذهن مرتضی احمدوند است.
سمت چپ و کنار راهرو، روی ورودی گالری مرحوم ابوالفضل عالی، پوستر نمایشگاه «پیدا و پنهان» چسبیده شده است.
داخل گالری، سمت راست این توضیحات به چشم میخورد: دفاع مقدس و ارزشهای برساخته شده حول این مفهوم عمیق، سرمایهای گرانبهاست که قرار نیست در میان کتابها، یا اشیاء موزهای خاک بخورد.
پیدا و پنهان پویا و زنده این حقیقت، جستاری است که این نمایشگاه دنبال میکند.
در این مجموعه، تلاش شده است تا به مناسبت هفته دفاع مقدس، اشکالی نمادین در زبانی جدید، توسط مدیای معاصر در معرض دید مخاطبان قرار گیرد.
سمت چپ، در فضایی حدوداً ۱۵ متری، قاب عکس ۱۶ شهید در دو ردیف آویزان است.
این پرترهها را محمد اسدی جوزانی با تکنیک آبرنگ خلق کرده و نامش «انعکاس» است.
پشت هر عکس آینهای است که عکس شهید روبرو را منعکس میکند.
تصاویر شهیدان مصطفی چمران، آیتالله بهشتی، صیاد شیرازی، سیدمرتضی آوینی، ابراهیم هادی، سردار حسین همدانی، مجید شهریاری و برخی شهدای فاطمیون در این چیدمان به چشم میخورد.
به سالن اصلی گالری که باز گردیم، در وسط آن بیش از ۴۰ صندوق مهمات روی هم چیده شده و دو لانه پرنده در دو طرف از چهار وجه آن تعبیه شده است.
سیدعبدالله حاجیسیدحسن، از متولیان برپایی نمایشگاه میگوید: این چیدمان جمعی، نماد صلح است.
چون پرنده معمولاً جایی لانه میکند که احساس امنیت کند.
وقتی او میان صندوقهای مهمات لانه کرده، یعنی مدتهاست از آنها استفاده نشده است.
گوشه سالن، یک جعبه درباز مهمات وجود دارد که داخلش با قمقمههای آب پر شده و با رنگ قرمز نورپردازی شده است.
کنارش روی زمین، یک ویدئوآرت در حال پخش است و حوض آبی را نشان میدهد که ماهیهایش از آب بیرون افتادهاند و بیتابانه در حال جان دادن هستند و مرتباً بر تعداد آنها افزوده میشود.
این ویدئو چیدمان با موضوع «شهدای غواص» اثر ذهن هنرمند امیر دستمردی است.
اینستالیشن (چیدمان) ایمان و همدلی اثر مرتضی احمدوند، یکی دیگر از بخشهای جذاب نمایشگاه «پیدا و پنهان» است.
در این چیدمان، کلاههای اقوام و اقشار مختلف مردم (از عشایر و ترکمن و زرتشتی گرفته تا کلاه شاپو و فرانسوی) در کنار کلاه آهنی قرار گرفته و بیانگر این است که با آغاز جنگ تحمیلی، مردم از جایجای کشورمان برای دفاع از میهن، لباس رزم بر تن کردند و با هم همدل شدند.
روبهروی این چیدمان، ۱۶ پوکه گلوله توپ به صورت مدور چیده شدهاند تا یادآور زورخانه و ورزش پهلوانی باشند.
قرار بوده وسط آنها دو میل باستانی قرار بگیرد و از داخل هر پوکه، ستونی نور به آسمان برود (با قرار گرفتن چراغقوه) اما نبود اینها باعث شده چیدمان ناقص بماند و بدون توضیحات افراد مطلع، بیمفهوم باشد!
آخرین چیدمان داخل گالری هم از ضعف نورپردازی رنج میبرد.
این چیدمان اثر ابوالفضل خسروی است و «یادبود» نام دارد.
این چیدمان شامل ۸ گلدان است که داخل هر یک آینهای قرار دارد و ستونهای نور (نخهای بافتنی) از آن به سمت بالا میرود.
به این ستونهای نور، پلاکهای شهدا آویزان است.
بیرون گالری و در انتهای راهرویی که به حیاط حوزه هنری و یادمان دو شهید گمنام منتج میشود، تابلوهایی از شیخ زکزاکی و سردار سلیمانی روی دیوار نصب است.
داخل محفظه شیشهای سمت راست هم قطار فشنگها پروانه شدهاند و منظره زیبایی را خلق کردهاند.
قبل از خروج از سالن، پرچمهای یا حسین، یا ابوالفضل و پرچم سهرنگ کشورمان، با کمک دو فن بزرگ، به اهتزاز درآمدهاند و جلوه زیبایی را خلق کردهاند.
بیرون در، ایستگاه عکاسی در قالب یک سنگر بنا شده و بازدیدکنندگان میتوانند تا ۱۷ مهرماه به آنجا مراجعه کنند و عکسی به یادگار بگیرند.
انتهای پیام/