«قریه صاحب الزمان»؛ سرزمین شقایقهای واژگون/ شهیدپرورترین روستای لرستان را بیشتر بشناسیم
قریه صاحب الزمان لرستان با تقدیم بیش از 70 شهید به انقلاب به عنوان شهیدپرورترین روستای استان به قلب جغرافیای شهادت و دشت شقایقهای واژگون مشهور شده است.

قریه صاحب الزمان لرستان با تقدیم بیش از 70 شهید به انقلاب به عنوان شهیدپرورترین روستای استان به قلب جغرافیای شهادت و دشت شقایقهای واژگون مشهور شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از خرمآباد، روستای پیرجد یا قریه صاحبالزمان که متشکل از چند روستای اقماری است در فاصله 30 کیلومتری شهر خرمآباد قرار دارد.
قریه صاحبالزمان در جنوب شرقی بخش مرکزی خرمآباد قرار داشته و حدود 400 خانوار ثابت و عشایر در این روستا ساکن هستند که شغل اصلی آنها دامداری، کشاورزی، باغداری و زنبورداری است.
این روستا که از آن به عنوان شهیدپرورترین روستای ایران نام میبرند و به دشت شقایقهای واژگون مشهور شده است بیش از 70 شهید (آمار بین 70 تا 76 شهید) تقدیم انقلاب کرده که در کشور چنین آماری کمنظیر و شاید هم بینظیر باشد.
وجود 11 سردار شهید از جمله محمد جهان مدهنی، علیاکبر مدهنی و همچنین وجود سه شهید زن از ویژگیهای شاخص قریه صاحبالزمان است.
حضور شهیدان فخرالدین و نورالدین رحیمی در منطقه، پیش از پیروزی انقلاب که نقش مهمی در آگاه کردن اهالی روستا بهویژه جوانان داشتهاند، از دیگر نکات قابل تأمل قریه صاحبالزمان است.
تأثیرگذاری این دو شخصیت ارزشمند به حدی بوده که بسیاری از جوانان منطقه در تظاهرات و مبارزات قبل از انقلاب حضور و نقش جدی داشتهاند.
هنگامی که در گلزار شهدای قریه صاحبالزمان قدم میزنی علاوه بر بالا بودن تعداد شهدا تاریخ تولد و شهادت شهدا نیز توجهت را جلب میکند؛ سن بیشتر شهدا 18 تا 25 سال است که جای تأمل دارد، هم برای جوانان امروز هم برای مسوولانی که بدون دغدغه بر کرسی ریاست تکیه زده و مردم و مشکلاتشان را فراموش کردهاند.
کوچه به کوچه و وجببهوجب روستا بوی شهادت و ایثار میدهد، انتخاب واژه «قلب جغرافیای شهادت» برای این روستا درست است، اینجا عشق به حسین (ع) و شهادت ملکه ذهنت میشود زمانی که سر هر کوچه نام شهید را نظارهگر میشوی.
زمانی که به مزار شهدا نگاه میکردم برایم این سؤال پیش آمد که بهراستی چه چیزی جوانان این خطه را به سمتی کشاند که برای رفتن به جبهه جنگ حق علیه باطل بوی سبقت را از هم ربوده بودند.
حقیقتاً نام زیبای پر شقایق زیبنده قریه صاحبالزمان است چراکه اینجا فصل عاشقی شقایقهای سفرکردهای است که خون سرخشان تثبیتکننده نظام و انقلاب است.
بهانه هفته دفاع مقدس سری به قریه صاحبالزمان زده و با چند تن از خانوادههای شهدا گفتوگو کرده که خواندن آن خالی از لطف نیست.
گپوگفتی با برادر شهید
با گذری در کوچههای روستای صاحب الزمان خانواده شهید محمدجهان مدهنی را پیدا کردیم و پای صحبتهای برادر وی نشسته و از او در مورد برادر شهیدش پرسیدیم.
یارولی برادر شهید محمد جهان مدهنی مهمترین خصوصیت برادر شهیدش را روحیه انقلابی او عنوان کرده و میگوید: او از همان سنین نوجوانی به واسط ارتباط به شهیدان فخرالدین و نورالدین رحیمی در مبارزات قبل از انقلاب حضور و پس از انقلاب نیز با حضور در جبهههای جنگ به آرزوی دیرینهاش یعنی شهادت دست پیدا کرد.
وی با بیان اینکه شهید محمد جهان مدهنی قبل از آغاز جنگ تحمیلی وظیفه سنگین حفاظت از دو شخصیت مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت، میافزاید: اما با شروع جنگ در تیپ زرهی حضرت امام حسن مجتبی مشغول، سپس به لشکر 7 حضرت ولیعصر وارد و در عملیات والفجر 7 فرماندهی یکی از گروهانهای عملکننده را به وی واگذار میکنند.
برادر شهید ادامه میدهد: پس از مدتی فرماندهان با توجه به لیاقت و شایستگی که از او میبینند شهید را بهعنوان فرمانده گردان در عملیات والفجر 1 انتخاب و بعد از آن با تشکیل تیپ 57 ابوالفضل لرستان بهعنوان فرمانده این گردان منصوب میشود، در عملیات والفجر 6 فرماندهی یکی از گردانهای عملکننده را به عهده دارد که با درایت نیروهای بسیج و سپاه را از میدان مین عبور داده و به خط دشمن میرساند.
شهیدی که به سالمندان نماز نشان میداد
وی در ادامه به تواضع و سادهزیستی شهید مدهنی نیز اشاره و عنوان میکند: شهید خاکی و سادهزیست بود و به جرات میتوانم بگویم در طول حیاتش با وجود سن کم اما همواره مورد احترام مردم بود و هیچکس از او رنجیده خاطر نبود، یادم هست زمانی که سخنرانیهای امام خمینی (ره) و شهید چمران گوش میداد گریه میکرد.
برادر شهید که با صحبت کردن از وی اشک در چشمانش حلقه میزند، میگوید: شهید علاقه زیادی در کمک کردن به افراد مختلف داشت.
نماز و احکام را به افراد مسن یاد میداد، یکی از توصیههایش هم این بود که به پدر و مادر احترام بگذارید و به حجاب زنان و دختران توجه کنید.
وی با اشاره به اینکه خبر شهادت شهید محمد جهان را سال 62 به ما دادند، میافزاید: وی در عملیات والفجر شش در تنگه چزابه شهادت میرسد اما جنازه او پس از حدود 11 سال به دست ما رسید، مادرم هنگام شهادت در قید حیات نبود اما پدرم سختیهای زیادی را در این دوران متحمل شد.
ارتباط با شهیدان رحیمی، افزایش روحیه انقلابی
به گفته برادر شهید ارتباط اهالی روستا با شهیدان رحیمی و علاقه به امام خمینی (ره) باعث شد که جوانان این خطه تمایل زیادی برای اعزام به جبهه داشته باشند، هنوز هم روحیه ایثار و شهادت در بین جوانان قریه صاحبالزمان مشهور و زبانزد است.
او با بیان اینکه وظیفه ما در شرایط فعلی ادامه دادن راه شهدا و عمل کردن به وصیت آنها است، میگوید: ترویج فرهنگ ایثار و شهیدان بین اقشار مختلف جامعه از جمله جوانان بر عهده دستگاههای متولی است، جوانان ما باید بدانند که حفظ دین، نظام و وطن هدف شهدا بوده است.
افتخارم این است که همسر شهید هستم
همسر شهید محمد جهان مدهنی نیز با اشاره به اینکه سال 60 ازدواج و پس از حدود یکسال خداوند دختری به ما عطا کرد، میگوید: حتی تولد دخترمان هم مانع رفتن او به جبهه نشد، تنها صحبت او این بود برای من دعا کن که شهید شوم.
راضیه مدهنی میافزاید: شهید خیلی مؤدب و مردمدار بود و همه هدفش شهادت بود، او همواره به من میگفت دخترمان را با حجاب و همچون حضرت زینب تربیت کن.
وی میگوید: افتخارم این است که همسر شهید هستم، راضیام به آنچه خداوند برایم مقدر کرده و معتقدم اینکه همسر شهید هستم یک سعادت است، شهید مدهنی همیشه به من میگفت زمانی که شهید شدم گریه نکنید اما به حجابتان توجه کنید.
رضایت پدر از شهادت پسر در راه دین و وطن
در ادامه حضور در روستا خانواده شهید محمد پاپی را دیدیم و پتای صحبتهای وی نشستیم.
رحیم پاپی که بیش از 70 سال سن دارد، با بغضی در گلو در مورد فرزند شهیدش میگوید: زمانی که خبر شهادت محمد را شنیدیم برای شناسایی به ارومیه رفتم پس از شناسایی به من گفتند که برو خودمان جنازه را میآوریم اما من قبول نکردم.
وی به رشادت فرزند شهیدش اشاره و میافزاید: به گفته فرمانده و همزمانش رشادت و شجاعت او در عملیات مختلف از جمله حاج عمران مثالزدنی بود.
پدر شهید پاپی با بیان اینکه گوشهایم کر و چشمان کمبینا است، تصریح میکند: من راضی هستم به رضای خدا فرزندم را برای دفاع از دین و وطن از دست دادهام و از این بابت خوشحالم، اما انتظارمان این است که خانواده شهدا را فراموش نکنند و از آنها دلجویی و سرکشی کنند.
شهیدی که آرزویش شهات بود
صنم گل پاپی مادر شهید محمد پاپی نیز که اشک پهنای گونهاش را فرا گرفته، میگوید: محمد که خودمان محمدی صدایش میکردیم داوطلبانه به جبهه رفت همیشه میگفت شب خواب میبینم که در جبهه هستم.
وی میافزاید: زمانی که به او میگفتیم سن تو کم است؛ پاسخ این بود اگر من نروم پس چه کسی باید از وطن و ناموس ما دفاع کند.
انتظاری که مادر شهید از بنیاد شهید دارد
مادر شهید محمد پاپی با اشاره به اینکه آرزوی محمد شهادت بود او افتخار من و پدرش است، با چشمانی پر از اشک میگوید: پس از 35 سال شب و روز جلوی چشمم است داغش برایم سنگین بود، خوب یادم هست یکبار گفت اگر به شهادت رسیدم بگویید منزل نو مبارک.
این مادر شهید اما از بنیاد شهید انتظار حمایت دارد و میگوید: با توجه به ناتوانی همسرم انتظارم این است که به ما توجه و حداقل پرستاری را برای نگهداری از همسرم انتخاب کنند، حقوق پرداختی کفاف دارو و درمان ما را نمیدهد.
پای درد دلهای یک مادر شهید
مادر شهید پاپی فرد دیگری بود که در ادامه حضور در روستا به خانه وی رفتیم و پای صحبتهای سراسر بغض آلود او نشستیم.
شاشا پاپی که در شرایط سختی گذران زندگی میکند و هر بار بغضش را فرو میخورد، میگوید: صیدرضا هم مانند دیگر جوانان این خطه عاشق شهادت بود و همین باعث شد که داوطلبانه وارد وادی جهاد شود.
وی که داغ فرزند شهیدش برایش سخت است، میگوید: لحظهای چهره معصوم و دوست داشتنی صیدرضا از جلوی چشمم دور نمیشود، زمانی که خبر شهادتش را شنیدم تا روزها بیقرار و چشمانتظار بودم.
به گفته این مادر شهید فرزندش در عملیات سال 66 در عملیات والفجر شش در جزیره مجنون به شهادت رسید.
زندگیمان بهسختی میگذرد/ خانهمان پس از سیل نم کشیده
این مادر شهید اما از وضع زندگی خود گله دارد و میگوید: انتظار ما این است که به خانواده شهدا رسیدگی کنند، من در خانهای زندگی میکنم که بر اثر سیل نمکشیده اما نه خبری از بنیاد شهید بود نه ارگان دیگری؛ سه پسر دارم که هر سه آنها بیکار هستند.
در ادامه حضور در روستای پیرجد گذری داشتیم در گلزار شهدای این روستا؛ سنگ مزار شهدا نشان دهنده آن است که اکثر شهدای این روستا را جوانان تشکیل دادهاند.
با برادر یکی از شهدای روستا گفتوگویی انجام دادیم و از حال و هوای گذشته و حال روستا از او پرسیدیم.
پایین بودن سن شهدای روستا
علی پاپی از جوانان روستا که برادر شهید نیز است، میگوید: اوایل انقلاب حضور شهیدان سرافراز فخرالدین و نورالدین رحیمی در منطقه موجب شد که جوانان بهصورت خودجوش به سمت مبارزات انقلابی حرکت و پس از آغاز جنگ تحمیلی عازم جبهههای جنگ شوند.
وی با بیان اینکه میانگین سنت شهادت در قریه صاحبالزمان 18 تا 20 سال است، عنوان میکند: این روستا بزرگترین روستای شهیدپرور است که زادگاه سرداران بزرگی چون محمدجهان مدهنی، علیاکبر مدهنی و سردار علی مؤیدی است، طبق مستندات و خاطرات همرزمان شهدای این خطه بیشتر جوانان قریه خطشکن بودهاند.
اینجا کودکان با احترام از کنار گلزار شهدا عبور میکنند
پاپی میگوید: تأثیری که شهادت خیل عظیمی از جوانان قریه صاحبالزمان روی جوانان در شرایط فعلی دارد افزایش روحیه انقلابی، حضور در پایگاههای مقاومت است، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در این منطقه رواج دارد، اینجا کودکان هم با احترام از کنار گلزار شهدا عبور میکنند.
شرایط اشتغال جوانان فراهم نیست
او اما از وضع روستا انتقاد کرده و میافزاید: روستای ما با وجود تعداد شهدای بالا اما محروم است، فراهم نبودن زمینه اشتغال موجب شده بیش از 50 درصد جوانان به دیگر شهرها و استانها مهاجرت کنند.
وی میگوید: جاده روستا که بر اثر سیل فروردینماه ریزش کرده نهتنها بازسازی نشده بلکه هر آن بیم آن میرود که فرزندان و دانش آموزان به پایین و قعر رودخانه سقوط کنند.
قریه صاحبالزمان؛ قلب جغرافیای شهادت
رئیس شورای اسلامی قریه صاحبالزمان نیز با اشاره به اینکه قریه صاحبالزمان با روستاهای اقماری 67 شهید، 120 جانباز و بیش از 200 ایثارگر تقدیم نظام اسالامی کرده است، میگوید: همین امر موجب شده که این روستا به قلب جغرافیایی شهادت لرستان و حتی کشور شهرت پیدا کند.
مرتضی پاپی عنوان میکند: قریه صاحبالزمان که تاکنون چند یادواره شهدا در آن برگزار شده زیارتگاه و میعادگاه عاشقان ایثار و شهادت است.
وی معتقد است؛ قریه صاحبالزمان تنها به لحاظ تعداد شهدا معروف نشده بلکه حضور آیتالله مدنی و محمدرضا خرمآبادی و شهیدان فخرالدین و نورالدین رحیمی که از سال 42 با اهالی روستا در ارتباط بودند بر محبوبیت و معروفیت روستا افزوده است.
پاپی با بیان اینکه قریه صاحبالزمان به روستای پر شقایق نیز معروف است، میگوید: به گواه مستندات نقش سرداران این روستا در عملیات مختلف غیرقابل انکار است.
پاپی با بیان اینکه در بین شهدای روستا 11 سردار شهید دیده میشود، میگوید: جوانترین شهید قریه حجتالله پاپی است، اولین شهید نیز شیرمراد پاپی است که سال 59 به شهادت رسیده، همچنین روزه پاپی با بیش از 50 سال سن مسنترین شهید شناخته میشود.
رئیس شورای اسلامی قریه صاحبالزمان خاکی بودن جاده بین مزارع، نداشتن طرحهای اشتغالزایی بهمنظور جلوگیری از مهاجرت جوانان و نبود اینترنت پرسرعت را از مشکلات روستا عنوان و میگوید: به دلیل قرار گرفتن روستا در بین مناطق گردشگری نوژیان و وارک اجرای طرحهای بوم گردی جواب میدهد.
پاپی تعریض جاده مواصلاتی روستا را از مطالبات اهالی روستا مطرح و میافزاید: بازسازی جاده داخل روستا و پلهایی که بر اثر سیل تخریب شده از دیگر خواستههای اهالی روستا است.
گزارش از نسرین صفربیرانوند