بیمه توافقی خبرنگاران در ابهام/ توافق ارشاد و تأمین اجتماعی عملیاتی نشده است
یکی از مشکلات مهم در حوزه شغل خبرنگاری، مشکل بیمۀ خبرنگاران است، مشکلی که علیرغم تلاش دولتهای گوناگون به صورت کامل حل نشده. یکی از راهحلهای جدید دولت برای این مشکل، انعقاد بیمه توافقی خبرنگاری است، اما به نظر هنوز امکان نامنویسی بیمۀ توافقی اجرایی نشده است.

یکی از مشکلات مهم در حوزه شغل خبرنگاری، مشکل بیمۀ خبرنگاران است، مشکلی که علیرغم تلاش دولتهای گوناگون به صورت کامل حل نشده.
یکی از راهحلهای جدید دولت برای این مشکل، انعقاد بیمه توافقی خبرنگاری است، اما به نظر هنوز امکان نامنویسی بیمۀ توافقی اجرایی نشده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، در اوایل سال جاری طبق تفاهمنامهای که میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تأمین اجتماعی منعقد شد، بنابراین بود که خبرنگاران پس از ثبتنام در سامانهٔ ای-رسانه و اخذ تأییدیههای مربوطه، با پرداخت مبلغ اندکی در ماه بتوانند بیمه شوند.
خبرنگاران پس از انجام ثبت نام و دریافت معرفینامه، در مراجعه به شعب سازمان تأمین اجتماعی با مشکل مواجه شدند، زیرا کارکنان سازمان تأمین اجتماعی از این تفاهمنامه اظهار بیاطلاعی نموده و یا شرایط ویژهای را برای خبرنگاران عنوان کردند که خارج از مسائل مطرح شده در رسانهها مبنی بر شرایط بیمهٔ توافقی خبرنگاران بود.
این در حالی است که معرفینامه خبرنگاران با امضای سیدرضا دربندی مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مستند به توافق بهعمل آمده و بخشنامه فنی شماره 682 سازمان تأمین اجتماعی صادر میشود.
راههای بیمه کردن خبرنگاران
جابر خرمنیا، رئیس خانهٔ مطبوعات استان قزوین در گفتوگو با خبرگزاری فارس در قزوین میگوید: همواره خبرنگاران بهدلیل مشکلاتی که در این شغل وجود دارد، از حداقل مزایای شغلی بیبهره بودهاند.
یکی از مهمترین مطالبات خبرنگاران موضوع بیمه است.
رسانههای محلی، نمایندگیها و سرپرستیها معمولاً از خبرنگاران بهصورت حقالتحریری، پروژهای و یا در قالب قرارداد خرید خبر استفاده میکنند.
با وجود آنکه برخی از رسانهها امکان قانونی بیمه کردن خبرنگاران و استفاده از تسهیلات قانونی در نظر گرفته شده برای آنان را نیز دارند، اما از این امر سر باز میزنند.
وی اظهار میکند: ۲ راهحل برای این دغدغه وجود دارد.
یکی معرفی خبرنگاران توسط ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی به صندوق هنرمندان و برقراری بیمه از این طریق و دیگری موضوع بیمهٔ توافقی خبرنگاران است که اخیراً مطرح شده است.
رئیس خانهٔ مطبوعات در رابطه با شرایط بیمهٔ توافقی خبرنگاران بیان میکند: در این روش، خانهٔ مطبوعات پس از ثبتنام خبرنگاران و ارائهٔ معرفینامه از رسانه، فعالیت حرفهای آنان را در سامانهٔ ای-رسانه تأیید میکند.
سپس خبرنگاران میتوانند با دریافت معرفینامهٔ بیمهٔ توافقی از سوی ادارهکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شعب سازمان تأمین اجتماعی مراجعه کرده و با تسهیلات بهتر و مبالغ کمتری بهصورت خویشفرما بیمه شوند.
تفاهمنامهای که در مراحل عملیاتی با مشکل مواجه شده است
بهنظر میرسد با وجود توافق بهعمل آمده میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تأمین اجتماعی، هنوز جزئیات موضوع در سازمان تأمین اجتماعی حل نشده و مسئله بلاتکلیف باقیمانده است.
زیرا طی ۲ ماه اخیر خانهٔ مطبوعات افرادی را جهت انعقاد قرارداد بیمهٔ توافقی به شعبهٔ دوم تأمین اجتماعی قزوین معرفی کرده، اما خبرنگارانی که مراجعه کردهاند با پاسخهای مشابهی روبهرو شدهاند.
پرسنل سازمان در موضوع نامنویسی از نداشتن کد یا مشخص نبودن نحوهٔ عمل در این نوع بیمه خبر دادهاند و اعلام کردهاند تا کد مربوطه برای بیمهٔ توافقی در سامانه فعال نشود، جزئیات امر و ثبتنام خبرنگاران معرفیشده امکانپذیر نیست.
انواع بیمههای خبرنگاران
سیروس نصیری، مدیرکل تأمین اجتماعی استان قزوین در گفتوگو با خبرگزاری فارس در قزوین در رابطه با بیمههای خبرنگاران میگوید: در حال حاضر در رابطه با خبرنگاران و خبرگزاریها ۳ نوع بیمه وجود دارد.
نوع اول در رابطه با افرادی است که در فضای انتشارات کار میکنند، به این معنا که انتهای کار آنها منجر به انتشار روزنامه میشود.
در چنین مواردی مدیران انتشارات لیستی از افراد شاغل در انتشارات با عنوان فعالیت آنها به سازمان تأمین اجتماعی میدهند.
طبق این لیست تا سقف 5 نفر از هر انتشارات میتوانند از کمک دولت استفاده کنند، یعنی برای مثال اگر در حالت کلی قرار است بابت هر شخص 27 درصد حق بیمه پرداخت شود، در این مورد کارفرما با پرداخت 7 درصد از حق بیمه، افراد شاغل در مجموعه را بیمه میکند.
وی ادامه میدهد: نوع دوم از بیمهٔ خبرنگاران در رابطه با افرادی است که برای مثال در صداوسیما یا دفاتر بهعنوان خبرنگار فعالیت میکنند و بین آنها و کارفرما رابطهٔ مزدی وجود دارد.
در این موارد لیست افراد خبرنگار در این فضا را به ما میدهند و لازم است کل حق بیمه را پرداخت کنند، زیرا این موارد شامل 20 درصد کمک دولتی نمیشوند.
در این مورد مطابق مادهٔ 28 چون رابطهٔ مزدبگیری بین خبرنگار و کارفرما وجود دارد، به همین دلیل خبرنگاران میتوانند از مزایای مندرج در قانون نیز استفاده کنند و نهایتاً اگر شغل خبرنگار سخت و زیانآور باشد، میتواند از این مسئله نیز استفاده کنند.
عموم خبرنگارانی که به شعب سازمان تأمین اجتماعی مراجعه میکنند در این دسته قرار دارند.
نصیری در رابطه با نوع سوم بیمهٔ خبرنگاران اظهار میکند: نوع سوم این است که فرد در 2 دستهٔ نخست نیست، این افراد میتوانند با معرفی بهعنوان کسی که حرفهٔ آزاد دارد، به شعب سازمان تأمین اجتماعی مراجعه کرده و بیمهٔ حرف و مشاغل آزاد شوند.
در بیمهٔ حرف و مشاغل آزاد شرایط متفاوت است و فرد پس از معرفی میتواند طبق درصدهای موجود با سازمان تأمین اجتماعی قرارداد ببندد.
این درصدها اعم از 12، 14 و 18 درصد است.
در این مورد فرد میتواند به درخواست خود از بیمهٔ درمان استفاده کند یا استفاده نکند.
سپس مطابق قراردادی که با سازمان میبندد میتواند بهصورت ماهیانه یا هر 2 ماه، 3 ماه، 6 ماه، تا حداکثر هر یکسال حق بیمه را پرداخت کرده و از سابقه و مزایای قانونی آن نیز استفاده کند.
هماهنگیهای لازم بین 2 سازمان صورت گرفته است!
از اظهارات مدیرکل تأمین اجتماعی استان قزوین چنین برمیآید که در رابطه با توافقات اخیر در مورد بیمهٔ توافقی خبرنگاران اطلاعات مناسبی به سازمان تأمین اجتماعی در استانها ابلاغ نشده است.
اما محمدحسین اسماعیلی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در گفتوگو با خبرگزاری فارس از هماهنگیهای صورت گرفته بین وزارت ارشاد و سازمان تأمین اجتماعی سخن میگوید و عنوان میکند: هماهنگیهای لازم بین 2 سازمان صورت گرفته است.
طبق مادهٔ 47 قانون مطبوعات، بنگاههای رسانهای اعم از مطبوعات، خبرگزاریها و غیره، موظفند افراد تحت پوشش خود را بیمه کنند.
وی ادامه میدهد: قانون تأمین اجتماعی در این مورد میگوید بنگاههای رسانهای میتوانند حداکثر 5 نفر از افراد تحت پوشش خود را بیمه کنند.
به موجب این قانون، عدهای از کارکنان و افرادی که در حوزهٔ رسانه کار میکردند به هر دلیل تحت پوشش بیمه قرار نمیگرفتند.
به همین دلیل معاون مطبوعاتی وزرات ارشاد تفاهمنامهای را با سازمان تأمین اجتماعی امضا نمود، مبنی بر اینکه خبرنگارانی که طبق قانون تحت پوشش بیمه قرار نگرفتهاند میتوانند در سامانهٔ ای-رسانه ثبتنام کرده و پس از اخذ تأییدیههای ابتدایی از خانهٔ مطبوعات و معاونت مطبوعاتی، به سازمان تأمین اجتماعی مراجعه کرده و نسبت به بیمهٔ خویش اقدام نمایند.
این تفاهمنامه در اوایل سال جاری امضا شده و از خرداد ماه عملیاتی گشته و اکنون نیز در کل کشور در حال اجرا است.
صندوق اعتباری هنرمندان در خدمت خبرنگاران
اخبار واصله حاکی از آن است که خبرنگاران پس از ثبتنام در سامانهٔ ای-رسانه و اخذ تأییدیههای لازم، پس از مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی، با درهای بسته و گرههای کور مواجه میشوند و نتیجهای دریافت نمیکنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در این مورد بیان میکند: خبرنگارانی که از طریق سامانهٔ ای-رسانه ثبتنام کردهاند، اگر پس از مراجعه به شعب سازمان تأمین اجتماعی نتیجهای نگرفتند، میتوانند به ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه کنند و از طریق راهنماییهای کارشناس مربوطه در صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان، نویسندگان و روزنامهنگاران عضو شوند و از این طریق برای بیمه اقدام کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، آنچه از ظواهر امر برمیآید طبق اظهارات خبرنگاران، توافق بهعمل آمده میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تأمین اجتماعی هنوز در مراحلی از امور اداری و کلان سازمان تأمین اجتماعی باقیمانده و عملیاتی نشده است.
زیرا خبرنگارانی که از طریق ای-رسانه اقدام کردهاند به درهای بسته خوردهاند و خبرنگارانی که درخواست عضویت در صندوق هنرمندان را داشتهاند نیز با پاسخ پر شدن ظرفیت این صندوق مواجه شدهاند.
انتظار میرود این مشکل با هماندیشی و رایزنی مدیران ۲ نهاد حلوفصل شود تا خبرنگاران حقالتحریر، خریدخبر و پروژهای بتوانند هرچه سریعتر از خدمات بیمهٔ تأمین اجتماعی استفاده کنند.
گزارش از معصومه امینی
انتهای پیام/م