واکنشها به انتقال اسنادِ اصفهان
تا پیش از فرارسیدن ماه مهر، بیش از دو میلیون برگ از اسناد اصفهان به دلیلِ پر شدن مخازن به تهران منتقل میشود، در حالی که میتوان به راحتی با خرید چند کانکس به صورت موقت تا ایجاد یک مخزن جدید، از انتقال این اسناد جلوگیری کرد اما به گفته مدیر مرکز اسناد اصفهان هیچ مسئولی تاکنون قدمی برای رفع این مشکل بر نداشته است.

تا پیش از فرارسیدن ماه مهر، بیش از دو میلیون برگ از اسناد اصفهان به دلیلِ پر شدن مخازن به تهران منتقل میشود، در حالی که میتوان به راحتی با خرید چند کانکس به صورت موقت تا ایجاد یک مخزن جدید، از انتقال این اسناد جلوگیری کرد اما به گفته مدیر مرکز اسناد اصفهان هیچ مسئولی تاکنون قدمی برای رفع این مشکل بر نداشته است.
به گزارش ایسنا، روزهای ابتدایی شهریورماه 97 ، مختار باقری، مدیر سابق مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان در مراسم تودیع و معارفه مدیر جدید گفت: «متأسفانه خیلی از دستگاهها نمیدانستند که باید اسنادشان را به ما بسپارند و اقدام به امحای آن میکردند اما با کارگاههایی که در دانشگاه پیام نور برگزار کردیم، ضرورت حفظ این اسناد را آموزش دادیم و امیدواریم که در مراحل بعدی، مدیریت جدید این مجموعه مراحل انتقال اسناد به سازمان را پیگیری کند.»
مدیر فعلی مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان، آنقدر پیگیر این ماجرا شد که طبق آمار اعلامشده، حجم ورودی اسناد به این مرکز فقط در یک سال اخیر برابر با 15 سال گذشته بوده و از سال گذشته تاکنون 30 هزار برگ سند به مرکز اسناد اصفهان اهداشده است.
نهادهای دولتی نیز چهار هزار سند خود را بهجای امحا به این مرکز سپردهاند اما رشد چشمگیر فرهنگ توجه به اسناد که میشد برای آن جشنی باشکوه گرفت، اکنون به مشکل بزرگ مرکز سازمان اسناد و کتابخانه ملی اصفهان بدل شده؛ تا جایی که نبود مخزنی برای نگهداری از این اسناد و واهمه نابودی آنها در اثر بارش بارانهای مهرماهی، موجب شده که پروسه انتقال دو میلیون برگ از اسناد اصفهان به سازمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی تهران کلید بخورد.
ایسنا در گزارش پیش رو، واکنش نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر و استانداری اصفهان را در خصوص انتقال بیش از دو میلیون برگ از اسناد اصفهان به سازمان اسناد و کتابخانه ملی تهران به دلیل مشکلِ نبود مخزن، ثبت و ضبط کرده و آخرین وضعیت این اسناد را نیز از مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان جویا شده است.
برای دریافت بودجه، سلسلهمراتب را دنبال کنند
احمد سالک، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی در این رابطه به خبرنگار ایسنا، گفت: این مطلب در سلسله مراتب رفع نیازمندی بودجهای باید دیده شود.
مدیر مرکز اسناد اصفهان باید میزان بودجه حفظ این آثار را به اداره اسناد تهران بدهد تا اداره مرکزی اسناد، موضوع را به سازمان برنامهوبودجه ارجاع دهد و سپس ردیف بودجهای برای حفظ و نگهداری این اسناد و راهاندازی مخزن در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: اینکه اداره اسناد اصفهان پس از 40 سال بگوید برای ایجاد مخزن اسناد بودجه کافی نداریم قابلقبول نیست و باید از همین راهی که اشاره شد اقدام کند.
بنابراین از رئیس سازمان اسناد اصفهان میخواهیم برای رفع این مشکل از طریق سلسلهمراتب خودشان اقدام کنند و یک نسخه کپی را نیز تا قبل از 15 آذر در اختیار ما قرار دهند.
استانداری متولی تمام امور استان است
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: نکته دومی که برای رفع مشکل نبود مخزن اسناد باید به آن اشاره کنیم نقش استانداری در مرتفع کردن این مشکل است.
استانداری متولی تمام امور استان ازجمله مرکز اسناد است و برای مرکز اسناد باید از طریق بودجههایی که در اختیار دارد استفاده کند.
این موضوع هم یک بحث استانی نیست بلکه موضوعی ملی است، چرا که این اسناد درست است که متعلق به اصفهان است اما بسیاری از آن کشوری است.
بنابراین استانداری از طریق بودجههایی که در اختیار دارد میتواند بخشی از این مشکل را حل کند.
به مجمع نمایندگان گزارش بدهند
سالک خاطرنشان کرد: پیشنهاد میکنم مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان به مجمع نمایندگان استان بیاید و گزارش کاملی از مشکلات خود را بیان و اعلام کند که برای حفظ این اسناد چه میزان بودجه نیاز است تا از مجموع گزارشهایی که در اختیار نمایندگان قرار میگیرد بتوان راهحلهایی را برای آن ارائه داد.
تلاش مستمر خبرنگار ایسنا برای برقراری ارتباط با استانداری اصفهان که یکی اصلیترین مراجع حل این مشکل است، تاکنون بینتیجه مانده است.
پیش از جابهجایی باید فضا را در نظر میگرفتند
فریده روشن، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر اصفهان نیز دراینباره به خبرنگار ایسنا، گفت: سال قبل ما بازدیدی از محل قبلی مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان داشتیم و برای حل این مسئله وارد عمل شدیم چون مسئله هویت و فرهنگ شهر در میان بود.
اگر مکان جدید برای نگهداری اسناد کافی نبوده مدیریت این مرکز باید صبر میکرد تا مکان بهتری در اختیار آنها قرار بگیرد.
اکنون بعد از جابهجایی و افتتاح ساختمان جدید، دوباره مطرحشدن مسئله کمبود فضا منطقی و درست نیست.
وی ادامه داد: درصورتیکه مشکل آنها با تجهیز و نه جابهجایی حل میشود نیز باید بودجهای در فصل بودجه در نظر گرفته شود.
ضمن اینکه بودجه مرکز اسناد اصفهان باید از تهران پیگیری شود.
ورود شهرداری به همه امور، وظیفه متولیان اصلی را خدشهدار میکند
روشن تصریح کرد: اگر ما مدیریت واحد شهری داشتیم حل این مشکل وظیفه مسلم شهرداری بود، اما با اینکه چنین نیست ما از مرکز اسناد حمایت کردیم و اگر بتوانیم باز هم به آن کمک میکنیم اما باید در نظر داشت که گاهی ورود شهرداری به اموری که وظیفه آن نیست موجب میشود سازمانهای متولی اصلی در همه موارد خودشان را کنار بکشند تا شهرداری وارد عمل شود و این خدشهدار شدن وظایف آنها را در پی دارد.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اصفهان همچنین تأکید کرد: برای حمایت از فرهنگ و هویت شهر اصفهان هر کاری از دستمان بربیاید انجام خواهیم داد.
هیچ بازخوردی ندیدیم
خبر درخواست کمک فوری برای ساخت یک مخزن جدید از سوی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان 13 شهریورماه در ایسنا منتشر شد و اکنون پس از گذشت 15 روز، مسعود کثیری، مدیر این مرکز به خبرنگار ایسنا میگوید: در این چند روز هیچ بازخوردی از سوی مسئولان ندیدیم و با توجه به اینکه حفظ اسناد خط قرمز ماست به خاطر بارندگیهای مهرماه و در خطر بودن اسناد مجبور به انتقال دو میلیون برگ از اسناد اصفهان به سازمان اسناد و کتابخانه ملی تهران هستیم.
معاوضه ساختمان جدید مرکز با یک ساختمان دیگر
وی ادامه داد: ساختمان فعلی این مرکز در ازای واگذاری یک ساختمان دیگر به شهرداری اصفهان در اختیار ما قرارگرفته و کاربریهای متفاوتی از ورزشی گرفته تا فرهنگی دارد که مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان نیز بخشی از آن است.
ناکارآمد نبودهایم
کثیری خاطرنشان کرد: حجم ورودی اسناد به این مرکز در یک سال گذشته دو برابر اسنادی بوده که طی 15 سال گذشته واردشده و این یعنی مدیریت مرکز اسناد طی این یک سال بهطور ویژه فعالیت کرده است بنابراین نمیتوان به آن تهمت ناکارآمدی زد.
بسیاری از اسنادی که قبلاً از بین میرفت یا امحا میشد اکنون در این مرکز نگهداری میشود و با مذاکرات و اعتمادسازی که انجام دادیم توانستیم اسناد خاندانی بسیاری را که نشانههای مفاخر این شهرند به مرکز اسناد وارد و این گنجینه عظیم را حفظ کنیم.
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان گفت: ساخت 200 متر مخزن بیش از 300 میلیون تومان هزینهبر نیست و اصفهان قادر به تأمین این نیاز است.
در حال حاضر با چند کانکس هم میشود این اسناد را حفظ و بعد برای ساخت مخزن اقدام کرد، اما متأسفانه هیچ اقدامی تاکنون صورت نگرفته است.
بودجه مرکز اسناد ناچیز است
وی در خصوص بودجه این مرکز اظهار کرد: ردیف بودجه مرکز اسناد و کتابخانه ملی اصفهان، ملی و بسیار ناچیز است؛ آنقدر ناچیز که کفاف پرداخت هزینه حاملهای انرژی این مرکز را هم نمیدهد و سازمان اسناد و کتابخانه ملی تهران که زیر نظر نهاد ریاست جمهوری است نیز وضعیت چندان مناسبی ازنظر بودجه ندارد که بتواند به ما کمک کند به همین دلیل باید برای حفظ این اسناد ملی، متکی بر کمکهای محلی باشیم.
کثیری افزود: همه مردم باید مرکز اسناد و کتابخانه ملی را از خودشان بدانند و به آن کمک کنند.
اگر هم کمکی میکنند نباید منتی آن را دنبال کند یا با آن فخرفروشی کنند.
بنابراین جدا از همه مسئولان فرهنگی شهر درخواست میکنم به مرکز اسناد کمک کنند تا بتوانیم اسنادمان را در اصفهان حفظ کنیم.
انتهای پیام