مافیای زباله علت دپوی ۱۴ ساله در گویچاله
مشکل زباله و دفن نامناسب به حدی بغرنج و فرا تر از حد رفته که در طی ۱۴ سال بیش از یک میلیارد کیلوگرم زباله در منطقه گویچاله تخلیه شده است . حکایت این روزهای انباشت زباله شهرهای مازندران و آلوده کردن بخشی از مناطق مرزی استان مازندران و سمنان در روستای گویچاله است .

مشکل زباله و دفن نامناسب به حدی بغرنج و فرا تر از حد رفته که در طی ۱۴ سال بیش از یک میلیارد کیلوگرم زباله در منطقه گویچاله تخلیه شده است .
حکایت این روزهای انباشت زباله شهرهای مازندران و آلوده کردن بخشی از مناطق مرزی استان مازندران و سمنان در روستای گویچاله است .
دپوی زباله و مشکلات آن برای مردم روستای گویچاله، بارها و بارها توسط رسانهها و دیگر اقشار پیگیری شد اما ظاهراً گوش متولیان امر به این حرفها بدهکار نیست .
مشکل زباله و دفن نامناسب آن به حدی بغرنج و فرا تر از حد رفته که در طی ۱۴ سال بیش از یک میلیارد کیلو زباله شهرهای استان مازندران در منطقه گویچاله فولاد محله تخلیه شده است.
به گزارش ایسنا مازندران، این انباشت زباله باعث نارضایتی شدید مردم منطقه گویچاله شده است که بنابر گفته آنها شیرابههای حاصل از انباشت زباله در این مدت به سفرههای آبهای زیرزمینی نفوذ کرده و باعث آلوده شدن محصولات کشاورزی و شیوع بیماریهای واگیردار بین دام و انسان شده است.
اعتراض مردم روستای گویچاله به دفن زباله در این منطقه
محمد رضا نوریان رییس شورای بخش چهاردانگه در گفت وگو با ایسنا مازندران، در مورد تحصن اعتراضی مردم نسبت به عدم ورود زباله به روستای گویچاله، خاطرنشان کرد: از روز جمعه مردم در مسیر ورود به روستای گویچاله و سایت زباله مستقر هستند و از انتقال هرگونه زباله به این روستاها جلوگیری میکنند.
وی با اشاره به تخریب اموال عمومی از جمله تجهیزات و ادوات مستقر در سایت زباله روستای گویچاله توسط عده ای ناشناس، گفت: عدهای ناشناس که احتمالا از استانهای همجوار به روستا وارد شده بودند وارد محوطه شده و این اقدامات ناشایست را انجام دادند که بدنامی چهاردانگهایها را به دنبال داشت .
رییس شورای بخش چهاردانگه یادآور شد: ما همه مخالف انتقال زباله به چهاردانگه هستیم و فرماندار و استاندار در حال تلاش هستند تا کارخانه زبالهسوز هرچه سریعتر راهاندازی شود زیرا از گذشته وعده و وعید های زیادی به مردم داده شد و مردم دیگر پذیرای هیچ قولی نیستند و این نشان از بی درایتی مدیران گذشته است .
نوریان ادامه داد: وقتی برای نخستین بار زباله به روستای گویچاله برده شد مسئولین وقت قول داده بودند صر فا چهار ماه از محوطه روستایی برای دپوی زباله استفاده شود اما اکنون ۱۴ سال از آن تاریخ میگذرد و همچنان این سایت زباله پابرجاست که آسیبهای جدی را به محیط زیست، کشاورزی و دام های مردم وارد کرده است.
مافیای زباله علت دپوی ۱۴ ساله زباله در گویچاله
وی گفت: کم لطفی از سوی مسئولین و عدم پیگیری از سوی دهیاری ها و بخشداری های وقت موجب شد که این محل دفن زباله در این مکان دائمی شود و البته وابسته بودن عدهای به مافیای زباله منجر شد که پیگیری انتقال زباله از روستای گویچاله جدی نباشد.
وضعیت سایتهای زباله مورد تائید محیط زیست مازندران نیست
حسینعلی ابراهیمی کارنامی -مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه ۲۷ سایت رسمی در استان که محل دفن زباله هستند، وجود دارد، اظهار کرد: موضوع بهداشتی نبودن سایتهای زباله موضوعی است که به سایتهای کل زباله مازندران مربوط بوده است و تنها به روستای گویچاله ساری ختم نمیشود .
وی با تاکید بر اینکه در سال های گذشته تاکنون توجه کافی به مدیریت پسماند مازندران نشده است، افزود: قطعا این موضوع درصدر اولویت شهرداریها نبوده است و دلایل بیان شده از سوی شهرداریها کمبود بودجه عنوان شده اما در حال حاضر وضعیت سایتهای زباله استان مورد تایید محیط زیست مازندران نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران تصریح کرد: شکایت از شهرداریها و افرادی که تخلف کردند، انجام طرح دعوی شده است و مراجع قضایی نیز پیگیر موضوع هستند، بیشتر افراد پروندههای مخفی در مراجع قضایی دارند.
ابراهیمی ادامه داد: در حوزه شهرستان ساری حمل ۱۲۰ کیلومتری زباله به جنوب اصلاً منطقی نیست و مقرر بود بهرهبرداری از زبالهسوز ساری انجام شود اما بنا به دلایل متعدد حمایت کافی نشد.
بودجهی پسماند به جای محیط زیست به وزارت کشور رفت
وی در مورد تخصیص بودجه در حوزه محیط زیست و پسماند بیان کرد: در سال ۹۶ وقتی اعتبار ۹۷ بسته میشد دولت ۱.۳ دهم میلیارد اعتبار در حوزه پسماند پیشنهاد کرد که با محوریت استانهای شمالی به کمیسیون تلفیق رفت اما در کمیسیون تلفیق اینمهم تصویب نشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: امسال نیز 1000 میلیارد تومان از محل درآمد مصوبههای صنعتی و واردات کالاهایی که پسماند تولید میکنند مانند کارگاههای تولید پلاستیک و نایلون اختصاص داده شد که باید مالیات پرداخت کنند اما از آنجایی که این موضوع به وزارت کشور واگذار شده ما هیچ اطلاعاتی در مورد اینکه چه مقدار از این میزان محقق شده نداریم.
ابراهیمی تصریح کرد: با وجود اینکه شش ماه از سال گذشته است و از آنجایی که این بودجه وارد صندوق ملی محیط زیست نشده اطلاعاتی در دست نیست.
سایت دفن زبالههای ما در مازندران بهداشتی نیست
وی اظهار کرد: در این راستا دولت نیز تاکید داشت که این هزینهها وارد صندوق ملی محیط زیست شود تا نظارت بر موضوع زباله جدیتر انجام شود اما همانند سنوات گذشته پولهای زیادی بابت زباله به شهرداریها داده شد و ما اطلاعی از چگونگی روند مدیریت بودجهها در حوزه پسماند نداریم و این نظارتها به گونهای ضعیف بوده که حتی سایت دفن زبالههای ما بهداشتی نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه برای برخی شهردارها هم حکم قضایی صادر شده است، خاطرنشان کرد: ما ضابط قضایی هستیم و این مرجع قضایی است که تصمیم گیری می کند، شکایت از سمت محیط زیست از سایر دستگاه ها همیشگی بوده و واقعیت این است که مشکل زباله مازندران با تمام این پیگیری ها هنوز حل نشده است .
تکنولوژی زباله سوزها در مازندران در هاله ای از ابهام
ابراهیمی گفت: زبالهسوز نوشهر همچنان در اما و اگر مانده و چندین سال است که پیشرفت ۹۷ درصدی آن به گوش میخورد اما در نهایت به بهرهبرداری نرسیده است.
وی با بیان اینکه اهمیت دفن زباله بهداشتی در سایت های زباله در قانون ذکر شده است بطوریکه در قانون پنجم توسعه دفن زبالهها در شهرهای ساحلی ممنوع اعلام شده است، افزود: اکنون از برنامه ششم توسعه هم در حال گذر هستیم اما همچنان دپو و دفن زباله در شهرهای ساحلی انجام میشود و این تخطی از قانون است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: دستگاههای نظارتی باید از شهرداران پاسخگو باشند که چرا قانون را اجرا نمیکنند، دفن بهداشتی انجام نشده و تکنولوژی نوین هم در این استان هنوز در هالهای از ابهام است .
جلب مشارکت مردمی در تفکیک زباله ها کمرنگ است
ابراهیمی در پاسخ به اینکه گفته شده زبالهها در گویچاله به شکل های عفونی و پرخطر نیست، خاطرنشان کرد: فرهنگسازی و مشارکت مردمی در تفکیک زبالهها جدی گرفته نشده است به طوری که باتریها، لامپها و داروها و همچنین برخی لوازم پزشکی همراه با زبالههای دیگر ادغام شده و مردم برای تفکیک آنها اقدامی نمیکنند.
وی افزود: شاید آموزشهای مناسب در این راستا صورت نگرفته است و چون جلب مشارکت مردم وجود ندارد نمی توان گفت که زباله ها در سایت زباله صرفاً زبالههای خانگی است و احتمال اینکه زبالههای پرخطر دیگر هم در آن مخلوط شده باشد وجود دارد.
ضعف علوم پزشکی در امحای مرکزی زباله های پر خطر
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه باید معضل زباله حل و فصل شود، بیان کرد: بیمارستانهای استان کمخطر سازی زبالهها را انجام میدهند اما در مراکز تشخیصی، درمانی روستایی هنوز کم خطر سازی زباله انجام نمیشود و یا بسیار کمرنگ است که این نشان دهنده این بوده علوم پزشکی در استقرار سیستمهای امحای مرکزی موفق عمل نکرده است.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: شهرداریها نیز به طور جدی باید پای کار بیایند و این اراده را ما در شهرداریهای خود نمیبینیم با فرستادن افراد به دادگاه و شکایت مشکلی از زباله را حل نمیکند.
گویچاله متعلق به مازندران است
عباسعلی رضایی فرماندار ساری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت دپوی زباله در گویچاله گفت: در حال بررسی حل مسالمتآمیز مسئله زباله منطقه هستیم.
وی با بیان اینکه گویچاله متعلق به مازندران است، تصریح کرد: به دلیل همجواری این روستا به فولاد محله سمنان بوی بد زباله، اهالی این روستا را اذیت کرده که البته حق دارند.
فرماندار ساری در مورد تقسیمات ارزی روستای گویچال خاطرنشان کرد: پیش ازسال ۸۴ مقرر بود این روستا به استان سمنان اضافه شود اما تنها شش ماه جزء این استان شد و پس از آن مجددا به استان مازندران اضافه شد.
رضایی تاکید کرد: روستای گویچال بدون شک متعلق به مازندران است و در بحث حل معضل زباله منطقه ما تمام توان خود را بکار میگیریم .
وی گفت: حق با مردم این منطقه بوده و ما در حال رفع این مشکل هستیم.
گزارش از: راضیه عنایتی خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام