فقدان تجهیزات پیشبینی تگرگ سبب خسارت به 5 هزار هکتار از اراضی کشاورزان ارومیه شد
منبع درآمد بخش اعظم مردم ارومیه کشاورزی است ولی بارشهای یکبارهای تگرگ و وقوع سیل سبب از بین رفتن زحمات چندین ماهه کشاورزان شده و هزینه چندصد میلیاردی را به همراه دارد که در حادثه اخیر 5 هزار هکتار اراضی کشاورزی در این شهر خسارتدیده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی به سبب داشتن آب و هوایی مناسب و زمینهای حاصلخیز و تجربه چند دههای کشاورزان، قطب کشاورزی ایران است و بیشترین محصولات کشاورزی کشور را تأمین میکند و علاوه بران صادرات قابلتوجهی نیز به کشورهای دیگر در رزومه خود دارد.
بیشتر مردم آذربایجان غربی از طریق کشت محصولات کشاورزی کسب درامد کرده و زندگی خود را میگذرانند و برخی نیز جز این کار راه دیگری برای کسب درامد ندارند، کشاورزی در این استان با ریسکهای فراوانی نیز همراه است چراکه سیل، بارشهای رگباری و تگرگ و یخبندانها سبب از بین رفتن محصولات و به تبع آن متضرر شدن کشاورزان میشود.
به سبب نزدیک شدن به فصل پاییز و سرد شدن آبوهوا استان، چند روز پیش با بارش تگرگ در برخی نقاط استان باغات کشاورزان آسیب دیده و چندین میلیارد متضرر شدند که نبود پیشبینی مناسب، نبود تجهیزات لازم برای مقابله با اتفاقات پیشبینینشده، بیمه نبودن باغات کشاورزی و دیگر عوامل سبب شده است کام کشاورزان تلخ شده و تمامی زحماتشان به باد فنا برود.
تخصیص نیافتن بهموقع منابع مالی و اعتباری از طرف دولت به صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای جبران خسارات کشاورزان، آگاهی نداشتن کشاورزان از مزایای بیمه و ترویج نیافتن بیمه محصولات کشاورزی بین کشاورزان، استفاده از کشاورزی سنتی به جای کشاورزی نوین مانند توسعه کشت گلخانهای، نصب نبودن سامانههای ضد تگرگ و ضد سرما از چالشهای مهم در کشاورزی برای کشاورزان است که تماماً نیازمند حمایت و توجه مسئولان است البته آگاهی داشتن از زمان بارش بارانهای رگباری و تگرگ نیز میتواند در کاهش یافتن خسارتهای احتمالی تأثیر گذار باشد.
خرید محصولات کشاورزان توسط کارخانههای کنسانتره
استاندار آذربایجان غربی چندی پیش در نشست فوقالعاده مدیریت بحران برای بررسی خسارات باغات ارومیه بر اثر بارش تگرگ میگوید: بر اساس برآورد اولیه سازمان جهاد کشاورزی 3 هزار و 200 هکتار از اراضی و باغات ارومیه بر اثر بارش تگرگ و جاری شدن سیل دچار خسارت شده است.
محمدمهدی شهریاری با بیان اینکه از مجموع این میزان خسارت 2 هزار و 200 هکتار مربوط به باغات و بقیه متعلق به اراضی کشاورزی است، میافزاید: باغات سیب و انگور 26 روستا ارومیه دچار خسارت شده و مدیریت بحران ملزم است در سریع ترین زمان به ارزیابی میزان خسارت جهت ارائه به وزارت کشور اقدام کند.
وی با بیان اینکه باغداران هزینههای زیادی برای برداشت محصول پرداخت کردهاند ولی متحمل خسارت شدند، تأکید میکند: مقررشده است تا کارخانجات کنسانتره از 19 شهریور انگور باغداران مناطق خسارتدیده را باقیمت یک هزار و 600 تومان و سیب را با نرخ پایه 700 تومان خریداری کنند.
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به هزینههای بالای حمل محصولات از باغ تا کارخانجات کنسانتره، تصریح میکند: مقرر گردید با هماهنگی تعاون روستایی، سازمان مدیریت و برنامهریزی استان هزینههای حمل محصولات پرداخت شود.
شهریاری با تأکید بر ضرورت ترویج بیمه محصولات کشاورزی، میگوید: صندوق بیمه محصولات کشاورزی باید برای ترغیب کشاورزان و توسعه بیمه در بین کشاورزان برنامه مناسبی داشته باشد و نسبت به جبران خسارتها در کوتاهترین زمان و به شکل کامل اقدام کند.
5 هزار هکتار از اراضی ارومیه دچار خسارت شدهاند
رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات طبیعی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی میگوید: بارش شدید تگرگ و جاری شدن سیل در 17 شهریور امسال حدود 200 میلیارد تومان به باغات و زمینهای زراعی ارومیه خسارت وارد کرده است.
پرویز امجدی با اشاره به اینکه در این بارشها برخی محصولات آسیب دیدهاند میافزاید: بر اثر بارش شدید باران و تگرگ به محصولات کشاورزی اعم از درختان انگور، سیبدرختی و هستهدار، گوجهفرنگی، آفتابگردان، ذرت علوفهای، صیفیجات و چغندرقند در اراضی زیر کشت واقع درروستاهای بخش انزل، سرو، چنقرالو و نازلوی شهرستان ارومیه خسارت شدیدی واردشده است.
وی بیان میکند: بر اساس برآوردهای اولیه کارشناسان حدود 5 هزار و 682 هکتار اراضی و باغات ارومیه بر اثر بارش تگرگ و جاری شدن سیل دچار خسارت شده که از این میزان 2 هزار و 804 هکتار مربوط به اراضی زراعی و بقیه مربوط به اراضی باغی است.
رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات طبیعی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تصریح میکند: به تعداد 21 رأس دام نیز به ارزش 420 میلیون ریال خسارت واردشده است و میزان خسارت وارده به محصولات باغی نزدیک 60 هزار تن و محصولات زراعی بالای 82 تن برآورد شده است.
نبود تجهیزات لازم عامل پیشبینی نشدن بارش تگرگ در ارومیه
رئیس سازمان پیشبینی هواشناسی آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در پاسخ به اینکه چرا بارش تگرگ در برخی مناطق استان پیشبینینشده بود، میگوید: عموماً بیشتر افراد از معنی برخی کلمات تخصصی بهکاررفته در اطلاعیههای هواشناسی اطلاعات کافی ندارند ولی زمانی که در اطلاعیهای بارشهای رگباری عنوان میشود علاوه بر بارش تند باران، تگرگ نیز مدنظر است.
مهدی صابری میافزاید: به تنهایی عنوان کردن بارش "تگرگ" برای برخی از کشاورزان نیز خسارت بیشتری در پی دارد چرا که آنان با علم بر بارش تگرگ و خطر آسیب دیدن باغات و اراضی کشاورزی، محصولات خود را بعضاً نارس برداشت میکنند و در صورتی هم که بارش تگرگی نباشد متضرر میشوند.
وی با اشاره به پیشبینی بارش تگرگ در مناطق مختلف آذربایجان غربی، تصریح میکند: برای پیشبینی بارش تگرگ به تجهیزات و رادار مخصوصی نیاز است که آذربایجان غربی مجهز به این سیستم نیست و پیشبینی بارش تگرگ با سختی مواجه میشود به همین دلیل به جای عنوان کردن بارش تگرگ از عنوان بارشهای رگباری استفاده میشود.
به گفته رئیس سازمان پیشبینی هواشناسی آذربایجان غربی تا دو سال آینده این استان نیز به تجهیزات لازم برای پیشبینی بارش تگرگ مجهز میشود.
گزارش از ثمین کاظمی
انتهای پیام/ت