«قتل الحسین» رسم دیرینه ارادت گلوگاهیها به سالار شهیدان(ع)
«قتل الحسین» رسم دیرینه گلوگاهیها و ارادتبخشی آنان به سید و سالار شهیدان(ع) و یارانش که بعد از عاشورا در این شهرستان به اجرا درمیآید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مازندران، مازنیهای علویتبار در محرم برای ارادات به سالار شهیدان و یارانش به شکلها و آئینهای متفاوتی به عزاداری میپردازند.
آئینهایی که سالهای سال همچنان در حال برگزاری است و با بررسی و تحقیقات به عمل آمده از سوی کارشناسان و پژوهشگران میراث فرهنگی این استان قدمت آنها به چند قرن برمیگردد و با وجود تغییرات اساسی در زندگی مردم و به سمت مدرنیته رفتن همچنان این مراسمها در حال اجرا است.
آئینهایی چون مجمعگردانی، نخلگردانی، کربزنی، کرنازنی، قلکشکنی، تشتگذاری، علمگردانی و علمشویی که از ابتدای ماه محرم تا روز تاسوعا و عاشورا در جایجای و مناطق مختلف مازندران به اجرا درمیآید.
رسوماتی که برخی از آنها با تلاش کارشناسان و پژوهشگران میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی معنوی این استان قرار گرفته است تا چنین آئینهایی حفظ بماند، اگر چه باید همچنان توجه و سعی مضاعفی برای از بین نرفتن آنها صورت بگیرد.
علاوه بر این رسومات در دهه اول محرم آئینهای دیگری نیز از سوی گذشتگان ما به میراث رسیده است که باید به مانند آن رسمها به حفظ آنها پرداخت.
کهن آئین «قتل الحسین بکربلا» از جمله این رسوم است که در شهرستان گلوگاه به اجرا در میآید که با بررسیهای به عمل آمده به قدمت یکصد ساله برمیگردد.
«قتل الحسین» آئینی 100 ساله در گلوگاه
نادره محمود جانلو در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به برگزاری این آئین بیان کرد: «قتل الحسین» یکی از رسومی است که در شب دوازدهم محرم یعنی دو روز بعد از واقعه عاشورا در گلوگاه اجرا میشود.
وی افزود: این آئین از سوی جوانان گلوگاهی برگزار میشود که سبک آن بسیار جالب است.
نویسنده آئینهای دیرینه ماه محرم استان مازندران با بیان اینکه «قتل الحسین» به نوعی سبک قوم بنیاسد است منتهی متفاوتتر زیرا این افراد از شامگاه شب دوازدهم محرم دستهروی خودشان را در سطح شهر آغاز میکنند، این افراد از سر تا پا لباس کاملا عربی با روبندهای سیاه و سفید و پوشیده بر روی صورت با سینهزنی به عزاداری سالار شهیدان و یارانش میپردازند.
محمود جانلو بیان کرد: این عزداران به مدیحهسرایی کاملا عربی میپردازند تا به مسجد ملاعباس میرسند و در آن مکان با پذیرایی اهالی محل و مراسم شامدهی به کهن آئین «قتل الحسین بکربلا» پایان میدهند.
وی خاطرنشان کرد: به گفته برخی از پیرمردان حاضر در این مراسم قدمت «قتل الحسین» به یکصد سال برمیگردد.
با اضافه شدن «پلاخوران کیاسریها»، «قتل الحسین گلوگاهیها» آثار ملی عاشورایی مازندران به 30 اثر رسید.
مسئول پژوهش و میراث معنوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم از ثبت 60 اثر معنوی این استان خبر داد و گفت: تاکنون 30 اثر از آثار معنوی عاشورایی در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.
طوبی اصانلو ادامه داد: برخی از این آئینها قدمت 300 ساله دارند که برای حفظ آنها نیاز به مشارکت مردمی است.
وی با تاکید براینکه ثبت هر یک از این آثار ماندگاری آئینهای آبا و اجدادی این استان را نشان میدهد اظهار داشت: امسال در اقدام میراث فرهنگی دو اثر مهم «پلاخوران کیاسریها»، «قتل الحسین بکربلا» گلوگاهیها در یک ماه گذشته در لیست آثار ملی عاشورایی و معنوی قرار گرفته است.
مسئول پژوهش و میراث معنوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز مجمعگردانی کوهستان بهشهریها، نخلگردانی نوا و اورطشتیهای آمل و محمودآباد ثبت عاشورایی شده است و علمشویی و علمگردانی روستای کلوده شهرستان محمودآباد نیز در دست تحقیق و بررسی است تا به لیست آثار ملی اضافه شود.
گزارش از کبریا مقدس
انتهای پیام/ح