خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 11 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مداحان و هیات داران باید بصیرت‌افزایی کنند/ مداحی فقط به صدای خوب نیست

فارس | استان‌ها | دوشنبه، 18 شهریور 1398 - 21:47
غلامرضا چنگیزیان پیرغلام لرستانی است که علاوه بر ریاست کانون مداحان خود نیز از هیات داران قدیمی خرم‌آباد است. وی اعتقاد دارد یک هیات‌دار باید علاوه بر عشق به امام حسین اخلاص و صبر زیادی نیز در وجود خود داشته باشد.
هيات،عزاداري،حسين،مداحان،زنجيرزني،دنبال،امام،قيام،توجه،درب،م ...

محشر؛ ویژه‌نامه ماه محرم خبرگزاری فارس_لرستان؛ حال و هوای این روز و شب‌های شهر و سراسر حزن و اندوه است، همه جا شاهد برپایی خیمه‌های عزا و نوای یا حسین هستیم، این روزها پرچم‌های عزا بر سر هر کوی و گذر به اهتزاز درآمده است.
با توجه به اینکه در خرم‌آباد عزاداری دهه اول محرم به همان سبک و سیاق گذشته یعنی به صورت پیاده‌روی انجام می‌شود، هیات‌داران وظیفه سنگینی بر عهده دارند.
غلامرضا چنگیزیان یکی از هیات‌داران قدیمی و متولد محله درب دلاکان خرم‌آباد است که از همان کودکی مانند دیگر مداحان و هیات‌داران عشق به امام حسین را آموخته است.
وی که مسوول کانون مداحان و شاعران آئینی استان نیز می‌باشد، معتقد است یک هیات‌دار باید علاوه بر عشق به امام حسین اخلاص و صبر زیادی نیز در وجود خود داشته باشد.
با این هیات‌دار قدیمی گپ‌وگفتی کوتاه داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
هیات‌داری را از چه زمانی شروع کرده‌اید؟
کودکی من به دلیل تولد در خانواده مذهبی توأم با حضور در مجالس و محافل اهل‌بیت از جمله اباعبدالله بود، در واقع از همان کودکی علاقه فراوانی به اهل‌بیت عصمت و طهارت در وجود من شکل گرفت، در کلاس دوم ابتدایی ابتدا علاوه بر اینکه مؤذن مسجد درب دلاکان بودم پای مداحی بزرگانی همچون حاج حبیب می‌نشستم و خداوند مرا به این سمت هدایت کرد.
در ابتدا هیات داری را با هیات زنجیرزنی منتظران مهدی شروع و سپس با توجه به نیازی که در محله درب دلاکان احساس می‌شد هیات زنجیرزنی عاشقان حسین را تأسیس کردم، بعد از چهار سال هیات زنجیرزنی در چهارراه بانک و از سال 88 تاکنون نیز هیات‌دار زنجیرزنی یا لثارات الحسین منطقه علوی هستم، در حسینیه و هیات کارهای فرهنگی را در طول سال دنبال می‌کنیم.
هیات‌داری از نگاه شما چگونه است؟
به هر حال مدیریت طیفی از سن‌های مختلف با سلایق متفاوت کار دشواری است، در واقع مدیریت هیات علاوه بر تأمین مسائل مالی به لحاظ معنوی نیازمند مدیریت خاصی است.
یک هیات‌دار باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟
توکل برخدا، روحیه خدمت‌گزاری، صبر در مقابل انتقادات و اخلاص از جمله ویژگی‌هایی است که یک هیات دار باید داشته باشد، نکته دیگر اینکه هیات دار باید به دنبال کار محتوایی بوده و در راستای ترویج فرهنگ اهل‌بیت باشد تا افراد بیشتری جذب هیات شوند، در مجموع وظیفه هیات‌داران و مداحان که خود را منتسب به اهل‌بیت می‌دانند بصیرت و آگاهی مردم در جهت آشنایی با قیام عاشورا است.
به نظر شما آیا نباید عزاداری در دهه دوم نیز تداوم داشته باشد؟
همان‌طور که می‌دانید برای ما شیعیان "کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا" ست و این عزاداری تنها مختص محرم نیست، اما بر اساس رسمی دیرینه شور عزاداری در دهه اول با پیاده‌روی هیات‌های عزاداری به اوج خود می‌رسد و در دهه‌های بعدی فلسفه قیام حسینی با هدف ارتقاء شعور حسینی با حضور مردم در تکایا و حسینیه‌ها و روضه‌های خانگی موردتوجه قرار می‌گیرد.
شیوه عزاداری نسبت به چند دهه قبل چه تغییری کرده است؟
شیوه عزاداری که تفاوت چندانی نکرده و هیات‌های خرم‌آبادی به همان سبک و سیاق سنتی به عزاداری می‌پردازند، اما قبل از انقلاب حکومت برای اینکه مانع از روشنگری اقشار مختلف توسط روحانیون و افراد انقلابی شود به دنبال ایجاد تفرقه در هیات‌ها بود و بر همین اساس آن‌ها را مقابل هم قرار می‌داد.
خانواده با هیات‌داری شما مشکلی ندارند؟
خیر، نه‌تنها مشکلی ندارند بلکه همراه و همگام با من بوده و در مواردی از من نیز جلوتر بوده‌اند، می‌توانم بگویم نقطه قوت من خانواده‌ام هستند، همسر و فرزندانم از ماه ذی‌الحجه در تکاپو برای پذیرایی از 500 تا 600 نفر هستند.
از هیات‌داری خسته شده‌اید؟
بدون اغراق می‌گویم لحظه لحظه هیات‌داری برای من پر از اتفاقات شیرین است، دیدن صحنه‌های طبل زدن و زنجیرزنی کودکان، حضور افراد 5 ساله تا 90 ساله آن‌چنان جذاب است که خستگی کار را از یاد می‌برد، اما پس از شام غریبان من و همسرم ساعت‌ها گریه می‌کنیم.
به نظر شما در یک هیات تنها صدای خوب مداح کافی است؟
من نه‌تنها به‌عنوان هیات‌دار بلکه به‌عنوان مسوول کانون مداحان استان به دنبال کارهای محتوایی هستم زیرا می‌خواهم شور همراه باشعور باشد، بنابراین تنها به صدای خوب اکتفا نمی‌کنم بلکه از مداحان می‌خواهم اشعار خوب و محتوایی را مدنظر داشته باشند حتی به مسائل روز جامعه مانند ظلم و ستم آمریکا و موارد دیگر در راستای افزایش بصیرت نیز توجه کنند.
خودتان در حوزه قیام امام حسین مطالعه دارید؟
90 درصد کتاب‌های کتابخانه من مربوط به قیام امام حسین است، بنابراین مقاتل مختلف را مطالعه کرده‌ام، اما بیشتر لهوف را مطالعه می‌کنم و در مجموع به تاریخ اسلام علاقه فراوانی دارم.
نظر شما در مورد عزاداری هیات‌ها تا پاسی از شب چیست؟
ما پل ارتباطی مردم و اعتقاداتشان هستیم و می‌خواهیم مردم را جذب کنیم بنابراین هر چیزی سرجای خودش باید قرار بگیرد، یکی از مواردی که ما در هیات و کانون مداحان دنبال می‌کنیم توجه و احترام به حقوق مردم است.
هیات‌های عزاداری نباید نیمه‌شب با طبل و ساز و دهل و بلندگو برای مردم مزاحمتی ایجاد کنند و با این اقدامات آن‌ها را از دین فراری داده یا اینکه موجب بی‌نظمی در شهر شوند، زیرا خود امام حسین و اهل‌بیت بر نظم در امور و حفظ حقوق مردم همواره تأکید دارند.
گفت‌وگو از نسرین صفر بیرانوند
انتهای پیام/ق