چند قدم با نفسهای مجاهد/ جهاد تا محرومیتزدایی
چند قدم با جهادگران دانشجو و تلاش برای محرومیتزدایی در روستاهای محروم و دورافتاده همدان.

خبرگزاری فارس ـ همدان، دور بود و آخر جاده ناپیدا؛ مسیری باریک با آسفالت خراب و پر از کندهکاری؛ به روستا نزدیک شدیم آنتن تلفن قطع شد، خانههای کاهگلی و دیوارهای ریخته خودنمایی میکرد، چند نفر از اهالی در گوشه و کنار نگاهشان به ماشین ما بود، محرومیت از سر و روی ««قلعهجوق» میبارید، پیاده شدیم، چند کیلومتری راه رفتیم، به مدرسهای رسیدیم با چهار کلاس و حیاطی مخروبه، صدای سرودخوانی دانشآموزان در حیاط مدرسه پر شده بود، وارد کلاس شدیم پسربچههای قد و نیم قد نشسته بودند کوچکترینشان شاید یک ساله بود با برادر خود آمده بود، روی میز نشسته و مات شعرخوانی.
10 نفری میشدند بعضیشان لباس مشکی محرم به تن کرده بودند کوچکترها طبل کوچکی با خود داشتند و گاهی هم هنرنمایی میکردند، از ورود ما ذوقزده بودند و راه و نیم راه سلام میکردند.
کلاس دخترها آرامتر بود همه چادر به سر داشتند و کمی مرتبتر از پسرها مشغول کشیدن نقاشی بودند و درست کردن کاردستی.
به اذن مسوول جهادگر خود به احترام ما سرودی درباره حرم حضرت زینب(س) خواندند؛پنجرهی کلاسها با روزنامه و دفتر مشق بچهها جلد شده و دیوار کلاسها با نقاشی بچهها رنگی به خود گرفته بود ولی دیوارهای مدرسه بیروح...
ای کاش با خود رنگ و قلممو آورده بودیم...
به عشق کودکان محروم...
پسرها و دخترهای روستا برای دریافت آموزههای فرهنگی اردوی جهادی در تابستان سوزان گرد هم آمده بودند و چه اتفاق زیبایی که دانشجوهای جهادگر در فصل گرما و استراحت کیلومترها دورتر از موطن خود در روستایی دورافتاده و محروم به عشق کودکان روستایی از احکام و قرآن بگویند، از نقاشی و شعرخوانی، ورزش و بازی.
آموزشهای فرهنگی و دینی اردوی جهادی بر اساس گروه سنی در حین بازی به بچهها گوشزد میشد خیلی شلوغ نبود اما شور و شیطنت کودکان مثالزدنی بود و دیدنی.
جهادیها از استقبال کودکان راضی بودند، اردوی جهادی در سه بخش فرهنگی، درمانی و عمرانی رایگان انجام میشد و بخش فرهنگی بیشتر توسط خواهران.
البته برای آموزش دین و احکام طلبهای جوان راهی «قلعهجوق» شده و از جان و دل آموزش میداد آنچه را فرا گرفته بود.
«قلعهجوق» بیخانه بهداشت...
بخش درمانی اردوی جهادی هم در این روستا انجام میشد هرچند اثری از خانه بهداشت نبود، «قلعهجوق» از توابع فامنین با یکهزار و 284 نفر جمعیت خانه بهداشت ندارد، همین موضوع باعث شده جهادگران علاوه بر پزشک عمومی، مشاور و دکتر مغز و اعصاب هم همراهشان بیاورند؛ مامایی هم از اوجب واجبات است زنان روستا به خود رسیدگی نمیکنند، با مشکلات جدی درگیرند و وضعیت سلامت روستا خوب نیست.
تب مالت، فشار خون، دیابت و شپش از بیماریهایی است که اهالی «قلعهجوق» را درگیر کرده، در این باره آموزش بهداشتی داده میشود، دانشجویان خالصانه بعد از معاینه پزشکان دفترچه درمانی اهالی را جمع میکنند و برای تهیه دارو به شهر میفرستند بعضیشان هم باید برای سونوگرافی و رادیولوژی به مراکز درمانی منتقل شوند که هماهنگی انتقال به نزدیکترین درمانگاه انجام میشود.
«خدمات دندانپزشکی» گُل کار جهادیها
از «قلعهجوق» راهی میشویم مقصد بعدی روستای «اورته قمیش» است کمی دورتر با جاده خاکی، همچنان تلفن آنتن ندارد؛ سینهکش جاده را میگذرانیم و وارد روستا میشویم باز هم سراغ مدرسهای میرویم؛ حیاط این مدرسه بزرگتر است و کلاسهای بیشتری دارد، البته بیشتر شبیه مدرسه است تا خود مدرسه!
گوشه حیاط روبرویی آمبولانسی پارک کرده و تعدادی بچه وارد آن میشوند و تعدادی هم خارج.
آمبولانس همان کلینیک سیار دندانپزشکی است به قول جهادگران گُل کارهای جهادی خدمات دندانپزشکی، اهالی این روستاهای محروم و دورافتاده دسترسی به پزشک ندارند چه برسد به دندانپزشک.
در «اورتهقمیش» آموزش بهداشت دهان، دندان و غربالگری انجام شده و جامعه هدف درمان دانشآموزان کلاس ششم و هفتم با هدف دهان عاری از پوسیدگیاند.
در اردوی جهادی امسال 30 نفر از بچهها خدمات دندانپزشکی گرفتند و 147 دندان ترمیم، 65 دندان پر و 17 دندان کشیده شده است.
وارد آمبولانس میشویم یک خانم دندانپزشک جوان مشغول پر کردن دندان یکی از کودکان است سر صحبت را با خانم دکتر باز میکنم، در حین سوال یک پسربچه شلوغ مدام از پلههای آمبولانس بالا و پایین میرود اما خانم دکتر با سعهصدر با او برخورد میکند انگار آرامش خاصی در دل دارد شاید از برکات کار جهادی است.
خانم اسکندرلو امسال رتبه دوم را در آزمون دوره تخصص کسب کرده، با این حال با علاقه خاصی رایگان و بدون چشمداشت زکات دانش خود را میپردازد.
میگوید: در این مناطق دسترسی به دندانپزشک خیلی ضعیف است و اغلب اهالی توانایی پرداخت هزینه دندانپزشک را ندارند و دندان بعضی از کودکان با ترمیم ساده سالم میشود.
خانم دکتر ادامه میدهد: خوشبختانه در این چند روز برای تعدادی از بچهها دهان عاری از پوسیدگی ایجاد کردیم، با توجه به اینکه در دانشگاه دولتی و از هزینه بیتالمال تحصیل کردم برای حضور در اردوی جهادی احساس وظیفه میکنم.
اردویی که گرهگشایی میکند
معتقد است شرکت در اردوهای جهادی حس رضایت درونی را افزایش میدهد، این احساس ارزشمند و دوستداشتنی است ضمن اینکه دعای خیر اهالی روستا پشت سرش است و به لحاظ معنوی گرهگشاست.
با اینکه هدف خدمات دندانپزشکی کودکان کلاس ششم و هفتم بود اما مابین گپ و گفت ما مادری با سه فرزند 4 و 8 و 16 ساله وارد کلینیک سیار شد دکتر، دندان کودکان را معاینه کرد و بعد از راهنمایی خارج از وقت از قبل گرفته شده به آنها قول پیگیری داد.
به نظرم دلش نمیآمد دندانی خراب باشد و آنها را ترمیم نکند.
«اورتهقمیش» آب ندارد
در ادامه بازدید درباره روستای «اورته قمیش» تحقیق کردیم در این روستا آب لولهکشی یک روز در میان نیم ساعت وصل میشود اهالی روستا خیلی روی آب لولهکشی حساب باز نمیکنند و از چشمه آب میآورند.
باورش سخت است اما هنوز هم روستاهایی با مشکل خانه بهداشت و آب آشامیدنی مواجهند، از طرفی این روستای دورافتاده با مشکل جدی رفت و آمد، حمل و نقل و اعتیاد روبهروست گروههای جهادی در تلاشند تا راه حلی برای رفع این مشکلات بیابند.
جهادگران برای پیگیری فعالیتهای خود به کارشان تداوم بخشیدهاند و سعی میکنند هر ساله در این روستاها حضور یابند.
اردوهای جهادی با مشکلات مالی و کمبود امکانات مواجهند و به دنبال جذب خیر و جمعآوری کمک مردمی هستند، دانشجویان با دست خالی و دانش خود و علاقمندی پای کار آمدهاند اما باید مسوولان هم همت کرده و امکانات خوبی در اختیار آنها قرار دهند و از انگیزه جوانان غیور قدردانی کنند.
انتهای پیام/89033/ر