روایت تسنیم از مردمانی که هنوز کوزه به دست از آب انبار آب برمیدارند
رئیس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سرایان با بیان اینکه سرایان به شهر آب انبارها معروف است و هنوز در برخی از نقاط آن مردم آب مورد نیاز خود را از این مکانها تأمین میکنند اما برخی از این سقاخانهها نیازمند مرمت و بهسازی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، در زمانهای دور هرگاه مردم تشنه میشدند به سقاخانهها میرفتن و از آب آن سیراب میشدند.
سقاخانه در معماری سنتی ایرانی به فضاهای کوچکی در معابر عمومی اطلاق میشود که اهالی و کسبه برای آب دادن به رهگذاران تشنه احداث میکردند.
سقاخانهها معمولا ظروف سنگی بزرگی بودند که آب آشامیدنی در آنها ریخته و پیالههای با زنجیر به آنها بسته میشد برخی از این سقاخانهها دائمی و برخی مخصوص زمان خاص و ویژه مثل ایام عزاداری برای رهگذاران بود.
با گذشت سالها این روزها سقاخانهها بار دیگر رونق گرفته به گونهای در حال حاضر چند سقاخانه در نقاط مختلف شهر و در محوطه پارکها احداث شده و مردم از آنها استفاده میکنند.
آب انبارهای قدیمی که هنوز مورد استفاده قرار میگیرند
استفاده از آب انبارها و آبگیرها از قدیم در روستاها و شهرهای استان مرسوم بوده است اما این کار فرهنگ هنوز در سرایان زنده است حتی برخی کوزه به دست پلههای آب انبار را پایین میروند تا از آب خنک بنوشند و برای مصرف خانواده به منزل ببرند.
سرایان به شهر آب انبارها در خراسان جنوبی شهرت یافته است و ذخیره طبیعی قنات برای تامین آب شرب مردم کمک میکند و در آب انبارها ذخیره میشود که برای این کار مردم پای کار آمدهاند و آب انبارها را تمیز و آبگیری میکنند و هنوز در برخی محلههای قدیمی مردم کوزه به دست به سراغ آب انبارها میروند.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سرایان به خبرنگار تسنیم گفت: آب انبار اگر چه تاسیساتی قدیمی است اما در مواقع بحرانی، نقش مهمی در تامین آب شرب دارد.
سرایان، شهر آب انبارها
عرب با بیان اینکه سرایان به لحاظ تاریخی بسیار غنی است و وجود آب انبارهای متعدد و فعال در این شهر، سرایان را به شهر آب انبارها مشهور کرده است افزود: اکثر آب انبارهای شهرستان به دوران صفوی تعلق دارند و مهمترین عناصر معماری آنها شامل سر در ورودی، پلکان، پاشیر و مخزن است که تاکنون از مجموع 280 اثر تاریخی و طبیعی شناسایی شده 62 اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده که 14 مورد آنها آب انبارهای تاریخی بوده که 11 مورد آنها فعال است و استفاده میشوند.
وی افزود: در نقاط مختلفی از شهر سرایان آب انبار وجود دارد و مخازن آن از آب شهری بیشتر است اما برخی از آنها نیازمند مرمت و بازسازی است.
ثبت 15 آب انبار سرایان در فهرست آثار ملی
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سرایان اظهار داشت: از 46 اثر ثبتی سرایان 15 مورد آب انبار است که از 14 مورد آن استفاده میشود و هشت آب انبار نیازمند مرمت و هزینه 400 میلیون تومانی است.
عرب بیان کرد: اگر چه مردم پای کار هستند اما فقط میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، متولی حفاظت نیست و تامین آب خنک و ساخت نماد از وظایف شهرداری است.
آب انبارها، مهمترین بناهای عام المنفعه
وی تصریح کرد: آب انبارها بناهایی هستند که در ساختار شهرها و روستاها از ارزش و اهمیت زیادی دارند و در روستاها و شهرهای مناطق خشک و بیابانی جزو مهمترین بناهای عام المنفعهای هستند که به دلیل شرایط اقلیمی مورد توجه زیادی است.
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سرایان گفت: آب انبار یک المان آماده است که شهرداری و مدیریت بحران با توجه به نقش مهم آن در تامین آب می تواند در این قالب برای مرمت و بازسازی مشارکت کنند.
انتهای پیام/ش